InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Calitate procesuala activa. Norma juridica speciala.

(Decizie nr. 359 din data de 05.03.2007 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

      Potrivit dispozitiilor art. 324 din OUG nr. 88/1997, institutiile publice implicate in privatizarea societatilor comerciale cu capital de stat asigura repararea prejudiciilor cauzate societatilor comerciale privatizate sau in curs de privatizare prin restituirea catre fostii proprietari a bunurilor imobile preluate de catre stat.
Alin.2 al aceluiasi articol, prevede ca institutiile publice vor plati societatilor comerciale si  nu cumparatorului de actiuni o despagubire care sa reprezinte echivalentul banesc al prejudiciului cauzat prin restituirea in natura a imobilelor detinute de societatea comerciala, catre fostii proprietari. In aceste conditii calitatea procesuala activa revine societatii comerciale, nu actionarilor acesteia. La data de 10.08.1998, reclamanta Fundatia C. a chemat in judecata pe parata SC ... SA Craiova, pentru a fi obligata sa-i lase in deplina proprietate si linistita posesie un imobil situat in Craiova, compus din cladire cu parter si etaj, precum si teren aferent cladirii in suprafata totala de 1260mp.
Prin sentinta civila nr. 11712 din 21.11.2005, pronuntata de Judecatoria Craiova, in dosarul nr. 15909/2003, s-a admis actiunea formulata de reclamanta, parata fiind obligata sa-i lase in deplina proprietate si linistita posesie imobilul .
S-a admis cererea de chemare in garantie si au fost obligate chematele in garantie AVAS Bucuresti si SIF Oltenia la plata sumei de 8.224.990.000 lei, reprezentand imbunatatiri aduse imobilului.
Pentru a pronunta astfel, instanta a retinut ca nationalizarea imobilului in litigiu s-a realizat cu incalcarea dispozitiilor constitutionale in vigoare la acea data, deoarece, pe de o parte, Decretul 176/1948 nu a stabilit despagubiri in favoarea persoanelor ale caror imobile au fost nationalizate, iar, pe de alta parte, scopul pentru care imobilul a trecut in patrimoniul statului nu a fost respectat ulterior de catre stat, imobilul fiind trecut in prezent in sectorul economic.
Din rapoartele de expertiza efectuate in cauza s-a constatat ca imobilul a fost imbunatatit pe parcursul anilor, insa, in esenta, cladirea a ramas aceeasi cu cea existenta in anul 1948.
Instanta a respins exceptia formulata de AVAS Bucuresti, succesoarea legala a APAPS Bucuresti, considerand ca aceasta are calitate procesuala pasiva in ceea ce priveste contractul de vanzare-cumparare de actiuni, incheiat intre FPS si SC ... SA Craiova, fiind respinsa astfel si exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in garantie.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel parata si chematele in garantie, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
In apelul sau, parata SC ... SA a invocat faptul ca, prin sentinta pronuntata, instanta a acordat reclamantei teren in suprafata de 1706mp, in conditiile in care reclamanta a revendicat cladirea cu parter si etaj si suprafata de 1260mp.
Referitor la suma ce reprezinta c/valoarea imbunatatirilor aduse cladirii, pe care chematele in garantie o datoreaza, s-a precizat faptul ca aceasta este in cuantum de 10.393.680.451 lei , reprezentand valoarea de circulatie a imobilului, teren si cladire, asa cum a fost stabilita prin raportul de expertiza, intocmit de expert Teica Ion.
Chematele in garantie au criticat sentinta pentru nelegalitate, sustinand ca instanta de fond nu a solutionat cererea de chemare in garantie, in ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale active a SC ... SA Craiova.
Tribunalul Dolj, prin decizia civila nr. 1176 din 20.09.2006, a respins apelul declarat de parata SC ... SA Craiova.
Au fost admise apelurile declarate de chematele in garantie SIF Oltenia  si AVAS Bucuresti impotriva sentintei civile nr. 11712 din 21.11.2005, pronuntata de Judecatoria Craiova.
A fost schimbata in parte sentinta, in sensul ca s-a respins cererea de chemare in garantie ca fiind formulata de o persoana fara calitate procesuala activa.
Au fost mentinute restul dispozitiilor sentintei civile.
Pentru a  hotari astfel, tribunalul a apreciat ca in mod gresit instanta de fond a respins exceptia lipsei calitatii procesuale active a paratei SC ... SA, intrucat aceasta nu este nici cumparatorul si nici succesorul cumparatorului actiunilor instrainate prin contractul de vanzare - cumparare nr. 291/1994.
Din actele depuse la dosarul cauzei, nu rezulta existenta unor relatii contractuale intre SC ... SA, pe de o parte, AVAS si SIF OLTENIA, pe de alta parte, care sa poata da nastere unei obligatii de garantie pentru evictiune in sarcina chematelor in garantie.
Constatand lipsa calitatii procesuale active a SC ... SA in ceea ce priveste chemarea in garantie a AVAS Bucuresti si SIF Oltenia, instanta a constatat ca si apelul declarat in cauza este formulat de o parte care nu are calitate procesuala.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs recurenta parata SC ... SA Craiova sustinand ca gresit s-a retinut lipsa calitatii sale procesuale active in formularea cererii de chemare in garantie. In urma redobandirii terenului si a cladirilor din anexa I la contractele de privatizare, de catre Fundatia C., societatea a pierdut respectivele bunuri din patrimoniu si din capitalul social, astfel ca are dreptul la despagubiri de la statul evins, in baza art. 1336 si urmat.  Cod civil, astfel dupa cum s-a obligat prin cele doua contracte de vanzare - cumparare de actiuni.
La data de 17.01.2007, intimata S.I.F. Oltenia a depus la dosarul cauzei o intampinare, prin care a solicitat respingerea recursului, sustinand ca instanta de apel a retinut in mod corect ca recurenta nu are calitate procesuala activa.
S-a mai sustinut, de asemenea, ca recurenta nu a dobandit imobilul respectiv in baza contractelor de vanzare - cumparare de actiuni si ca nu cunoaste documentatia in baza careia s-au evidentiat si evaluat bunurile respective, insa recurentei ii incumba culpa pentru evidentierea fara titlu valabil a acestui bun in patrimoniul sau.
Intimata a apreciat ca nu poate fi stabilita raspunderea sa decat pentru o eventuala tulburare a dreptului de proprietate asupra actiunilor care au facut obiectul contractului de cesiune de actiuni si aceasta numai fata de cumparator, Asociatia ... PAS.
La data de 2.02.2007, intimata AVAS a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea recursului, argumentand ca decizia instantei de apel este temeinica si legala, deoarece recurenta nu are calitate procesuala activa, ea nefiind cumparator si respectiv parte in contractul de vanzare-cumparare de actiuni, parte in contractul respectiv fiind o alta persoana juridica si anume Asociatia ... PAS.
Intimata Fundatia C. a depus la dosarul cauzei o intampinare, prin care a aratat ca solutia instantei de fond cu privire la actiunea in revendicare este definitiva si irevocabila, deoarece apelul este devolutiv numai pentru ceea ce s-a apelat si sub aspectul revendicarii sentinta nu a fost apelata; in ce priveste recursul promovat de SC ... SA a apreciat ca este nefondat, deoarece aceasta nu a adus nici un argument care sa justifice calitatea sa procesuala activa.
La data de 265.02.2007, Asociatia ... PAS a formulat cerere de interventie in interesul recurentei SC ... SA Craiova, aratand ca interesele societatii si ale asociatiei sunt aceleasi, iar asociatia este parte intrinseca a recurentei, prin capital, personal, actiuni, conducere, sediu si reprezentare.
Analizand materialul probator existent la dosarul cauzei, precum si decizia recurata, prin raportare la motivele de recurs, Curtea a constatat ca recursul este fondat, pentru urmatoarele considerente:
1. Este indiscutabil faptul ca recurenta a luat fiinta ca societate comerciala, in baza Lg. 15/1990, actul constitutiv fiind HG nr. 1340/1990.
La acea data, capitalul social era acelasi cu patrimoniul societatii si era constituit din mijloacele fixe ale fostului Trust  ... Bucuresti, care au trecut, pe baza de protocol, in patrimoniul acestei noi societati si au constituit pentru inceput capitalul ei social.
Terenurile si constructiile aferente au ramas in administrarea societatii respective.
2. In anul 1993 au fost incheiate primele contracte de privatizare ale acestei societati, respectiv contractele nr. 20031/185/24.05.1993 si nr. 18516/10.05.1993, incheiate intre Statul Roman, reprezentat de M.F., si Fondul Proprietatii de Stat (actual AVAS), pe de o parte, pentru 70% din actiuni si Statul Roman, prin M.F. si Agentia Nationala pentru Privatizare si Fondul Proprietatii Private (actual S.I.F.) Oltenia, pentru 30% din actiuni.
3. In septembrie 1993, prin sentinta civila nr. 83/22.09.1993, a Judecatoriei Craiova, a fost infiintata Asociatia ... PAS, in scopul privatizarii SC ... SA, prin vanzarea actiunilor detinute de catre FPS (actual AVAS) si respectiv, FPP (actual SIF) Oltenia, la aceasta societate.
4. La data de 12.11.1993, s-a emis certificatul de atestare a dreptului de proprietate, seria M 10, nr. 0192, pentru suprafata de 1706mp aferenta imobilului in litigiu.
5. Ulterior emiterii certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, dar anterior incheierii contractelor de privatizare, de catre fostele FPS si FPP cu Asociatia ... PAS, capitalul social al SC ... SA s-a majorat de drept, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, cu valoarea terenurilor si a constructiilor, iar actiunile corespunzatoare acestei majorari de capital au revenit in aceleasi cote,  respectiv 70% si 30%, detinatoarelor capitalului social FPS si respectiv FPP.
Acest lucru rezulta din cuprinsul contractelor de vanzare-cumparare de actiuni nr. 291/1994, incheiat intre FPS si Asociatia ... PAS, unde la art. 6 pct. 3 se atesta ca societatea detine in proprietate terenurile si cladirile prevazute in anexele I si II si prin care se arata ca vanzatorul raspunde fata de cumparator pentru linistita posesie a acestora, la anexa I figurand atat suprafata de teren de 1706mp cat si cladirea, precum si din contractul de vanzare-cumparare nr. 96/1994, incheiat intre FPP V Oltenia si Asociatia ... PAS, unde la art. 5, pct. 3 se arata ca vanzatorul atesta ca societatea detine titlu de proprietate asupra terenurilor prevazute in anexa si raspunde fata de cumparator pentru linistita posesie a acestora, iar in anexa figureaza atat terenul cat si cladirea.    
6. Este adevarata sustinerea tuturor celor 3 intimate cat si a instantei de apel ca respectivele contracte de vanzare-cumparare de actiuni s-au incheiat intre FPS (actual AVAS) si respectiv, FPP V (actual SIF) Oltenia cu Asociatia ... PAS Craiova si ca SC ... SA este alta persoana juridica in raport cu Asociatia ... PAS, insa, potrivit dispozitiilor art. 324 din OUG nr. 88/1997, astfel cum au fost modificate prin Lg. nr. 99/1999, institutiile publice implicate in privatizarea societatilor comerciale cu capital de stat ( cum este si cazul SC ... SA) asigura repararea prejudiciilor cauzate societatilor comerciale privatizate sau in curs de privatizare prin restituirea catre fostii proprietari a bunurilor imobile preluate de catre stat, ori, in cauza de fata, prin admiterea cererii introductive formulata de catre reclamanta Fundatia C., s-a dispus restituirea terenului si a constructiei, diminuandu-se astfel patrimoniul SC ... SA, fiind evident faptul ca s-a produs un prejudiciu acestei societati.
7. Potrivit alin.2 al aceluiasi articol, institutiile publice implicate (adica intimatele AVAS si SIF Oltenia) vor plati societatilor comerciale (deci nu cumparatorului - adica Asociatiei ... PAS) o despagubire care sa reprezinte echivalentul banesc al prejudiciului cauzat prin restituirea in natura a imobilelor detinute de societatea comerciala, catre fostii proprietari, prin efectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, ori, in cauza de fata, asa dupa cum arata si intimata Fundatia C., in ce priveste actiunea in revendicare, sentinta este irevocabila.
8. Mai mult, prin Lg. nr. 137/2002, care, la randul sau, a fost modificata si completata de mai multe ori, lege ce priveste unele masuri pentru accelerarea privatizarii, in Cap. V, intitulat garantii si despagubiri care pot fi acordate cumparatorilor, in cadrul art. 29, alin.1 se arata ca institutia publica implicata (in procesul de privatizare), in cazul nostru AVAS si SIF Oltenia, asigura cumparatorilor (in cazul nostru Asociatia ... PAS), cu care a incheiat contracte de vanzare-cumparare de actiuni, repararea prejudiciilor cauzate acestora prin executarea unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, care obliga la restituirea in natura catre fostii proprietari a bunurilor imobile preluate de stat.
Insa, potrivit art. 30 alin.3 din aceeasi lege, prevederile art. 324 din OUG nr. 88/1997, aprobata prin Lg. nr. 44/1998, cu modificarile ulterioare (deci inclusiv cu cele aduse de Lg. nr. 99/1999), raman aplicabile numai pentru contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi.
9. Cum Lg. nr. 137/2000 a fost publicata in M.O. nr. 215/2002, iar contractele de privatizare dintre FPS (actual AVAS) si FPP V (actual SIF) Oltenia, pe de o parte, si Asociatia ... PAS, pe de alta parte, au fost incheiate in cursul anului 1994, rezulta cu claritate ca sunt aplicabile dispoz. art. 324 din OUG 88/1997, astfel cum a fost modificata prin Lg. nr. 99/1999, in sensul ca institutiile publice implicate trebuie sa plateasca despagubiri societatilor comerciale, respectiv, in speta de fata, recurentei SC ... SA si nu cumparatorului, respectiv Asociatia ... PAS.
Cum instanta de apel a admis apelurile SIF Oltenia si AVAS si a respins apelul formulat de catre SC ... SA, pe baza exceptiei lipsei calitatii procesuale active a SC ... SA, rezulta ca aceasta nu a intrat in cercetarea fondului si prin urmare, sunt aplicabile dispoz. art. 312 alin.5 Cod pr.civ., astfel incat Curtea va admite recursul, va casa decizia instantei de apel si va trimite cauza spre rejudecarea in fond a apelurilor, instanta de apel urmand sa tina cont de faptul ca actiunea  in revendicare a ramas irevocabila, deoarece sentinta nu a fost atacata sub acest aspect, sa tina cont de faptul ca SC ... SA are calitate procesuala activa, fiind indreptatita  la despagubiri din partea institutiilor publice implicate in procesul de privatizare, ca urmare a prejudiciului suferit prin restituirea unor imobile din patrimoniul sau, catre fostii proprietari, ca urmare a unor hotarari judecatoresti irevocabile, urmand sa analizeze, pe baza probelor administrate, cuantumul acestor despagubiri.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012