InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Actiune in anularea hotararii adunarii generale a membrilor Asociatiei PAS pentru frauda la lege. Competenta materiala in solutionarea cauzei.

(Decizie nr. 369/COM/ din data de 17.04.2008 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Actiuni (in): anulare; posesorie; regres; pauliana etc.; Competenta materiala | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii
(ce a abrogat Legea nr. 21/1924 pentru persoane juridice), art. 23;
OG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, art. 18

Jurisdictiile nu sunt apte in mod egal sa solutioneze un litigiu. Atunci cand o persoana doreste sa declanseze un proces, trebuie sa determine, printre altele, care este jurisdictia competenta sa solutioneze procesul. Pentru aceasta va trebui sa tina seama de obiectul litigiului, natura si valoarea acestuia, acordul partilor, caracterul normelor care reglementeaza competenta.
Competenta este definita ca fiind aptitudinea recunoscuta de lege unei instante judecatoresti sau unui organ de jurisdictie ori cu activitate jurisdictionala de a solutiona o anumita pricina.
Competenta jurisdictionala se clasifica in competenta materiala si competenta teritoriala, dupa cum sunt avute in vedere instante de grad diferit sau instante de acelasi grad.
Competenta materiala presupune repartizarea pricinilor intre instante de grad diferit.
In cauza analizata, in raport de obiectul cererii de chemare in judecata - constatarea nulitatii absolute a unei hotarari a Adunarii generale a membrilor Asociatiei PAS, prima instanta cu plenitudine de competenta in solutionarea pricinii este judecatoria, in speta fiind pe deplin aplicabile dispozitiile art. 23 alin. 2 si 3 din OG 26/2000, acestea reglementand o competenta speciala atat materiala cat si teritoriala, de la care nu se poate deroga, actiunea fiind formulata de membrii asociatiei, impotriva asociatiei, in temeiul si al O.G. nr.26/2000 si avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a unei hotarari a adunarii generale a membrilor Asociatiei PAS.
In sprijinul acestui punct de vedere sunt dispozitiile art.18 din O.U.G. nr.88/1997, care se refera la asociatie ca persoana juridica de drept privat, fara scop lucrativ, prevazand si ca drepturile si obligatiile membrilor sai sunt cele prevazute de Legea nr.21/1924. Cum O.G. nr.26/2000 a abrogat aceasta lege, Asociatiei PAS ii sunt aplicabile dispozitiile O.G. nr.26/2000, respectiv cauzei, art.23 alin.2 din ordonanta, neavand relevanta daca se invoca nulitatea absoluta sau relativa a actului, art.23 din O.G. nr.26/2000 referindu-se la toate categoriile de nulitati, inclusiv cele absolute, legiuitorul nefacand nici o distinctie in acest sens, fata de scopul infiintarii asociatiei, raporturile dintre membrii asociatiei sau dintre membrii si asociatie neputand fi considerate de natura comerciala.

Reclamantii C.P., S.A. si S.G. au chemat in judecata la data de 07.11.2007 pe parata A.P.F. MEDGIDIA solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate nulitatea absoluta a Hotararii AGA PAS din 25 octombrie 2007 pentru frauda la lege, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii reclamantii au aratat ca exista mai multe motive care determina nulitatea Hotararii AGA PAS din 25 octombrie 2007, respectiv nerespectarea dispozitiilor statutare privind convocarea, nerespectarea dispozitiilor privind cvorumul, s-au incalcat dispozitiile statutare privind asigurarea participarii tuturor membrilor PAS, prezidarea sedintei de catre S.C., strain de conducerea PAS F., procesul verbal de sedinta nu cuprinde date reale, excluderea reclamantului C.P. din PAS s-a facut nelegal si fara ca acesta sa fi avut posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere, prin aceeasi hotarare s-au dispus masuri cu incalcarea statutului asociatiei s-au adoptat masuri cu carcater pagubitor pentru reclamant, s-au adoptat masuri ce exced competenta asociatiei si s-au continuat si inscrisuri intocmite in fals cu frauda la lege, exceptia necompetentei materiale a Tribunalului Constanta Sectia comerciala si in consecinta a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Medgidia.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta a retinut ca judecatoria are plenitudinea de competenta in a solutiona actiunea intrucat art.23 alin.2 si 3 din O.G. nr.26/2000 stabileste o competenta speciala atat din punct de vedere material cat si teritorial, dispozitiie legala de la care nu se poate deroga, incontestabil Asociatia PAS Fruvimed fiind constituita in baza O.U.G. nr.88/1997, iar in scopul infiintarii sale a urmarit finalitati patrimoniale, care nu poate determina o alta competenta, intrucat s-ar adauga la lege.
De altfel, art.18 din O.U.G. nr.88/1997 statuara procedura de constituire si de lichidare a asociatiei - definita ca persoana juridica de drept privat, fara scop lucrativ, constituita in scopul dobandirii de actiuni emise de societatile comerciale, precum si structura, drepturile si obligatiile membrilor sai sunt cele precizate de Legea nr.21/1924 act normativ ce a fost abrogat prin O.G. nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, act normativ cu deplina eficienta juridica in cauza.
S-a mai retiunt ca nu se poate considera ca numai procedura de constituire si de dizolvare a asocitatiei, drepturile si obligatiile membrilor sunt inserate de O.G. nr.26/2000, deoarece nu se poate deroga de la competenta speciala de prima instanta reglementata de O.G. nr.26/2000 si a se aplica normele de competenta de drept comun, intrucat legiuitorul ar fi statuat sau nuantat expres acest lucru, in cauza, prin constatarea nulitatii hotararii, reclamantii urmarind tocmai proteguirea unui drept pretins incalcat, aspect juridic acoperit de legiuitor.
In esenta s-a retinut prin norma art.23 din O.G. nr.26/2000, judecatoria a dobandit o competenta speciala de prima instanta.
Impotriva acestei sentinte au declarat recurs reclamantii, S.A., S.G. si C.P.
In motivarea recursului se arata ca hotararea este nelegala, instanta incorect retinand in cauza incidenta art.23 alin.2 si 3 din O.G. nr.26/2000 , aceasta fiind de competenta Tribunalului Constanta Sectia comerciala, in baza art.2 pct.1 lit.a Cod procedura civila si art.1 Cod comercial.
Astfel, cauza are natura comerciala, deoarece Asociatia PAS a fost constituita in baza O.U.G. nr.88/1997 iar scopul asociatilor astfel cum a fost reglementat prin statut nu este de natura nepatrimoniala, ci patrimoniala, respectiv cumpararea actiunilor de la ADS, acest act normativ stabilind cadrul juridic pentru vanzarea actiiunilor emise de societati comerciale si detinute de stat sau de autoritate sau de o autoritate a administratiei publice locale.
O.G. nr.26/2000 se refera la asociatiile si fundatiile fara scop patrimonial ori Asociatia are un scop patrimonial iar litigiile intervenite intre membrii asociatiei sau intre mambrii asociatiei si Asociatie sunt de natura comerciala.
Or, numai procedura de constituire si de dizolvare, structura asociatiei, drepturile si obligatiile membrilor sunt guvernate de acest act normativ.
Avand in vedere prevederile contractului de vanzare - cumparare actiuni, acesta are o natura comerciala si in baza acestuia a fost luata decizia din hotararea a carei nulitate o solicita a fi constatata.
Se mai arata si ca, prin actiune s-a solicitat constatarea nulitatii absolute a hotararii, iar prevederile O.G. nr.26/2000 se refera numai la actiunea in anulare (nulitate relativa) a hotararii, care se exercita in termenul prevazut de lege, caz in care competenta este speciala, cea a Judecatoriei in prima instanta, ceea ce in cauza, conduce la concluzia ca numai sunt operabile prevederile art.23 alin.3 din O.G. nr.26/2000, fiind aplicabile normele de competenta de drept comun .
In acest sens s-a pronuntat si Curtea de Apel Constanta prin decizia civila nr.114/COM/23.02.2005, intr-un caz similar spetei, comercialitatea masurilor prin actul atacat fiind evidenta recunoasterea transferului dreptului de proprietate a unui numar de actiuni ca urmare a achitarii pretului stabilit prin contractul de vanzare - cumparare actiuni nr.77/06.12.2000.
Recursul este nefondat, apreciaza Curtea pentru urmatoarele considerente, in esenta:
In cauza, in raport de obiectul cererii de chemare in judecata - constatarea nulitatii absolute a unei hotarari a Adunarii Generale a membrilor Asociatiei PAS, se constata ca legal prima instanta a retinut ca judecatoria are plenitudine de competenta in a solutiona actiunea, in cauza fiind pe deplin aplicabile dispozitiile art.23 alin. 2 si 3 din O.G. nr.26/2000 acestea reglementand o competenta speciala atat materiala cat si teritoriala, de la care nu se poate deroga, actiunea in cauza fiind formulata de membrii asociatiei, impotriva asociatiei, in temeiul si al O.G. nr.26/2000 si avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a unei hotarari a adunarii generale a membrilor Asociatiei PAS.
Dispozitiile O.U.G. nr.88/1997 art.18 se refera la asociatie ca persoana juridica de drept privat, fara scop lucrativ, prevazand si ca drepturile si obligatiile membrilor sai sunt cele prevazute de Legea nr.21/1924. Cum O.G. nr.26/2000 a abrogat aceasta lege, Asociatiei PAS ii sunt aplicabile dispozitiile O.G. nr.26/2000, respectiv cauzei, art.23 alin.2 din ordonanta, neavand relevanta daca se invoca nulitatea absoluta sau relativa a actului, art.23 din O.G. nr.26/2000 referindu-se la toate categoriile de nulitati, inclusiv cele absolute, legiuitorul nefacand nici o distinctie in acest sens, fata de scopul infiintarii asociatiei, raporturile dintre membrii asociatiei sau dintre membrii si asociatie neputand fi considerate de natura comerciala.
In ce priveste hotararea mentionata in care s-a retinut comercialitatea unor hotararii a Asociatiei PAS, aceasta nu poate constitui izvor de drept, retine instanta de control.
Pentru aceste considerente si in aplicarea art.312 alin.1 Cod procedura civila recursul a fost respins ca nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare; posesorie; regres; pauliana etc.; Competenta materiala

obligatia de a face / evacuare - comp. materiala - Sentinta civila nr. 662 din data de 01.02.2010
obligatia de a face / evacuare - comp. materiala - Sentinta civila nr. 662 din data de 01.02.2010
Contestatie formulata impotriva unei hotarari emise in procedura administrativa de contestare a deciziilor de pensie. Obligatia instantei de a proceda la un examen efectiv al sustinerilor reclamantului. - Hotarare nr. 70/AS din data de 08.04.2014
Contestatie decizie de pensionare. Interzicerea cumulului pensiei de stat cu veniturile de natura salariala provenite de la bugetul de stat daca nivelul acesteia depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie. - Hotarare nr. 113/AS din data de 30.09.2014
Contestatie decizie de pensionare. Recuperarea debitului rezultat in urma recalcularii drepturilor de pensie cuvenite reclamantei prin revizuirea stagiului de cotizare realizat de aceasta. - Hotarare nr. 128/AS din data de 10.06.2014
Conditionarea dreptului de a obtine recalcularea sau revizuirea pensiei de efectuarea unui demers administrativ: contestatie, cerere de revizuire sau de recalculare. - Hotarare nr. 13/AS din data de 04.02.2014
Aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 si art. IV alin. 1 din OUG nr. 1/2014 persoanelor pensionate pentru limita de varsta in perioada 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013, care anterior anului 2011 au beneficiat de pen - Hotarare nr. 179/AS din data de 12.11.2014
Aplicabilitatea art. 149 - 151 din Legea nr. 263/2010 numai in cazul contestatiilor impotriva deciziilor caselor teritoriale si sectoriale de pensii - Hotarare nr. 17/AS din data de 24.02.2014
Raspunderea patrimoniala a salariatilor. Incasarea unor drepturi salariale necuvenite raportat la criteriile stabilite in contractul colectiv de munca pentru acordarea lor. - Decizie nr. 262/CM din data de 24.06.2014
Protectia drepturilor salariatelor care efectueaza concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Situatia gradatiei de merit acordate in invatamantul preuniversitar. - Decizie nr. 203/CM din data de 27.05.2014
Necesitatea reinfiintarii postului desfiintat in cazul unei concedieri efectuate in baza art. 65 Codul muncii, care a fost anulata. - Decizie nr. 386/CM din data de 14.10.2014
Inlocuirea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de munca cu alta sanctiune. Prerogativa disciplinara a angajatorului de a aplica sanctiunea in temeiul art. 247 Codul muncii, dar cu respectarea criteriilor prevazute de art. 250 - Decizie nr. 286/CM din data de 09.09.2014
Incetare contract de munca. Contestatie decizie de concediere. Reorganizare activitate societate. - Decizie nr. 234/CM din data de 17.06.2014
Imposibilitatea reintegrarii in postul detinut anterior concedierii, cand intre timp a intervenit un caz de incetare de drept a contractului individual de munca. - Decizie nr. 97/CM din data de 18.03.2014
Descrierea faptei care constituie abatere disciplinara. - Decizie nr. 280/CM din data de 20.08.2014
Contestatie in anulare formulata pentru motivul incalcarii normelor referitoare la alcatuirea instantei. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 188/CM din data de 13.05.2014
Contestatie decizie de concediere. Reintegrarea contestatorilor pe posturile de?inute anterior. Plata de despagubiri pana la reintegrarea efectiva. Stabilirea criteriilor de individualizare. - Decizie nr. 144/CM din data de 09.04.2014
Concediere disciplinara. Director de agentie al unei societati de asigurari. - Decizie nr. 282/CM din data de 02.09.2014
Concediere colectiva. Modul de indeplinire a procedurii de informare si consultare prealabila in cazul existentei unor organizatii sindicale nereprezentative. - Decizie nr. 260/CM din data de 24.06.2014
Concediere pentru desfiintarea locului de munca. Conditii. Inexistenta unei cauze reale si serioase. - Decizie nr. 19/CM din data de 21.01.2014