InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Uzufruct adus ca aport la constituirea capitalului unei societati comerciale. Incetare ca urmare a dizolvarii. Efecte.

(Decizie nr. 4072 din data de 19.10.2005 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Uzufruct adus ca aport la constituirea capitalului unei societati comerciale. Incetare ca urmare a dizolvarii. Efecte.

Dizolvarea persoanei juridice echivaleaza cu moartea uzufructuarului incat, in temeiul art.557 alin.1 cod civil, dreptul de uzufruct se stinge prin dizolvarea uzufructuarului societate comerciala.  Uzufructuarul societate comerciala, in al carui capital social este cuprins dreptul de uzufruct, are insa dreptul la echivalentul dreptului de uzufruct, care va inlocui dreptul insusi si care va intra in masa falimentului si va servi la indestularea creditorilor, deoarece uzufructul s-a constituit ca gaj general al creditorilor sociali la constituirea societatii.
Stingerea uzufructului naste obligatia pentru uzufructuar de a restitui nudului proprietar bunurile ce au facut obiectul dreptului de uzufruct insa aceasta restituire nu poate fi  una neconditionata. Predarea bunurilor catre nudul proprietar este conditionata de obligatia acestuia de a plati uzufructuarului valoarea emolumentului la momentul lichidarii bunului, valoare care a intrat in proprietatea uzufructuarului, avand in vedere ca si nudul proprietar societate comerciala este in faliment si aceste bunuri vor fi supuse lichidarii.
Nudul proprietar va fi indreptatit sa retina numai valoarea nudei proprietati, dupa pretuirea partilor sau a unui expert desemnat de parti.
Decizia nr. 4072 din 19 octombrie 2005 - Sectia comerciala

Prin actiune, reclamantul SC BNP C SA Craiova, in calitate de lichidator judiciar al debitoarei SC C INTERNATIONAL GROUP SA Craiova - societate in faliment, a chemat in judecata pe parata SC C INVEST GROUP SA - societate in faliment,  reprezentata prin lichidator judiciar SC RVA SA Craiova, pentru a fi obligata sa predea si sa lase in deplina proprietate bunurile aduse ca aport la capitalul social al acesteia, cu titlu de uzufruct, situate in Craiova, Bulevardul Decebal nr.4.
Motivand actiunea, reclamantul sustine ca prin Sentinta nr.388/2005 a Tribunalului Dolj s-au anulat contractele de vanzare cumparare dintre cele doua societati, avand ca obiect nuda proprietate asupra bunurilor respective, ca societatea pe care o lichideaza este titularul nudei proprietati asupra bunurilor aduse ca aport la constituirea societatii parate, cu titlu de uzufruct, ca uzufructul a incetat prin dizolvarea societatii parate si intrarea acesteia in faliment si ca, in aceste conditii, se impune restituirea bunurilor si lasarea lor in deplina proprietate societatii pe care o reprezinta.
Prin Sentinta nr. 485 din 7 iulie 2005, pronuntata de judecatorul-sindic s-a respins ca nefondata actiunea reclamantului.
Impotriva sentintei a formulat recurs reclamantul, criticand-o ca netemeinica si nelegala, continand considerente contradictorii si straine de natura pricinii, bazandu-se pe interpretarea gresita a actului juridic dedus judecatii si pe schimbarea naturii si intelesului acestuia, dar si pe incalcarea si aplicare gresita a legii.
Analizand recursul prin prisma motivelor invocate si a prevederilor art.304 si 3041 cod procedura civila, Curtea apreciata ca acesta este fondat pentru cele ce se vor arata in continuare:
Potrivit art.517 cod civil, uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, cu indatorirea de a le conserva substanta. Uzufructul, asupra unor bunuri individuale sau asupra unei universalitati, se constituie fie prin lege, fie prin vointa omului. In cauza, prin aducerea dreptului de uzufruct ca aport la constituirea capitalului social al societatii parate, de catre societatea reclamanta, in conditiile Legii societatilor comerciale nr.31/1990, uzufructul are ca izvor conventia partilor si anume contractul de societate al societatii parate. Uzufructul a intrat astfel in patrimoniul societatii parate. La momentul introducerii actiunii, reclamanta era titulara nudei proprietati iar parata( uzufructuar) era titulara dreptului de uzufruct, ca urmare  anularii contractelor de vanzare cumparare a nudei proprietati, incheiate in perioada anterioara insolventei, in temeiul art.61 din Legea nr.64/1995 R, prin Sentinta nr.388/30 mai 2005 pronuntata de Tribunalul Dolj.
In prezent, cele doua societati se afla in procedura falimentului, urmand ca bunurile ce au facut obiectul uzufructului sa fie lichidate in vederea indestularii creditorilor. Cum uzufructul este incesibil, lichidarea urmeaza a se face de catre nudul proprietar, dupa distinctiile ce urmeaza:
Potrivit art.557 cod civil, uzufructul se stinge, printre altele,  prin moartea uzufructuarului. Cum in speta uzufructuarul  este o persoana juridica iar codul civil nu a avut in vedere in mod expres aceasta situatie, Curtea apreciaza ca dizolvarea persoanei juridice echivaleaza cu moartea uzufructuarului. Prin dizolvare, in speta ca urmare a intrarii uzufructuarului in procedura falimentului, personalitatea juridica a societatii comerciale nu inceteaza definitiv insa ea se restrange la nevoile lichidarii. In cadrul nevoilor lichidarii nu se pot retine si atributele uzufructului. Fiind dizolvat, uzufructuarul nu mai poate desfasura activitati de comert  si nu mai poate exercita atributele dreptului de uzufruct, bunurile aduse ca aport la capitalul social fiind incluse in fondul de comert. Uzufructuarul societate comerciala, in al carui capital social este cuprins dreptul de uzufruct, are insa dreptul la echivalentul dreptului de uzufruct, care va inlocui dreptul insusi si care va intra in masa falimentului si va servi la indestularea creditorilor, deoarece uzufructul s-a constituit ca gaj general al creditorilor sociali la constituirea societatii.
Apreciind ca dizolvarea societatii nu echivaleaza cu moartea uzufructuarului, judecatorul-sindic a facut o interpretare gresita a legii, motiv de recurs prevazut de art.304 pct.9 cod procedura civila.
Astfel, Curtea va admite recursul, va modifica sentinta recurata si va admite in parte actiunea, constatand ca dreptul de uzufruct s-a stins prin dizolvarea uzufructuarului societate comerciala, in temeiul art.557 alin.1 cod civil, stingerea uzufructului prin dizolvare operand de drept la data dizolvarii persoanei juridice.
Stingerea uzufructului naste obligatia pentru uzufructuar de a restitui nudului proprietar bunurile ce au facut obiectul dreptului de uzufruct si in aceste conditii, parata va fi obligata sa predea reclamantei bunurile aduse ca aport la constituirea capitalului sau social cu titlu de uzufruct.  In cauza, aceasta restituire nu poate fi insa una neconditionata, astfel cum a pretins reclamanta prin actiune, care a solicitat predarea si lasarea bunurilor in deplina proprietate. Uzufructul a fost adus de reclamanta  ca aport la constituirea capitatului social al societatii parate, incat uzufructul a intrat in patrimoniul acesteia  si astfel acest drept de uzufruct s-a constituit ca drept de gaj general al creditorilor chirografari, acestia fiind indreptatiti sa isi satisfaca creantele lor din emolumentul uzufructului.
In aceste conditii, predarea bunurilor catre nudul proprietar este conditionata de obligatia acestuia de a plati uzufructuarului valoarea emolumentului la momentul lichidarii bunului, valoare care a intrat in proprietatea uzufructuarului, avand in vedere ca si nudul proprietar societate comerciala este in faliment si aceste bunuri vor fi supuse lichidarii. Nudul proprietar va fi indreptatit sa retina numai valoarea nudei proprietati, dupa pretuirea partilor sau a unui expert desemnat de parti.
Uzufructuarul nu poate instraina catre un tert dreptul de uzufruct in procedura insolventei pentru ca uzufructul este incesibil si acesta s-a stins prin dizolvarea sa, ca urmare a intrarii in faliment, iar ca urmare a stingerii dreptului se impune restituirea bunului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006