InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

Renuntare la drept. Continutul si cerintele impuse de art.247 Cod pr.civila

(Decizie nr. 74 din data de 21.01.2009 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

Renuntare la drept. Continutul si cerintele impuse de art.247 Cod pr.civila Dreptul subiectiv la care partea renunta trebuie sa fie dintre cele de care se poate dispune. Renuntarea la dreptul subiectiv dedus judecatii este un element component al principiului disponibilitatii reprezentand facultatea procesuala prevazuta de lege in favoarea reclamantului in virtutea careia acesta poate curma litigiul prin renuntarea la insusi dreptul material al procesului.
legea obliga instanta sa respecte dreptul de dispozitie al partilor dar ii confera totodata prerogativa de a controla felul in care acestea inteleg sa-l exercite.
                                                       
(Decizia  74 din data de 21 ianuarie 2009 a Curtii de Apel Ploiesti - Sectia Litigii de Munca si Asigurari Sociale)

Prin sentinta civila nr.1179 din 2 iulie 2008 a tribunalului s-a admis exceptia necompetentei materiale a tribunalului privind judecarea contestatiei la executarea silita ce face obiectul dosarului de executare nr.89/2008 si s-a disjuns capatul de cerere privind contestatia la titlu, formandu-se dosarul civil nr.4294/120/2008 in care contestatorul T. G. a formulat in contradictoriu cu intimata SC "B" SA B, contestatie impotriva titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr.289 pronuntata la 1 martie 2006 de acelasi tribunal.
Acestei cauze disjunse i s-a stabilit termen de judecata la data de              2 septembrie 2008 pentru cand ambele parti au fost legal citate iar contestatorul a formulat si depus precizari prin care s-a declarat de acord cu suspendarea judecatii contestatiei sale pana la solutionarea recursului declarat impotriva sentintei civile nr. 1179 din 2 iulie 2008 a tribunalului dar conditionat de suspendarea executarii silite insasi cerute de intimata SC "B" SA B si care face obiectul dosarului de executare nr.89/2008 al executorului judecatoresc.
Prima instanta a dispus prin incheierea pronuntata la singurul termen de judecata din 2 septembrie 2008, suspendarea judecatii pana la solutionarea recursului declarat impotriva sentintei civile nr. 1179 din 2 iulie 2008 (fila 16) apreciind ca dezlegarea pricinii este conditionata de dreptul ce face obiectul judecatii cauzei aflate in calea de atac, in temeiul art.244 alin.1 cod pr.civ.
Prin aceeasi incheiere tribunalul a respins cererea formulata de contestator referitoare la suspendarea executarii silite insesi, motivand ca in conformitate cu art.403(1) cod pr.civ. pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, instanta competenta poate suspenda executarea daca se depune cautiunea in cuantumul fixat de instanta, competenta materiala revenind instantei de executare, adica judecatoriei unde s-a declinat contestatia la executare a aceluiasi contestator iar nu instantei chemate sa solutioneze contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu.
Impotriva acestei incheieri a tribunalului, contestatorul a exercitat recurs, in termen legal criticand solutia de respingere a cererii de suspendare a executarii silite ca fiind nelegala si netemeinica.
Sub un prim aspect recurentul-contestator a sustinut ca hotararea este data cu incalcarea legii, fiindca prima instanta a interpretat gresit actul juridic dedus judecatii, schimband intelesul lamurit si vadit neindoielnic al acestuia.
Astfel, desi prin precizarile depuse pentru termenul de judecata din 2 septembrie 2008 contestatorul a cerut suspendarea judecatii conditionata si de suspendarea executarii silite, in caz contrar opunandu-se masurii de suspendare si solicitand continuarea judecatii, instanta de fond a suspendat doar judecata fara a expune aceasta masura prin dispozitiv.
In plus, prin incheierea respectiva tribunalul a disjuns capatul de cerere privind contestatia la titlu si a format dosarul de fata-nr. 4294/120/2008 - inainte ca sentinta prin care a stabilit declinarea de competenta si respectiv disjungerea sa fi devenit irevocabila.
Procedand in acest mod, tribunalul a gresit fiindca art.403 cod pr.civ. permite suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei fara a distinge dupa cum este vorba de contestatie la executare sau la titlu astfel ca trebuia sa se pronunte asupra cererii sale iar nu sa considere ca numai judecatoria in favoarea careia s-a declinat competenta materiala de judecata a contestatiei la executare ar avea competenta de a dispune si eventuala suspendare.
Recurentul contestator a aratat ca in privinta litigiilor de munca, legea care guverneaza materia este Legea nr.169/1999, context in raport de care instanta care a pronuntat hotararea in prima instanta, adica tribunalul este cea care trebuie sa solutioneze si contestatia la executare si cererea de suspendare a executarii silite pana la judecarea recursului impotriva sentintei civile nr.1179/2 iulie 2008.
Pentru aceste motive, recurentul-contestator a cerut admiterea recursului, modificarea incheierii recurate in parte in sensul suspendarii si a executarii silite pana la judecarea recursului impotriva sentintei civile nr.1179/2 iulie 2008.
Intimata SC "B" SA, fiind legal citata in instanta de recurs, a formulat si depus intampinare prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat si obligarea recurentului-contestator la plata cheltuielilor de judecata.
Recurentul-contestator a depus la dosar pentru termenul de judecata de la 21 ianuarie 2009 o cerere prin care a solicitat expres renuntarea la drept, evocand dispozitiile art.247 cod pr.civ.
In sustinerea acestei cereri, recurentul-contestator a reluat dispozitiile luate de prima instanta si a aratat ca a exercitat recurs impotriva sentintei civile nr. 1179/2 iulie 2008 a Tribunalului Dambovita, acesta fiind solutionat de Curtea de Apel Ploiesti la data de 4 noiembrie 2008; ca angajarea de catre intimata SC "B" SA a unui avocat ales dupa data de 4 noiembrie 2008, cand a devenit evident ca recursul de fata a devenit fara obiect, nu se mai justifica si de aceea nu se impune obligarea sa la plata cheltuielilor de judecata reprezentand onorariul avocatului ales cu rea credinta si in scop sicanator de societatea intimata.
In aceste imprejurari, recurentul-contestator care nu a mai sustinut criticile aduse impotriva incheierii recurate, a cerut exclusiv si prin concluziile orale din sedinta dezbaterilor sa se constate ca “ renunta la dreptul pretins solicitat respins prin incheierea din 2 septembrie 2008 a tribunalului " urmand a se anula hotararea mentionata fara obligarea sa la eventuale cheltuieli de judecata in recurs.
Curtea, examinand cererea de renuntare la drept prin prisma dispozitiilor art.247 cod pr.civ si  a concluziilor partilor,a retinut urmatoarele:
                    In conformitate cu art.247 cod pr.civ. in caz de renuntare la insusi dreptul pretins, instanta da o hotarare prin care va respinge cererea in fond si va hotari asupra cheltuielilor, renuntarea la drept putandu-se face si fara invoirea celeilalte parti atat in prima instanta cat si in apel, iar cand renuntarea la drept se face in aceasta din urma instanta, hotararea primei instante va fi anulata in totul sau in parte, in masura renuntarii.
Sub un prim aspect, din prevederile procesuale sus-citate rezulta ca dreptul subiectiv la care partea renunta trebuie sa fie dintre cele de care se poate dispune.
Renuntarea la dreptul subiectiv dedus judecatii este un element component al principiului disponibilitatii reprezentand facultatea procesuala prevazuta de lege in favoarea reclamantului in virtutea careia acesta poate curma litigiul prin renuntarea la insusi dreptul material al procesului.
Cu toate acestea, instanta in fata careia se face renuntarea, are indreptatirea sa refuze sa ia act de declaratia partii in cazul in care apare evident fie ca aceasta nu intelege gravele consecinte ce decurg pentru ea din actul renuntarii fie ca dreptul la care renunta nu este unul subiectiv, ca in cazul de fata, adica partea nu poate dispune de el.
Altfel spus, legea obliga instanta sa respecte dreptul de dispozitie al partilor dar ii confera totodata prerogativa de a controla felul in care acestea inteleg sa-l exercite.
Curtea mai retine ca renuntarea la drept, inteleasa ca act unilateral si de dispozitie prin care reclamantul se desista de la dreptul subiectiv material afirmat pe calea actiunii civile, se diferentiaza de renuntarea la judecata care presupune desistarea de la un drept procesual recunoscut partilor alaturi de altele care fac parte din aceeasi categorie precum: dreptul de a face cereri si de a fi incunostintate despre data si locul desfasurarii procesului, dreptul de a se apara, de a administra probe si de a invoca exceptii, de a exercita caile legale de atac ori de a cere punerea in executare a hotararilor judecatoresti sau altor titluri executorii, etc.
Recurentul-contestator nu a exercitat prin cererea de suspendare a executarii silite intemeiata pe dispozitiile art.403 Cod pr. civila, corect aplicate de tribunal, decat un drept procesual la care nu poate renunta in conditiile dispozitiilor legale sus-analizate.
Dreptul de a se adresa instantei de judecata cu o cerere este consfintit si garantat atat de legea fundamentala cat si de art.6 prf.1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si reprezinta o garantie procesuala a echitatii procedurii judiciare, niciunei persoane neputandu-i fi interzis sau limitat decat in conditii expres prevazute si  justificate legitim.
Drept urmare, Curtea nu a identificat, dupa ce a pus in discutia partilor acest aspect, care este dreptul material subiectiv la care se refera art.247 cod pr.civ. la care recurentul-contestator a declarat scris si oral ca renunta.
In realitate, renuntarea ca expresie a manifestarii neingradite de vointa a recurentului-contestator se refera la exercitiul dreptului procesual de care a uzat prin formularea cererii de suspendare a executarii silite, solutionate de instanta fondului prin incheierea recurata si de care nu se poate lua act, nefiind intrunite cerintele art.247 cod pr.civ..
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012