InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Targu-Mures

Obiectul camerei preliminare. Limite

(Decizie nr. 4/CU/CP din data de 29.04.2014 pronuntata de Curtea de Apel Targu-Mures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Targu-Mures | Jurisprudenta Curtea de Apel Targu-Mures

In camera preliminara, competentele judecatorului de camera preliminara se limiteaza, potrivit art. 54 C. pr. pen., la verificarea legalitatii trimiterii in judecata dispuse de procuror, a administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala. In virtutea acestor prerogative, judecatorul de camera preliminara cerceteaza, pe de o parte, regularitatea rechizitoriului, mai precis conformitatea acestuia cu prevederile art. 328 C. pr. pen. (art. 263-264 C. pr. pen. din 1969), iar, pe de alta parte, valabilitatea probelor si a actelor procesuale specifice urmaririi penale, respectiv conformitatea acestora cu principiile si normele de procedura care le trateaza.
Atributiile judecatorului de camera preliminara nu se intind asupra cercetarii temeiniciei trimiterii in judecata si a efectuarii urmaririi penale, problemele legate de temeinicia urmaririi penale si a sesizarii instantei urmand sa fie dezbatute si dezlegate de catre instanta de judecata pe parcursul fazei ulterioare -a judecatii.
C. pr. pen., art. 342
Prin incheierea penala pronuntata la data de 7 martie 2014 de catre judecatorul de camera preliminara de la tribunalul Mures in dosarul nr. 4946/102/2013, judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Mures:
-a respins ca nefondate exceptiile invocate de inculpatii E. (C.) A. si C. S. R..
-in baza art. 346 alin. (2) Cod procedura penala a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul emis in dosarul nr. 409/P/2010 al Parchetului de pe langa Tribunalul Mures privind pe inculpatii C. S. R., trimis in judecata in stare de libertate pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, prevazuta de art.215 alin.1,2,3,5 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, spalare de bani prevazuta de art. 29 alin.1 lit. a,c din Legea nr.656/2002 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art.25 Cod penal raportat la art.290 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si uz de fals prevazuta de art.291 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. Cod penal si E. (C.) A. trimisa in judecata pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, previzuta de art.290 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala.
-a dispus inceperea judecatii cauzei privind pe inculpatii C. S. R.  si E. (C.) A..
In motivarea acestei hotarari, judecatorul a retinut ca rechizitoriul intocmit in cauza de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Mures cuprinde datele referitoare la fapta, incadrarea juridica, la profilul moral si de personalitate al inculpatilor, la actele de urmarire penala efectuate, la trimiterea in judecata si cheltuielile judiciare.
Referitor la exceptiile invocate de inculpata E. (C.) A., le-a respins ca nefondate, avand in vedere faptul ca aceasta invoca chestiuni care tin de fondul cauzei, de nevinovatia sa raportat la una din faptele retinute in sarcina ei, iar aceste aspecte nu au legatura cu legalitatea administrarii probelor in faza de urmarire penala, nefiind vorba despre vreo nulitate absoluta sau relativa a vreunuia dintre aceste probe, de natura sa impuna restituirea cauzei la Parchet. Conform art.103 Cod procedura penala, probele sunt supuse liberei aprecieri a organelor judiciare cu ocazia cercetarii judecatoresti, instanta putand interpreta diferit materialul probator, in urma readministrarii sau reanalizarii acestuia, insa aceste aspecte nu tin, dupa cum am mai precizat, de legalitatea sau nelegalitatea administrarii probelor in faza de urmarire penala.
Raportat la exceptia neregularitatii rechizitoriului, invocata de inculpatul C. S. R. si aceasta a fost respinsa ca nefondata, intrucat in speta nu se poate discuta despre necompetenta materiala a organului de urmarire penala cat timp prin Legea nr.202/2010, respectiv art.XVIII pct.3, s-a introdus lit.e1 la art.27 Cod procedura penala care include in sfera de competenta materiala a tribunalului si infractiunea de spalare a banilor, iar art.209 alin.3 Cod procedura penala vechi nu mai prevede obligativitatea efectuarii  urmaririi penale si in acest caz de catre procuror. Raportat la momentul inceperii urmaririi penale fata de inculpat, pentru aceasta infractiune, apreciem ca procurorul putea sa supravegheze actele de urmarire penala efectuate de lucratorii politiei judiciare, fara a le efectua personal.

Impotriva acestei incheieri au formulat contestatie inculpatii E.(C.) A. si C.S.R.
In motivarea contestatiei, inculpata E.(C.) A.  critica temeinicia incheierii judecatorului de camera preliminara prin care i-au fost respinse ca nefondate exceptiile ridicate si s-a dispus inceperea judecatii in cauza. Mentioneaza ca in mod gresit procurorul a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea sa in judecata pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta de art. 322 C. pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C. pen., solutia corecta care trebuia data in cauza fiind aceea de neincepere a urmaririi penale, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni. Totodata, organele de urmarire penala nu au administrat in mod corect si complet toate probele necesare justei lamuriri a cauzei, avand in vedere ca nu au analizat situatia din speta in ansamblul ei. In consecinta, actul de sesizare este neregulat intocmit, iar procurorul nu a luat in considerare si nu a administrat toate probele in prezenta cauza penala.
In motivarea contestatiei, inculpatul C.S.R. critica legalitatea si temeinicia incheierii judecatorului de camera preliminara prin care i-au fost respinse ca nefondate exceptiile ridicate si s-a dispus inceperea judecatii in cauza. Subliniaza ca urmarirea penala a fost efectuata de catre un organ de urmarire penala necompetent material, ceea ce duce la nulitatea actelor efectuate cu nerespectarea competentei dupa materie si atrage nelegalitatea probelor obtinute in cauza de catre organul de urmarire penala necompetent.

Analizand contestatiile pendinte, prin prisma materialului dosarului nr. 4946/102/2013 al Tribunalului Mures, a motivelor invocate, a cererilor si exceptiilor formulate de catre inculpati, precum si din oficiu, in limitele efectelor devolutiv si neagravarii situatiei in propria cale de atac, s-au retinut urmatoarele:
Dispozitiile judecatorului de camera preliminara de la Tribunalul Mures, de respingere a exceptiilor invocate de catre inculpatii E. (C.) A. si C. S. R., de constatare a legalitatii sesizarii instantei , a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si de incepere a judecatii cauzei privind pe cei doi inculpati, precum si argumentele aduse in sprijinul acestor dispozitii sunt juste si au fost emise cu respectarea stricta a legalitatii, astfel incat, in lipsa vreunui motiv de desfiintare a incheierii atacate, pe care sa-l retinem din oficiu, contestatiile promovate de inculpatii E. (C.) A. si C. S. R. impotriva incheierii penale din 7 martie 2014 sunt nefondate, urmand sa fie respinse ca atare, in baza art. 4251 alin. 7 pct. 1  lit. b cu referire la art. 347 C. pr. pen.

Asupra motivelor de contestatie invocate de inculpati, acestea nu au fost primite, pentru urmatoarele considerente:
a) Reamintim ca, in camera preliminara, competentele judecatorului de camera preliminara se limiteaza, potrivit art. 54 C. pr. pen., la verificarea legalitatii trimiterii in judecata dispuse de procuror, a administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala. In virtutea acestor prerogative, judecatorul de camera preliminara cerceteaza, pe de o parte, regularitatea rechizitoriului, mai precis conformitatea acestuia cu prevederile art. 328 C. pr. pen. (art. 263-264 C. pr. pen. din 1968), iar, pe de alta parte, valabilitatea probelor si a actelor procesuale specifice urmaririi penale, respectiv conformitatea acestora cu principiile si normele de procedura care le trateaza.
Atributiile judecatorului de camera preliminara nu se intind asupra cercetarii temeiniciei trimiterii in judecata si a efectuarii urmaririi penale, problemele legate de temeinicia urmaririi penale si a sesizarii instantei urmand sa fie dezbatute si dezlegate de catre instanta de judecata pe parcursul fazei ulterioare -a judecatii.
Inculpata E. (C.) A. isi sustine cererea sa de restituire a cauzei la Parchetul de pe langa Tribunalul Mures pe de o parte pe faptul ca urmarirea penala nu este completa, intrucat procurorul nu a administrat toate probele necesare aflarii adevarului, iar pe de alta parte pe imprejurarea ca titularul rechizitoriului nu a interpretat corect dovezile instrumentate in cursul urmaririi penale, dovezi care ar fi justificat mai degraba o dispozitie de neurmarire decat cea de trimitere in judecata. Toate aceste chestiuni tin de temeinicia acuzatiei si a dispozitiei de trimitere in judecata. Nici inculpata si nici judecatorul din oficiu nu a identificat vreun viciu care sa afecteze regularitatea actului de sesizare, legalitatea sau valabilitatea probelor instrumentate in faza de urmarire penala ori a actelor specifice acesteia. In acest context, in mod corect judecatorul de camera preliminara de la tribunal a respins exceptiile invocate de catre inculpata E. (C.) A..
b) Urmarirea penala a inceput in cauza fata de cei doi inculpati la data de 28 iunie 2011 si s-a finalizat la 25 septembrie 2013. In aceasta perioada, pentru infractiunile care formeaza obiectul acuzei legea procesual penala (Codul de procedura penala din 1969 sau vreo lege speciala care sa contina si dispozitii procesual penale) nu prevedea urmarirea penala proprie a procurorului. Art. 209 alin. 3 C. pr. pen. din 1968 facea referire, intre altele, la cazurile prevazute de art. 27 pct. 1 lit. b-e C. pr. pen. din 1968. Infractiunea de spalare de bani era enumerata la art. 27 pct. 1 lit. e1 C. pr. pen. din 1968 (introdus prin Legea nr. 202/2010), or art. 209 C. pr. pen. din 1968 nu continea o dispozitie de trimitere si la art. 27 pct. 1 lit. e1 din acelasi cod.
In plus, chiar daca la momentul efectuarii urmaririi penale, vreuna din infractiuni ar fi fost de competenta procurorului, de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 135/2010, privind Codul de procedura penala, necompetenta materiala a organelor de urmarire penala este abandonata din randul nulitatilor absolute si devine o nulitate relativa, pentru constatarea careia partea care o invoca trebuie sa indice si sa demonstreze vatamarea procesuala cauzata de actul anulabil. In cauza, d-l C. S. R. nu a aratat care este vatamarea procesuala pe care ar fi incercat-o in cauza prin indeplinirea de catre organele de cercetare penala ale politiei judiciare a actelor procesuale si procedurale enumerate de inculpat.
In aceste circumstante, este justa dispozitia judecatorului de camera preliminara de la tribunal, de respingere si a exceptiilor invocate de catre inculpatul C. S. R..
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012