InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

Nepronuntare asupra probelor cerute de una din parti.Incalcarea dreptului la aparare

(Decizie nr. 1501 din data de 07.10.2010 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

Nepronuntare asupra probelor cerute de una din parti.
            Incalcarea dreptului la aparare
- art.167-168 cod pr.civ.
- art.6 prf.1 din CEDO

 Propunerea probelor se face de regula in etapa scrisa a procesului, pentru reclamant, obligatia fiind instituita de art. 112 pct.5 cod pr.civ. iar pentru parat, prin art.115 alin.3 din acelasi cod., iar sanctiunea nepropunerii probelor in modalitatile aratate este decaderea din dreptul de a mai propune si administra dovezi in etapa procesuala in care se afla cauza, respectiv in prima instanta.
Nepronuntandu-se in nici un mod asupra cererii de probe a reclamantului, instanta de fond l-a sanctionat in realitate pe acesta cu decaderea din dreptul de a solicita si administra dovezi, fara sa motiveze care sunt argumentele aplicarii acestei sanctiuni, mai cu seama ca in conflictele de drepturi sarcina probei este plasata de legiuitor, prin dispozitia expresa a art.287 din codul muncii, in sarcina angajatorului.                                        (Curtea de Apel Ploiesti-Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale- Decizia nr. 1501 din7 octombrie 2010)

        
                                         
  Prin cererea inregistrata la tribunal reclamantul N.S. a chemat in judecata pe parata societate comerciala F.C.-OMV PETROM Buzau  solicitand obligarea acesteia  la acordarea grupei I de munca in procent de 100% pe perioada 07.01.1980 - 01.08.1994,conform prevederilor CCM si al Ordinului nr. 50/1990 Anexa I pct. 1.
In motivarea cererii, reclamantul a relatat ca in perioada mai sus mentionata a desfasurat activitate la  Schela Berca, Mina de Petrol Monteoru, judetul Buzau in functia de electrician-lumina si forta  unde a executat lucrari de intretinere si reparatii la instalatiile de iluminat ale minei, in conditii nefavorabile de microclimat si toxicitate ce se incadreaza in grupa I  in procent de 100%.
A mai relatat reclamantul ca in perioada 01.01.1982 -31.12.1989, pe langa activitatea de baza desfasurata in procent de peste 80% din punctul de lucru, mai desfasura si activitatea de salvator minier permanent pentru care a beneficiat de sporuri inscrise in adeverinta nr. 488/14.05.2007.
                    Avand in vedere ca activitatea desfasurata in aceasta perioada a fost  eronat incadrata de parata in grupa a II-a, reclamantul a solicitat admiterea actiunii.
In termen legal, parata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata, intrucat activitatea prestata de reclamant nu se incadreaza in categoria activitatilor inscrise in grupa I de munca.
  Prin  sentinta nr.758 pronuntata la 2 iunie 2010, tribunalul a respins ca neintemeiata  actiunea, retinand urmatoarele:
Conform mentiunilor din carnetul de munca, reclamantul incepand cu data de 07.01.1980 a fost angajat prin transfer pe postul de electrician la Schela de Extractie Berca, activitate  pe care a desfasurat-o pana la data de 01.08.1994, conform dispozitiilor art. 130 lit. a Codul Muncii.
Conform sustinerilor paratei activitatea desfasurata de reclamant s-a realizat la suprafata si nu in subteran cum sustine acesta, intrucat mina de petrol nu putea fi electrificata.
Pe de alta parte, activitatea de salvator minier desfasurata de reclamant din luna ianuarie 1990 se reflecta in adeverinta nr. 488/14.05.2007 ca fiind o activitate pentru care reclamantul a incasat castiguri suplimentare si potrivit sustinerilor paratei antrenamentele si pregatirea corespunzatoare acesteia nu se incadrau in grupe de munca. De altfel in domeniul legislativ actual nu se inscrie o astfel de activitate desfasurata facultativ in nicio incadrare pe grupe de munca , motiv pentru care sub acest aspect solicitarile reclamantului apar ca neintemeiate.
Impotriva acestei sentinte in termen legal a declarat recurs reclamantul   criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Sub un prim aspect, recurentul-reclamant a sustinut ca hotararea a fost pronuntata cu incalcarea dreptului sau la  aparare.
   Potrivit dispozitiilor art. 129 alin. 2 din Codul de procedura civila judecatorul va pune in vedere partilor drepturile si obligatiile ce le revin in calitatea lor din proces.
  In acest context avand in vedere ca in fata instantei de fond nu a beneficiat de asistenta juridica, recurentul-reclamant a sustinut ca instanta trebuia sa dea eficienta dispozitiilor legale mai sus aratate si sa ii explice faptul ca trebuie administrate probe pentru lamurirea fondului cauzei.Mai mult decat atat, instanta de fond nu s-a pronuntat asupra probelor cu inscrisuri, martori si expertiza judiciara de specialitate, propuse prin cererea de chemare in judecata, solutia dandu-se exclusiv pe baza inscrisurilor depuse la dosarul cauzei.
  Sub un alt aspect, recurentul a mai aratat ca la termenul de judecata de la 5.05.2010, intimata a depus intampinare, iar instanta de fond a apreciat ca se impune acordarea unui nou termen de judecata pentru a lua cunostinta de continutul acesteia iar la 2.06.2010, instanta, in mod eronat a retinut ca recurentul-reclamant nu mai are alte cereri de formulat sau exceptii de invocat (in conditiile in care acesta solicitase proba cu expertiza judiciara de specialitate), drept pentru care a constatat terminata cercetarea judecatoreasca.
  Hotararea instantei de fond a fost pronuntata fara administrarea de probe, situatie care echivaleaza cu nepronuntarea asupra fondului cauzei in conditiile in care in baza dispozitiilor art. 287 din codul muncii, in litigiile de munca "sarcina probei revine angajatorului", astfel ca intimata era cea care avea obligatia sa depuna la dosarul cauzei documentele pe care le avea in posesie si care erau absolut necesare solutionarii cauzei.
                    Recurentul-reclamant a solicitat admiterea recursului, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare in vederea respectarii dreptului la aparare si pentru administrarea  de probatorii.
Curtea, analizand sentinta atacata, in raport de criticile formulate, actele dosarului si dispozitiile legale ce au incidenta in cauza, dar si sub toate aspectele astfel cum impune art.3041 cod pr.civ. a  constatat ca recursul este fondat si l-a  admis ca atare pentru considerentele care succed:
Actiunea introductiva, asa cum a fost formulata in termenii reclamantului vizeaza eroarea rezultata din mentiunile gresite privind grupa de munca in care a fost incadrat de angajator pentru perioada 7 ian.1980-1 aug.1994, reclamantul sustinand ca unitatea parata trebuie obligata sa-i acorde grupa I de munca cu procent de 100%, pentru perioada de mai sus care a fost incadrata eronat ca lucrata in grupa II de munca.
Drept temei juridic al acestei actiuni, reclamantul a indicat intre altele dispozitiile Decretului nr.92/1976, iar ca mijloace de dovada a cerut administrarea de probe cu inscrisuri, martori si expertiza judiciara de specialitate.
La dosar au fost depuse de catre reclamant inscrisuri iar o incheiere de incuviintare a probelor in sensul art.168 cod pr.civ. nu exista in dosar pentru ca aceasta etapa procesuala lipseste din cercetarea judecatoreasca a primei instante.
Astfel, dupa un prim termen in care pricina s-a amanat pentru ca parata sa formuleze aparari pe cale de intampinare la cel de-al doilea termen de judecata, intampinarea depusa de parata  a fost comunicata reclamantului, iar cauza s-a amanat la 2 iunie 2010 cand in prezenta reclamantului personal au avut loc dezbaterile.
Cu incalcarea dreptului complex la un proces echitabil in sensul art.6 prf.1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prima instanta nu a pus in discutie cererea de probe a reclamantului, nu s-a pronuntat asupra admisibilitatii lor in conformitate cu art.167 cod pr.civ. potrivit cu care dovezile se pot incuviinta numai daca instanta socoteste ca ele pot sa duca la dezlegarea pricinii(_)
Propunerea probelor se face de regula in etapa scrisa a procesului, pentru reclamant, obligatia fiind instituita de art. 112 pct.5 cod pr.civ. iar pentru parat, prin art.115 alin.3 din acelasi cod., iar sanctiunea nepropunerii probelor in modalitatile aratate este decaderea din dreptul de a mai propune si administra dovezi in etapa procesuala in care se afla cauza, respectiv in prima instanta.
Nepronuntandu-se in nici un mod asupra cererii de probe a reclamantului, instanta de fond l-a sanctionat in realitate pe acesta cu decaderea din dreptul de a solicita si administra dovezi, fara sa motiveze care sunt argumentele aplicarii acestei sanctiuni, mai cu seama ca in conflictele de drepturi sarcina probei este plasata de legiuitor, prin dispozitia expresa a art.287 din codul muncii, in sarcina angajatorului.
In plus, obligatia de a motiva orice masura luata de instanta de judecata corespunde dreptului partilor de a supune hotararea pronuntata controlului de legalitate si temeinicie  ce se exercita pe calea recursului in forma si limitele art.3041 cod pr.civ. in cazul conflictelor de munca.
Cum critica din recursul de fata vizeaza chiar incalcarea dreptului recurentului-reclamant de a administra dovezi, Curtea constata ca in lipsa incheierii de incuviintare a probelor cerute de acesta sau de respingere a lor, nu se poate stabili daca si in ce masura in mod corect acesta a fost sanctionat cu decaderea din dreptul de a propune si administra dovezi, ca parte componenta a dreptului sau la o procedura echitabila, desfasurata cu respectarea tuturor garantiilor procesuale si a principiilor care guverneaza procesul civil, facand incident cazul de recurs prev.de art.304, pct.5 cod pr.civ.
                     Pentru aceste considerente, constatand ca recursul este fondat in temeiul art.312 rap.la art.304 pct.5 cod pr.civ., Curtea l-a admis ca atare cu consecinta casarii sentintei si trimiterii cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012