InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Pitesti

Incetarea procesului penal. Consecinte asupra solutionarii actiunii civile exercitate de o unitate spitaliceasca.

(Decizie nr. 38/R din data de 17.01.2012 pronuntata de Curtea de Apel Pitesti)

Domeniu Absolventi | Dosare Curtea de Apel Pitesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Pitesti

Incetarea procesului penal. Consecinte asupra solutionarii actiunii civile exercitate de o unitate spitaliceasca.
Art. 313 din Legea nr.95/2006
Art.998-999 Cod civil

In caz de impacare a partilor, inculpatul este obligat sa plateasca despagubiri civile unitatii spitalicesti pentru cheltuielile ocazionate de asistenta medicala acordata partii vatamate, fiind intrunite conditiile angajarii raspunderii civile delictuale.
 
Decizia penala nr. 38/R din 17 ianuarie 2012

Prin sentinta penala nr.2336 din 10 noiembrie 2011, pronuntata de Judecatoria Pitesti, in baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. h C.p.p., s-a incetat procesul penal privind pe partea vatamata C, si pe inculpatul M, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 al. 2, 4 C.p..
In art. 346 C.p.p., a fost lasata nesolutionata actiunea civila a partii civile Spitalul JU.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut ca, in data de 02.07.2009, a provocat un accident de circulatie, intrand in coliziune cu autoturismul condus de partea vatamata C, care a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 90 de zile de ingrijiri medicale.
In prezenta cauza, Spitalul JU, unitate medicala la care a fost internata partea vatamata si a primit ingrijiri medicale pentru refacerea starii de sanatate a invederat ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 528,51 lei, reprezentand despagubiri materiale (cheltuielile medicale ocazionate de asistenta medicala acordata partii vatamate C).
In cauza a fost introdusa si societatea de asigurare E cu care inculpatul se afla in relatii contractuale de asigurare de raspundere civila pentru pagube produse tertelor persoane la momentul producerii accidentului.
Partea vatamata C si inculpatul, prezenti la termenul de judecata din data de 10.11.2011, au aratat ca s-au impacat si au solicitat sa se ia act de manifestarea lor de vointa si sa se dispuna incetarea procesului penal.
Tinand cont de pozitia exprimata de parti si de dispozitiile art. 132 C.p., conform carora impacarea partilor in cazurile prevazute de lege inlatura raspunderea penala si stinge actiunea civila, instanta a dispus incetarea procesului penal in temeiul art. 11 pct. 2 lit. b raportat la art. 10 lit. h C.p.p..
Instanta de fond a avut in vedere si modificarea art. 184 C.p. adusa de art. XX pct. 3 din Legea nr. 202/2010, potrivit careia "Pentru faptele prevazute la alin. 2 si 4, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.", fapt ce conduce la posibilitatea stingerii litigiului pe cale amiabila chiar in situatia infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 al. 2, 4 C.p..
In ceea ce priveste actiunea civila a partii civile Spitalul JU instanta de fond a constatat, ca raportat la modalitatea de stingere a litigiului de care partile au inteles sa se prevaleze, se gaseste in imposibilitate de a evalua conditiile raspunderii civile delictuale, asa cum sunt prevazute de art.998 si urmatoarele Cod civil. In lipsa unei cercetari judecatoresti efective, conditiile raspunderii civile delictuale nu pot fi apreciate, pentru a se stabili existenta sau inexistenta prejudiciului invocat de partea civila, a faptei ilicite a inculpatului, a culpei acestuia si respectiv a legaturii de cauzalitate dintre fapta ilicita a inculpatului si prejudiciul suferit de partea civila.
Prin urmare, in baza art. 346 C.p.p., instanta de fond a lasat nesolutionata actiunea civila a partii civile Spitalul JU, aceasta avand posibilitatea sa-si valorifice pretentiile fata de inculpat si fata de asiguratorul de raspundere civila printr-o actiune distincta.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs partea civila Spitalul Judetean Arges, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, in sensul ca  in mod gresit prima instanta luand act de impacarea partilor pentru infractiunea prevazuta de art.184 alin.2 si 4 Cod penal, nu a dispus si obligarea inculpatului si a partii responsabile civilmente la plata cheltuielilor de spitalizare, in cuantum de 528,51 lei, asa cum au fost solicitate.
In acest sens, arata partea civila, ca desi a suportat intregul cost al asistentei medicale acordata victimei C, internat in spital datorita accidentului rutier produs de inculpat, in urma caruia aceasta a suferit leziuni pentru vindecarea carora au fost necesare 90 zile de ingrijiri medicale, prima instanta in mod nelegal a lasat nesolutionata actiunea sa civila introdusa in cauza.
Actiunea civila, arata partea civila, nu putea fi stinsa, intrucat impacarea partilor a operat numai intre inculpat si partea vatamata nu si fata de spital, constituit parte civila in cauza, care trebuie sa-si recupereze prejudiciul conform legii si pe care l-a dovedit in intregime cu actele si inscrisurile depuse la dosarul cauzei.
In speta, sunt intrunite  cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale, si anume existenta unei fapte ilicite, savarsirea cu vinovatie a acestei fapte, existenta unui prejudiciu si un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, fiind aplicabile astfel atat dispozitiile art.998 - 999 Cod civil, cat si ale art.313 din Legea nr.95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii.
                 Curtea de Apel Pitesti, prin decizia penala nr. 38/R din 17 ianuarie 2012, a  admis recursul partii civile Spitalul JU, a casat sentinta, obligand inculpatul, in solidar cu asiguratorul E la 528,51 lei catre partea civila Spitalul JU, reprezentand cheltuielile ocazionate de asistenta medicala a partii vatamate C.
Pentru a pronunta decizia, Curtea a prezentat urmatoarele argumente:
Temeiul juridic invocat de prima instanta, si anume art.346 Cod pr.penala, vizand lasarea nesolutionata a actiunii civile a partii civile Spitalul JU, nu corespunde situatiilor exprese prevazute de acest text, cu referire la nesolutionarea actiunii civile, respectiv atunci cand instanta pronunta achitarea pentru cazul prevazut in art.10 alin.1 lit.b Cod pr.penala, ori cand pronunta incetarea procesului penal pentru vreunul dintre cazurile prevazute in art.10 alin.1 lit.f si j, precum si in caz de retragere a plangerii prealabile. 
Aceasta, deoarece in cauza temeiul juridic al incetarii procesului penal a fost  impacarea partilor, care este exclus de la lasarea nesolutionata a laturii civile a cauzei, asa cum se observa fata de cele mentionate mai sus.
Cum legea procesuala penala este de stricta interpretare, curtea considera ca solutia pronuntata de catre instanta, sub aspectul lasarii nesolutionate a  actiunii civile a partii civile Spitalul JU, este nelegala.
In acest sens, curtea arata ca se impun a fi aplicate prevederile art.313 din Legea nr.95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, in care se arata in mod expres ca "Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane, raspund, potrivit legii, si sunt obligate sa suporte cheltuielile efectiv ocazionate de asistenta medicala acordata".
Asadar, potrivit acestui text de lege special, care se coroboreaza cu prevederile art.998-999 Cod civil, inculpatul trebuie sa raspunda si sa suporte cheltuielile ocazionate de internarea medicala a unei parti vatamate, desigur, daca sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, si anume existenta unei fapte ilicite, savarsirea cu vinovatie a acesteia, existenta unui prejudiciu si raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.
Or, in cauza, se constata chiar din faza de urmarire penala, din probele administrate in aceasta faza, cum este recunoasterea faptei inculpatului, care a patruns pe sensul de mers al partii vatamate, intrand in coliziune cu masina acesteia - parte vatamata care nu a mai putut evita accidentul si care a suferit leziunile mentionate in certificatul medico-legal de  circa 90 zile ingrijiri medicale in vederea vindecarii - care se coroboreaza cu declaratiile martorilor, precum si cu concluziile raportului de expertiza tehnica efectuat in cauza, ca inculpatul este vinovat de producerea accidentului, existand si celelalte conditii pentru antrenarea raspunderii civile delictuale mentionate, printre care li legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs, respectiv leziunile suferite de victima si, implicit, cheltuielile efectuate de spital pentru tratarea si vindecarea acesteia.
Asadar, in cauza sunt incidente prevederile legii speciale ale art.313 din Legea nr.95/2006, asa cum au fost mentionate mai sus, inculpatul urmand a fi obligat sa suporte el cheltuielile ocazionate de asistenta medicala acordata, chiar daca s-a impacat cu partea vatamata.
De altfel, ar fi nefiresc ca prin impacarea partilor, instanta sa fie impiedicata sa rezolve pretentiile partii civile Spitalul JU, deoarece nici partea vatamata, nici inculpatul, nu pot sa dispuna asupra drepturilor tertei persoane, ci numai asupra propriilor lor drepturi conferite de lege.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Absolventi

CALIFICAREA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. PRINCIPIUL DISPONIBILITATII. COMPETENTA INSTANTEI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV DE A SOLUTIONA CEREREA PRIVIND OBLIGAREA UNIVERISTATII SA ELIBEREZE DIPLOME DE LICENTA - Hotarare nr. 4628/2013 din data de 18.03.2013
Nulitate absoluta - Sentinta civila nr. 19862 din data de 02.12.2009
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 9893 din data de 05.06.2009
CALIFICAREA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. PRINCIPIUL DISPONIBILITATII. COMPETENTA INSTANTEI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV DE A SOLUTIONA CEREREA PRIVIND OBLIGAREA UNIVERISTATII SA ELIBEREZE DIPLOME DE LICENTA - Hotarare nr. 4628/2013 din data de 18.03.2013
Din dezvoltarea motivelor de recurs exprimate in cererea de la filele 3 si 4 (neincadrate in drept in vreuna din prevederile legale sus-mentionate), reluate prin concluziile scrise - cu privire la care recurenta, prin reprezentant, sustine in c... - Decizie nr. 12/R din data de 04.01.2011
Prin sentinta penala nr.81/07.07.2009, pronuntata de Tribunalul Valcea, printre altele, inculpatul a fost achitat, in temeiul art.11 pct.2 lit.a Cod pr.penala rap. la art.10 lit.d Cod pr. penala, pentru savarsirea infractiunii prev.de art. 272 p... - Decizie nr. 100/R din data de 05.02.2010
Prin cererea inregistrata la data de 16 iunie 2009, reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea a chemat in judecata pe paratii Organizatia ,,SOS Satul Copiilor Cisnadie", B.C. si B.F., solicitand ca prin hot... - Decizie nr. 1958/R-MF din data de 17.12.2009
SECTIA CIVILA, PENTRU CAUZE PRIVIND CONFLICTE DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE SI PENTRU CAUZE CU MINORI SI DE FAMILIE DREPT CIVIL 1. Respingerea actiunii in revendicare ca inadmisibila, dupa intrarea in vigoare a Legii nr.10/200... - Decizie nr. 1798/R din data de 26.11.2009
PARTAJ. COMPETENTA. - Decizie nr. 1031/R din data de 10.12.2004
Recidiva postcondamnatorie. Interzicerea contopirii pedepselor direct in calea de atac a recursului. - Decizie nr. 325/R din data de 10.04.2012
Recidiva postcondamnatorie. Principiul non reformatio in pejus. Fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni. - Decizie nr. 372/R din data de 24.04.2012
Inlocuirea masurii arestarii preventive. Caracterul repetat al cererilor formulate. - Decizie nr. 360/R din data de 23.04.2012
Restituirea cauzei la procuror in vederea refacerii urmaririi penale. - Decizie nr. 350/2012 din data de 19.04.2012
Nerespectarea hotararii judecatoresti. Intrunirea elementelor constitutive. - Decizie nr. 349/R din data de 19.04.2012
Liberarea provizorie sub control judiciar. Conditii de admisibilitate a cererii de liberare provizorie sub control judiciar. - Decizie nr. 346/R din data de 18.04.2012
Stabilirea criteriilor de apreciere a pericolului social si a vinovatiei autorului in cazul infractiunii prevazute de art. 6 alin.2 lit. a din Legea nr. 205/2004. - Decizie nr. 338/R din data de 17.04.2012
Incidenta dispozitiilor art.320/1 Cod procedura penala. - Decizie nr. 394/R din data de 03.05.2012
Intocmirea de acte false cu intentia de a obtine in mod fraudulos credite de la o unitate bancara. Conditiile savarsirii infractiunilor de inselaciune si uz de fals. - Decizie nr. 389/R din data de 02.05.2012
Contopirea pedepselor aplicate pentru infractiuni concurente. Interdictia de efectuare a contopirii direct in calea de atac a recursului intrucat partea ar fi lipsita de un grad de jurisdictie privind controlul modului in care s-a facut o atare opera... - Decizie nr. 507/R din data de 29.05.2012
Elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa. Comportamentul inculpatului de a parasi locul accidentului fara sa acorde primul ajutor victimei. Legatura de cauzalitate intre aceasta conduita culpabila si decesul victimei. - Decizie nr. 496/R din data de 22.05.2012