InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Concursul intre cauzele de agravare si de atenuare. Efecte.

(Decizie nr. 200 din data de 29.02.2012 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

Prin sentinta penala nr.208 din 30 ianuarie 2012, Judecatoria Botosani l-a condamnat pe inculpat pentru savarsirea a doua infractiuni de "furt calificat" in stare de recidiva postexecutorie cu aplicarea cauzei legale de reducere a pedepsei,  prev. si ped. de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. (d),(e) C.pen. cu aplic. art. 37 lit. b C.pen., art. 3201 C.proc.pen.,  art. 74 lit. c, art. 80 alin. 1 C.pen. la pedeapsa de  cate 3 (trei) ani si 6 (sase) luni inchisoare.
In baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.pen. a contopit  pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 (trei) ani si 6 (sase) luni inchisoare, cu acordarea unui spor de pedeapsa de 6 luni.
  In baza dispozitiilor art. 71 alin. 1,2 C.pen. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. (a) teza a II-a si lit. (b) C.pen.  
In temeiul art. 350 alin. 1 C.proc.pen., a mentinut masura arestarii preventive a inculpatului VN. In temeiul art. 88 C.pen. a dedus perioada retinerii din data de 02.11.2011, si a arestarii preventive de la data de 03.11.2011 la zi.
S-a luat act ca partea vatamata TPI, reprezentant legal al minorei TI,   nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
In baza art. 14 raportat la art. 346 C.proc.pen. coroborat cu art. 998-999 C.civ. s-a  admis actiunea civila formulata de partea civila SS, reprezentant legal al minorei SB, si a obligat inculpatul la plata sumei de 225 lei reprezentand despagubiri materiale.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut urmatoarele:
1. In ziua de 19.10.2011, in jurul orei 12.00, in timp ce se afla in apropierea scolii, inculpatul le-a observat pe minorele TID si TD, ambele in varsta de 8 ani, care locuiesc in acelasi bloc si sunt colege de clasa. Inculpatul s-a apropiat de acestea si, observand ca minora TID purta cercei de aur, s-a hotarat sa-i sustraga. In acest sens, i-a spus sa-i scoata din urechi si sa-i inmaneze lui pentru a-i pune in ghiozdan, intrucat exista pericolul de a-i fi sustrasi de niste tineri de etnie roma care s-ar afla in zona.
Fara a exercita acte de violenta sau amenintare asupra minorei TID, inculpatul i-a scos acesteia cerceii din urechi, apoi i-a deschis ghiozdanul, sub pretextul ca vrea sa-i ascunda in interiorul acestuia. In realitate, inculpatul a ascuns cerceii in maneca hainei cu care era imbracat, apoi s-a indepartat. In timpul discutiilor purtate cu minora TID, inculpatul a aflat ca tatal acesteia este lucrator de politie, motiv pentru care s-a intors la minora, cu intentia de a-i restitui cerceii sustrasi. I-a spus acesteia ca vrea sa-i ascunda cerceii intr-un loc mai sigur si, deschizandu-i ghiozdanul, inculpatul a pus in interior doar un cercel, pe celalalt scapandu-l pe jos. Dupa plecarea fetelor, inculpatul a luat cercelul, pe care l-a amanetat in aceeasi zi, la un magazin de profil, obtinand suma de 45 lei.
Inculpatul a fost observat in prezenta celor doua minore de catre martora TN care locuieste in acelasi bloc cu partile vatamate, care l-a recunoscut pe inculpat cu ocazia interogarii sistemului automat de recunoastere faciala Imagetrak.
2. In ziua de 01.11.2011, in jurul orelor 12.00, inculpatul VN a observat-o pe minora SB in varsta de 8 ani, care terminase cursurile scolare si se indrepta spre casa. Aceasta purta cercei de aur, iar inculpatul s-a hotarat sa-i sustraga. Procedand in acelasi mod descris la fapta anterioara, inculpatul s-a apropiat de minora si a atentionat-o ca ar fi urmarita de niste tineri de etnie roma, care ar intentiona sa-i sustraga cerceii. In continuare acesta a condus-o pe minora pana in scara unui bloc din apropiere, unde a convins-o sa-i dea lui cerceii pentru a-i ascunde in ghiozdan. Minora i-a inmanat un cercel, iar pe celalalt l-a scos inculpatul din ureche, apoi acesta i-a deschis ghiozdanul, simuland ca-i ascunde in interior. In fapt, inculpatul a pus cerceii in buzunarul sau, dupa care s-a deplasat la casa de amanet, obtinand in schimbul cerceilor suma de 185 lei.
La primul termen de judecata inculpatul a solicitat judecarea in baza probatoriului de la urmarirea penala, pe care si l-a insusit, cu aplicarea cauzei legale de reducere a pedepsei, cu solutionarea laturii civile in prezenta cauza.
Impotriva sentintei judecatoriei, au declarat recurs Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani si inculpatul, criticand-o pentru nelegalitate.
Instanta a constatat ca recursurile sunt intemeiate.
Potrivit dispozitiilor art. 80 alin.(1) Cod penal, " in caz de concurs intre cauzele de agravare si cauzele de atenuare, pedeapsa se stabileste tinandu-se seama de circumstantele agravante, de circumstantele atenuante si de starea de recidiva".
La alineatul 2 al aceluiasi articol, se stipuleaza ca, " in caz de concurs intre circumstantele agravante si atenuante, coborarea pedepsei sub minimul special nu este obligatorie".
In speta, prima instanta a retinut in mod corect dispozitiile art. 80 alin.(1) Cod penal, in considerarea faptului ca a aplicat, pe de o parte, circumstanta atenuanta prevazuta la art. 74 alin.(1) lit. c) Cod penal, iar, pe de alta parte, a retinut si cauza de agravare a recidivei postexecutorii, dar acest text de lege trebuie coroborat cu alineatul 2 al aceluiasi articol, intrucat nu se poate interpreta primul alineat in sensul obligativitatii reducerii pedepsei sub minimul special prevazut de lege, ca efect al retinerii si al circumstantelor atenuante.
Acest lucru se desprinde din insasi continutul celor doua texte legale, respectiv, ca legiuitorul nu a urmarit ca, in situatia in care in care se retin mai multe imprejurari care sunt in defavoarea inculpatului, cum ar fi circumstantele agravante si starea de recidiva, in cazul primului alineat, sa fie obligatorie aplicarea dispozitiilor art. 76 Cod penal, cu efect de reducere a pedepsei sub minimul special, iar atunci cand se retine doar o imprejurare in defavoarea inculpatului, respectiv, doar circumstantele agravante, ca in cazul celui de-al doilea alineat, aplicarea acestor dispozitii sa fie facultativa.
Prin urmare, nu se poate retine ca prima instanta ar fi aplicat pedepse nelegale inculpatului, asa cum sustine parchetul, atata timp cat, nici in cazul prevazut la alin.(1) al art. 80 Cod penal, aplicarea disp. art. 76 Cod penal nu este obligatorie, ci facultativa, potrivit interpretarii corecte a dispozitiilor legale mai sus citate.
Solutia este insa netemeinica, sub aspectul individualizarii pedepsei, in sensul ca, desi in acest caz, este facultativa aplicarea dispozitiilor art. 76 Cod penal, fata de cuantumul relativ redus al prejudiciului cauzat prin cele doua infractiuni de furt calificat, persoana inculpatului care este casatorit, are doi copii, gradul redus de instructie al acestuia, precum si conduita sa procesuala sincera, pedepsele prevazute de textul incriminator, in urma reducerii cu cate 1/3 a limitelor sale ca urmare a aplicarii art. 320/1 Cod procedura penala, pot fi reduse sub minimul special nou rezultat.
De asemenea, sentinta recurata este si nelegala in sensul ca prima instanta a omis sa dispuna confiscarea speciala a sumei de 45 de lei, in conformitate cu disp. art. 118 alin.(1) lit. e) Cod penal, suma obtinuta prin valorificarea unui cercel sustras de la partea vatamata T I D, aceasta neintelegand sa se constituie parte civila in cauza.
Fata de cele expuse mai sus, instanta, in baza art. 38515 pct. 2 lit. d) Cod procedura penala, a admis recursurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani si de inculpat si a redus pedepsele aplicate la cate 2(doi) ani inchisoare.
In baza art. 33 lit.a), 34 lit.b) Cod penal, au fost contopite pedepsele de mai sus, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 2(doi) ani inchisoare.
In baza art. 118 alin.(1) lit. e) Cod penal, s-a confiscat de la inculpat suma de 45 lei.
De asemenea, in baza art.385/16, 381 Cod procedura penala, instanta a dedus, in continuare, din pedeapsa aplicata inculpatului, arestarea preventiva de la 30.01.2012 la zi.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012