InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei. Caracterul irevocabil al cererii formulate in temeiul art. 320/1 alin.(1) Cod procedura penala, in fata instantei de recurs.

(Decizie nr. 480 din data de 16.05.2012 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

Prin sentinta penala nr. 26 din 21.02.2012 pronuntata de Judecatoria Vatra Dornei, in baza art. 87 alin. 5 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a Cod penal si art. 76 alin. 1 lit. d  Cod penal si art. 320 ind. 1 Cod proc. pen, a fost condamnat inculpatul K.M.M. la 1 (unu) an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de "refuzul conducatorului unui autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat in vederea stabilirii alcoolemiei".
In temeiul dispozitiilor art. 71 alin. 2 Cod penal, s-au interzis inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza II si b Cod penal, pe durata executarii pedepsei.
In temeiul prevederilor art. 81 alineatul 2 Cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1(unu) an inchisoare pe durata unui termen de incercare de 3 (trei) ani, stabilit conform art. 82 Cod penal.
In temeiul prevederilor art. 71 alin. 5 Cod penal, s-a suspendat conditionat executarea pedepselor accesorii.
In temeiul dispozitiilor art. 359 Cod de procedura penala, s-au pus in vedere inculpatului prevederile art. 83 Cod penal referitoare la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei in ipoteza savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare, cu consecinta executarii in regim de detentie a ambelor pedepse, care nu se vor contopi.
          S-a respins actiunea civila formulata de partea civila L. S. ca fiind inadmisibila in cadrul prezentului proces penal.
Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut, in esenta, ca in noaptea de 11/12.09.2011, in jurul orelor 01,55 inculpatul, dupa ce a consumat bauturi alcoolice  la Barului lui "G.", a fost implicat  intr-un accident de circulatie  cu autoturismul pe care-l conducea marca "VW" Golf  cu numarul de inmatriculare M.,  pe DJ 174 pe raza comunei Saru Dornei din directia Vatra Dornei spre Panaci, accidentand cu partea din fata a autoturismului un cal apartinand  numitului  L. S. care se deplasa pe mijlocul partii carosabile. In urma accidentului  rutier  a rezultat moartea calului si accidentarea usoara a numitului M.  V., pasager pe locul din dreapta fata a masinii.
Prezenti la  fata locului lucratorii de politie, ca urmare a apelului la S.N.U.A.U 112  i-au solicitat inculpatului sa fie testat cu aparatul etilotest, intrucat emana miros de alcool, insa acesta a refuzat motiv pentru care, lucratorii de politie l-au condus pe inculpat la Spitalul Mun. Vatra Dornei pentru a i se recolta probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei din sange. Desi a mers la spital, inculpatul a refuzat recoltarea probelor de sange, dupa cum rezulta din  Buletinul de examinare clinica semnat si parafat de medic, act ce a fost semnat si de catre inculpat.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs inculpatul K. M. M., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, motivele invocate fiind consemnate in partea introductiva a deciziei de fata.
Examinand recursul prin prisma motivelor invocate cat si cauza sub toate aspectele de fapt si de drept, in conformitate cu disp. art.385/6 alin.(3) Cod procedura penala, instanta l-a constatat neintemeiat.
Astfel, din ansamblul probator administrat in cauza in faza de urmarire penala, respectiv: proces verbal de sesizare, nota telefonica nr.1932  din 12.09.2011 a Spitalului Municipal Vatra Dornei - sectia  Chirurgie, proces verbal de efectuare a actelor premergatoare, procesul verbal de cercetare la fata locului,  buletinul de examinare clinica intocmit in original in care s-a consemnat refuzul inculpatului de a i se recolta probe biologice, semnat si parafat de medicul de serviciu si de inculpat, declaratia partii vatamate, declaratiile martorilor M. V. si B. F.O., certificat medico-legal nr.280/F din  15.09.2011 eliberat de Cabinetul Medico-Legal Cimpulung Moldovenesc si declaratiile inculpatului de recunoastere a infractiunii, sens in care a solicitat si aplicarea disp. art. 320/1 Cod procedura penala, rezulta, asa cum in mod corect a retinut si prima instanta, ca inculpatul K. M. M, dupa ce a fost implicat  intr-un accident de circulatie  cu autoturismul pe care-l conducea marca "VW" Golf  cu numarul de inmatriculare M. in  noaptea de 11/12.09.2011, in jurul orei 01.55 a  refuzat ulterior sa fie testat cu aparatul etilotest de organele de politie rutiera, dupa care o data ajuns la Spitalul Municipal Vatra Dornei a refuzat  si recoltarea probelor  biologice in vederea  stabilirii  imbibatiei alcoolice in sange, fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 87 alineatul 5 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Asa cum s-a aratat mai sus, inculpatul a recunoscut savarsirea infractiunii in ambele faze procesuale, solicitand in fata primei instante aplicarea disp. art. 320/1 cod procedura penala.
Cum din probele administrate in faza de urmarire penala a rezultat ca fapta exista, constituie infractiune si ca a fost comisa de inculpat, in mod corect prima instanta a constatat ca in cauza pot fi aplicate, la cererea inculpatului, dispozitiile art. 320/1 Cod procedura penala, beneficiind, in consecinta, de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa, in conformitate cu alin.(7) al acestui articol.
Curtea apreciaza ca, odata constatate indeplinite conditiile prevazute la art. 320/1 alin.(1) - (4) Cod procedura penala si aplicate disp. alin.(7) al acestui text de lege, inculpatul nu mai poate reveni in recurs de la cererea sa si sa se procedeze la o cercetare judecatoreasca.
A admite contrariul, ar insemna ca de fiecare data cand un inculpat nu este multumit de pedeapsa stabilita de prima instanta, sa ceara in recurs administrarea de probe si in faza cercetarii judecatoresti, in scopul obtinerii unei eventuale achitari, asa cum a urmarit inculpatul in cauza. Acest lucru  este inadmisibil, intrucat, in eventualitatea retinerii din nou a vinovatiei sale, s-ar pune problema respectarii principiul non reformatio in peius, in sensul mentinerii noilor limite de pedeapsa rezultate prin reducerea cu 1/3 a celor initiale, desi inculpatul nu a mai recunoscut fapta/faptele retinuta/retinute in actul de sesizare al instantei.
Nici critica referitoare la cuantumul pedepsei stabilit de prima instanta nu poate fi retinuta, atata timp cat prima instanta a facut o justa individualizare a acesteia, in raport de criteriile prevazute la art. 72 Cod penal, in conformitate cu care, la stabilirea si aplicarea pedepselor se tine seama de dispozitiile generale a acestui cod, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana inculpatului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
Ori, in speta, curtea apreciaza ca, raportat la aceste elemente, pedeapsa de 1 an inchisoare aplicata inculpatului exprima gradul concret de pericol social al infractiunii si periculozitatea acestuia, atat sub aspectul cuantumului cat si al modalitatii de executare, fiind in masura sa asigure indeplinirea scopului pedepsei, respectiv, acela de reeducare a inculpatului si de preventie generala si speciala in comiterea de noi infractiuni.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012