InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Neindeplinirea cerintelor prevazute de lege in cazul schimbarii proprietarului unui vehicul in materia asigurarii obligatorii de raspundere civila auto. Consecinte

(Decizie nr. 295 din data de 30.03.2011 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Asigurari auto si alte asigurari | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani din 29 iunie 2009, a fost trimis in judecata inculpatul G.M.S. pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, prev. de art. 178 alin. 2 Cod penal.
S-a retinut in sarcina acestuia ca, la data de 01 decembrie 2007, in timp ce conducea autoturismul Opel Corsa SV-08-AFI pe strada Calea Nationala din Botosani, a surprins si accidentat pe numitul Simion Vasile, care se angajase in traversarea strazii pe marcajul pietonal, urmand ulterior decesul acestuia.
Investita cu solutionarea cauzei, Judecatoria Botosani, prin sentinta penala nr. 692 din 17 martie 2010, l-a condamnat pe inculpat pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, prev. de art. 178 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 74, 76 Cod penal, la pedeapsa de 1 (un ) an si 6 (sase) luni inchisoare, cu aplicarea art. 81 si urm. Cod penal.
A fost obligat inculpatul sa plateasca partii civile Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iasi suma de 10.314,88 lei, iar partii civile Serviciul Judetean de Ambulanta Botosani suma de 321,76 lei, cu titlu de despagubiri civile.
A fost obligat asiguratorul de raspundere civila S.C. Asigurare Reasigurare Astra S.A. - Sucursala Suceava sa plateasca in locul inculpatului sumele mentionate catre cele doua parti civile.
Pentru a pronunta aceasta solutie in latura civila a cauzei, a retinut prima instanta ca asiguratorul nu a fost de acord cu plata despagubirilor civile, considerand ca raspunderea sa a incetat la data de 19 ianuarie 2007, in cauza nefiind indeplinite dispozitiile art. 27 alin. 2 din Ordinul nr. 113.133/2006 al CSA ce se refera la autovehiculele care se radiaza din circulatie in perioada de asigurare ca urmare a incetarii contractelor de leasing.
Or, a apreciat judecatoria, desi la data de 19 ianuarie 2007 nu era platita integral prima de asigurare, acesta a acceptat incasarea integrala a primei de asigurare la data de 24 iulie 2007, accidentul producandu-se ulterior, deci in perioada de valabilitate a politei de asigurare.
Impotriva acestei sentinte a formulat in termen legal apel asiguratorul SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA Sucursala Suceava, respins, ca nefondat, prin decizia penala nr.177 A din data de 28 septembrie 2010 pronuntata de Tribunalul Botosani.
Pentru a decide astfel, tribunalul a retinut ca prima instanta a rezolvat corect latura civila, in cauza fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 49 din Legea nr. 136/1995, modificata.
Pana la data de 19 ianuarie 2007, data inmatricularii autovehiculului pe numele utilizatorului, asiguratorul incasase partial prima de asigurare, aceasta fiind achitata integral la 24 iulie 2007.
Avand in vedere ca accidentul s-a produs ulterior, respectiv la data de 01 decembrie 2007 (in perioada de valabilitate a politei de asigurare), tribunalul a retinut ca in mod corect a apreciat prima instanta ca procedand astfel asiguratorul a acceptat sa-si asume raspunderea pentru intreaga perioada de valabilitate a politei de asigurare emise pentru acelasi autovehicul in cursul derularii contractului de leasing.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs asiguratorul, solicitand casarea in parte a deciziei si sentintei in privinta laturii civile si, in rejudecare, inlaturarea dispozitiei privind obligarea sa la plata cheltuielilor de spitalizare in locul inculpatului, intrucat la data accidentului nu exista o polita de asigurare de raspundere civila obligatorie valabila incheiata la Astra SA.
Prin decizia penala nr. 295 din 30 martie 2011 a Curtii de Apel Suceava, s-a admis recursul declarat de asigurator.
 S-a casat in parte decizia penala mai sus-mentionata si in parte sentinta penala nr. 692 din data de 17.03.2010 pronuntata de Judecatoria Botosani si, in rejudecare, s-a inlaturat, din sentinta penala, dispozitia de obligare a asiguratorului de raspundere civila la plata, in locul inculpatului, a sumelor de 10.314,88 lei catre partea civila Spitalul Clinic de urgenta "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iasi si de 321,76 lei catre partea civila Serviciul Judetean de Ambulanta Botosani.
Pentru a decide astfel, a retinut curtea ca, "potrivit art. 53 din Legea nr. 136/1995 prin norme adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) conform legii se stabilesc, printre altele, aplicarea asigurarii obligatorii de raspundere civile auto, conditiile de plata, durata asigurarii etc.
Art. 27 alin. 2 din Ordinul nr. 113.133/2006 al CSA prevede ca prin exceptie de la prevederile alin. 1 (potrivit carora raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24 a ultimei zile de valabilitate inscrise in polita de asigurare RCA sau anterior acestei date, in momentul radierii din evidenta circulatiei a autoturismului) pentru autovehiculele care se radiaza din circulatie in perioada de asigurare ca urmare a incetarii contractelor de leasing, asigurarile obligatorii RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare, fara modificarea primei de asigurare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentele de asigurare; si
- asiguratorul a incasat integral prima de asigurare aferenta perioadei de valabilitate.
Dispozitiile imperative ale art. 27 alin. 2 din ordinul mai sus mentionat stabilesc obligativitatea indeplinirii cumulative a celor doua conditii pentru ca polita sa fie valabila in continuare si dupa data radierii autovehiculului de pe numele societatii de leasing si inmatricularii acestuia pe numele utilizatorului.
Or, in speta, aceste conditii nu sunt indeplinite cumulativ.
Astfel, autovehiculul marca Opel Corsa cu numar de inmatriculare B - 28355 a constituit obiectul contractului de leasing financiar nr. SGL 3340/21.10.2004 incheiat intre BRD Sogelease SRL, in calitate de finantator, si SC E. SRL Suceava, in calitate de utilizator. Contractul a fost finalizat la data de 27.12.2006 prin transferul dreptului de proprietate asupra vehiculului catre utilizator.
SC E. SRL a sustinut ca SC Astra SA a fost incunostintata la data incheierii contractului cadru nr. 6620/29.12.2006, contract pentru incheierea de asigurari obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, contract in care este prevazuta plata esalonata a ratelor, ca autovehiculul mai sus mentionat va intra in proprietatea sa. La contractul cadru de asigurare s-a atasat contractul de leasing, in care era inscrisa durata acestuia. Mai mult, pentru acelasi autovehicul s-a incheiat si o polita de asigurare Casco.
Potrivit art. 13 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 daca imprejurarile esentiale privind riscul se modifica in cursul executarii contractului, asiguratul este obligat sa comunice in schimb asiguratorului schimbarea.
SC E. SRL nu a incunostintat asiguratorul de modificarea intervenita, respectiv data transferului de proprietate.
Contractul de leasing s-a finalizat la data de 27.12.2006, iar data incheierii contractului de asigurare este ulterioara, respectiv 29.12.2006.
La aceasta data utilizatorul SC E. SRL Suceava avea cunostinta de schimbarea intervenita si avea posibilitatea incheierii unei polite pe numele sau in vederea inmatricularii autovehiculului pe noul proprietar.
Or, polita RCA din data de 29.12.2006 este incheiata cu BRD Sogelease in calitate de proprietar si pe numar de inmatriculare B - 28355.
Pana la data de 19.01.2007, data radierii autoturismului ca urmare a incetarii contractului de leasing, asiguratorul nu a incasat integral prima de asigurare aferenta de valabilitate. S-a incasat doar suma de 165,84 lei, diferenta pana la 331,68 lei fiind incasata la data de 24.07.2007, deci ulterior radierii si inmatricularii vehiculului pe numele utilizatorului.
Chiar daca asiguratorul a acceptat plata diferentei de prima, acest aspect nu conduce la concluzia ca poate fi antrenata raspunderea acestuia pentru intreaga perioada de valabilitate mentionata in polita de asigurare.
Aspectul ca ulterior incheierii politei RCA s-a procedat la asigurarea facultativa a autoturismului, si care dupa inmatriculare purta nr.SV08AFI, nu echivaleaza cu o incunostintare a asiguratorului despre schimbarea titularului dreptului de proprietate.
Valabilitatea in continuare a politei de asigurare pana la data inscrisa pe contract se stabileste la momentul radierii autoturismului de pe numele fostului proprietar, respectiv BRD Sogelease, si inmatricularii acestuia pe numele utilizatorului, in speta la data de 19.01.2007 si nu la data producerii accidentului rutier.
Prin neachitarea integrala a primei de asigurare, raspunderea asiguratorului a incetat, polita RCA nefiind valabila.
Avand in vedere ca in cauza nu este indeplinita cea de-a doua conditie prevazuta de art. 27 alin. 2 al Ordinului nr. 113133 al CSA, curtea constata ca in mod gresit a fost obligat asiguratorul la plata cheltuielilor de spitalizare in locul inculpatului."
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asigurari auto si alte asigurari

Accident de circulatie. Obligarea societatii de asigurare - Sentinta civila nr. 102 din data de 12.02.2015
Raspunderea asuguratorului in procesul penal in situatia in care accidentul a fost cauzat de o remorca neasigurata atasata unui cap tractor asigurat. - Decizie nr. 240 din data de 09.12.2009
IN CADRUL CONTRACTELOR DE ASIGURARE, OBLIGATIA RECLAMANTEI DE A PLATI SUMA REPREZENTAND PRIMA DE ASIGURARE ESTE INDEPLINITA IN CONDITIILE IN CARE PLATA A FOST FACUTA VALABIL PRIN MANDATARUL BENEFICIARULUI PLATII - Decizie nr. 5/Ap din data de 24.01.2006
Daune - Decizie nr. 476/R din data de 01.06.2012
Admis recurs despagubiri asigurare. - Sentinta civila nr. 106/R din data de 23.10.2009
Asigurarii sociale. Decizie de debit emisa urmare a savarsirii unei infractiuni de catre beneficiar. - Decizie nr. 1 din data de 13.01.2014
Masura asiguratorie. Cerere de restituire a autoturismului de catre cumparator. - Decizie nr. 458 din data de 21.07.2005
Contract de asigurare. Aplicabilitatea dispozitiilor art.37 din legea nr.32/2000. - Decizie nr. 242/A din data de 01.10.2004
Pretentii - Sentinta civila nr. 1243 din data de 04.05.2009
Cheltuielile judiciare suportate de pagubit revin in sarcina asiguratorului - Decizie nr. 163 din data de 17.02.2011
Stabilirea punctajului mediu anual conform Legii nr. 19/2000. Spor privind lucrul sistematic peste program. - Decizie nr. 1367 din data de 04.11.2009
AGENT DE ASIGURARE. RASPUNDEREA PENTRU NEPREDAREA IN TERMEN A ASIGURARILOR INCHEIATE SI PRIMELOR INCASATE. CAUZA CONTRACTUALA - Decizie nr. 69 din data de 11.10.2005
pretentii intre societati de asigurare - Sentinta civila nr. 8405 din data de 29.09.2008
pretentii intre societati de asigurare - Sentinta civila nr. 8777 din data de 06.10.2008
CONSTRACT DE ASIGURARI-DESPAGUBIRI - Sentinta comerciala nr. 28 din data de 13.01.2010
Sinteza penala nr. 950/a/23.11.2006 - Sentinta penala nr. 950/a/23.11.2006 din data de 15.05.2008
Pretentii - asigurare auto - Sentinta civila nr. 270 din data de 18.01.2013
Pretentii asigurare locuinta parte - Sentinta civila nr. 2019 din data de 23.04.2013
Refuzul asiguratorului de a acorda despagubiri pentru prejudiciul cauzat de persoana asigurata unei ter?e persoane - Sentinta civila nr. 2520 din data de 07.10.2011
Raspunderea patrimoniala in cazul unui accident de circulatie produs de salariat. Inadmisibilitatea cererii de chemare in garantie a asiguratorului - Decizie nr. 5734R din data de 19.10.2009