InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

Procedura insolventei. Desemnarea administratorului judiciar.

(Decizie nr. 107 din data de 19.01.2011 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

Procedura insolventei. Desemnarea administratorului judiciar.
- art.11 alin.1 lit. c din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei;
- art. 30 din OUG nr. 86/2006 privind organizarea practicienilor in insolventa.
 
Judecatorul-sindic va desemna administratorul judiciar provizoriu solicitat de catre creditorul care a solicitat deschiderea procedurii fara a se impune ca acesta sa fi depus si o oferta in dosarul de insolventa. Doar in situatia in care nu se solicita din partea creditorului sau a debitorului desemnarea unui anumit practician, judecatorul sindic desemneaza un practician din ofertele depuse la dosar.
Incompatibilitatea retinuta de legiuitor este intre practicianul in insolventa persoana fizica care a avut, intr-o perioada de 2 ani anterioara datei pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii, calitatea de: avocat, consilier juridic, auditor financiar, expert contabil, contabil autorizat al persoanei juridice sau a fost numit ca evaluator, arbitru, mediator, expert judiciar, expert tehnic intr-o cauza privind societatea debitoare fata de care s-a deschis procedura insolventei si la care ar fi urmat sa fie desemnat administrator judiciar.

Decizia nr.107 din data de 19 ianuarie 2011 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti - Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal
         
Prin sentinta comerciala nr. 1247 pronuntata la data de 24 noiembrie 2010, Tribunalul Buzau a admis actiunea formulata si in temeiul art.33 alin.6 din Legea privind procedura insolventei a dispus deschiderea procedurii insolventei impotriva debitorului S.C ES SRL numind administrator judiciar pe av. CCG .
Pentru a pronunta aceasta sentinta judecatorul sindic a retinut ca cererea formulata de creditor, avand ca obiect deschiderea procedurii insolventei, a fost comunicata debitorului si nu s-a formulat contestatie, potrivit art. 33 alin. 6 din Legea privind procedura insolventei.
A constatat ca debitorul se afla in incetare de plati, stare de fapt dovedita cu inscrisurile de la dosar, creditorul avand o creanta comerciala, certa, lichida si exigibila impotriva debitorului in cuantum de 22.385,71 Euro dovedita cu titlul executoriu.
De asemenea, s-a constatat ca sunt indeplinite conditiile legii, pentru  deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva debitoarei, cu toate masurile specifice ce decurg din aceasta, numind administrator judiciar provizoriu pe unul dintre practicienii in insolventa ce si-au depus la dosarul cauzei oferte la care sunt anexate dovada calitatii de practician in insolventa si o copie de pe polita de asigurare profesionala si anume pe avocat CCG.
Impotriva sentintei primei instante a declarat recurs creditoarea  SC AL IFN SA invocand dispozitiile art.  3041 Cod procedura civila si aratand ca Legea insolventei acorda creditorului ce formuleaza cerere de deschidere a procedurii insolventei, dreptul de a solicita desemnarea ca administrator judiciar a acelui propus de catre acesta.
Analizand sentinta recurata prin prisma criticilor formulate, a probelor administrate, a actelor normative ce au incidenta in cauza, precum si sub toate aspectele conform art. 3041 Cod procedura civila, Curtea a retinut urmatoarele:
Potrivit dispozitiilor art.11 alin.1 lit. c din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei intre principalele atributii ale judecatorului-sindic, in cadrul prezentei legi, este si desemnarea motivata, prin sentinta de deschidere a procedurii, dintre practicienii in insolventa compatibili care au depus oferta de servicii in acest sens la dosarul cauzei, a administratorului judiciar provizoriu sau, dupa caz, a lichidatorului care va administra procedura pana la confirmarea ori, dupa caz, inlocuirea sa de catre adunarea creditorilor sau creditorul care detine cel putin 50% din valoarea creantelor, fixarea remuneratiei in conformitate cu criteriile stabilite de legea de organizare a activitatii practicienilor in insolventa, precum si a atributiilor acestuia pentru aceasta perioada. Judecatorul-sindic va desemna administratorul judiciar provizoriu sau lichidatorul provizoriu solicitat de catre creditorul care a solicitat deschiderea procedurii sau de catre debitor, daca cererea ii apartine.
Recurenta creditoare SC AL IFN SA a solicitat prin cererea de deschidere a procedurii insolventei desemnarea ca administrator judiciar a practicianului AU IPURL.
In mod gresit judecatorul sindic nu a desemnat administratorul judiciar solicitat de creditor motivand ca acest practician nu a depus la dosarul cauzei o oferta. Din dispozitiile legale mentionate mai sus rezulta ca  judecatorul-sindic va desemna administratorul judiciar provizoriu solicitat de catre creditorul care a solicitat deschiderea procedurii fara a se impune ca acesta sa fi depus si o oferta in dosarul de insolventa. Doar in situatia in care nu se solicita din partea creditorului sau a debitorului desemnarea unui anumit practician, judecatorul sindic desemneaza un practician din ofertele depuse la dosar.
Pe de alta parte, Curtea nu poate retine sustinerea administratorului judiciar desemnat CCG privind incompatibilitatea practicianului AU IPURL fata de dispozitiile art. 30 din OUG nr. 86/2006 privind organizarea practicienilor in insolventa.
Astfel, potrivit acestor dispozitii legale, nu poate fi desemnat ca administrator judiciar sau lichidator ori delegat permanent al unei forme de exercitare a profesiei practicianul in insolventa persoana fizica care a avut, intr-o perioada de 2 ani anterioara datei pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii, calitatea de: avocat, consilier juridic, auditor financiar, expert contabil, contabil autorizat al persoanei juridice sau a fost numit ca evaluator, arbitru, mediator, expert judiciar, expert tehnic intr-o cauza privind acea persoana juridica.
Persoana juridica la care legiuitorul face trimitere este societatea debitoare fata de care s-a deschis procedura insolventei si nu societatea creditoare. Deci incompatibilitatea retinuta de legiuitor este intre practicianul in insolventa persoana fizica care a avut, intr-o perioada de 2 ani anterioara datei pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii, calitatea de: avocat, consilier juridic, auditor financiar, expert contabil, contabil autorizat al persoanei juridice sau a fost numit ca evaluator, arbitru, mediator, expert judiciar, expert tehnic intr-o cauza privind societatea debitoare fata de care s-a deschis procedura insolventei si la care ar fi urmat sa fie desemnat administrator judiciar.
Pentru aceste considerente si in temeiul art. 3041 si 312 Cod procedura civila, Curtea a admis recursul, a modificat in parte sentinta recurata, in sensul ca a numit administrator judiciar pe AU IPURL in locul administratorului judiciar CCG, mentinandu-se in rest dispozitiile sentintei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006