InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Suspendare executare silita prin poprire pana la solutionarea cererilor conexe privind contestatiile la titlu ce fac obiectul aceluiasi dosar. Invocarea unei decizii pronuntate in faza de executare avand ca obiect validare poprire. Validarea popririi...

(Decizie nr. 33/COM/ din data de 18.01.2007 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Popriri; Suspendare a executarii | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

Prin cererea adresata Tribunalului Constanta si inregistrata sub nr.2989/COM/2006 reclamantele terti popriti F. Romania SA Bucuresti si B.R. SA membra a Grupului National B.G. in nume propriu si in numele Sucursalei Iasi, in contradictoriu cu intimata creditoare SC P. SA Bucuresti, SC M.T. SA, reprezentata prin administrator judiciar SC “S.R.L." SRL si intimatii terti popriti B.N.R., B.T. SA si B.C. I.T. SA, au formulat cereri de suspendare a executarii silite prin poprire pornita in dosarele de executare nr.48/2006 si nr.52/2006 al Biroului Executorului Judecatoresc C.S.A. pana la solutionarea cererilor conexe privind contestatiile la titlu ce fac obiectul aceluiasi dosar al Tribunalului Constanta - Sectia comerciala.
Motivand cererile reclamantele terti popriti au sustinut in esenta ca:
1. Tertul poprit F. Romania SA invedereaza ca, in cererea de executare silita formulata creditoarea P. SA Bucuresti a solicitat executarea silita a tertului poprit, prin poprirea disponibilitatilor banesti apartinand acestuia la B.N.R., imprejurare de fapt ce blocheaza activitatea bancii, creindu-se astfel un pericol iminent, ca de altfel si un prejudiciu ce nu ar putea fi reparat ulterior.
Poprirea conturilor institutiei bancare se sustine ca, afecteaza grav desfasurarea activitatii acesteia, afectand sistemul de plata si relatiile pe care banca le are cu celelate banci din sistem.
2.  Tertul poprit B.R. SA membra a Grupului National Bank of Greece, in nume propriu si in numele Sucursalei Iasi invedereaza in motivarea cererii ca, prin ordonantele pronuntate in Camera de Consiliu de Judecatoria Iasi a fost admisa cererea creditoarei SC P. SA Bucuresti, dispunandu-se infiintarea popririi asupra conturilor debitoarei SC M.T. SA la tertii popriti F. Iasi, B.T. Iasi, B.R. Iasi si B.C. I.T. Iasi, aspect ce face ca executarea silita sa fie nelegala si sa afecteze imaginea bancii.
Se arata ca, executarea silita prin poprire a fost incuviintata asupra patrimoniului reclamantei - tert poprit - Sucursala Iasi, fara a se tine seama de faptul ca, titlul executoriu cuprinde dispozitii a caror indeplinire si modalitate de aplicare trebuie lamuritre de instanta judecatoreasca care l-a pronuntat, pentru a se evita o executare silita nelegala si abuziva.
Prin incheierea nr.42/COM/23.08.2006 pronuntata de Tribunalul Constanta - Sectia comerciala se dispune in sensul admiterii cererilor de suspendare a executarii formulate de tertii popriti, cu consecinta suspendarii executarii silite prin poprire pornita in dosarele de executare nr.48/2006 si 52/2006 ale B.E.J C.S.A., pana la solutionarea cererilor conexe privind contestatiile la titlu ce face obiectul dosarului 2848/COM/2006 a Tribunalului Constanta.
Pentru a aprecia de aceasta maniera instanta a retinut in esenta ca, ambele reclamante ce au calitate de terti popriti au formulat contestatie la titlul executoriu reprezentand decizia civila nr.18/COM/27.10.2003 pronuntata de Tribunalul Constanta in dosar nr.4954/COM/2003, la datele 18.05.2006 - F. Romania SA si 23.05.2006 - B.R. SA membra a Grupului National B.G., iar debitoarea SC M.T. SA a formulat contestatie la executare impotriva executarii silite inceputa in baza ordonantei din data de 20.02.2001.
Retine instanta ca, executarea silita ar afecta desfasurarea activitatii tertilor popriti, creindu-se acestora un prejudiciu iminent si care nu poate fi reparat ulterior, deoarece se blocheaza activitatea fiecarei banci, astfel ca, in speta sunt aplicabile dispozitiile art.403 (1) Cod pr.civila cu referire la art.399 (1) Cod pr.civila, aceasta cu atat mai mult cu cat, contestatoarele - terti popriti - au contul curent la B.N.R., iar dreptul invocat de intimata creditoare SC P. SA nu este afectat in nici un mod, deoarece nu este posibil ca cele dintai sa se sustraga de la executarea silita.
Impotriva acestei hotarari in termen a formulat recurs creditoarea SC P. SA, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, cu indicarea temeiului de drept prevazut de art.3041 Cod pr.civila, precum si ale art.304 pct.8 si 9 Cod pr.civila, cu urmatoarea motivatie in esenta:
- solutia a fost pronuntata de un alt complet de judecata decat cel legal investit, prin incalcarea dispozitiilor imperative cuprinse in Regulamentul de ordine interioara al instantelor, referitoare la repartitia aleatorie a cauzelor, initial cele doua contestatii la executare fiind inregistrate separat sub numerele 2848/COM/2006 si 2989/COM/2006, la complete de judecata diferite, pentru ca ulterior, urmare a incheierii de sedinta din 19.07.2006 cauza sa fi fost trimisa spre solutionare completului investit in dosar nr.2989/COM/2006 in vederea discutarii conexarii, cu incalcarea disp.art.164 al.3 Cod pr.civila;
- simpla promovare a unei contestatii la executare - inclusiv pentru lamurirea cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu - si plata unei cautiuni in cuantumul stabilit, nu atrage automat suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei respective;
- in cauza, gresit s-a retinut de catre instanta ca, ar fi vorba de o poprire discretionara a conturilor contestatoarelor, suma poprita nefiind de natura a bloca activitatea bancilor debitoare care ar trebui sa aiba un nivel minim al capitalului initial varsat integral pentru a fi autorizata in concordanta cu art.58 al.2  din Legea nr.58/1998 privind activitatea bancara, republicata;
- este incontestabil ca, neplata unei datorii scadente produce pierderi
          creditorului, iar prin incheierea recurata s-a transformat creanta
          acestuia intr-o creanta afectata de modalitati, in speta de un termen
          suspensiv ce este de natura a o prejudicia;
- contestatoarea B.R. SA nu a invocat motive care ar   
          putea fi luate in considerare pentru a se acorda suspendarea executarii,
          ci invoca imprejurari de principiu nerelevante, in speta.
Recursul este fondat urmand a fi admis pentru urmatoarele considerente in esenta:
Conform art.403 al.1 Cod pr.civila, "pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, instanta competenta poate suspenda executarea, daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta, in afara de cazul in care legea dispune altfel".
In speta, intimatele F. (Romania SA) si B.R. SA membra a Grupului National B.G., au dedus judecatii actiuni avand ca obiect "contestatii la executare cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr.18/COM/27.10.2003 pronuntata de Tribunalul Constanta - Sectia comerciala", indicandu-se ca temeiuri de drept dispozitiile art.399, art.401, art.403 si art.404 Cod pr.civila.
In cadrul respectivelor actiuni, intimatele au formulat capete de cerere distincte, solicitand potrivit art.403 pct.1 Cod pr.civila, suspendarea executarii silite prin poprire, pornita in dosarele de executare nr.48/2006 si nr.52/2006 ale B.E.J C.S.A., pana la solutionarea cererilor conexe privind contestatiile la titlu ce fac obiectul dosarelor nr.2848/COM/18.05.2006 si nr.2989/COM/23.05.2006, conexate prin incheierea de sedinta pronuntata in data de 23.08.2006 conform art.164 Cod pr.civila de Tribunalul Constanta - Sectia comerciala.
Urmeaza a se retine ca, prin decizia civila nr.18/COM/27.10.2003 pronuntata de Tribunalul Constanta - Sectia comerciala in dosar nr.4954/COM/2003 s-a admis apelul formulat de apelanta creditoare SC P. SA impotriva Sentintei civile nr.15506/29.07.2002 pronuntata de Judecatoria Iasi, schimbandu-se in parte sentinta apelata, in sensul respingerii exceptiei nulitatii absolute a biletului la ordin emis de SC M.T. SA Iasi la data de 08.09.2000, pentru suma de 91.000 USD, respingandu-se contestatia la executare formulata de SC M.T. SA.
Prin aceeasi hotarare s-a admis cererea de infiintare si validare poprire formulata de creditoarea SC P. SA in contradictoriu cu debitoarea SC M.T. SA si tertii popriti F. Romania SA Iasi, B.R. SA Iasi, B.T. SA Iasi si B.C. I.T. SA Iasi, validandu-se poprirea infiintata prin ordonantele date in Camera de Consiliu la data de 20.02.2001 asupra conturilor debitoarei existente la tertii popriti pana la concurenta sumei de 91.000 USD in echivalentul in lei din ziua platii, in favoarea creditoarei, mentinandu-se dispozitia privind respingerea exceptiei inadmisibilitatii cererii de infiintare a propririi, debitoarea intimata fiind obligata sa plateasca creditoarei suma de 45 milioane lei cheltuieli de judecata.
Asa dupa cum se arata prin notele scrise depuse la dosar cu prilejul judecatii cauzei la fond si ulterior in recurs, creditoarea SC P. SA a trecut la declansarea procedurii de executare silita a datornicului, pentru ca prin hotararea recurata instanta sa dispuna suspendarea executarii acesteia, apreciind ca, in speta, sunt incidente dispozitiile art.403 Cod pr.civila, cu referire la art.399 Cod pr.civila.
Este cunoscut ca, contestatia la executare reprezinta mijlocul procedural prin intermediul caruia oricare dintre parti sau tertele persoane interesate pot obtine desfiintarea masurilor ilegale de urmarire silita, procedura fiind reglementata in continutul art.399-art.404 Cod pr.civila.
Procedura executionala se poate realiza numai cu respectarea conditiilor si formalitatilor legale, iar nu in mod arbitrar sau cu nesocotirea drepturilor unor persoane, de aceea, legea a pus la dispozitia partilor un mijloc procedural eficient pentru desfiintarea acelor acte sau masuri de executare care s-au realizat cu ignorarea normelor de drept.
In speta, instanta a fost investita cu solutionarea unei contestatii la titlu ce este un mijloc procedural, specific fazei executarii silite, prin care se asigura clarificarea intelesului, intinderii ori aplicarii dispozitivului titlului executoriu, in vederea executarii intocmai a acestuia.
Executarea silita reprezinta ultima faza a procesului civil si una din formele de manifestare ale actiunii civile, in cadrul careia creditorul isi poate realiza in mod efectiv drepturile statornicite printr-un titlu executoriu, prin constrangerea patrimoniala a debitorului, stiut fiind ca scopul executarii silite este tocmai acela de a face posibila realizarea efectiva a dreptului subiectiv si, in cazurile de impotrivire a debitorului, indeplinirea obligatiei cuprinse intr-un titlu executoriu.
Conform art.3722 Cod pr.civila "executarea silita se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu", acesta constituind singurul temei al executarii si poate fi definit ca inscrisul intocmit in conformitate cu prescriptiile legii si in baza caruia creditorul poate solicita valorificarea creantei pe care acest inscris o consacra.
In cauza, ne aflam in situatia invocarii unei decizii pronuntate in faza de executare avand ca obiect validare poprire, ori poprirea, asa cum am aratat, este una din formele cele mai frecvente de executare silita indirecta, ea parcurgand doua faze respectiv: infiintarea si validarea popririi.
Intr-o atare situatie, pe calea contestatiei la executare, nu pot fi invocate imprejurari care sunt de natura a conduce la modificarea obligatiei de plata datorita schimbarilor intervenite dupa ramanerea definitiva a hotararii, in speta a titlului executoriu - biletul la ordin emis de debitoarea SC M.T. SA Iasi, pentru a putea discuta despre "lamurirea intinderii si aplicarii titlului executoriu".
Simpla promovare a unei contestatii la executare si plata unei cautiuni in cuantumul stabilit, nu atrage "de drept" si nu este temei suficient pentru suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei respective, invocandu-se dispozitiile art.403 al.1 Cod pr.civila, atat timp cat, masura are un caracter exceptional, ea neputandu-se acorda decat pentru motive temeinice, justificate si dovedite in concret de fiecare contestator in nume propriu.
Curtea retine ca, in mod obiectiv continuarea executarii si/sau plata efectiva a sumei poprite nu poate bloca activitatea bancilor, nefiind vorba despre poprire discretionara a tuturor conturilor contestatoarelor, ci despre indisponibilizarea contului acestora de la BNR in limita sumei pentru care a fost emis biletul la ordin de catre debitoarea SC M.T. SA Iasi.
Pentru toate considerentele expuse si admitand recursul conform art.312 Cod pr.civila, Curtea dispune modificarea in tot a hotararii recurate in sensul ca, respinge cererea de suspendare formulata de tertii popriti F. Romania SA Bucuresti si B.R. SA membra a Grupului National B.G. in nume propriu si in numele Sucursalei Iasi, ca nefondata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Popriri; Suspendare a executarii

Contestatie formulata impotriva unei hotarari emise in procedura administrativa de contestare a deciziilor de pensie. Obligatia instantei de a proceda la un examen efectiv al sustinerilor reclamantului. - Hotarare nr. 70/AS din data de 08.04.2014
Contestatie decizie de pensionare. Interzicerea cumulului pensiei de stat cu veniturile de natura salariala provenite de la bugetul de stat daca nivelul acesteia depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie. - Hotarare nr. 113/AS din data de 30.09.2014
Contestatie decizie de pensionare. Recuperarea debitului rezultat in urma recalcularii drepturilor de pensie cuvenite reclamantei prin revizuirea stagiului de cotizare realizat de aceasta. - Hotarare nr. 128/AS din data de 10.06.2014
Conditionarea dreptului de a obtine recalcularea sau revizuirea pensiei de efectuarea unui demers administrativ: contestatie, cerere de revizuire sau de recalculare. - Hotarare nr. 13/AS din data de 04.02.2014
Aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 si art. IV alin. 1 din OUG nr. 1/2014 persoanelor pensionate pentru limita de varsta in perioada 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013, care anterior anului 2011 au beneficiat de pen - Hotarare nr. 179/AS din data de 12.11.2014
Aplicabilitatea art. 149 - 151 din Legea nr. 263/2010 numai in cazul contestatiilor impotriva deciziilor caselor teritoriale si sectoriale de pensii - Hotarare nr. 17/AS din data de 24.02.2014
Raspunderea patrimoniala a salariatilor. Incasarea unor drepturi salariale necuvenite raportat la criteriile stabilite in contractul colectiv de munca pentru acordarea lor. - Decizie nr. 262/CM din data de 24.06.2014
Protectia drepturilor salariatelor care efectueaza concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Situatia gradatiei de merit acordate in invatamantul preuniversitar. - Decizie nr. 203/CM din data de 27.05.2014
Necesitatea reinfiintarii postului desfiintat in cazul unei concedieri efectuate in baza art. 65 Codul muncii, care a fost anulata. - Decizie nr. 386/CM din data de 14.10.2014
Inlocuirea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de munca cu alta sanctiune. Prerogativa disciplinara a angajatorului de a aplica sanctiunea in temeiul art. 247 Codul muncii, dar cu respectarea criteriilor prevazute de art. 250 - Decizie nr. 286/CM din data de 09.09.2014
Incetare contract de munca. Contestatie decizie de concediere. Reorganizare activitate societate. - Decizie nr. 234/CM din data de 17.06.2014
Imposibilitatea reintegrarii in postul detinut anterior concedierii, cand intre timp a intervenit un caz de incetare de drept a contractului individual de munca. - Decizie nr. 97/CM din data de 18.03.2014
Descrierea faptei care constituie abatere disciplinara. - Decizie nr. 280/CM din data de 20.08.2014
Contestatie in anulare formulata pentru motivul incalcarii normelor referitoare la alcatuirea instantei. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 188/CM din data de 13.05.2014
Contestatie decizie de concediere. Reintegrarea contestatorilor pe posturile de?inute anterior. Plata de despagubiri pana la reintegrarea efectiva. Stabilirea criteriilor de individualizare. - Decizie nr. 144/CM din data de 09.04.2014
Concediere disciplinara. Director de agentie al unei societati de asigurari. - Decizie nr. 282/CM din data de 02.09.2014
Concediere colectiva. Modul de indeplinire a procedurii de informare si consultare prealabila in cazul existentei unor organizatii sindicale nereprezentative. - Decizie nr. 260/CM din data de 24.06.2014
Concediere pentru desfiintarea locului de munca. Conditii. Inexistenta unei cauze reale si serioase. - Decizie nr. 19/CM din data de 21.01.2014
Competenta generala a instantelor romane. Termenul de recurs. Identificarea, in cazul muncii pe platforme petroliere mobile, a locului "in care angajatul isi desfasoara in mod obisnuit activitatea", la care se refera art. 19 pct. 2 lit. a) din Regulamentu - Decizie nr. 181/CM din data de 10.06.2014
Competenta generala a instantelor romane in contractele de munca incheiate cu un angajator dintr-un stat membru UE. Incidenta art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001. - Decizie nr. 182/CM din data de 10.06.2014