InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Trecerea salariatului dintr-o functie de conducere intr-o functie de executie fara acordul acestuia.

(Decizie nr. 143/CM/ din data de 03.03.2008 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Contracte de munca; Repunere in drepturi | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

Prin cererea formulata la Tribunalul Constanta contestatorul C.A. a solicitat in contradictoriu cu intimata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. pentru ca instanta sa constate nulitatea absoluta a deciziei nr. 452/2.08.2007, sau in subsidiar sa se dispuna anularea acesteia ca netemeinica si nelegala, reintegrarea in functia detinuta anterior, aceea de director adjunct tehnic D.R.D.P.  Constanta, sau in subsidiar ca sef al SND Constanta, plata unor despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat din 2.08.2007, pana la reintegrarea in functia detinuta anterior cu plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii reclamantul a aratat ca a fost angajat de parata incepand cu anul 1989, din anul 1991 ocupand postul de sef al SMD Constanta conform actului aditional nr.950 la contractul individual de munca.
La 03.08.2007 i s-a comunicat decizia nr.454 a CNADNR prin care a fost revocat din functia de director adjunct, oferindui-se un post de subinginer debutant la SND Constanta, inferior celui detinut din 1991.
Decizia este lovita de nulitate absoluta deoarece , fiind angajat al paratei in baza unui contract individual de munca, trebuia respectate prevederile art.74 Codul Muncii, anume aceasta sa contina motivele, durata preavizului, criteriile de stabilire a ordinii de prioritate si lista locurilor de munca disponibile.
De asemenea , OG nr.84/2003 nu prevede o procedura derogatorie de la dreptul comun in materia incetarii raporturilor de munca, astfel incat , chiar daca in decizie se mentioneaza acest act normativ nu scuteste angajatorul de respectarea Codului muncii referitoare la concediere.
Reclamantul mai arata ca, si daca s-ar retine ca ar fi putut fi revocat din functia de director tehnic adjunct, trebuia sa-si reia functia detinuta anterior - sef SND - si nu trecut pe un post de subinginer.
Parata legal citata nu a formulat intampinare.
Prin sentinta civila nr. 1543/21.09.2007 pronuntata de Tribunalul Constanta s-a respins exceptia privind nulitatea absoluta a deciziei nr. 452/02.08.2007 emisa de intimata.
A admis contestatia formulata de contestatorul C.A.
A anulat decizia nr.452/02.08.2007 si a dispus obligarea intimatei la reintegrarea  contestatorului in functia detinuta anterior emiterii deciziei, precum si la plata de despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatorul in functia detinuta.
A obligat intimatul la plata catre contestator a 2.000 lei cheltuieli de judecata(onorariu avocat).
In motivarea hotararii prima instanta a retinut urmatoarele considerente:
Incepand cu data de 15.07.1989 reclamantul Cretu Alexandru a fost angajat la S.I.R.D.S.C. Constanta( ce a devenit ulterior DRDP) in functia de subinginer; la 11.04.1999 reclamantul a fost angajat in functia de sef sectie Constanta pe care a indeplinit-o pana la 08.02.2005. De la aceasta data, prin decizia nr.57/07.02.2005 reclamantul a fost numit in functia de Director Adjunct Tehnic DRDP Constanta facandu-se mentiunile corespunzatoare in carnetul de munca al reclamantului(pozitia 74).
Pentru acordarea unor majorari salariale, la 01.01.2007 si 01.02.2007, partile au incheiat acte aditionale la contractul individual de munca al reclamantului(filele 8 respectiv 22 dosar) in care sunt inscrise expres locul muncii: DRDP Constanta si felul muncii: Director Adjunct, stabilindu-se obligatii de serviciu reclamantului conform fisei postului anexa la contractul individual de munca.
Prin decizia nr.452/02.08.2007, Directorul General al CNADNR a dispus revocarea reclamantului din functia de director adjunct al DRDP Constanta incepand cu 02.08.2007 si oferirea unui post de subinginer in cadrul SDN Constanta, corespunzator pregatirii sale.
Motivarea in drept a deciziei de revocare din functie a constituit-o prevederile Statutului CNADNR, anexa a OUG nr.84/2003, art. 20 alin.1 lit.c iar motivarea in fapt a fost hotararea consiliului de administratie nr.8/02.08.2007.
Conform art.10 Codul Muncii, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. Sunt considerate clauze esentiale ale contractului individual de munca, potrivit art.17 al.2 Codul muncii printre altele: b) locul de munca, d) functia, ocupatia si j) salariul, ele trebuind sa se regaseasca in continutul contractului.
De asemenea, potrivit art.17 al.4 Codul muncii orice modificare a unuia dintre  elementele prevazute la alin.(2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostiintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Dispozitia este reluata de art. 41 care stabileste ca un contract individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
Desi directorul general al CNADNR a indicat Statutul Companiei ca fiind temeiul in drept al dispozitiei de revocare, instanta considera ca nu poate fi vorba despre institutia revocarii, cat timp raporturile dintre parti sunt guvernate de prevederile unui contract individual de munca.
Astfel, incat de la incadrare contestatorul a prestat munca in folosul paratei in baza unui contract individual de munca. Pentru fiecare modificare a vreunuia dintre elementele esentiale ale contractului individual de munca, partile au incheiat acte aditionale ce au consfintit acordul lor asupra acelor modificari.
In situatia de fata, intimata a procedat la modificarea unor elemente esentiale ale contractului individual de munca(felul muncii cu consecinte asupra salarizarii si locului muncii), in mod unilateral, fara acordul salariatului, desi nu este vorba despre cazurile prevazute de art. 42 si 48 Codul muncii.
Avand in vedere ca, in situatia de fata, contestatorul a fost eliberat din functia de conducere urmand a pastra calitatea de salariat conform pregatirii sale profesionale.
Fata de situatia ca art. 76 Codul muncii se refera la ipoteza " concedierile dispuse cu nerespectarea procedurii prevazute de lege" iar art. 74 Codul muncii face vorbire despre continutul deciziei de concediere.
Cum pentru schimbarea unor elemente esentiale ale contractelor legea cere acordul partilor care sa se concretizeze in acte aditionale ce nu exista in cauza, va fi admisa contestatia si va fi anulata decizia nr. 452/02.08.2007, cu obligarea intimatei la reintegrarea contestatorului in functia detinuta anterior emiterii deciziei, precum si la plata de despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatorul in functia detinuta.
Avand in vedere dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, fata de situatia ca reclamantul a achitat avocat ales prin chitanta seria HD VRZ nr.00462099/09.08.2007 un onorariu de 2000 lei, cum, prin admiterea actiunii, intimatul are calitate de "cazut in pretentii" va  fi obligat la plata acestei sume.
Impotriva acestei sentinte a formulat recurs parata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A.
In motivarea cererii s-au invocat urmatoarele motive de recurs.
Exceptia necompetentei materiale a instantei civile si de  litigii de munca in solutionarea cererii.
Prin decizia nr.452/2.08.2007 s-au pus in aplicare dispozitiile deciziei nr.8/2.08.2007 al Consiliului de Administratie, in conformitate cu dispozitiile art. 142 si urmatoarele din legea 31/1990, precum si cu cele ale art. 20 al 1) lit. c) din statutul CNADNR, anexa la OUG 84/2003 potrivit caruia directorul general numeste, suspenda sau revoca directorii executivi si le fixeaza salariile, cu acordul consiliului de administratie.
Raportat la aceste texte de lege, orice litigiu referitor la numirea sau revocarea din functie a unui director executiv general sau adjunct este de competenta instantei comerciale, de contencios administrativ.
Exceptia tardivitatii introducerii contestatiei:
In fapt, decizia a fost comunicata contestatorului in data de 3.08.2007, fiind incidente in cauza dispozitiile art. 283 al.(1) lit.a) codul muncii potrivit carora cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea  sau incetarea contractului individual de munca.
Exceptia lipsei de interes a contestatorului in promovarea actiunii.
Incetarea raporturilor de munca a avut loc in temeiul dispozitiilor art. 55 lit.b) codul muncii incepand cu data de 06.08.2007.
In aceste conditii contestatia este lipsita de interes actual, avand in vedere faptul ca, contractul individual de munca al domnului Cretu Alexandru a incetat prin acordul partilor.
Pe fondul cauzei, recurentul a solicitat admiterea recursului, modificarea sentintei recurate si respingerea contestatiei ca nefondata.
Prin decizia nr.452/2.08.2007 s-a dispus de catre organul de conducere revocare din functia de director adjunct in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta.
Aceasta decizie a fost comunicata in data de 3.08.2007, odata cu actul aditional de numire in functia de subinginer, corespunzator pregatirii profesionale a contestatorului.
Contestatorul a refuzat semnarea acestui act aditional, iar ulterior a solicitat incetarea raporturilor de munca, incepand cu data de 06.08.2007. directorul regional a emis decizia nr.227/13.08.2007, iar contestatorul a procedat la intocmirea notei de lichidare.
Analizand sentinta recurata  din prisma criticilor formulate Curtea a respins recursul ca nefondat pentru urmatoarele considerente:
Prin cererea formulata la data de 26.02.2008 recurenta a aratat ca intelege sa renunte la motivul de recurs referitor la tardivitatea  depunerii contestatiei.
In acest conditii Curtea va analiza celelalte motive de recurs invocate de recurenta.
Cu privire la exceptia lipsei de interes a contestatiei, motivat de faptul ca intimatul contestator a formulat cerere pentru incetarea contractului individual de munca, prin acordul partilor,
Prin decizia nr.452/2.08.2007 emisa de catre recurenta s-a dispus revocarea contestatorului din functia de director adjunct al DRDP Constanta, incepand cu 2.08.2007 si oferirea unui post de subinginer in cadrul SDN Constanta, corespunzator pregatirii sale.
Ulterior, contestatorul a formulat cerere pentru incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor, incepand cu data de 06.08.2007.
Este evident faptul ca la data de 06.08.2007 contestatorul a solicitat incetarea raportului juridic de munca pentru functia de subinginer, atat timp cat din functia de director adjunct a fost revocat inca din data de 2.08.2007.
Prin urmare, exceptia lipsei de interes in formularea contestatiei este nefondata, interesul contestatorului fiind actual, si anume redobandirea functiei de director adjunct si plata drepturilor salariale de care a fost privat.
Cu privire la exceptia necompetentei materiale a instantei civile si de litigii de munca de a solutiona cererea.
Intre contestator si recurenta - intimata s-a incheiat un contract individual de munca.
Intre parti nu s-a incheiat un contract de mandat comercial, ci un contract individual de munca, modificat pe parcursul derularii raporturilor de munca prin acte aditionale cu acordul partilor.
Conform art. 281 Codul muncii " jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca_.".
Deoarece contestatorul si-a desfasurat activitatea in baza unui contract individual de munca, primind in schimbul muncii prestate un salariu lunar, este evident ca drepturile si obligatiile partilor se afla sub imperiul legislatiei muncii.
Dispozitiile art. 20 al.1 lit.c) din statutul Companiei nu se aplica in mod automat, ci in functie de natura relatiilor contractuale existente intre parti.
Intre parti nu se aplica aceste dispozitii avand in vedere faptul ca intre acestea s-a incheiat un contract individual de munca si nu un contract de mandat.
Pe aceleasi considerente, in cauta nu sunt aplicabile dispozitiile art. 143 din legea 31/1990.
Deoarece, obiectul dosarului de fata este modificarea unilaterala a contractului individual de munca, se aplica dispozitiile art.2 pct.1 lit.c) din Codul de procedura civila, potrivit carora Tribunalul judeca in prima instanta, conflictele de munca, cu exceptia celor date de lege in competenta altor instante.
In ceea ce priveste motivele de recurs referitoare la fondul cauzei Curtea a apreciat ca si acestea sunt nefondate pentru urmatoarele considerente:
Prin decizia nr.452/2.08.2007 Directorul General al CNADNR a dispus revocarea contestatorului din functia de director adjunct al DRDP Constanta incepand cu 2.08.2007 si oferirea unui post de subinginer in cadrul SND Constanta.
Prin aceasta decizie s-a dispus in mod unilateral o modificare a contractului individual de munca, respectiv a functiei, contestatorul fiind revocat din functia de director adjunct si trecut pe functia de subinginer.
Executarea contractului de  munca este guvernata de principiul stabilitatii ce presupune ca modificarea sau incetarea lui nu poate interveni decat in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.
Astfel, in conformitate cu dispozitiile art.41 al.1,2 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor si numai cu titlu de exceptie modificarea unilaterale a contractului de munca se poate face  fara consimtamantul salariatului.
Avand in vedere faptul ca intimata a modificat in mod unilateral contractul individual de munca al contestatorului, acesta fiind trecut dintr-o functie de conducere aceea de director adjunct pe un post de subinginer, cu incalcarea dispozitiilor legale enuntate mai sus, in mod corect prima instanta a admis contestatia formulata de contestatorul C.A.
Pentru considerentele aratate mai sus, potrivit art. 312 C.pr.civ. Curtea a respins recursul ca nefondat si a mentinut sentinta recurata ca legala si temeinica.
Potrivit art. 274 C.pr.civ. Curtea a obligat recurenta la 2000 lei cheltuieli de judecata catre intimat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca; Repunere in drepturi

Contestatie formulata impotriva unei hotarari emise in procedura administrativa de contestare a deciziilor de pensie. Obligatia instantei de a proceda la un examen efectiv al sustinerilor reclamantului. - Hotarare nr. 70/AS din data de 08.04.2014
Contestatie decizie de pensionare. Interzicerea cumulului pensiei de stat cu veniturile de natura salariala provenite de la bugetul de stat daca nivelul acesteia depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie. - Hotarare nr. 113/AS din data de 30.09.2014
Contestatie decizie de pensionare. Recuperarea debitului rezultat in urma recalcularii drepturilor de pensie cuvenite reclamantei prin revizuirea stagiului de cotizare realizat de aceasta. - Hotarare nr. 128/AS din data de 10.06.2014
Conditionarea dreptului de a obtine recalcularea sau revizuirea pensiei de efectuarea unui demers administrativ: contestatie, cerere de revizuire sau de recalculare. - Hotarare nr. 13/AS din data de 04.02.2014
Aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 si art. IV alin. 1 din OUG nr. 1/2014 persoanelor pensionate pentru limita de varsta in perioada 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013, care anterior anului 2011 au beneficiat de pen - Hotarare nr. 179/AS din data de 12.11.2014
Aplicabilitatea art. 149 - 151 din Legea nr. 263/2010 numai in cazul contestatiilor impotriva deciziilor caselor teritoriale si sectoriale de pensii - Hotarare nr. 17/AS din data de 24.02.2014
Raspunderea patrimoniala a salariatilor. Incasarea unor drepturi salariale necuvenite raportat la criteriile stabilite in contractul colectiv de munca pentru acordarea lor. - Decizie nr. 262/CM din data de 24.06.2014
Protectia drepturilor salariatelor care efectueaza concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Situatia gradatiei de merit acordate in invatamantul preuniversitar. - Decizie nr. 203/CM din data de 27.05.2014
Necesitatea reinfiintarii postului desfiintat in cazul unei concedieri efectuate in baza art. 65 Codul muncii, care a fost anulata. - Decizie nr. 386/CM din data de 14.10.2014
Inlocuirea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de munca cu alta sanctiune. Prerogativa disciplinara a angajatorului de a aplica sanctiunea in temeiul art. 247 Codul muncii, dar cu respectarea criteriilor prevazute de art. 250 - Decizie nr. 286/CM din data de 09.09.2014
Incetare contract de munca. Contestatie decizie de concediere. Reorganizare activitate societate. - Decizie nr. 234/CM din data de 17.06.2014
Imposibilitatea reintegrarii in postul detinut anterior concedierii, cand intre timp a intervenit un caz de incetare de drept a contractului individual de munca. - Decizie nr. 97/CM din data de 18.03.2014
Descrierea faptei care constituie abatere disciplinara. - Decizie nr. 280/CM din data de 20.08.2014
Contestatie in anulare formulata pentru motivul incalcarii normelor referitoare la alcatuirea instantei. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 188/CM din data de 13.05.2014
Contestatie decizie de concediere. Reintegrarea contestatorilor pe posturile de?inute anterior. Plata de despagubiri pana la reintegrarea efectiva. Stabilirea criteriilor de individualizare. - Decizie nr. 144/CM din data de 09.04.2014
Concediere disciplinara. Director de agentie al unei societati de asigurari. - Decizie nr. 282/CM din data de 02.09.2014
Concediere colectiva. Modul de indeplinire a procedurii de informare si consultare prealabila in cazul existentei unor organizatii sindicale nereprezentative. - Decizie nr. 260/CM din data de 24.06.2014
Concediere pentru desfiintarea locului de munca. Conditii. Inexistenta unei cauze reale si serioase. - Decizie nr. 19/CM din data de 21.01.2014
Competenta generala a instantelor romane. Termenul de recurs. Identificarea, in cazul muncii pe platforme petroliere mobile, a locului "in care angajatul isi desfasoara in mod obisnuit activitatea", la care se refera art. 19 pct. 2 lit. a) din Regulamentu - Decizie nr. 181/CM din data de 10.06.2014
Competenta generala a instantelor romane in contractele de munca incheiate cu un angajator dintr-un stat membru UE. Incidenta art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001. - Decizie nr. 182/CM din data de 10.06.2014