InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Targu-Mures

Recurs. Necercetarea fondului cauzei. Casare cu trimitere spre rejudecare

(Decizie nr. 615/R din data de 24.04.2008 pronuntata de Curtea de Apel Targu-Mures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Targu-Mures | Jurisprudenta Curtea de Apel Targu-Mures

In conditiile in care reclamantul a contestat decizia de pensionare, sustinand ca in mod gresit s-a inscris o vechime de 24 de ani, desi in realitate el are o vechime totala in munca de 28 de ani, iar instanta de fond, anuland decizia respectiva, a retinut doar in mod generic ca parata nu a luat in considerare toate perioadele de vechime inscrise in carnetul de munca, fara a preciza care sunt aceste perioade, echivaleaza cu necercetarea fondului cauzei si totodata face imposibila exercitarea controlului judiciar de catre instanta de recurs, astfel ca se impune casarea sentintei atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta.

Prin sentinta civila nr. 1465 din 6 noiembrie 2007, pronuntata de Tribunalul Mures in dosarul nr. 2538/102/2007, s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul C.I. in contradictoriu cu parata C. J. P. M; s-a dispus anularea deciziei nr. 244519 din 21 iunie 2007, emisa de parata, obligand-o pe aceasta la recalcularea pensiei reclamantului cu luarea in considerare a vechimii in munca de 28 ani.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal, a declarat recurs parata si a solicitat casarea sentintei atacate si in consecinta respingerea actiunii civile formulata de  reclamant pentru modificarea deciziei nr. 244519 din 21 iunie 2007, emisa de parata, in sensul corectarii vechimii in munca de la 24 de ani la 28 de ani.
  In motivarea recursului s-a aratat ca reclamantul a fost beneficiar al unei pensii de invaliditate, corespunzatoare gradului II de invaliditate, stabilita prin decizia nr. 244519 din 21 iunie 2007, decizie care a fost revizuita prin decizia nr. 244519 din 11 septembrie 2007, ca urmare a prezentarii unor adeverinte referitoare la perioada de activitate desfasurata in grupa superioara de munca.
S-a mai aratat ca in urma valorificarii tuturor perioadelor de activitate inscrise in carnetul de munca a rezultat un stagiu total de cotizare initial realizat de reclamant de 24 de ani, 3 luni si 1 zi. Ca urmare a revizuirii deciziei, stagiul total de cotizare al reclamantului s-a modificat, rezultand un stagiu total de 26 de ani, 6 luni si 1 zi.
Parata a mai invocat faptul ca stabilirea punctajului anual al asiguratului s-a facut in conditiile stabilite de art. 78 alin. 1 din Legea nr. 19/2000, reclamantul realizand un punctaj mediu anual si in urma stabilirii drepturilor de pensie in functie de valoarea punctului de pensie a rezultat un cuantum al pensiei de asigurari sociale de 240 lei.
Parata a apreciat ca in mod eronat a retinut instanta de fond ca reclamantul ar fi realizat un stagiu de cotizare de 28 de ani, aceasta sustinere nefiind motivata in fapt. Pe de alta parte, prin insumarea tuturor perioadelor din carnetul de munca al reclamantului, rezulta exact perioada valorificata prin decizia de pensie emisa de parata.
In drept, s-au invocat prevederile art. 304 pct. 8 si 9 Cod procedura civila.
Reclamantul s-a opus admiterii recursului.
Examinand sentinta atacata prin prisma motivelor de recurs si in raport de prevederile art. 304/1 Cod procedura civila si avand in  vedere actele si lucrarile dosarului, instanta de recurs a retinut urmatoarele:
Prin decizia nr. 244519 din 21 iunie 2007, emisa de parata C.J. de P.M, in urma recalcularii pensiei de invaliditate stabilite in favoarea reclamantului C.I, s-a stabilit o pensie in cuantum de 252 lei, retinandu-se ca stagiul de cotizare total realizat de reclamant este 24 ani, 3 luni si o zi.
Reclamantul a contestat aceasta decizie, invocand faptul ca in mod gresit s-a inscris in decizia sus-mentionata o vechime de 24 de ani, deoarece in realitate el are o vechime totala in munca de 28 de ani.
Instanta de fond a retinut ca din insumarea aritmetica a perioadei inscrise  in carnetul de munca rezulta o vechime in munca de 28 de ani si 5 luni, aceste perioade fiind reflectate doar partial in buletinul de calcul al pensiei. S-a mai retinut ca, in conditiile in care parata nu a luat in calcul integral stagiile de cotizare, decizia contestata este lovita de nulitate absoluta, fiind emisa cu incalcarea prevederilor art. 76-78 din Legea nr. 19/2000.
Fata de considerentele sentintei pronuntate de tribunal, trebuie avut in vedere faptul ca, desi instanta de fond a retinut ca stagiile de cotizare, astfel cum sunt inscrise in carnetul de munca al reclamantului, sunt reflectate doar partial in buletinul de calcul al pensiei, nu a indicat expres care sunt aceste perioade care nu se regasesc in buletinul de calcul. In conditiile in care nu s-a aratat care sunt perioadele care nu au fost luate in considerare de parata la stabilirea stagiului total de cotizare, nu se poate verifica daca decizia contestata a fost emisa cu incalcarea prevederilor din Legea nr. 19/2000, cu atat mai mult cu cat in considerentele sentintei  s-a retinut ca reclamantul a realizat o vechime in munca de 28 de ani si 5 luni, iar prin dispozitiv parata a fost obligata sa recalculeze pensia reclamantului cu luarea in considerare a vechimii in munca de 28 de ani.
Pe de alta parte, instanta de fond nu a luat in considerare faptul ca ulterior emiterii deciziei contestate de reclamant, la data de 11 septembrie 2007 s-a emis o noua decizie de recalculare a pensiei reclamantului, prin care stagiul de cotizare realizat de reclamant a fost modificat, retinandu-se ca acesta este de 26 de ani, 6 luni si o zi. Stagiul de cotizare a fost modificat ca urmare a faptului ca reclamantul a prezentat o serie de adeverinte referitoare la activitatea desfasurata in grupa superioara de munca, adeverinte care nu au fost avute in vedere initial.
In aceste conditii, se impunea ca instanta de fond sa verifice si sa stabileasca in mod corect prin raportare la buletinul de calcul emis de parata daca exista perioade care nu au fost luate in considerare la stabilirea stagiului de cotizare al reclamantului si care sunt aceste perioade. Faptul ca instanta de fond a retinut doar in mod generic ca parata nu a luat in considerare toate perioadele de vechime inscrise in carnetul de munca, fara a preciza care sunt aceste perioade echivaleaza cu necercetarea fondului cauzei si, totodata, face imposibila exercitarea controlului judiciar de catre instanta de recurs, din moment ce nu se pot verifica omisiunile imputate paratei la stabilirea stagiului de cotizare al reclamantului.
Fata de cele ce preced, avand in vedere ca instanta de fond a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului, in temeiul art. 312 alin. 3 si 5 Cod procedura civila, instanta de recurs a admis recursul declarat de parata si a casat sentinta atacata, dispunand trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Mures. In rejudecare, instanta va stabili care este stagiul efectiv de cotizare realizat de reclamant prin insumarea tuturor perioadelor de vechime care rezulta din actele doveditoare care au stat la baza emiterii deciziei contestate, iar in situatia in care exista perioade care nu au fost luate in considerare la stabilirea stagiului de cotizare, care sunt concret aceste perioade. De asemenea, instanta de fond va analiza daca in raport de decizia de recalculare a pensiei emisa ulterior deciziei contestate mai subzista motivele pentru care a fost contestata decizia respectiva.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012