InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

Art. 103 c.p.civ. - Neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea afara de cazul cind legea dispune altfel sau cind partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare ma...

(Decizie nr. 97 din data de 03.02.2010 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

Art. 103 c.p.civ. - Neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea afara de cazul cind legea dispune altfel sau cind partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei.

       Prin     d e c i z i a  nr. 97 din data de 3 februarie 2010 s-a respins cererea de repunere in termen formulata de paratii P. I. si P. M.
Admite exceptia tardivitatii invocata de intimata reclamanta A.F. P. B.
Respinge, ca tardiv formulat, recursul declarat de paratii P. I. si P. M., ambii domiciliati in  ....., impotriva deciziei civile nr.293 pronuntata la 2 noiembrie 2009 de Tribunalul Buzau, in contradictoriu reclamanta A. F. P.
In fapt prin prin  cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Buzau la data de 11.08.2008 sub nr.5953/200/2008, reclamanta A. F. P. Buzau a solicitat, in temeiul art.36 alin.2 din Codul familiei si art.154 alin.1 Cod procedura fiscala, partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei de paratii P. I. si P. M.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca are calitatea de creditoare a paratului P. I. care, prin sentinta civila nr.64/29.03.2006 a Tribunalului Buzau, a fost obligat sa plateasca suma de 322.499 lei catre bugetul general consolidat, ca urmare a declansarii procedurii de executare silita au fost identificate de catre executorii fiscali mai multe bunuri imobile in patrimoniul acestuia, respectiv: apartament in suprafata de 47,99 mp, compus din doua camere, situat in B. str....., bl...., ap. 15, dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare nr.3 din 19.10.1990, garsoniera in suprafata de 29,45 mp, situata in B. str..., bl., ap. 13, teren in suprafata de 238 mp, situat in B., str. N. B., nr. .... si ca toate aceste bunuri sunt detinute in coproprietate devalmasa cu sotia, parata P. M..
S-a mai aratat, de asemenea, ca indestularea creantei nu se poate realiza decat prin executare silita, ca potrivit art.154 Cod procedura fiscala, in cazul in care debitorul detine bunuri in proprietate comuna cu alte persoane, executarea silita se va intinde numai asupra celor atribuite lui in urma partajului judiciar si ca pentru toate aceste motive se solicita partajul, iar bunurile sa fie atribuite, in natura, debitorului P. I., reclamanta apreciind ca exista suficiente temeiuri care justifica impartirea bunurilor comune in timpul casatoriei, in cauza gasindu-si aplicare prevederile art. 36 alin. 2 din Codul familiei.
Prin sentinta civila nr.4656 pronuntata la data de 30.06.2009, Judecatoria Buzau a admis  actiunea si a dispus partajarea bunurilor comune dobandite de parti in timpul casatoriei, prin omologarea variantei a III-a din raportul de expertiza B. V. M.                                                  -2-
Pentru a hotari astfel, instanta de fond a retinut ca prin sentinta nr.64/29.03.2006 pronuntata de Tribunalul Buzau in dosarul nr.340/2005 paratul P. I. in calitate de administrator al SC I.E. G. a fost obligat, alaturi de numita P. M. D., sa plateasca bugetului de stat, prin intermediul DGFP Buzau, suma de 322.499 lei.
   Instanta a mai retinut ca pentru recuperarea creantei s-a pornit executarea silita de catre reclamanta de fata, care, in urma demersurilor efectuate, a constatat ca debitorul detine in proprietate devalmasa, alaturi de sotia sa, parata P. M. cele trei imobile mentionate in cererea de chemare in judecata, situatie transmisa de Primaria Buzau - Directia Economica, cu adresa nr. 9026/26.03.2007.
S-a mai aratat ca, potrivit art.154 Cod procedura fiscala, in cazul in care debitorul detine bunuri in proprietate comuna cu alte persoane, executarea silita se va intinde numai asupra celor atribuite lui in urma partajului judiciar.
In ceea ce priveste modalitatea de imparteala a bunurilor, instanta a motivat omologarea variantei a III-a din raportul de expertiza, prin aceea ca este mai judicioasa, in conditiile in care paratii au nevoie de un spatiu de locuit.
Impotriva sentintei au declarat apel paratii P. I. si P. M. criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie in ceea ce priveste modalitatea de atribuire a bunurilor, sustinand ca nu sunt de acord cu omologarea variantei a III-a din  raportul de expertiza intocmit de expert B. V. M. si ca apartamentul cu doua  camere trebuia sa fie atribuit paratei P. M., si nu sotului ei, P. I.
Prin decizia nr.293 pronuntata la 2 noiembrie 2009 Tribunalul Buzau a respins apelul ca nefondat, retinand ca solutia pronuntata este legala si temeinica, intrucat paratii P. I.si P. M. la instanta de fond nu si-au exprimat un punct de vedere cu privire la modalitatea de imparteala a bunurilor imobile si nu au administrat probatorii din care sa rezulte daca locuiesc efectiv in vreunul din cele doua imobile sau daca au si alte posibilitati de a locui.
Asa fiind, apreciind ca instanta de fond a facut o corecta aplicare a dispozitiilor art.36 alin.2 din Codul Familiei si a dispoz. art.154 alin.1 din Codul de procedura fiscala, tribunalul a respins apelul ca nefondat.
Apelantii parati, P. I. si P. M., au formulat cerere de repunere in termenul de recurs si cerere de  recurs, pentru urmatoarele  motive:
Sustin  recurentii ca decizia Tribunalului Buzau le-a fost comunicata la data de 12.11.2009, insa datorita unor probleme medicale nu au putut formula in termen cererea de  recurs, precizand ca perioada de tratament medical si obligatia stabilita de medic de a fi izolati la domiciliu a fost cuprinsa intre data de 26.11. - 30.11.2009 si avand in vedere faptul ca data de 1 decembrie este stabilita ca zi nelucratoare, a depus cererea de recurs pe data de 2 decembrie 2009.
Cu privire la motivele de recurs, recurentii arata ca atat hotararea judecatoriei cat si cea pronuntata de instanta de apel, sunt netemeinice intrucat instanta a omologat raportul de expertiza in varianta a III-a, atribuindu-i recurentului P. I.  apartamentul, iar garsoniera i-a fost atribuita recurentei P. M.                                                   
                                                            -3-
Apreciaza recurentii ca instantele trebuia sa atribuie apartamentul cu doua camere recurentei P. M., iar garsoniera catre P. I. datorita faptului ca sunt persoane in varsta si nu pot locui intr-o singura camera, in suprafata de 29,45  mp.
Se solicita admiterea recursului, casarea deciziei, iar pe fond atribuirea apartamentului cu doua camere catre P. M. iar garsoniera catre P. I.
  Curtea a retinut  urmatoarele:
Cu privire la cererea de repunere in termen, Curtea va retine ca aceasta este neintemeiata, pentru urmatoarele motive:
Potrivit art.103 alin.1 cod pr. civila, neexercitarea oricarei cai de atac, in termenul legal, atrage decaderea, afara de cazul cand legea dispune  altfel,  sau  cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei.
Sustinerea recurentilor ca au fost bolnavi in perioada 26 - 30.11.2009, conform  adeverintelor medicale aflate la dosar si potrivit carora li s-a recomandat tratament si izolare la domiciliu si ca nu au putut formula cererea de recurs in termenul legal, urmeaza a fi respinsa, intrucat motivele invocate nu sunt de natura a aprecia ca recurentii s-au aflat intr-un caz de forta majora, acestia aveau posibilitatea sa angajeze un avocat pentru redactarea motivelor de recurs, iar angajarea aparatorului putea fi facuta si de catre o alta ruda.
Mai mult, decizia Tribunalului Buzau a fost comunicata recurentilor, conform dovezilor aflate la filele 22 si 23 dosar apel, la data de 13.11.2009, iar adeverintele medicale sunt pentru perioada 26 - 30.11.2009, exact in perioada cand expira  termenul de declarare a recursului.
Chiar daca recurentii au avut anumite probleme de sanatate, acestia aveau timp sa declare recurs imediat dupa primirea deciziei Tribunalului Buzau, pentru ca, asa cum s-a aratat, decizia le-a fost comunicata pe data de 13.11.2009, avand timp sa formuleze motivele de recurs pana pe data de 30.11.2009 cand expira termenul de declarare a acestuia.
Fata de aceste considerente, Curtea va respinge cererea de repunere in termenul de recurs.
La termenul de judecata din data de 03.02.2010, s-a invocat exceptia tardivitatii declararii recursului de catre recurentii parati P. I. si P. M.
 Potrivit dispozitiilor art.301 cod pr. civila, termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.
Intrucat decizia Tribunalului Buzau a fost comunicata recurentilor la data de 13.11.2009, conform dovezilor de comunicare de la filele 22 si 23 dosar apel, iar acestia au declarat recurs pe data de 02.12.2009, ultima zi de declarare a recursului  fiind 30.11.2009, Curtea  va admite exceptia tardivitatii si va respinge recursul ca tardiv formulat.  
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012