InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

Termenul de acceptare a noului loc de munca in caz de necorespundere profesionala si termenul de preaviz.

(Decizie nr. 1794 din data de 17.11.2010 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Raporturi de munca | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

Termenul de acceptare a noului loc de munca in caz de necorespundere profesionala si termenul de preaviz.
                                   
Art.64 alin.3 si art.73 Codul Muncii In caz de necorespundere profesionala termenul de acceptare al noului loc de munca oferit este reglementat de art.64 Codul muncii, care in alin. 3 stabileste ca salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
Termenul de preaviz este reglementat de art.73 Codul muncii si acesta nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
Cele doua tipuri de termene nu se confunda. (Decizia  1794/17 noiembrie 2010 a Curtii de Apel Ploiesti - Sectia Litigii de Munca si Asigurari Sociale)

La data de 17.05.2010 s-a inregistrat pe  rolul  Tribunalului Dambovita sub nr.2115/120//2010 contestatia formulata de reclamantul GG impotriva dispozitiei de desfacere a contractului individual de munca nr.814/11.05.2010 emisa de paratul Primarul orasului P., solicitandu-se anularea acestei dispozitii, reintegrarea in functia avuta si obligarea unitatii la plata despagubirilor calculate de la data desfacerii contractului de munca, precum si a cheltuielilor de judecata.
In motivarea contestatiei, reclamantul a aratat ca in perioada 1997-2010 a desfasurat activitate ca functionar I ADP P., iar prin dispozitia nr.814/11.05.2010 s-a dispus concedierea sa pe motiv ca nu corespunde profesional conform punctajului obtinut pe anul 2009 in doua fise de evaluare profesionala, masura  care  considera reclamantul  este  nelegala si prematura, cata vreme cele doua fise de evaluare profesionala prin care i s-a acordat un punctaj de 2 au fost contestate la Tribunalul Dambovita in dosarul nr.924/120/2010, instanta anuland modificarile paratului si dispunand reincadrarea sa pe functia pe care a avut-o.
A  precizat  de  asemenea reclamantul ca s-a facut in mod nelegal concedierea sa, fara sa i se acorde preavizul prevazut de lege.
Prin  intampinarea formulata, paratul a solicitat suspendarea judecatii pana la solutionarea irevocabila a dosarului nr.924/120/2010, cerere  care  a  fost respinsa de instanta in sedinta publica din 23.06.2010, precum si respingerea contestatiei ca neintemeiata, intrucat prin fisa de evaluare anuala a performantelor profesionale individuale reclamantul a obtinut un punctaj total de 2 puncte pentru intreg anul 2009, ceea ce l-a calificat ca fiind necorespunzator profesional locului de munca in care este angajat si i s-a propus un nou loc de munca, ca paznic, acesta fiind de acord cu noua propunere, fara insa a se prezenta la acest loc de munca, cu toate ca prin scrisoarea nr.3009/19.02.2010 si-a exprimat acordul sau, motiv pentru care a fost concediat.
           Acesta a mai precizat ca reclamantului nu i s-a mai acordat inca un termen de preaviz, intrucat acest termen era constituit deja de perioada cat i s-a propus un post vacant.
Prin  sentinta  civila  nr. 1137  din 23 iunie 2010 Tribunalul Dambovita a admis contestatia, a anulat dispozitia nr.814/11.05.2010 emisa de parat si a  dispus reincadrarea reclamantului pe functia avuta, aceea de functionar I, cu obligarea paratului la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul, de la data concedierii pana la reincadrarea efectiva.
Prin  aceeasi  sentinta a  obligat  paratul la 700 lei cheltuieli de judecata catre reclamant.
Pentru a  pronunta  aceasta  sentinta,  instanta de  fond  a retinut urmatoarele:
Prin dispozitia contestata paratul a dispus concedierea reclamantului, care era functionar la compartimentul ADP pe motiv ca acesta nu corespunde profesional locului de munca, aspect ce reiese din punctajul final de -2 obtinut prin fisa de evaluare nr.1674/29.01.2010.
Dispozitia a fost emisa la data de 11.05.2010, desi la 1.03.2010 reclamantul contestase aceasta fisa de evaluare, contestatie de care paratul avea cunostinta intrucat a fost citat in proces in cadrul dosarului nr.924/120/2010 iar prin sentinta civila nr.796/29.04.2010 pronuntata de Tribunalul Dambovita a fost anulata in parte fisa de evaluare nr.1674/29.01.2010, mentinandu-se calificatul acordat de seful ierarhic superior si anume 30 puncte.
S-a apreciat  astfel de  instanta  de  fond  ca in aceste conditii masura de concediere luata de catre parat este prematura si luata cu incalcarea drepturilor reclamantului care avea posibilitatea legala sa conteste fisa de evaluare, ceea ce a si facut, masura luata de primar prin care acesta i-a acordat reclamantului - 2 puncte fiind considerata nelegala, atributia evaluarii performantelor profesionale fiind data in sarcina sefului ierarhic superior, conducatorul unitatii neavand decat atributia de aprobare a fisei de evaluare.
S-a  retinut  de asemenea  de  instanta  de  fond  ca masura concedierii reclamantului a fost luata tocmai pentru necorespunderea profesionala a acestuia si nu pentru neprezentarea la noul loc de munca, neavand relevanta faptul ca la un moment dat reclamantul si-a exprimat acordul de a ocupa acest loc de munca.
Avand in  vedere  dispozitiile art.76 si urmatoarele din Codul muncii care sanctioneaza cu anularea concedierile nelegale, precum si ale art.73 alin.1 din Codul muncii care prevad dreptul la preaviz pentru persoanele concediate in temeiul art.61lit.d din Codul muncii, preaviz ce nu a fost acordat, dupa cum a recunoscut chiar paratul in intampinare, instanta de  fond  a  admis contestatia si a anulat dispozitia emisa de parat, cu acordarea tuturor drepturilor prevazute de art.78 din Codul muncii.
Impotriva  acestei  sentinte, in termen legal a formulat  recurs  paratul Primarul Orasului P.,  criticand-o pentru  nelegalitate si  netemeinicie.
Recurentul  sustine  ca  instanta  a respins  cererea  de suspendare a  cauzei  pana la  solutionarea  irevocabila a  dosarului 924/120/2010, motivand  ca  solutionarea  acestei  cauze   nu atarna   de   modul  de  solutionare  a acestuia,   nefiind indeplinite  conditiile  prevazute  de art. 244 alin.1 pct. 1 Cod proc.civila,  insa,  din  considerentele  sentintei  civile  nr.  1137/2010  reiese  clar  influenta  pe  care a  avut-o  in  dosarul  924/120/2010 in pronuntarea acestei  hotarari. Astfel,  este  precizat  ca " dispozitia   a  fost  emisa  la  data  de  11  mai 2010, desi  la  1  martie 2010  reclamantul  contestase  aceasta  fisa  de  evaluare,  contestatie  de  care  paratul  avea  cunostinta,  intrucat  a  fost  citat in  proces in  cadrul  dosarului  924/120/2010,  iar  prin    sentinta  civila  796/29.04.2010 pronuntata de Tribunalul Dambovita a  fost anulata in  parte   fisa  de  evaluare  nr.  1674/29.01. 2010,  mentinandu-se  calificativul  acordat  de  seful  ierarhic  superior  si anume  de 30  de  puncte" asa  fiind  reiese  clar   contradictia   instantei  de  fond  in  motivarea   sentintei 1137/23.06.2010.
Un  alt   motiv  de  recurs   se  refera  la  faptul  ca   anularea  in   parte  a  fisei de  evaluare  nr. 167/29.01.2010 nu este  dispusa urmare pronuntarii unei  hotarari  irevocabile. Nici  o  dispozitie  legala  nu-l obliga  pe angajator  sa  amane   masura   concedierii  pana  la  solutionarea   contestatiei  la  evaluare,  astfel  ca  este neintemeiata  sustinerea  instantei  ca   masura  de  concediere   luata  de  parat   este  prematura si data  cu incalcarea drepturilor  reclamantului care  avea  posibilitatea  sa  conteste  fisa  de  evaluare. Sustine  astfel  recurentul, ca  daca  s-ar  accepta  aceasta  precizare  a  instantei,  s-ar  provoca  pierderea  termenului  pentru   emiterea  dispozitiei   de  concediere  si  s-ar  ajunge  la  situatia  in  care  concedierea  sa  fie  facuta si  dupa  1  an   de la  data  evaluarii ca  necorespunzator.
Sustine  de  asemenea  recurenta,   ca   instanta  a  omis  sa  observe  ca  jumatate  din  perioada  de  evaluare  ii  revenea primarului,  care  era practic  evaluatorul   final,  inevitabil. Este  adevarat   ca  angajatorul   nu a  adoptat  decizia  de  concediere  pe motiv  de  absente   nejustificate   de la  locul  de   munca  pentru  care  salariatul  evaluat   necorespunzator  isi exprimase  optiunea,  dar   concedierea  devine  inevitabila  cand  cel  evaluat  necorespunzator  refuza  postul oferit.
Reclamantului nu i s-a  acordat inca  un   termen de  preaviz in  cuprinsul deciziei de  concediere  intrucat,  termenul de  aviz  l-a   constituit  perioada  de  timp  dintre  15.02.2010 -  data   de  la  care  i  s-a  propus  locul  de   munca  vacant  de   agent  de   paza si  05.05.2010 -  data  de la  care  reclamantul  trebuia  sa exercite  atributiile   functiei  de  agent  de paza pe  care  o   acceptase. Atata  timp cat  acesta  a  inteles  sa  nu  exercite  functia  de  agent  de  paza,  primaria  s-a  vazut  obligata  sa  procedeze  la  concedierea  acestuia.   Sustine  recurentul, ca in  situatia  in care  i-ar fi acordat  reclamantului inca un termen de preaviz  in  cuprinsul  deciziei  contestate,  s-ar  fi  ajuns  la  situatia  absurda  in  care  ar  fi   beneficiat  de   doua  termene de preaviz,  lucru care  este  de  neconceput in  acceptiunea  legiuitorului.
Asa  fiind  termenul de preaviz  a  fost  epuizat  cu procedura  de  oferire  a  unui   nou  loc  dec  munca,   pe  care  cel in  cauza l-a  acceptat, pentru  ca  ulterior   sa  nu-si  respecte  obligatia  corespunzatoare  rezultata  din  aceasta acceptare, anume  aceea  de  a incepe  exercitarea   noii functii.
In  concluzie, se  solicita  admiterea  recursului,  modificarea in tot  a  sentintei  in  sensul respingerii actiunii reclamantului,  ca  neintemeiata.
Analizand actele si lucrarile dosarului, sentinta atacata si motivele recursului, curtea a constatat ca acesta este nefondat.
Referitor la motivul de recurs privind necesitatea suspendarii judecarii cauzei pana la solutionarea definitiva si irevocabila a dosarului avand ca obiect contestarea fisei de evaluare, curtea a constatat ca acest motiv este nefondat.
In mod corect instanta de fond a retinut ca nu sunt intrunite cerintele art.244 alin.1 pct.1 C.pr.civ., solutionarea prezentei cauzei nefiind determinata in mod esential de solutia pronuntata in cealalta cauza.
In prezentul dosar s-a discutat in principal masura prematuritatii masurii concedierii in raport de contestarea fisei de evaluare.
Raportat la celelalte motive de recurs, curtea a retinut ca evaluarea performantelor profesionale individuale ale salariatilor care ocupa functii de executie se realizeaza de catre conducatorii compartimentelor de munca in care acestia isi desfasoara activitatea, iar calificativul acordat poate fi modificat conform legii de conducatorul unitatii, atunci cand diferentele de opinie dintre evaluator si evaluat nu au putut fi solutionate de comun acord.
                    Atributia evaluarii celor cu functii de executie a fost conferita in mod logic conducatorilor compartimentelor de munca  tocmai pentru ca acestia cunosc cel mai bine si in mod direct activitatea personalului din subordine.
In orice caz, chiar daca ordonatorul de credite aproba fisa de evaluare, acesta nu poate proceda el insusi la punctarea activitatii salariatului, aspect corect retinut de prima instanta.
Fisa de evaluare, in baza careia s-a dispus concedierea pentru necorespundere profesionala, a fost contestata de intimat, recurenta avea cunostinta de acest fapt, astfel ca in mod corect instanta de fond a retinut ca masura concedierii a fost prematur dispusa.
Corect a retinut instanta de fond si faptul ca intimatului nu i s-a acordat termenul de preaviz, situatie recunoscuta chiar de recurent.
Nu poate fi primita sustinerea ca termenul de preaviz l-a constituit perioada in care intimatul ar fi trebuit sa accepte noul loc de munca oferit, deoarece natura si durata celor doua termene este diferita.
Termenul de acceptare al noului loc de munca oferit este reglementat de art.64 Codul muncii, care in alin. 3 stabileste ca salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
In ce priveste termenul de preaviz, acesta este reglementat de art.73 Codul muncii si acesta nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
Concluzionand, pentru considerentele ce preced, Curtea a privit recursul ca nefondat, astfel incat in baza art.304, 3041 si 312 alin.1 Cod procedura civila l-a respins ca  atare, in cauza nefiind incidente niciunele din motivele de modificare a sentintei indicate de recurent in motivarea recursului, sentinta atacata fiind legala si temeinica.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raporturi de munca

DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
Conflict de munca. Criteriile de acordare ale adaosului pentru sarbatoarea de Pasti prevazut in Contractul colectiv de munca. Functionarea sucursalei in baza delegarilor de competenta. - Sentinta civila nr. 1557/LM/2010 din data de 02.11.2010
Recurs rectificare carnet de munca - Sentinta civila nr. 1719 din data de 25.01.2010
Raspunderea patrimoniala a angajatilor. - Sentinta civila nr. 217 din data de 24.02.2011
Lipsa in gestiune. Raspunderea patrimoniala a mostenitorilor salariatului decedat. - Sentinta civila nr. 835 din data de 16.06.2011
Actiunea in raspundere patrimoniala. Prejudiciul produs de sofer prin depasirea consumului de combustibil. - Sentinta civila nr. 309 din data de 24.03.2011
Drepturi salariale - Sentinta comerciala nr. 472/CA din data de 09.09.2010
LITIGIU DE MUNCA. RASPUNDERE SUBSIDIARA - Decizie nr. 10 din data de 19.01.2010
Functionar public cu statut special. Incetarea raporturilor de serviciu urmare a intervenirii unei hotarari penale definitive de condamnare. Petenta ofiter de politie judiciara. Atacarea ordinului Ministerului Afacerilor de Interne prin care s-a constata - Decizie nr. 62/F din data de 10.04.2014
Acordarea indemnizatiei de dispozitiv - Decizie nr. 488/F din data de 25.04.2008
Spor de confidentialitate solicitat de magistrati – admisibilitate. - Decizie nr. 348/F din data de 16.04.2008
Acordarea pentru anumite categorii de politisti din cadrul structurilor teritoriale ale Politiei Romane, a suplimentelor de hrana M12B, daca acestia desfasoara activitati in ture. Aplicabilitatea HG nr. 65/2003 si Ordinul MAI nr. 440/2003. - Decizie nr. 617/R din data de 30.09.2008
Dreptul functionarilor publici angajati in structuri MIRA de a li se plati prima de concediu si sporul de fidelitate. Admisibilitatea chemarii in garantie a Ministerului Economiei si Finantelor. - Decizie nr. 429/R din data de 01.07.2008
Legalitatea acordarii – pentru politisti a sporului de fidelitate si a primei de concediu. Drepturile salariale suspendate nu au fost anulate prin actele normative care au determinat suspendarea, anume legile bugetului de stat pe anul 2001-2006 - Decizie nr. 434/R din data de 01.07.2008
Reactualizarea debitului principal cu rata inflatiei si acordarea de dobanzi legale pentru neexecutarea la timp a obligatiilor de plata. Regim juridic si temeiuri de drept. - Decizie nr. 146/R din data de 03.04.2007
Contencios administrativ si fiscal - litigiu privind functionarii publici (Legea Nr.188/1999) - Sentinta civila nr. 7/CC din data de 03.02.2010
Sanctiune disciplinara. Vinovatie salariat. - Decizie nr. 1727 din data de 21.10.2013