InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Botosani

Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata. Insulta. Incriminare

(Decizie nr. 2263 R din data de 29.10.2009 pronuntata de Tribunalul Botosani)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Botosani | Jurisprudenta Tribunalul Botosani

Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata. Insulta. Incriminare

Infractiuni

D e c i  z i a  nr. 2263 R/29 octombrie 2009

          Examinand actele si lucrarile dosarului se constata ca, prin plangerea inregistrata la Judecatoria Botosani la 22 aprilie 2009 petentul S. N. a solicitat, in temeiul art. 278 ind. 1 Cod procedura penala,  desfiintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale data de Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani in dosarul nr. 1743/P/2008 privind pe S. E..
          Investita cu solutionarea cauzei, Judecatoria Botosani prin sentinta penala nr.1933 din 24 iunie 2009 a admis plangerea formulata de petentul S. N., fiul E. nascut la xx.xx.xxxx in comuna Albesti, domiciliat in sat Jijia, comuna Albesti, judetul Botosani.
          In temeiul art. 278 ind.1 alin.8 lit. b din Codul de procedura penala a desfiintat Rezolutia de neincepere a urmaririi penale nr. 1743/P/2008 din 23 ianuarie 2009 a Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani si a dispus trimiterea cauzei procurorului in vederea inceperii urmaririi penale impotriva numitei S. E. sub  aspectul comiterii infractiunii de insulta prevazuta de art. 205 din Codul penal, mentinand rezolutia in ceea ce priveste  infractiunile de profanare de morminte, prev. de art. 319 alin. 1 din Codul penal si distrugere prev. de art. 217 alin. 1 din Codul penal.
          A respins cererea de acordare a cheltuielilor judiciare formulata de intimata S. E..
          Cheltuielile judiciare au ramas in sarcina statului, conform art. 192 alin. 3 din Codul de procedura penala.
          Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca, la data de 31 martie 2008, partea vatamata S. N. a formulat plangere penala impotriva numitei S. E., domiciliata in satul Jijia, comuna Albesti, judetul Botosani, solicitand efectuarea de cercetari fata de aceasta pentru comiterea infractiunilor de profanare de morminte prev. de art. 319 alin. 1 Cod penal, distrugere prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal si insulta prev. de art. 205 Cod penal. Partea vatamata a sustinut ca la data de 25 februarie 2008, deplasandu-se la mormantul fiului lor S. C. a gasit langa cruce o felicitare in care i se aduceau injurii, semnata "vecinii toti" si despre care afirma ca a fost scrisa, cu certitudine de catre S. E. cu care se afla in relatii de dusmanie. Partea vatamata mai sustinea ca faptuitoarea i-a distrus si placa din marmura de pe mormant, aceasta prezentand urme de deteriorare la colturi.
          S. E. a negat savarsirea faptelor declarand ca este invinuita pe nedrept de catre sotii S. cu care se afla in relatii tensionate de  mai mult timp.
          Prin rezolutia din 23 ianuarie 2009, Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numita S., apreciind ca nu sunt intrunite elementele constitutive sub aspectul laturii obiective ale infractiunii de profanare de morminte si ale infractiunii de distrugere. S-a retinut ca prin fapta comisa nu a fost intinata memoria defunctului S. C. si ca placa din marmura nu a fost adusa in stare de neintrebuintare.
          In ce priveste infractiunea de insulta, procurorul a aratat ca aceasta a fost dezincriminata, nefiind vorba despre comiterea unei fapte prevazuta de legea penala.
          Impotriva rezolutiei procurorului a formulat plangere S. N., plangerea acestuia fiind respinsa de prim procurorul parchetului, prin Ordonanta 451/II/2 din 7 aprilie 2009, apreciindu-se ca solutia data in cauza este legala si temeinica.
           Prima instanta a retinut ca plangerea petentului este intemeiata in parte respectiv sub aspectul comiterii de catre faptuitoarea S. E. a infractiunii de insulta, prevazuta de art. 205 din Codul penal.
          Insulta a fost incriminata de Codul penal in articolul 205  pana la aparitia Legii nr. 278/2006 lege care prevedea in articolul I pct. 56 abrogarea expresa a acestui text de lege.
          Prin  decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale s-a statuat ca dispozitiile art. I pct. 56 din legea mentionata sunt neconstitutionale.
          Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prevede in art. 31 alin. 1 ca deciziile Curtii prin care se constata neconstitutionalitate unei legi sau ordonante, ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare sunt definitive si obligatorie.
          Potrivit aliniatului 3 al aceluiasi text de lege dispozitiile din legi si ordonante constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea Deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.  Intrucat pana la data savarsirii faptei reclamate de petent nu a intervenit o modificare legislativa in sensul prevederii ca infractiuni a faptelor descrise, instanta apreciaza ca art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 si-a incetat efectele juridice care constau in dezincriminarea infractiunii de insulta.
          Instanta a apreciat ca in raport de dispozitiile Constitutiei Romaniei prevederile art. 205 din Codul penal sunt in vigoare, ocrotind din punct de vedere juridic una din valorile fundamentale ale omului, respectiv demnitatea. Art. 147 din Constitutia Romaniei prevede expres ca deciziile Curtii Constitutionale se publica in monitorul oficial, data de la care devin general obligatorii si au putere numai pentru viitor.
          Fata de imprejurarea ca la implinirea termenului de 45 de zile de la data publicarii Deciziei Curtii (18 ianuarie 2007) Parlamentul nu si-a indeplinit obligatia de a pune de acord prevederile neconstitutionale cu cele ale Constitutiei, fapta de insulta a fost reincriminata  prin reintrarea in vigoare a prevederilor art. 205 si 206 Cod penal, acoperindu-se astfel vidul legislativ creat prin dezincriminarea lor.
          Prima instanta a apreciat ca fapta de insulta intra sub incidenta legii penale astfel ca a desfiintat rezolutia parchetului si a dispus trimiterea cauzei procurorului in vederea inceperii urmaririi penale impotriva numitei S. E. sub aspectul comiterii infractiunii de insulta.
          Impotriva acestei sentinte, in termen legal, au declarat recurs intimata S. E. si Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
           In motivarea recursului intimata arata ca instanta de fond a apreciat in mod gresit  ca fapta de insulta ar fi prevazuta de legea penala, deoarece dupa declararea neconstitutionalitatii art. 205 Cod penal, parlamentul nu a reincriminat-o in mod expres.
          Mai arata intimata ca nu se face vinovata de savarsirea vreunei infractiuni din cele reclamate, deoarece acea felicitare nu a fost scrisa de ea, petentul fiind cel care o aduce in fata organelor judiciare pe fondul unui conflict mai vechi.
          Referitor la cererea de acordare a cheltuielilor judiciare care i-a fost respinsa de prima instanta, intimata considera nejustificata aceasta solutie, deoarece cererea petentului a fost admisa doar in parte, astfel incat si ea are dreptul macar la plata in parte a acestor cheltuieli.
          Parchetul considera sentinta nelegala si netemeinica intrucat in mod gresit prima instanta a apreciat ca fapta de insulta este prevazuta de legea penala din moment ce, dupa declararea neconstitutionalitatii textului de lege care a abrogat art. 205 Cod penal, fapta de insulta nu a fost incriminata din nou de catre legiuitor, ramanand astfel in afara incidentei legii penale.
          Verificand hotararea atacata din perspectiva motivelor de recurs invocate, cat si din oficiu potrivit art. 3856 alin. 3 Cod procedura penala, se constata ca recursurile sunt nefondate.
          Dupa cum a retinut si prima instanta, potrivit art. 31 alin. 3 din Legea nr. 47/1992, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Cum efectul juridic al art. I pct. 56 din Legea nr. 287/2006 consta tocmai in abrogarea prevederilor art. 205 si 206, reiese ca, dupa expirarea termenului de 45 de zile, faptele de insulta si calomnie sunt reincriminate in forma initiala.
          Solutia contrara sustinuta de recurenti ar fi de natura sa lipseasca de orice efect practic decizia de constatare a neconstitutionalitatii desi, conform art. 31 alin. 1 din legea amintita, aceasta este definitiva si obligatorie.
          Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 385 pct. 1 lit. b Cod procedura penala, recursurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani si intimata S. E. vor fi respinse ca nefondate, mentinandu-se hotararea atacata.
          Vazand si dispozitiile art. 192 alin. 2 si 3 Cod procedura penala,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012