InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

Actiunea civila in procesul penal. Obiectul si exercitarea actiunii civile. Cazuri speciale de rezolvare a actiunii civile. Uciderea din culpa. Societate de asigurare de raspundere civila.

(Decizie nr. 1246 din data de 06.12.2010 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

Actiunea civila in procesul penal. Obiectul si
exercitarea actiunii civile. Cazuri speciale de
rezolvare a actiunii civile. Uciderea din culpa.
Societate de asigurare de raspundere civila.

                        art. 14, art. 20 Cod proc. pen.
   art. 41 al. 1 si art. 42 al. 1 si 2 din Legea nr. 136/1995
                                            privind asigurarile si reasigurarile de raspundere civila
                                            Decizia nr. 1 / 2005 adoptata de ICCJ - Sectiile Unite
                                            data in interesul legii

               Actiunea civila exercitata in procesul penal are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului, in principal, iar in subsidiar si a altor persoane  care, prin efectul legii ori conventional sunt chemate sa contribuie solidar, dupa caz alaturi sau in subsidiar, pentru acoperirea pagubelor produse prin infractiunile deduse judecatii instantei penale si a caror repararea este guvernata exclusiv de legea civila.
              Potrivit dispozitiilor art. 41 al. 1 si art. 42 al. 1 si 2 din Legea nr. 136/1995  privind asigurarile si reasigurarile de raspundere civila, astfel cum au fost interpretate inclusiv prin decizia nr. 1 / 2005 adoptata de ICCJ - Sectiile Unite - in interesul legii, in situatia producerii unui accident de circulatie, raspunderea contractuala a asiguratorului, intemeiata pe contractul de asigurare de raspundere civila obligatorie coexista cu raspunderea civila delictuala bazata pe dispozitiile art.998 din Codul civil, deci alaturi de inculpatul ce a condus autovehiculul asigurat si care prin fapta sa a cauzat efectele prejudiciabile materiale sau morale.

                                                     Decizia penala nr.1246,  din 06.12. 2010 Prin sentinta penala nr. 485/25.05.2010 pronuntata de Judecatoria Buzau s-a dispus condamnarea inculpatului  pentru infractiunea de ucidere din culpa prevazuta si pedepsita de art. 178 alin. 1 si 2 Cod penal, la pedeapsa de 2 ani inchisoare a carei executare a fost suspendata conditionat in conditiile art.81-82 din acelasi cod..
In latura civila, s-a constatat ca persoana fizica, unica mostenitoare a victimei decedate, nu s-a constituit parte civila in procesul penal impotriva inculpatului.
Cererea privind acordarea de despagubiri morale si materiale formulata de aceasta impotriva societatii - asigurator de raspundere civila pentru autovehiculul implicat in evenimentul rutier, s-a respins ca inadmisibila.
Sentinta primei instante s-a mentinut prin decizia penala nr. 176 din 23 septembrie 2010 pronuntata de Tribunalul Buzau, apreciindu-se ca apelurile exercitate de inculpat si partea civila, ambele vizand obligarea asiguratorului de raspundere civila la acoperirea despagubirilor civile solicitate de secunda, nu sunt fondate.

Verificand hotararile atacate,in raport de motivele de reformare invocate, ce constituie cazul de recurs inscris sub art. 3859 al. 1 pct. 18 Cod proc. penala, precum si din oficiu in limitele aliniatului 2 si 3 ale aceluiasi text de lege, rezulta ca fapta, imprejurarile savarsirii acesteia si vinovatia inculpatului s-au stabilit corect, fiind in deplina concordanta cu probele administrate ce au fost corect analizate si just apreciate.
S-a dovedit astfel, ca deplasandu-se cu un autoturism pe drumul european 85 la data de 18 august 2008, in jurul orelor 12.00, pe raza localitatii Zarnesti, judetul Buzau, acesta s-a angajat neregulamentar in depasirea autovehiculului care circula in fata sa, pe sensul de mers Botosani - Bucuresti.
Deoarece la momentul efectuarii manevrei se deplasa cu o viteza de cca 138 km/ora si depasise linia continua, intrand pe contrasens, pentru evitarea coliziunii, inculpatul a actionat sistemul de franare si virare la dreapta, fapt ce a determinat parasirea carosabilului, rasturnarea autoturismului pilotat de mai multe ori pe terenul agricol din apropiere si revenirea pe acelasi drum national.
S-a probat de asemenea, ca din culpa exclusiva, pasagerii transportati in habitaclu, inclusiv, tatal partii civile au suferit grave leziuni traumatice, in cazul secundului, intervenind rezultatul letal  dupa circa o luna de zile de la data producerii evenimentului rutier.
Prin urmare, condamnarea recurentului Anusca Radu Stefan pentru infractiunea de ucidere din culpa prev. de art. 178 al. 2 Cod penal, este legala.
Si latura civila a procesului penal s-a rezolvat cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 136/1995 privind asigurarea de raspundere civila obligatorie, inclusiv sub aspectul actiunii civile exercitate de partea civila, persoana fizica.
           Este stiut ca actiunea civila exercitata in procesul penal are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului, in principal iar in subsidiar si a altor persoane  care, prin efectul legii ori conventional sunt chemate sa contribuie solidar, dupa caz alaturi sau in subsidiar, pentru acoperirea pagubelor produse prin infractiunile deduse judecatii instantei penale si a caror repararea este guvernata exclusiv de legea civila.
    Or, potrivit dispozitiilor art. 41 al. 1 si art. 42 al. 1 si 2 din acest act normativ, astfel cum au fost interpretate inclusiv prin decizia nr. 1 / 2005 adoptata de ICCJ - Sectiile Unite - in interesul legii, in situatia producerii unui accident de circulatie, raspunderea contractuala a asiguratorului, intemeiata pe contractul de asigurare de raspundere civila obligatorie coexista cu raspunderea civila delictuala bazata pe dispozitiile art.998 din Codul civil, deci alaturi de inculpatul ce a condus autovehiculul asigurat si care prin fapta sa a cauzat efectele prejudiciabile materiale sau morale.
            Prin declaratiile date in cursul prezentului proces penal, in calitate de tert pagubit recurenta-parte civila a inteles sa restranga actiunea civila avand ca obiect recuperarea daunelor materiale si morale suferite prin decesul tatalui sau, exclusiv fata de societatea asigurator de raspundere civila, parte contractanta a politei de asigurare pentru autovehiculul implicat in evenimentul rutier din18 august 2008.
Cum dispozitiile procedurale detaliate in precedente sunt de stricta interpretare iar potrivit art. 14 Cod proc. penala rezolvarea actiunii civile in procesul penal urmeaza regimul legii civile, inclusiv principiul disponibilitatii, neexistand actiune civila impotriva persoanei inculpate pentru infractiunea de ucidere din culpa comisa prin folosirea autovehiculului asigurat, in mod legal instantele anterioare au refuzat solutionarea unei atari cereri,  bazata numai pe raspunderea o civila contractuala si care evident se situeaza in afara actiunii  penale, pendinte.
          Manifestarea de vointa  echivaleaza cu o renuntare la procedura deschisa in fata instantei penale si atrage  competenta exclusiva a instantei civile, grefata pe executarea obligatiilor contractuale asumate de societatea de asigurari -intimata, astfel cum au fost determinate in polita de asigurare incheiata pentru un autoturism implicat intr-un eveniment rutier si a carui folosire contrara legislatiei in vigoare ce protejeaza siguranta participantilor in trafic, a condus la decesul autorului succesibilului- parte civila si respectiv, producerea daunelor materiale si morale reclamate.
Fata de cele ce preced, rezulta ca  hotararile adoptate in gradele de jurisdictie anterioare sunt temeinice iar solutia de respingere a cererii de constituire ca parte civila formulata de respectiva persoana fizica, ca inadmisibila, este conforma dispozitiilor procedurale incidente in materie.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006