InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Solutionarea actiunii civile. Act notarial din care rezulta ca partea civila a primit de la asigurator suma de 50.000 Euro, renuntand la toate pretentiile civile.

(Decizie nr. 882/P/ din data de 04.10.2011 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Asigurari auto si alte asigurari; Despagubiri; penalitati; Notari si activitate notariala | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

In solutionarea laturii civile a procesului penal opereaza principiul disponibilitatii partilor.
Din declaratia notariala a partii civile din data de 20.10.2009, aceasta a precizat ca "in cazul in care voi primi de la E.R.A.R. S.A. suma de 50.000 euro in contul _.. cu titlu de despagubiri morale si materiale pentru accidentul auto din data de 02.11.2007, ma oblig sa renunt la pretentiile reprezentand daune materiale si morale pretinse societatii de asigurari E.R.A.R. S.A. formulate in dosarul penal nr. 8164/212/2009 al Judecatoriei Constanta, nemaiavand nici o pretentie de natura civila (morala sau materiala) fata de societatea de asigurari sus mentionata".
La termenul din data de 04.10.2011, partea civila arata ca a primit suma de 50.000 euro doar pentru operatia de la picior, insa pentru celelalte cheltuieli nu i s-a acordat nimic.
Insa, aceasta sustinere a partii civile incalca principiul disponibilitatii care guverneaza solutionarea actiunii civile, aceasta mentionand in acest sens in mod expres in fata unui notar public la data de 02.11.2009 ca: "renunt la pretentiile civile, atat materiale cat si morale formulate impotriva E.R.A.R. S.A. in dosarul penal nr. 8164/212/2009 al Judecatoriei Constanta si nu mai solicit nici o despagubire de la E.R.A.R. S.A. pentru accidentul auto din data de 02.11.2007".

Art.184 alin.2 si 4 Cod penal
Art. 14  si  art. 346  Cod procedura penala
raportat  la  art. 998-999 Cod civil, art. 1000 alin.3 Cod civil

Prin sentinta penala nr. 97/29.01.2011 pronuntata de Judecatoria Constanta in dosarul penal nr. 8164/212/2009 s-a hotarat:
"In baza art. 184 alin.2 si 4 C.p. condamna inculpatul M.I. la pedeapsa de 8 luni  inchisoare.
In  baza art. 81 C.p. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de  8  luni  inchisoare pe o durata de 2 ani si 8 luni reprezentand termen de incercare potrivit  art. 82 C.p.
In  baza art. 359 C.p.p. raportat la art.83, art.84 C.p. atrage atentia inculpatului  asupra  cazurilor  a  caror  nerespectare vor atrage revocarea  suspendarii  conditionate.
In  baza art. 71 C.p. interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64  lit. a  teza  a  II a  si  lit. b C.p.
In  baza art. 71 alin. 5 C.p. pe durata suspendarii conditionate a executarii  pedepsei   inchisorii  se  suspenda  si  executarea  pedepselor  accesorii.
In  baza  art. 14  si  art. 346 C.p.p. raportat  la  art. 998-999 C.civ., art. 1000 alin.3 C.civ. obliga inculpatul M.I. in  solidar  cu  partea  responsabila civilmente SC A.I. SRL si alaturi de asiguratorul S.C. E.A.R. S.A. (asiguratorul urmand sa raspunda in limita  plafonului  legal) la plata urmatoarelor  sume :
- 72.893,33 lei cu titlu de daune materiale si 100.000 lei cu titlu de  daune  morale, in  favoarea  partii civile  M.D.;
- 9.258 lei cu titlu de daune materiale in favoarea partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta;
In  baza  art. 14  si  art. 346 C.p.p. raportat la art. 998-999 C.civ. 1000 alin.3 C.civ.  obliga  inculpatul in  solidar cu partea responsabila civilmente SC A.I. SRL si alaturi  de  asiguratorul  S.C. E.A.R. S.A. la  plata unei prestatii periodice, lunare, in cuantum de  600 lei in  favoarea  partii  civile M.D., de la data pronuntarii prezentei hotarari pana la  redobandirea  capacitatii  de  munca.
Respinge restul pretentiilor civile ca neintemeiate.
In baza art. 193 alin.1 si 2 C.p.p. obliga inculpatul alaturi de asiguratorul S.C. E.A.R. S.A., catre partea civila M.D. la plata sumei de 3600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata."
Pentru a se pronunta astfel, instanta de fond a retinut urmatoarele:
La data de 02.11.2007, inculpatul M.I. se afla in timpul exercitarii atributiilor de serviciu la SC A.I. SRL Constanta si efectua o deplasare cu autotrenul marca DAF, cu nr. de inmatriculare CT_, ce tracta semiremorca inmatriculata sub numarul CT_, pe DN3, dinspre localitatea Valu lui Traian catre municipiul Constanta.
Ajungand la km. 246+660 m, inculpatul a pierdut controlul directiei, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu autoturismul marca Dacia, cu nr. de inmatriculare CT_, condus de partea vatamata M.D.
In urma accidentului, a rezultat vatamarea corporala a partii vatamate M.D. si a numitului H.R., pasager in autoturismul Dacia cu nr. de inmatriculare CT_, care au fost transportati la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta pentru investigatii.
Partea vatamata M.D. a suferit leziuni pentru care i-au fost necesare 1 an de zile de ingrijiri medicale, leziuni care i-au pus in pericol viata prin hemoragie si contuzie meningo-cerebrala, conform raportului de constatare medico-legala nr.l65/AC din data de 09.05.2008, emis de Serviciul de Medicina Legala Constanta.
Din raportul de expertiza medicala nr. 2823/08.11.2010 intocmit de Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca reiese ca partea vatamata M.D. a fost diagnosticata cu deficienta globala medie prin tulburari in metabolismul cerebral si tulburari locomotorii, prezentand 50% incapacitate adaptiva si 50% capacitate de munca pierduta.
Din raportul de expertiza tehnica auto intocmit in faza de urmarire penala rezulta ca, starea de pericol a fost creata in exclusivitate de inculpatul M.I. care, ruland nepreventiv, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu autoturismul marca Dacia care circula regulamentar. Viteza de deplasare a autotractorului condus de inculpat, in premomentul producerii accidentului, a fost stabilita la 92-93 km/h, valoare ce corespunde cu diagrama tahograf atasata la dosar si care este peste limita maxima admisa in zona. Cauza care a condus la producerea accidentului rutier a constituit-o conducerea nepreventiva si cu viteza peste limita admisa a autotrenului de catre inculpatul M.I. care, in nicio situatie, nu avea dreptul de a trece peste axul drumului marcat cu linie dubla continua.
Partea vatamata a aratat ca, la data de 02.11.2007, in jurul orelor 22:40, a condus autoturismul Dacia cu nr. de inmatriculare CT_ pe DN 3, dinspre mun. Constanta catre Bucuresti; ajungand la intrarea in localitatea Valu lui Traian, in zona padurii, in timp ce circula pe banda I cu o viteza de 50 Km/h, a observat farurile unui autovehicul care circula in directia opusa si care a patruns pe sensul sau de mers; partea vatamata a aratat ca a actionat sistemul de franare, a tras dreapta de volan, dupa care a auzit o bubuitura si si-a pierdut cunostinta.
Martorul H.R. a aratat ca, la data de 02.11.2007, in jurul orelor 22:40, se afla ca pasager pe locul din dreapta fata in autoturismul Dacia cu nr. de inmatriculare CT_ condus de partea vatamata pe DN 3, dinspre mun. Constanta catre Bucuresti; la intrarea in loc. Valu lui Traian, in zona padurii, a observat la cca. 50-100 m in fata farurile unui autovehicul care circula in directia opusa care nu pastra banda sa de circulatie si apoi a realizat ca acest autovehicul se indreapta catre autoturismul condus de partea vatamata.
Inculpatul a aratat ca la data de 02.11.2007, in jurul orelor 22:40, a condus autotrenul marca DAF, cu nr. de inmatriculare CT_, ce tracta semiremorca inmatriculata sub numarul CT_, pe DN3, dinspre localitatea Valu lui Traian catre municipiul Constanta; dupa ce a trecut de localitatea Valu lui Traian, in timp ce circula pe banda II, a fost depasit peste marcajul continuu de un autoturism care a franat in fata sa; pentru a evita coliziunea cu acest autoturism, inculpatul a aratat ca a patruns pe contrasens unde a intrat in coliziune cu autoturismul condus de partea vatamata.
Pe baza tuturor probelor administrate in cauza, respectiv, proces verbal de cercetare la fata locului, declaratiile partilor implicate in evenimentul rutier, declaratiile martorului H.R., raportul de expertiza tehnica auto, raportul de constatare medico-legala, raportul de expertiza medicala, instanta va retine vinovatia inculpatului M.I. pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, si  incalcarea de catre acesta a dispozitiilor art.50 alin.l lit.c din O.U.G. nr.195/2002, rep. si art.120 alin. l lit.i din Regulamentul de aplicare al O.U.G. nr.195/2002, rep., urmand sa se retina culpa exclusiva in producerea accidentului.
Va fi inlaturata apararea inculpatului, in sensul ca a fost depasit peste marcajul continuu de un autoturism care a franat in fata sa, intrucat aceste aspecte nu au fost dovedite cu nici un mijloc de proba.
Sub aspectul laturii obiective, fapta inculpatului M.I., care la data de 02.11.2007, in timp ce conducea autotrenul marca DAF, cu nr. de inmatriculare CT_, ce tracta semiremorca inmatriculata sub numarul CT_, pe DN3, a pierdut controlul directiei, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu  autoturismul marca Dacia, cu nr. de inmatriculare CT_, din eveniment rezultand vatamarea corporala a numitei M.D. care a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 1 an de zile de ingrijiri medicale, fiindu-i pusa in pericol viata prin hemoragie si contuzie cerebrala, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 alin.2 si 4 C.p.
Instanta apreciaza ca fiind dovedita fapta de natura penala a inculpatului, savarsita cu forma de vinovatie ceruta de lege, culpa cu prevedere, si aceasta constituie infractiune pentru care se va aplica o pedeapsa in limitele prevazute de lege.
La individualizarea pedepsei vor fi avute in vedere criteriile generale de stabilire a pedepsei prevazute in art.52 C.pen. si art.72 C.pen., limitele de pedeapsa prevazute in partea speciala a Codului penal, modalitatea concreta de comitere a faptei, constand in producerea unui accident soldat cu lovirea unei persoane ce a necesitat un numar mare de ingrijiri medicale, din culpa sa exclusiva, consecintele producerii accidentului, dar si datele ce caracterizeza persoana inculpatului care este in varsta de 55 ani, nu este cunoscut cu antecedente penale si care a manifestat o vadita lipsa de interes fata de prezentul proces penal.
Pentru aceste considerente, instanta va condamna pe inculpatul M.I. la o pedeapsa situata spre minimul special prevazut de lege, de 8 luni inchisoare pentru infractiunea prevazuta de art. 184 alin.2 si 4 C.p.
De asemenea, fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 81 C.p. instanta apreciaza ca reeducarea inculpatului, in sensul respectului datorat valorilor sociale ocrotite de lege, poate avea loc si fara privare de libertate, dand posibilitatea inculpatului sa reflecteze asupra propriului comportament raportat la relatiile sociale pe care a inteles sa le incalce prin savarsirea infractiunilor astfel ca va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 C.p. si compus din durata pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp de 2 ani .
Instanta va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.p. a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii acordate.
In baza art. 71 C.p. va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II a si lit.b C.p. si in baza art. 71 alin.5 C.p. se va constata suspendata executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II a si  lit.b C.p. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
Cu privire la latura civila, se constata ca partea vatamata M.D. s-a constituit parte civila cu suma de 350.000 lei daune materiale, reprezentand cheltuieli ocazionate de spitalizare, consultatii medicale, deplasarea la unitati spitalicesti, plata unui ingrijitor, beneficiul nerealizat - diferenta dintre veniturile salariale obtinute la societatea unde era angajata la momentul producerii accidentului si veniturile realizate la actualul loc de munca, cheltuieli efectuate in vederea organizarii casatoriei, eveniment care nu a mai avut loc datorita accidentului; despagubiri periodice lunare in cuantum de 500 euro si 500.000 lei daune morale pentru suferinta provocata de accident.
De asemenea, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-a constituit parte civila cu suma de 9258 lei reprezentand daune materiale.
Instanta constata ca, in cauza, sunt indeplinite cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale: fapta ilicita a inculpatului constand in provocarea unui accident rutier prin neobservarea prevederilor legale, prejudiciile materiale suferite de partile civile si morale suferite de partea civila M.D., legatura de cauzalitate directa intre fapta ilicita si prejudicii, vinovatia dovedita a inculpatului.
Instanta va admite, in parte, actiunea civila formulata de partea civila M.D., in contradictoriu cu inculpatul, partea responsabila civilmente si asiguratorul de raspundere civila, inculpatul fiind obligat sa raspunda intrucat prin actiunea sa ilicita a adus prejudicii partii civile, fiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale, asiguratorul S.C. E.A.R. S.A. va raspunde alaturi de inculpat in temeiul Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, asa cum a fost modificata prin OUG nr. 61/2005 si prin Legea nr. 172/2004, iar partea responsabila civilmente va fi tinuta sa raspunda intrucat prin actiunea ilicita a inculpatului ce se afla in timpul exercitarii atributiilor de serviciu la societatea citata in proces s-a produs un prejudiciu, fiind indeplinite conditiile raspunderii pentru fapta altuia.
In ceea ce priveste daunele materiale, instanta va avea in vedere pentru partea civila M.D., faptul ca aceasta a facut dovada cu inscrisurile depuse la dosar, proba cu inscrisuri fiind completata cu proba testimoniala cu martorii B.A. si H.M. pentru cheltuielile privind consulatatii medicale in cuantum de 493,33 lei, cheltuielile cu deplasarea la unitati spitalicesti in valoare de 10.000 lei, cheltuieli ocazionate de plata martorei H.M. care a ingrijit partea vatamata in cuantum de 8.400 lei, cheltuieli efectuate in vederea organizarii casatoriei in valoare de 30.000 lei, eveniment care era programat la data de 10.11.2007 si care nu a mai avut loc datorita accidentului, la care se adauga beneficiul nerealizat - diferenta dintre veniturile salariale obtinute de partea vatamata la societatea unde era angajata la momentul producerii accidentului si veniturile realizate la actualul loc de munca in cuantum de 24.000 lei.
Avand in vedere concluziile raportului de expertiza medicala nr. 2823/08.11.2010 intocmit de Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din care reiese ca partea vatamata M.D. a fost diagnosticata cu deficienta globala medie prin tulburari in metabolismul cerebral si tulburari locomotorii, prezentand 50% incapacitate adaptiva si 50% capacitate de munca pierduta, tinand cont de principiul repararii integrale a prejudiciului, instanta va obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente SC A.I. SRL si alaturi de asiguratorul S.C. E.A.R. S.A. la plata unei  prestatii periodice, lunare, in cuantum de 600 lei in favoarea partii  civile M.D., de la  data  pronuntarii prezentei  hotarari pana la redobandirea capacitatii de  munca.
Referitor la restul daunele materiale pretinse de partea vatamata M.D., principiul "actori incumbit probatio" expres prevazut de legiuitor prin dispozitiile art.1169 C.civ. presupune ca cel ce face o propunere inaintea judecatii este obligat a dovedi. Ori, in speta, partea vatamata nu au facut dovada celorlalte pretentii solicitate, astfel ca acestea vor fi  respinse ca neintemeiate.
In ceea ce priveste daunele morale, fata de natura leziunilor suferite de partea civila, ce au determinat imobilizarea partii vatamate pe o durata mare de timp, resimtindu-se si dupa acest interval de timp si ramanand in continuare cu sechele si suportand dureri, instanta va aprecia ca pentru disconfortul fizic si suferinta partii civile suma de 100.000 lei este in masura sa compenseze aceste suferinte, urmand ca restul pretentiilor solicitate cu acest titlu sa fie respinse ca neintemeiate.
Conform adresei nr. 24506 din 09.10.2009 partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a efectuat cu titlu de daune materiale cheltuieli pe durata spitalizarii partii civile M.D. in perioada 02.11-12.12.2007 cheltuieli in cuantum de 9258 lei, astfel ca se va dispune obligarea inculpatul M.I. in solidar cu partea responsabila civilmente SC A.I. SRL si alaturi de  asiguratorul S.C. E.A.R. S.A. la plata acestei sume.
Impotriva acestei hotarari au declarat recurs asiguratorul S.C. A.A. S.A. si partea responsabila civilmente S.C. A.I.T. S.R.L.
In dezvoltarea motivelor de recurs ale asiguratorului S.C. A.A. S.A. (fosta E.R.A.R. S.A.) s-a solicitat admiterea recursului, casarea in parte a sentintei si rejudecand, respingerea actiunii civile a partii civile M.D., intrucat aceasta a dat declaratie notariala prin care a renuntat la pretentiile civile, fiind despagubita de asigurator cu suma de 50.000 euro.
In dezvoltarea motivelor de recurs ale partii responsabile civilmente S.C. A.I.T. S.R.L. s-a solicitat admiterea recursului, casarea hotararii si respingerea in totalitate a pretentiilor civile formulate de M.D., prejudiciul fiind integral recuperat, despagubirile date de asigurator fiind chiar mai mari decat cele acordate de instanta.
In recurs, asiguratorul a depus la dosar, in copie, o declaratie notariala a partii civile M.D. din data de 20.10.2009, o declaratie notariala a partii civile M.D. din data de 05.11.2009 si un ordin de plata.
Desi legal citat, inculpatul nu s-a prezentat in fata instantei de recurs.
Examinand hotararea recurata in raport de motivele de recurs si de actele si lucrarile dosarului, Curtea constata ca cele doua recursuri formulate in cauza sunt fondate, pentru urmatoarele:
Din examinarea motivelor de recurs invocate, Curtea constata ca recursurile formulate vizeaza doar solutionarea laturii civile a cauzei, nefiind aduse critici cu privire la modalitatea de solutionare a laturii penale.
In ceea ce priveste solutionarea laturii civile, Curtea retine ca in civil opereaza principiul disponibilitatii partilor.
Din declaratia notariala a partii civile M.D. din data de 20.10.2009, Curtea constata ca partea civila M.D. a precizat ca "in cazul in care voi primi de la E.R.A.R. S.A. suma de 50.000 euro in contul _.. cu titlu de despagubiri morale si materiale pentru accidentul auto din data de 02.11.2007, ma oblig sa renunt la pretentiile reprezentand daune materiale si morale pretinse societatii de asigurari E.R.A.R. S.A. formulate in dosarul penal nr. 8164/212/2009 al Judecatoriei Constanta, nemaiavand nici o pretentie de natura civila (morala sau materiala) fata de societatea de asigurari sus mentionata".
Ulterior, ca urmare a platii la data de 02.11.2009 de catre asigurator a echivalentului in lei a sumei de 50.000 euro in contul indicat de catre partea civila M.D., partea civila M.D. a dat o declaratie notariala la data de 05.11.2009, Curtea constatand ca aceasta parte civila a mentionat in mod expres ca "renunt la pretentiile civile, atat materiale cat si morale formulate impotriva E.R.A.R. S.A. in dosarul penal nr. 8164/212/2009 al Judecatoriei Constanta si nu mai solicit nici o despagubire de la E.R.A.R. S.A. pentru accidentul auto din data de 02.11.2007".
Curtea mai retine ca la termenul din data de 04.10.2011 partea civila M.D. arata ca a primit suma de 50.000 euro doar pentru operatia de la picior, insa pentru celelalte cheltuieli nu i s-a acordat nimic.
Curtea apreciaza insa ca aceasta sustinere a partii civile M.D. incalca principiul disponibilitatii care guverneaza solutionarea actiunii civile, aceasta mentionand in acest sens in mod expres in fata unui notar public la data de 02.11.2009 ca: "renunt la pretentiile civile, atat materiale cat si morale formulate impotriva E.R.A.R. S.A. in dosarul penal nr. 8164/212/2009 al Judecatoriei Constanta si nu mai solicit nici o despagubire de la E.R.A.R. S.A. pentru accidentul auto din data de 02.11.2007".
Prin urmare, Curtea constata ca, in mod injust, instanta de fond a obligat inculpatul M.I. in solidar cu partea responsabila civilmente SC A.I. SRL si alaturi de asiguratorul S.C. E.R.A.R. S.A. (asiguratorul urmand sa raspunda in limita plafonului legal) la plata sumei de 72.893,33 lei cu titlu de daune materiale si 100.000 lei cu titlu de daune morale, in favoarea partii civile M.D., atata timp cat aceasta parte civila renuntase la toate pretentiile civile ca urmare a primirii sumei de 50.000 euro.
Fata de ansamblul considerentelor expuse, in baza art.38515 pct.2 lit."d" cod procedura penala, Curtea va admite recursurile declarate de catre asiguratorul S.C. A.A. S.A. si partea responsabila civilmente S.C. A.I.T. S.R.L, va extinde efectele recursului si in ceea ce-l priveste pe inculpatul M.I., potrivit art.385/7, va casa in parte hotararea recurata si, rejudecand, va respinge ca nefondata actiunea civila formulata de partea civila M.D. in contradictoriu cu inculpatul M.I., in solidar cu partea responsabila civilmente si asiguratorul de raspundere civila.
Conform art.192 alin.3 cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de catre stat vor ramane in sarcina statului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asigurari auto si alte asigurari; Despagubiri; penalitati; Notari si activitate notariala

Contestatie formulata impotriva unei hotarari emise in procedura administrativa de contestare a deciziilor de pensie. Obligatia instantei de a proceda la un examen efectiv al sustinerilor reclamantului. - Hotarare nr. 70/AS din data de 08.04.2014
Contestatie decizie de pensionare. Interzicerea cumulului pensiei de stat cu veniturile de natura salariala provenite de la bugetul de stat daca nivelul acesteia depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie. - Hotarare nr. 113/AS din data de 30.09.2014
Contestatie decizie de pensionare. Recuperarea debitului rezultat in urma recalcularii drepturilor de pensie cuvenite reclamantei prin revizuirea stagiului de cotizare realizat de aceasta. - Hotarare nr. 128/AS din data de 10.06.2014
Conditionarea dreptului de a obtine recalcularea sau revizuirea pensiei de efectuarea unui demers administrativ: contestatie, cerere de revizuire sau de recalculare. - Hotarare nr. 13/AS din data de 04.02.2014
Aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 si art. IV alin. 1 din OUG nr. 1/2014 persoanelor pensionate pentru limita de varsta in perioada 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013, care anterior anului 2011 au beneficiat de pen - Hotarare nr. 179/AS din data de 12.11.2014
Aplicabilitatea art. 149 - 151 din Legea nr. 263/2010 numai in cazul contestatiilor impotriva deciziilor caselor teritoriale si sectoriale de pensii - Hotarare nr. 17/AS din data de 24.02.2014
Raspunderea patrimoniala a salariatilor. Incasarea unor drepturi salariale necuvenite raportat la criteriile stabilite in contractul colectiv de munca pentru acordarea lor. - Decizie nr. 262/CM din data de 24.06.2014
Protectia drepturilor salariatelor care efectueaza concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Situatia gradatiei de merit acordate in invatamantul preuniversitar. - Decizie nr. 203/CM din data de 27.05.2014
Necesitatea reinfiintarii postului desfiintat in cazul unei concedieri efectuate in baza art. 65 Codul muncii, care a fost anulata. - Decizie nr. 386/CM din data de 14.10.2014
Inlocuirea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de munca cu alta sanctiune. Prerogativa disciplinara a angajatorului de a aplica sanctiunea in temeiul art. 247 Codul muncii, dar cu respectarea criteriilor prevazute de art. 250 - Decizie nr. 286/CM din data de 09.09.2014
Incetare contract de munca. Contestatie decizie de concediere. Reorganizare activitate societate. - Decizie nr. 234/CM din data de 17.06.2014
Imposibilitatea reintegrarii in postul detinut anterior concedierii, cand intre timp a intervenit un caz de incetare de drept a contractului individual de munca. - Decizie nr. 97/CM din data de 18.03.2014
Descrierea faptei care constituie abatere disciplinara. - Decizie nr. 280/CM din data de 20.08.2014
Contestatie in anulare formulata pentru motivul incalcarii normelor referitoare la alcatuirea instantei. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 188/CM din data de 13.05.2014
Contestatie decizie de concediere. Reintegrarea contestatorilor pe posturile de?inute anterior. Plata de despagubiri pana la reintegrarea efectiva. Stabilirea criteriilor de individualizare. - Decizie nr. 144/CM din data de 09.04.2014
Concediere disciplinara. Director de agentie al unei societati de asigurari. - Decizie nr. 282/CM din data de 02.09.2014
Concediere colectiva. Modul de indeplinire a procedurii de informare si consultare prealabila in cazul existentei unor organizatii sindicale nereprezentative. - Decizie nr. 260/CM din data de 24.06.2014
Concediere pentru desfiintarea locului de munca. Conditii. Inexistenta unei cauze reale si serioase. - Decizie nr. 19/CM din data de 21.01.2014
Competenta generala a instantelor romane. Termenul de recurs. Identificarea, in cazul muncii pe platforme petroliere mobile, a locului "in care angajatul isi desfasoara in mod obisnuit activitatea", la care se refera art. 19 pct. 2 lit. a) din Regulamentu - Decizie nr. 181/CM din data de 10.06.2014
Competenta generala a instantelor romane in contractele de munca incheiate cu un angajator dintr-un stat membru UE. Incidenta art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001. - Decizie nr. 182/CM din data de 10.06.2014