Exceptia netimbrarii cererii, solutinarea acestei exceptii prevaleaza asupra fondului cauzei
(Decizie nr. 1291/R din data de 21.06.2011 pronuntata de Curtea de Apel Targu-Mures)Exceptia netimbrarii cererii, solutinarea acestei exceptii prevaleaza asupra fondului cauzei.
Legea nr. 85/2006, republicata
Legea nr. 146/1197, republicata
Potrivit art. 20 alin. 1 din Legea nr. 146/1197, republicata, taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, iar conform art. 20 alin. 3 din acelasi act normativ, neindeplinirea acestei obligatii pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau cererii.
Constatand faptul ca nu s-a achitat taxa de timbru aferenta contestatiei si fiind invocata exceptia netimbrarii, judecatorul sindic nu putea sa treaca la solutionarea fondului contestatiei fara a pune mai intai in discutie exceptia si a se pronunta asupra acesteia.
Nefiind aratate motivele in drept si fapt care au format convingerea judecatorului sindic ca se impune rejudecarea contestatiei, instanta de control judiciar nu-si poate exercita atributiile, motiv in plus de casare cu trimitere spre rejudecare. Prin Sentinta nr.632 din 14 martie 2011 pronuntata de Tribunalul Harghita in dosarul nr.3698/96/2010, judecatorul sindic a respins contestatia formulata de debitoarea S.C. U.H. S.R.L., impotriva starii de insolventa, a admis cererea formulata de creditoarea D.G.F.P. Harghita, pentru deschiderea procedurii insolventei impotriva debitoarei.
In temeiul art. 33 alin.4 din Legea nr. 85/2006 republicata, privind procedura insolventei, a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva debitoarei S.C. U.H. S.R.L. cu sediul social in orasul Baile Tusnad, Str. Oltului, judetul Harghita.
In baza art. 34 coroborat cu prevederile art. 11 alin.1 lit. c) din Legea nr. 85/2006 republicata, privind procedura insolventei, a desemnat administrator judiciar provizoriu practicianul in insolventa R.V.A.M.I.S. S.P.R.L. inregistrat in registrul societatilor profesionale RSP 0252/31.12.2006, cu sediul in mun. Targu-Mures, str. G-ral. Gh. Avramescu, jud. Mures, care va indeplini atributiile prevazute de art. 20 din lege, cu un onorariu fix de 2.000 lei/luna si un onorariu de succes de 0%, sau cu un onorariu de 6.200 lei pe toata durata procedurii, in cazul in care nu se vor regasi bunuri in patrimoniul debitoarei.
In baza art. 35 din Legea nr. 85/2006 modificata, a obligat pe administratorul debitoarei sa depuna la dosarul cauzei, actele si informatiile prevazute de art. 28 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 republicata, in 10 zile de la primirea notificarii.
In baza art. 54 alin 1 din Legea nr. 85 /2006 republicata, a dispus administratorului judiciar sa intocmeasca un raport prin care sa propuna, fie intrarea in procedura simplificata, fie continuarea perioadei de observatie din procedura generala pana la data de 01 aprilie 2011.
In baza art. 59 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 republicata, a dispus administratorului judiciar sa intocmeasca si sa depuna la dosarul cauzei raportul asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa a debitoarei.
In temeiul art. 61 din Legea nr. 85/2006 republicata, a pus in vedere administratorului judiciar sa notifice creditorii, debitoarea si Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Harghita, prin Buletinul Procedurilor de Insolventa, in vederea efectuarii mentiunii.
A dispus notificarea sa cuprinda:
Termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului, este data de 29 aprilie 2011.
Pentru ca o creanta sa fie considerata valabila, aceasta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. Cererile se timbreaza cu suma 120 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar. Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.
Termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante este la data de 19 mai 2011
In baza art. 73 alin. 2 din Legea 85/2006 republicata, debitorul, creditorii si orice alta parte interesata, pot formula contestatii cu privire la creantele si drepturile de preferinta, trecute de administratorul judiciar in tabelul preliminar de creante. Acestea trebuie timbrate cu suma de 120 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar si de depun pana la data de 27 mai 2011.
Termenul de definitivare a tabelului creantelor, este la data 07 iunie 2011.
Fixeaza data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor la data de 24 mai 2011, ora 12:00 la sediul administratorului judiciar provizoriu R.V.A.M.I.S. S.P.R.L., cu urmatoarea ordine de zi:
Punerea in discutie a confirmarii administratorului judiciar, desemnat de catre judecatorul sindic.
Desemnarea comitetului creditorilor, conform art. 16 alin. 1 din Legea. nr.85/2006 republicata.
Confirmarea administratorului judiciar provizoriu se face, fara citarea partilor, in camera de consiliu a Tribunalului Harghita, in termen de 3 zile de la publicarea in buletinul procedurilor de insolventa si implicit, dupa depunerea procesului verbal intocmit cu ocazia adunarii creditorilor, in functie de votul favorabil al titularilor majoritatii, prin valoare a creantelor, sau de creditorul majoritar.
A dispus trimiterea notificarilor catre toti creditorii, de catre administratorul judiciar.
In temeiul art. 4 din Legea nr. 85/2006 republicata, privind procedura insolventei, a dispus deschiderea de catre debitoare a unui cont bancar la banca din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, in termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii. In caz de neindeplinire a atributiei, contul va fi deschis de catre administratorul judiciar.
In baza art. 37 din Legea nr. 85/2006 modificata, a dispus comunicarea prezentei hotarari instantelor judecatoresti din raza judetului Harghita.
Pentru continuarea lucrarilor privind procedura insolventei acorda termen la data de 11 aprilie 2011.
In motivarea acestei hotarari s-a aratat ca potrivit art.3 pct.1 din Legea nr. 85/2006 modificata, insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile. Desi sustine ca nu se confrunta cu dificultati financiare, deci nu este in stare de insolventa, debitoarea S.C. U.H. S.R.L., nu a probat in nici un fel cele afirmate.
Potrivit art.66 alin.2 din Legea nr.85/2006 modificata, creanta pretinsa de D.G.F.P. Harghita se bucura de prezumtia absoluta a caracterului cert, lichid si exigibil, atata timp cat nu s-a facut dovada contestarii titlului executoriu in termenele si pe baza legilor speciale.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs, in termenul prevazut de lege, S.C. U.H. S.R.L., solicitand casarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Harghita.
In motivarea recursului s-a aratat ca, la data de 18.11.2009 creditoarea D.G.F.P. Harghita a solicitat deschiderea procedurii prevazute de Legea nr.85/2006 fata de societatea recurenta.
La data de 03.12.2010 recurenta a formulat contestatie impotriva starii de insolventa deoarece societatea a efectuat plati continuu fata de furnizori, societatea nefiind in stare de insolventa.
La data de 11.03.2011 debitoarea S.C. U.H. S.R.L. a formulat si a depus o cerere la dosarul cauzei solicitand judecatorului sindic un nou termen de judecata in vederea achitarii datoriilor fata de creditoarea D.G.F.P. Harghita. Judecatorul sindic nu a procedat la judecarea cererii recurentei, a respins contestatia impotriva starii de insolventa si a dispus deschiderea procedurii generale prevazute de Legea nr.85/2006.
S-a aratat ca, intrucat societatea recurenta are posibilitatea de a-si achita datoria fata de creditoarea D.G.F.P. Harghita, se solicita a se constata faptul ca judecatorul sindic nu s-a pronuntat asupra cererii recurentei de a acorda un termen pentru plata datoriilor, si in consecinta, admiterea recursului si casarea sentintei atacate cu trimiterea cauzei spre rejudecare.
In subsidiar, recurenta solicita a se constata faptul ca, datoria recurentei fata de creditoarea D.G.F.P. Harghita a scazut sub pragul 45 000 RON, motiv pentru care considera ca cererea formulata de creditoarea D.G.F.P. Harghita nu are temei legal pentru deschiderea procedurii.
Analizand hotararea atacata din perspectiva motivelor invocate si a prevederilor art.3041 C.pr.civ., Curtea a retinut urmatoarele:
La data de 18.11.2010 creditoarea D.G.F.P. Harghita a solicitat Tribunalului Harghita, deschiderea procedurii prevazuta de Legea nr.85/2006 fata de debitoarea S.C. U.H. S.R.L. Baile Tusnad, judetul Harghita, aratand ca aceasta societate datoreaza bugetului de stat suma de 65.377 lei, ca nu mai poate face fata datoriilor, fiind in incetare de plati.
La data de 03.12.2009 a fost inregistrata contestatia debitoarei S.C. U.H. S.R.L. impotriva starii de insolventa, prin care debitoarea solicita respingerea cererii de deschidere a procedurii, sustinand ca au fost si sunt efectuate plati catre furnizori si bugetul consolidat al statului.
Totodata, debitoarea a inregistrat la Tribunalul Harghita la data de 11 martie 2011 o cerere de amanare a judecarii cauzei si de acordare a unui nou termen in vederea achitarii datoriilor fata de D.G.F.P. Harghita.
La termenul de judecata din 14 martie 2011 instanta a constatat neachitata taxa de timbru si timbrul judiciar pentru contestatia depusa de debitoare la data de 03.12.2009, iar creditoarea D.G.F.P. Harghita a invocat exceptia netimbrarii contestatiei formulate de debitoare.
Fara a pune in discutie aceasta exceptie si ignorand invocarea ei, instanta a inchis faza probatorie si a acordat cuvantul in fond.
Nu s-a pus, de asemenea, in discutie nici cererea de amanare formulata de catre debitoare.
Retinand cauza in pronuntare prima instanta a respins contestatia impotriva starii de insolventa formulata de catre debitoare, fara sa motiveze in vreun fel aceasta solutie si a dispus deschiderea procedurii generale prevazute de Legea nr.85/2006.
Procedand in acest fel instanta a incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art.105 alin.2 C. pr. civ., astfel incat se impune casarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante, fiind incident motivul de casare prevazut de art.304 pct.5 C.pr.civ.
In mod corect instanta era obligata sa puna in discutie exceptia netimbrarii contestatiei debitoarei, exceptie de procedura, absoluta si peremtorie ce a fost invocata de reprezentanta creditoarei D.G.F.P. Harghita.
Aceasta exceptie nu putea fi solutionata la termenul din 14 martie 2011 intrucat contestatoarea nu fusese incunostintata despre obligatia achitarii taxei de timbru si a timbrului judiciar si nici despre cuantumul acestei taxe. Deci se impunea amanarea cauzei pentru citarea contestatoarei cu mentiunea achitarii taxei judiciare si a timbrului judiciar.
De asemenea, se impunea punerea in discutie a cererii de amanare formulate de contestatoare pentru achitarea datoriilor.
Prin incalcarea normelor de procedura in modul aratat anterior, prima instanta a adus atingere dreptului la aparare al contestatoarei si dreptului la un proces echitabil, prevazut de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar solutia instantei de control judiciar nu poate fi decat de casare a hotararii atacate si de trimitere a cauzei. In rejudecare urmeaza ca prima instanta sa refaca actele de procedura cu respectarea dispozitiilor legale, in modul aratat anterior.
Legea nr. 85/2006, republicata
Legea nr. 146/1197, republicata
Potrivit art. 20 alin. 1 din Legea nr. 146/1197, republicata, taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, iar conform art. 20 alin. 3 din acelasi act normativ, neindeplinirea acestei obligatii pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau cererii.
Constatand faptul ca nu s-a achitat taxa de timbru aferenta contestatiei si fiind invocata exceptia netimbrarii, judecatorul sindic nu putea sa treaca la solutionarea fondului contestatiei fara a pune mai intai in discutie exceptia si a se pronunta asupra acesteia.
Nefiind aratate motivele in drept si fapt care au format convingerea judecatorului sindic ca se impune rejudecarea contestatiei, instanta de control judiciar nu-si poate exercita atributiile, motiv in plus de casare cu trimitere spre rejudecare. Prin Sentinta nr.632 din 14 martie 2011 pronuntata de Tribunalul Harghita in dosarul nr.3698/96/2010, judecatorul sindic a respins contestatia formulata de debitoarea S.C. U.H. S.R.L., impotriva starii de insolventa, a admis cererea formulata de creditoarea D.G.F.P. Harghita, pentru deschiderea procedurii insolventei impotriva debitoarei.
In temeiul art. 33 alin.4 din Legea nr. 85/2006 republicata, privind procedura insolventei, a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva debitoarei S.C. U.H. S.R.L. cu sediul social in orasul Baile Tusnad, Str. Oltului, judetul Harghita.
In baza art. 34 coroborat cu prevederile art. 11 alin.1 lit. c) din Legea nr. 85/2006 republicata, privind procedura insolventei, a desemnat administrator judiciar provizoriu practicianul in insolventa R.V.A.M.I.S. S.P.R.L. inregistrat in registrul societatilor profesionale RSP 0252/31.12.2006, cu sediul in mun. Targu-Mures, str. G-ral. Gh. Avramescu, jud. Mures, care va indeplini atributiile prevazute de art. 20 din lege, cu un onorariu fix de 2.000 lei/luna si un onorariu de succes de 0%, sau cu un onorariu de 6.200 lei pe toata durata procedurii, in cazul in care nu se vor regasi bunuri in patrimoniul debitoarei.
In baza art. 35 din Legea nr. 85/2006 modificata, a obligat pe administratorul debitoarei sa depuna la dosarul cauzei, actele si informatiile prevazute de art. 28 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 republicata, in 10 zile de la primirea notificarii.
In baza art. 54 alin 1 din Legea nr. 85 /2006 republicata, a dispus administratorului judiciar sa intocmeasca un raport prin care sa propuna, fie intrarea in procedura simplificata, fie continuarea perioadei de observatie din procedura generala pana la data de 01 aprilie 2011.
In baza art. 59 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 republicata, a dispus administratorului judiciar sa intocmeasca si sa depuna la dosarul cauzei raportul asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa a debitoarei.
In temeiul art. 61 din Legea nr. 85/2006 republicata, a pus in vedere administratorului judiciar sa notifice creditorii, debitoarea si Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Harghita, prin Buletinul Procedurilor de Insolventa, in vederea efectuarii mentiunii.
A dispus notificarea sa cuprinda:
Termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului, este data de 29 aprilie 2011.
Pentru ca o creanta sa fie considerata valabila, aceasta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. Cererile se timbreaza cu suma 120 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar. Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.
Termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante este la data de 19 mai 2011
In baza art. 73 alin. 2 din Legea 85/2006 republicata, debitorul, creditorii si orice alta parte interesata, pot formula contestatii cu privire la creantele si drepturile de preferinta, trecute de administratorul judiciar in tabelul preliminar de creante. Acestea trebuie timbrate cu suma de 120 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar si de depun pana la data de 27 mai 2011.
Termenul de definitivare a tabelului creantelor, este la data 07 iunie 2011.
Fixeaza data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor la data de 24 mai 2011, ora 12:00 la sediul administratorului judiciar provizoriu R.V.A.M.I.S. S.P.R.L., cu urmatoarea ordine de zi:
Punerea in discutie a confirmarii administratorului judiciar, desemnat de catre judecatorul sindic.
Desemnarea comitetului creditorilor, conform art. 16 alin. 1 din Legea. nr.85/2006 republicata.
Confirmarea administratorului judiciar provizoriu se face, fara citarea partilor, in camera de consiliu a Tribunalului Harghita, in termen de 3 zile de la publicarea in buletinul procedurilor de insolventa si implicit, dupa depunerea procesului verbal intocmit cu ocazia adunarii creditorilor, in functie de votul favorabil al titularilor majoritatii, prin valoare a creantelor, sau de creditorul majoritar.
A dispus trimiterea notificarilor catre toti creditorii, de catre administratorul judiciar.
In temeiul art. 4 din Legea nr. 85/2006 republicata, privind procedura insolventei, a dispus deschiderea de catre debitoare a unui cont bancar la banca din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, in termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii. In caz de neindeplinire a atributiei, contul va fi deschis de catre administratorul judiciar.
In baza art. 37 din Legea nr. 85/2006 modificata, a dispus comunicarea prezentei hotarari instantelor judecatoresti din raza judetului Harghita.
Pentru continuarea lucrarilor privind procedura insolventei acorda termen la data de 11 aprilie 2011.
In motivarea acestei hotarari s-a aratat ca potrivit art.3 pct.1 din Legea nr. 85/2006 modificata, insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile. Desi sustine ca nu se confrunta cu dificultati financiare, deci nu este in stare de insolventa, debitoarea S.C. U.H. S.R.L., nu a probat in nici un fel cele afirmate.
Potrivit art.66 alin.2 din Legea nr.85/2006 modificata, creanta pretinsa de D.G.F.P. Harghita se bucura de prezumtia absoluta a caracterului cert, lichid si exigibil, atata timp cat nu s-a facut dovada contestarii titlului executoriu in termenele si pe baza legilor speciale.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs, in termenul prevazut de lege, S.C. U.H. S.R.L., solicitand casarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Harghita.
In motivarea recursului s-a aratat ca, la data de 18.11.2009 creditoarea D.G.F.P. Harghita a solicitat deschiderea procedurii prevazute de Legea nr.85/2006 fata de societatea recurenta.
La data de 03.12.2010 recurenta a formulat contestatie impotriva starii de insolventa deoarece societatea a efectuat plati continuu fata de furnizori, societatea nefiind in stare de insolventa.
La data de 11.03.2011 debitoarea S.C. U.H. S.R.L. a formulat si a depus o cerere la dosarul cauzei solicitand judecatorului sindic un nou termen de judecata in vederea achitarii datoriilor fata de creditoarea D.G.F.P. Harghita. Judecatorul sindic nu a procedat la judecarea cererii recurentei, a respins contestatia impotriva starii de insolventa si a dispus deschiderea procedurii generale prevazute de Legea nr.85/2006.
S-a aratat ca, intrucat societatea recurenta are posibilitatea de a-si achita datoria fata de creditoarea D.G.F.P. Harghita, se solicita a se constata faptul ca judecatorul sindic nu s-a pronuntat asupra cererii recurentei de a acorda un termen pentru plata datoriilor, si in consecinta, admiterea recursului si casarea sentintei atacate cu trimiterea cauzei spre rejudecare.
In subsidiar, recurenta solicita a se constata faptul ca, datoria recurentei fata de creditoarea D.G.F.P. Harghita a scazut sub pragul 45 000 RON, motiv pentru care considera ca cererea formulata de creditoarea D.G.F.P. Harghita nu are temei legal pentru deschiderea procedurii.
Analizand hotararea atacata din perspectiva motivelor invocate si a prevederilor art.3041 C.pr.civ., Curtea a retinut urmatoarele:
La data de 18.11.2010 creditoarea D.G.F.P. Harghita a solicitat Tribunalului Harghita, deschiderea procedurii prevazuta de Legea nr.85/2006 fata de debitoarea S.C. U.H. S.R.L. Baile Tusnad, judetul Harghita, aratand ca aceasta societate datoreaza bugetului de stat suma de 65.377 lei, ca nu mai poate face fata datoriilor, fiind in incetare de plati.
La data de 03.12.2009 a fost inregistrata contestatia debitoarei S.C. U.H. S.R.L. impotriva starii de insolventa, prin care debitoarea solicita respingerea cererii de deschidere a procedurii, sustinand ca au fost si sunt efectuate plati catre furnizori si bugetul consolidat al statului.
Totodata, debitoarea a inregistrat la Tribunalul Harghita la data de 11 martie 2011 o cerere de amanare a judecarii cauzei si de acordare a unui nou termen in vederea achitarii datoriilor fata de D.G.F.P. Harghita.
La termenul de judecata din 14 martie 2011 instanta a constatat neachitata taxa de timbru si timbrul judiciar pentru contestatia depusa de debitoare la data de 03.12.2009, iar creditoarea D.G.F.P. Harghita a invocat exceptia netimbrarii contestatiei formulate de debitoare.
Fara a pune in discutie aceasta exceptie si ignorand invocarea ei, instanta a inchis faza probatorie si a acordat cuvantul in fond.
Nu s-a pus, de asemenea, in discutie nici cererea de amanare formulata de catre debitoare.
Retinand cauza in pronuntare prima instanta a respins contestatia impotriva starii de insolventa formulata de catre debitoare, fara sa motiveze in vreun fel aceasta solutie si a dispus deschiderea procedurii generale prevazute de Legea nr.85/2006.
Procedand in acest fel instanta a incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art.105 alin.2 C. pr. civ., astfel incat se impune casarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante, fiind incident motivul de casare prevazut de art.304 pct.5 C.pr.civ.
In mod corect instanta era obligata sa puna in discutie exceptia netimbrarii contestatiei debitoarei, exceptie de procedura, absoluta si peremtorie ce a fost invocata de reprezentanta creditoarei D.G.F.P. Harghita.
Aceasta exceptie nu putea fi solutionata la termenul din 14 martie 2011 intrucat contestatoarea nu fusese incunostintata despre obligatia achitarii taxei de timbru si a timbrului judiciar si nici despre cuantumul acestei taxe. Deci se impunea amanarea cauzei pentru citarea contestatoarei cu mentiunea achitarii taxei judiciare si a timbrului judiciar.
De asemenea, se impunea punerea in discutie a cererii de amanare formulate de contestatoare pentru achitarea datoriilor.
Prin incalcarea normelor de procedura in modul aratat anterior, prima instanta a adus atingere dreptului la aparare al contestatoarei si dreptului la un proces echitabil, prevazut de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar solutia instantei de control judiciar nu poate fi decat de casare a hotararii atacate si de trimitere a cauzei. In rejudecare urmeaza ca prima instanta sa refaca actele de procedura cu respectarea dispozitiilor legale, in modul aratat anterior.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Taxa de timbru
SESIZARE CJUE - Sentinta comerciala nr. fn din data de 20.11.2014SESIZARE CJUE - Sentinta comerciala nr. 1497 din data de 03.05.2012
Concursul intre exceptia netimbrarii si exceptia necompetentei. Ordinea de solutionare. - Decizie nr. 315 din data de 09.09.2010
Timbraj. Cai de atac. Modificarea modalitatii de calcul al taxei de timbru datorate in timpul procesului. - Decizie nr. 26/R din data de 09.09.2010
Taxa de timbru. Ajutor social in temeiul Legii nr. 416/2001 - Decizie nr. 174 din data de 13.02.2008
Incidenta concomitenta in cauza a dispozitiilor art. 242 pct. 2 cod procedura civila - Decizie nr. 129 din data de 15.02.2006
Incheiere prin care s-a solutionat cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru - Decizie nr. 1963 din data de 26.09.2005
Cerere de scutire de plata taxei de timbru formulata de o societate comerciala. Facilitati pentru plata taxelor judiciare. - Sentinta civila nr. din data de 10.03.2009
Modalitatea de valorificare a dreptului de eliberare a cartilor de identitate - Decizie nr. 142 din data de 14.01.2015
Formularea unei cererii de ajutor public judiciar. Respingerea cererii de ajutor public judiciar. - Decizie nr. 1661 din data de 11.10.2013
Neindicarea valorii obiectului cererii de chemare in judecata. Anularea cererii ca insuficient timbrata. - Hotarare nr. 12 din data de 16.01.2013
Plata taxei judiciare de timbru - dovada. - Hotarare nr. 700 din data de 02.04.2013
Ordinea de solutionare a exceptiilor aprocesuale (de netimbrare ori de necompetenta). Caracterul imperativ al dispozitiilor privind taxele judiciare de timbru. - Decizie nr. 1799 din data de 13.12.2011
Actiune avand ca obiect anulare raport de evaluare a performantelor profesionale. Scutirea de plata taxei judiciare de timbru. - Decizie nr. 1078 din data de 16.05.2011
Plata taxele judiciare de timbru in cazul formularii unei cereri adresate instantelor de judecata de persoane cu domiciliul in strainatate. - Decizie nr. 1392 din data de 27.09.2011
Cerere de ajutor public judiciar. Exercitarea caii de atac a recursului cu privire la modul de solutionare al cererii de ajutor public judiciar. - Decizie nr. 7 din data de 11.01.2011
Taxa judiciara de timbru. Achitare in sistem on-line. - Decizie nr. 170 din data de 26.03.2010
Taxa de timbru. Institutie publica. Inaplicabilitatea prevederilor art.17 din Legea nr.146/1997 modificata. - Decizie nr. 55 din data de 03.02.2009
Detinere de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal - Sentinta penala nr. 43 din data de 11.04.2011
Reexaminare a modului de stabilire a taxei de timbru - Sentinta civila nr. 5349 din data de 14.06.2012