InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

. Incalcarea competentei altei instante, conform disp. art. 304 pct.3 C.proc.civ. prin raportare la disp. art. 2821 C.proc.civ.

(Decizie nr. 571 din data de 04.05.2006 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Competenta materiala | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

Calificarea si solutionarea  gresita a cauzei  in apel , calea de atac prevazuta de lege fiind recursul de competenta materiala a aceluiasi tribunal, dar ca instanta de recurs,  determina incalcalcarea competentei unei alte instante si implicit constituie un motiv de casare de ordine publica si anume disp. art. 304 pct.3 C.proc.civ.        Prin decizia nr.  751 din data de 4 mai 2006 pronuntata in dosarul nr. 3242/2006 pronuntata de sectia civila a Curtii de Apel Ploiesti a fost admis recursul declarat de recurentii EF si EV, impotriva deciziei civile nr. 69 din 23 februarie 2006, pronuntata de Tribunalul Dambovita si pe cale de consecinta casata decizia si trimisa cauza la Tribunalul Dambovita spre competenta solutionare a recursului.
Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea de Apel a retinut ca prin cererea reclamantilor s-a solicitat obligarea paratei la plata contravalorii constructiilor si amenajarilor aflate pe terenul proprietatea acesteia, respectiv a imbunatatirilor funciare de pe acest teren.     
Potrivit rapoartelor de expertiza efectuate in fata instantei de fond, valoarea constructiilor si amenajarilor aflate pe terenul in litigiu este de 23.319.000 lei.
 Potrivit disp. art. 2821 C.proc.civ., litigiile al caror obiect are o valoare de pana la 1 miliard lei inclusiv, nu sunt supuse caii de atac a apelului, ci numai caii de atac a recursului, in conditiile art. 3041C.proc.civ.
Cat priveste instanta competenta sa solutioneze acest recurs direct, art. 299 alin.2 C.proc.civ. stabileste competenta instantei ierarhic superioare celei ce a pronuntat hotararea atacata.
In cauza, Curtea constata ca obiectul prezentului litigiu are o valoare de pana la 1 miliard, hotararea instantei de fond fiind supusa exclusiv caii de atac a recursului, date de  lege in competenta instantei ierarhic superioare.
Fata de aceste considerente, se observa ca, Tribunalul Dambovita a calificat si solutionat gresit cauza  in apel , calea de atac prevazuta de lege fiind recursul de competenta materiala a aceluiasi tribunal, dar ca instanta de recurs, incalcand astfel competenta unei alte instante.
Prin urmare, in temeiul disp. art. 312 alin.6 coroborat cu art.304 pct.3 C.proc.civ., Curtea a admis recursul si a casat decizia, trimitand cauza spre competenta solutionare a recursului la Tribunalul Dambovita.
Trimiterea cauzei spre rejudecare de catre instanta de apel pentru un motiv care nu a fost pus in discutia partilor, incalcand principiul contradictorialitatii si al dreptului la aparare, precum si principiul disponibilitatii, acordand mai mult decat au cerut partile, fata de imprejurarea ca reclamantii nu au declarat apel ajungandu-se astfel, ca in apelul declarat de parata, sa fie desfiintata hotararea instantei de fond pentru un motiv care putea fi invocat numai de reclamanti, dar pe care nu l-au invocat, deoarece nu au declarat apel se incadreaza printre nulitatile si motivele de casare prev. de art.304 pct.7 si 9 C.pr.civila,pentru a fi  admis recursul,  casata decizia cu trimitere la tribunal pentru solutionarea pe fond a apelului. Prin  decizia nr.760 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti in data de 5  mai 2006 in dosarul civil nr. 2564/2006 a fost admis recursul declarat de reclamantii MS si MA, impotriva deciziei nr. 26 din 13 ianuarie 2006 pronuntata de Tribunalul Prahova si in consecinta a fost casata susmentionata decizie cu trimitere la Tribunalul Prahova pentru solutionarea pe fond a apelului declarat de parata.
A retinut instanta de control judiciar ca desfasurarea procesului civil este guvernata de principii generale, precum: principiul formalismului, principiul contradictorialitatii, principiul disponibilitatii, principiul publicitatii, principiul oralitatii, principiul nemijlocirii si principiul continuitatii.
Principiul contradictorialitatii presupune ca toate elementele procesului trebuie supuse dezbaterii si discutiei partilor,ca fiecare parte trebuie sa aiba posibilitatea de a se exprima cu privire la orice element care ar avea legatura cu pretentia dedusa judecatii. ( art.129 alin.4 C.pr.civila).
Prin principiul disponibilitatii se intelege faptul ca partile pot determina existenta procesului, continutul procesului prin stabilirea cadrului procesual, in  ptivinta obiectului si a participantilor la proces, a faptelor si etapelor pe care procesul le parcurge.
Dreptul partilor de a determina limitele procesului este, in principiu, neingradit, ceea ce inseamna ca, instanta este obligata sa se pronunte numai cu privire la ceea ce s-a cerut ( art.129 alin.ultim C.pr.civila), neputand sa se pronunte asupra unui lucru care nu s-a cerut, sa dea mai mult decat s-a cerut sau sa nu se pronunte asupra unui lucru cerut.
Instanta insa, poate sa invoce, din oficiu, orice exceptie absoluta, fiind obligata sa o puna in dezbaterera partilor pentru a respecta contradictorialitatea.
In speta, decizia a fost pronuntata de instanta de apel cu incalcarea principiului contradictorialitatii si a principiului disponibilitatii, ceea ce atrage nulitatea acesteia.
Astfel, instanta de apel a fost investita cu solutionarea apelului declarat de parata care a formulat critici pe fondul cauzei, cu privire la fiecare din capetele de cerere admise de instanta de fond si anume: stabilirea liniei de hotar dintre imobilele partilor, desfiintarea arborilor aflati in apropierea imobilului proprietatea reclamantilor si obligarea paratei la plata despagubirilor catre reclamanti reprezentand contravaloarea reparatiilor necesare.
In sedinta de dezbateri din 13.01.2006, cand partile au pus concluzii pe fondul apelului, nici una din parti si nici instanta, din oficiu, nu au invocat faptul ca instanta de fond nu s-ar fi pronuntat asupra tuturor capetelor de cerere formulate de reclamanti.
Instanta de apel a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare pentru un motiv care nu a fost pus in discutia partilor, incalcand principiul contradictorialitatii si al dreptului la aparare, precum si principiul disponibilitatii, acordand mai mult decat au cerut partile, fata de imprejurarea ca reclamantii nu au declarat apel.
S-a ajuns astfel, ca in apelul declarat de parata, sa fie desfiintata hotararea instantei de fond pentru un motiv care putea fi invocat numai de reclamanti, dar pe care nu l-au invocat, deoarece nu au declarat apel.
Retinandu-se ca in cauza nu sunt incidente disp.art.297 C.pr.civila, iar decizia este afectata de nulitatile si motivele de casare prev. de art.304 pct.7 si 9 C.pr.civila, a fost  admis recursul,  casata decizia cu trimitere la tribunal pentru solutionarea pe fond a apelului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Competenta materiala

Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Dare in plata a unui imobil ipotecat. Competenta materiala in apel apartine sectiei a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului - Decizie nr. 178 din data de 08.03.2017
Desbagubiri solicitate pentru neindeplinirea clauzelor unui contract de servicii turistice. Necompetenta materiala a instantei sesizate - Sentinta civila nr. 78 din data de 26.01.2010
Litigiu de munca. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 1118 din data de 04.12.2009
Inadmisibilitatea cererii de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cerere preliminara. Cererea formulata de reclamant, referitoare la sesizarea CJUE pentru a stabili aplicarea directa a dreptului comunitar in materia activitatilor de im... - Hotarare nr. 691/R din data de 11.04.2011
Vicii ascunse. Conditii pentru a fi considerate astfel. - Decizie nr. 212/Ap din data de 19.11.2007
Competenta materiala. Competenta de solutionare a cauzei in despagubiri rezultate din actiunea fundamentata pe dispozitiile cuprinse in art. 404 ind.1 cod procedura civila. - Rezolutie nr. I N C H E I E R E din data de 06.05.2011
Anulare hotarare prin care s-a solutionat o cauza canonica in baza unor dispozitii din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale B.O.R. Necompetenta generala a instantelor judecatoresti. - Decizie nr. 1429 din data de 25.10.2016
Cooperare judiciara internationala in materie penala. Recunoasterea si executarea sanctiunilor pecuniare. - Decizie nr. 10 din data de 20.01.2014
Competenta materiala. Stabilirea competentei instantei atunci cand actiunea cuprinde doua capete de cerere principale. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 17 Cod procedura civila. - Decizie nr. 410 din data de 13.09.2012
Competenta materiala a instantei competente sa judece cererea de ordonanta presedintiala atunci cand o actiune pe fondul dreptului este deja inregistrata pe rolul unei instante. - Decizie nr. 705 din data de 09.10.2009
Competenta materiala a Sectiei de litigii de munca a Tribunalului - Decizie nr. 111 din data de 30.01.2008
Competenta materiala a instantei de fond funciar. - Decizie nr. 270 din data de 05.03.2007
Legea nr.272/2004. Competenta materiala - Decizie nr. 141 din data de 28.11.2006
Tutela. Competenta materiale in cauzele privind tutela - Decizie nr. 632 din data de 09.05.2006
Competenta materiala. Cerere de investire cu formula executorie a unei hotarari arbitrale. - Decizie nr. 41/F din data de 18.05.2006
Cauzele avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a actelor de instrainare de imobile ce intra sub incidenta Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 115 din data de 08.02.2006
Competenta materiala a instantei de contencios administrativ - Decizie nr. 2118 din data de 07.11.2005
Exceptia necompetentei si exceptia netimbrarii. Ordinea solutionarii lor - Decizie nr. 815 din data de 07.10.2005
Recunoasterea statutului de magistrat pensionar si stabilirea drepturilor cuvenite. Competenta materiala. - Decizie nr. 803 din data de 22.11.2004