InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

: Redobandirea de catre adoptat a numelui de familie avut inainte de incuviintarea adoptiei, in situatia incetarii adoptiei ca urmare a nulitatii acesteia.

(Decizie nr. 125 din data de 12.05.2008 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Adoptii | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova


     Potrivit disp. art. 59 alin. 1 din Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, in situatia incetarii adoptiei, ca urmare a nulitatii acesteia, adoptatul redobandeste numele de familie avut inainte de incuviintarea adoptiei.
     Nu exista nicio dispozitie legala care sa prevada o exceptie de la regula  potrivit careia ar fi posibila,  pentru motive temeinice, pastrarea numelui  dobandit ca efect al adoptiei, in cazul in care  se constata nulitatea acestei operatiuni juridice.
     Potrivit art. 1 si art. 50 alin. 2, alin. 3   din Legea 273/2004, adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului si inceteaza rudenia fireasca  dintre adoptat si  parintii sai firesti si rudele acestora.De asemenea, adoptatul dobandeste prin adoptie numele adoptatorului, potrivit art. 53 alin. 1 din acelasi act normativ.
     Asadar, in urma constatarii nulitatii adoptiei, deci a incetarii acesteia,  inceteaza si efectele  specifice adoptiei, restabilindu-se toate legaturile  de filiatie, respectiv cele de rudenie fireasca, adoptatul revenind si la numele avut inainte de incuviintarea adoptiei, ca atribut de identificare a persoanei sale, corespunzator  statutului redobandit.

Tribunalul Olt,  prin sentinta civila nr. 278/31 oct. 2007 a admis cererea formulata de reclamantul A. V. C., in contradictoriu cu paratii A. K. si A. S.si  OFICIUL NATIONAL PENTRU ADOPTII si cererea reconventionala formulata de catre parati si a dispus nulitatea absoluta a  adoptiei majorului B.V. C. incuviintata prin sentinta nr.1495/28.10.1998 pronuntata de Tribunalul Olt, cu reluarea de catre reclamant a numelui  anterior, acela de  B.
Pentru a se pronunta astfel tribunalul a avut in vedere urmatoarele  imprejurari de fapt si de drept:
Prin sentinta civila nr.  1495/28.10.1998 pronuntata de Tribunalul Olt in dosar 6905/1998, s-a admis actiunea formulata de catre reclamantii A.   S. si A. K. S.  in contradictoriu cu paratul B. V. C. si s-a incuviintat adoptia majorului parat B. V. C. de catre reclamanti.
S-a stabilit ca paratul se va numi A.
Din probele administrate in cauza s-a retinut faptul ca din momentul in care a fost adoptat de catre familia A. reclamantul a plecat impreuna cu acestia in Grecia si a locuit cu  ei. Intre reclamant si familia adoptiva nu s-au stabilit relatii de familie, atmosfera fiind tensionata, martorii  precizand ca reclamantul era tratat ca un strain si de altfel,  el se intretinea singur,  intrucat isi desfasura activitatea in constructii.
Interesul superior al copilului trebuie sa fie asigurat  nu numai in momentul incuviintarii adoptiei de catre instanta judecatoreasca, ci si ulterior cand adoptia isi produce efectele.
Ca si in dreptul comun, nulitatile adoptiei se pot clasifica in functie de mai multe criterii. Nulitatea absoluta a adoptiei intervine in cazul in care este incalcata o norma care ocroteste un interes precumpanitor public,  general.
Din depozitiile martorilor audiati a rezultat faptul ca adoptia nu s-a realizat in interesul superior al copilului, fapt confirmat si de catre parati prin cererea reconventionala depusa la dosar. Nu s-au stabilit relatii de familie intre reclamant si adoptatorii sai dupa ajungerea acestuia in Grecia si adoptia nu si-a produs efectele.
Impotriva acestei hotarari judecatoresti, reclamantul a declarat recurs, criticand sentinta pentru nelegalitate si netemeinicie, numai cu privire la  solutia referitoare la reluarea numelui purtat anterior  incuviintarii adoptiei si solicitand pastrarea numelui de familie A., intrucat:  adoptatorul a fost de acord cu aceasta, de asemenea, recurentul s-a casatorit si a folosit o perioada destul de lunga de timp  acest nume, existand in caz de schimbare, o serie de dificultati in raporturile sale  sociale cu diverse persoane fizice sau juridice, ori cu autoritati.
Oficiul Roman pentru Adoptii a formulat intampinare, solicitand respingerea recursului ca nefondat si mentinerea sentintei atacate, ca legala si temeinica, intrucat nu exista nici un temei legal pentru pastrarea numelui dobandit in  baza operatiunii juridice a adoptiei, in cazul in care s-a dispus anularea acesteia.
Recursul a fost respins ca nefondat  pentru urmatoarele considerente:
     Potrivit disp. art. 59 alin. 1 din Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, in situatia incetarii adoptiei, ca urmare a nulitatii acesteia, adoptatul redobandeste numele de familie avut inainte de incuviintarea adoptiei.
     Aceste dispozitii legale sunt clare si fara echivoc, nefiind susceptilbile de o alta interpretare, fiind aplicate in mod corespunzator de prima instanta.
     Nu exista nicio dispozitie legala care sa prevada o exceptie de la regula,   potrivit careia, ar fi posibila,  pentru motive temeinice, pastrarea numelui  dobandit ca efect al adoptiei, in cazul in care  se constata nulitatea acestei operatiuni juridice.
     Potrivit art. 1 si art. 50 alin. 2, alin. 3   din Legea 273/2004, adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului si inceteaza rudenia fireasca  dintre adoptat si  parintii sai firesti si rudele acestora.
     De asemenea, adoptatul dobandeste prin adoptie numele adoptatorului, potrivit art. 53 alin. 1 din acelasi act normativ.
     Dispozitiile cu privire la rudenie si nume se regaseau si  in OUG 25/1997 cu privire la adoptie,  sub imperiul careia s-a incuviintat  adoptia recurentului, in art. 1 alin.1, alin. 4 si art. 21 alin. 1.
     Asadar, in urma constatarii nulitatii adoptiei, deci a incetarii acesteia,  inceteaza si efectele  specifice adoptiei, restabilindu-se toate legaturile  de filiatie, respectiv cele de rudenie fireasca, adoptatul revenind si la numele avut inainte de incuviintarea adoptiei, ca atribut de identificare a persoanei sale, corespunzator  statutului redobandit.
     In lipsa unei dispozitii legale care sa  instituie vreo exceptie de la aceste reguli, orice motiv pe care adoptatul l-ar invoca in sustinerea punctului de vedere potrivit caruia apare oportuna pastrarea numelui dobandit cu ocazia incuviintarii adoptiei,  indiferent de gravitatea sau seriozitatea acestuia, nu poate fi primit si ar conduce in caz contrar,  la  crearea  in afara legii a unei noi institutii, respectiv aceea a nulitatii partiale a adoptiei, o astfel de solutie fiind in aceasta privinta,   ajuridica.
     Ratiunea pentru care legiuitorul a statuat in acest mod, este  lesne de inteles si de acceptat, fiind esentialmente legata de natura, respectiv de efectele acestei operatiuni juridice, astfel ca o cerere  prin care se tinde  la pastrarea unui efect al adoptiei - cel referitor  la nume,  desi se constata nulitatea acesteia, echivaleaza in mod simetric, cu o cerere in egala masura inadmisibila, de pastrare a numelui  de familie  avut anterior in temeiul filiatiei firesti, desi s-a incuviintat adoptia si rudenia fireasca a incetat.
     Pentru toate aceste motive, nefiind incident cazul de recurs de modificare prev. de art. 304 pct. 9 cod procedura civila si nici un motiv de ordine publica ce se pune in dezbaterea partilor si din oficiu, in sensul disp. art.  306 alin. 2 cod procedura civila, in baza art. 312 alin. 1 teza II cod procedura civila, a fost respins recursul  ca nefondat.
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Adoptii

Deschiderea procedurii de adoptie interna - Decizie nr. 23 din data de 11.06.2010
Deschiderea procedurii adoptiei interne, indeplinirea conditiilor prevazute de art. 29 din Legea nr.273/2004. - Decizie nr. 1272 din data de 03.12.2015
Stabilire Program Vizitare Minor - Sentinta civila nr. 17511 din data de 01.09.2010
incuviintare adoptie - Sentinta civila nr. 2182 din data de 13.07.2011
Refuzul tatalui de a consim?i la adop?ia copilului sau de catre actualul so? al mamei nu poate fi considerat abuziv - Decizie nr. 330 din data de 24.03.2011
Criteriile de apreciere a unei adoptii ca fiind adoptie nationala sau internationala in lumina dispozitiilor Legii nr.273/2004. - Decizie nr. 73 din data de 26.01.2011
Contestare nulitate adoptie. Respingerea actiunii ca neintemeiata. - Sentinta civila nr. 70/S din data de 19.02.2014
Contestare nulitate absoluta adoptoe, lipsa recunoastere paternitate - Sentinta civila nr. 9/S din data de 10.01.2014
Adoptie minor. Conditii. Admisibilitatea cererii de interventie in interes propriu formulata de asistentul maternal profesionist la care era plasat adoptatul. Obligatia DGASPC de a analiza posibilitatea incredintarii copilului in vederea adoptiei asi... - Sentinta civila nr. 43/S din data de 08.04.2009
Adoptie. Adoptat major. Conditii. Lipsa obligativitatii introducerii in cauza a parintelui firesc al adoptatului - Sentinta civila nr. 33/S din data de 17.03.2009
Adoptie minor. Judecarea cauzei in Camera de Consiliu. Participarea obligatorie a procurorului la solutionarea cauzei. Conditii pentru incuviintarea adoptiei. Solutionarea cauzei cu respectarea interesului superior al minorului in conditiile dezinter... - Sentinta civila nr. 17/S din data de 29.01.2009
Adoptie minor. Participarea obligatorie a procurorului la solutionarea cauzei. Conditii pentru adoptie. Existenta consimtamantului parintelui firesc la adoptie in conditiile exprimarii acestuia in fata reprezentantilor DGASPC, desi, ulterior, fiind l... - Sentinta civila nr. 15/S din data de 29.01.2009
Incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei. Conditii. Interpretarea conduitei parintelui firesc, legal citat. de a nu se prezenta la judecarea cauzei pentru a-si exprima consimtamantul sau refuzul cu privire la deschiderea procedurii. Suplinirea c... - Sentinta civila nr. 12/S din data de 22.01.2008
Adoptie interna minori - Sentinta civila nr. 15/C/CC din data de 30.03.2007
Deschiderea procedurii adoptiei interne, indeplinirea conditiilor prevazute de art. 29 din Legea nr.273/2004. - Decizie nr. 1272 din data de 03.12.2015
Deschiderea procedurii de adoptie interna - Decizie nr. 23 din data de 11.06.2010
Contestare nulitate adoptie. Respingerea actiunii ca neintemeiata. - Sentinta civila nr. 70/S din data de 19.02.2014
Contestare nulitate absoluta adoptoe, lipsa recunoastere paternitate - Sentinta civila nr. 9/S din data de 10.01.2014
Adoptie minor. Conditii. Admisibilitatea cererii de interventie in interes propriu formulata de asistentul maternal profesionist la care era plasat adoptatul. Obligatia DGASPC de a analiza posibilitatea incredintarii copilului in vederea adoptiei asi... - Sentinta civila nr. 43/S din data de 08.04.2009
Adoptie. Adoptat major. Conditii. Lipsa obligativitatii introducerii in cauza a parintelui firesc al adoptatului - Sentinta civila nr. 33/S din data de 17.03.2009