InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Anulare act administrativ. Stabilire valoare compensatii cuvenite conform Legii nr.9/1998

(Decizie nr. 652/CA/ din data de 11.10.2010 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Contracte; Persoane persecutate din motive politice | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

                                                                              Art.1, art.3- Legea nr.9/1998

           Prin cererea inregistrata la Tribunalul Tulcea la nr.2550/88/2009, reclamantul B.S. a chemat in judecata ANPRP Bucuresti solicitand anularea deciziei nr.2022 din 07.09.2009 prin care a fost invalidata hotararea nr.1641 emisa de Comisia pentru Aplicarea Legii nr.9/1998 din cadrul Prefecturii Tulcea.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca a solicitat Comisiei Judetene pentru aplicarea Legii nr.9/1998 acordarea de compensatii banesti si pentru cele 10 ha teren arabil, casa si curte, cumparate in Bulgaria de catre autorul lor G.C.B., in baza contractului de vanzare cumparare nr.4326/20.06.1936, inscris la Grefa Tribunalului Caliacra sub nr.4180/ 20.06.1936, aratand ca in mod gresit sustine comisia ca nu se pot acorda compensatii si pentru cele 10 ha motivat de faptul ca acestea au fost acordate colonistului, intrucat in realitate Statul Roman i-a vandut colonistului 10 ha in com. Hagilar, jud. Tulcea.
La data de 5.03.2010, contestatorul si-a modificat cererea de chemare in judecata in sensul ca a solicitat acordarea de despagubiri pentru toate bunurile abandonate in Caliacra, Bulgaria si anume: teren in suprafata de 10 ha extravilan, teren 2500 m.p. intravilan, casa cu 3 camere+sala+dependinte, bunuri ce sunt trecute in situatia mixta bulgaro-romana si pentru care a primit despagubiri.
Prin sentinta civila nr.1498 din 28 mai 2010 Tribunalul Tulcea a respins contestatia avand ca obiect Legea nr. 9/1998 promovata de reclamantul B.S., in contradictoriu cu parata Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
Pentru a pronunta astfel, prima instanta a retinut urmatoarele:
Urmare cererii inregistrate sub nr.542/29.11.2006 depusa de B.S. din Tulcea, prin care a solicitat de pe urma autorului B.C.G. despagubiri in baza Legii nr.9/1998, s-a emis de catre Comisia Judeteana pentru aplicarea Legii nr.9/1998 hotararea nr. 1641 prin care i-au fost acordate compensatii in valoare de 13.899,5 lei, reprezentand 12.034 lei compensatii pentru constructii si 1865,5 lei compensatii pentru recolta de 4,5 ha porumb si 1 ha floarea soarelui.
Impotriva acestei hotarari, petentul a formulat contestatie motivat de faptul ca bunurile primite in Romania la colonizare au la baza contract de vanzare cumparare si nu au fost acordate cu titlu de compensatii.
Prin decizia nr.2022/07.09.2009 ANPRP Bucuresti a invalidat hotararea nr.1641 a Comisiei Judetene Tulcea pentru aplicarea Legii nr.9/1998 in sensul ca a admis in parte contestatia si s-a dispus calcularea de compensatii si pentru pomi fructiferi, iar cu privire la celelalte motive, contestatia a fost respinsa, cu motivarea ca bunurile acordate in Romania sunt compensatii in natura pentru cele abandonate in Bulgaria.
Prima instanta considera decizia temeinica si legala, intrucat din situatia de avere rurala rezulta ca autorul contestatorului a detinut si abandonat in Bulgaria 10 ha teren agricol, 2400 m.p. teren conform contractului din 1936, suprafata de 2500 m.p. conform situatiei din 1940, casa cu 3 camere, sala, aplecatoare 16x4 m, porumbar.
Ca urmare a aplicarii Tratatului de la Craiova, odata cu stramutarea din Bulgaria, autorul contestatorului a primit cu titlu de compensatii 10 ha teren arabil, 2500 m.p. teren intravilan, 1 casa cu doua camere, sala si dependinte.
Ca aceste bunuri au fost acordate cu titlu de compensatii este evident din moment ce au fost atribuite ca un corespondent al bunurilor abandonate in Bulgaria, pentru care a existat o situatie de avere rurala intocmita de catre o comisie mixta bulgaro-romana, incercandu-se ca la atribuire sa se realizeze o proportie cat mai egala intre bunurile abandonate si cele primite.
De asemenea, chiar daca Statul Roman a incheiat colonistului act de vanzare cumparare, aceasta s-a facut pentru a se da o valoare juridica legala si pentru ca beneficiarul sa posede un act de proprietate pentru bunurile primite, iar faptul ca in contract exista mentiunea pretului imobilului, nu exista nici o dovada ca acest pret s-a achitat, cu atat mai mult cu cat urmare Decretului nr.553/1953 toti colonistii au fost scutiti de plata ratelor pretului, inserat in contract.
Impotriva acestei solutii a formulat recurs reclamantul B.S., criticand-o  pentru netemeinicie si nelegalitate, sub aspectele:
- bunurile indicate in cuprinsul contractului de vanzare - cumparare nr. 1730/20.02.1948 nu au fost dobandite de autorul reclamantului in mod gratuit, ci in schimbul unui pret, contractul fiind cu titlu oneros; bunurile nefiind acordate cu titlu de compensatie pentru cele abandonate pe teritoriul statului bulgar, nu se justifica neacordarea despagubirilor in baza legii nr.9/1998;
- nu poate fi retinuta apararea ANRP in sensul ca, urmare aparitiei Decretului nr.553/1953, toti colonistii au fost scutiti de plata ratelor, transmiterea proprietatii facandu-se cu titlu gratuit; acest decret nu a fost niciodata publicat, nefiind pus in aplicare sub aspectul scutirii persoanelor vizate, de plata pretului, pentru bunurile primite.
 Verificand hotararea recurata prin prisma criticilor aduse, instanta retine ca acestea sunt nefondate pentru urmatoarele considerente:
  Recurentul B.S. sustine ca autorul sau, G.C.B. a achitat pretul stipulat in contractul de vanzare cumparare nr. 1730/20.02.1928 incheiat cu Statul Roman, pentru suprafata de 10 ha teren arabil, loc de casa de 2500 mp si constructie cu doua camere.
Asupra acestei chestiuni, ce constituie motiv de recurs, Curtea retine ca simpla mentiune a naturii contractului incheiat cu Statul Roman, cea de act translativ de proprietate cu titlu oneros, nu instituie o prezumtie de achitare a pretului de catre cumparator, fapt pentru care recurentul reclamant era tinut sa faca dovada achitarii pretului, iar contractul de vanzare cumparare urma sa poarte mentiunea achitarii integrale a ratelor.
Fata de lipsa oricaror dovezi administrate pentru a sustine probator opinia recurentului in sensul transferului de bunuri in patrimoniul autorului sau in schimbul unui pret, Curtea constata ca au retinut corect atat Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, cat si instanta de fond, ca se acorda despagubiri pentru bunurile abandonate pe teritoriul Statului Bulgar in masura in care nu au fost acordate anterior aparitiei Legii nr. 9/1998 compensatii sau despagubiri pentru bunurile imobile.
Cum in patrimoniul autorului recurentului au intrat cu titlu gratuit, ca urmare a aplicarii Decretului nr. 553/1053, bunurile imobile ce au format obiectul contractului nr. 1730/1094, Curtea retine ca titularul actiunii nu mai poate fi indreptatit la despagubiri pentru bunurile imobile abandonate de autorul B.C.G. pe teritoriul Statului Bulgar decat pentru diferenta de imobil de o camera si aplecatoare.
Potrivit art. 1 din Legea nr. 9/1998 "(1) Cetatenii romani prejudiciati in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, denumit in continuare tratat, au dreptul la compensatiile stabilite potrivit prezentei legi, in masura in care nu au primit anterior sau au primit numai partial compensatii ori despagubiri pentru bunurile imobile - constructii si terenuri - pe care le aveau in proprietate in judetele Durostor si Caliacra, cedate Bulgariei, pentru recoltele neculese de porumb, bumbac si floarea-soarelui, precum si pentru plantatii de pomi fructiferi si/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiti.
    (2) De prevederile alin. (1) beneficiaza si cetatenii romani, mostenitori legali ai fostilor proprietari.**)
Astfel cum se arata in cuprinsul art. 3 din acelasi act normativ,  in cazul in care, anterior, cei indreptatiti au fost despagubiti partial, in bani sau in natura, pentru prejudiciile suferite in urma aplicarii tratatului, acestia au dreptul la compensatie, proportional, pentru prejudiciul ramas neacoperit, in limitele stabilite la art. 2.
Fata de aceste dispozitii legale, Curtea retine ca in cauza s-a facut o corecta interpretare si aplicare a regimului juridic incident in raport de pretentiile recurentului reclamant, fiind legala si temeinica sentinta civila nr. 1498/28.05.2010 a Tribunalului Tulcea.
Pentru aceste considerente, in conformitate cu dispozitiile art.312 Cod proc. Civ., Curtea va respinge recursul declarat de reclamantul B.S. ca nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte; Persoane persecutate din motive politice

Contestatie formulata impotriva unei hotarari emise in procedura administrativa de contestare a deciziilor de pensie. Obligatia instantei de a proceda la un examen efectiv al sustinerilor reclamantului. - Hotarare nr. 70/AS din data de 08.04.2014
Contestatie decizie de pensionare. Interzicerea cumulului pensiei de stat cu veniturile de natura salariala provenite de la bugetul de stat daca nivelul acesteia depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie. - Hotarare nr. 113/AS din data de 30.09.2014
Contestatie decizie de pensionare. Recuperarea debitului rezultat in urma recalcularii drepturilor de pensie cuvenite reclamantei prin revizuirea stagiului de cotizare realizat de aceasta. - Hotarare nr. 128/AS din data de 10.06.2014
Conditionarea dreptului de a obtine recalcularea sau revizuirea pensiei de efectuarea unui demers administrativ: contestatie, cerere de revizuire sau de recalculare. - Hotarare nr. 13/AS din data de 04.02.2014
Aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 si art. IV alin. 1 din OUG nr. 1/2014 persoanelor pensionate pentru limita de varsta in perioada 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013, care anterior anului 2011 au beneficiat de pen - Hotarare nr. 179/AS din data de 12.11.2014
Aplicabilitatea art. 149 - 151 din Legea nr. 263/2010 numai in cazul contestatiilor impotriva deciziilor caselor teritoriale si sectoriale de pensii - Hotarare nr. 17/AS din data de 24.02.2014
Raspunderea patrimoniala a salariatilor. Incasarea unor drepturi salariale necuvenite raportat la criteriile stabilite in contractul colectiv de munca pentru acordarea lor. - Decizie nr. 262/CM din data de 24.06.2014
Protectia drepturilor salariatelor care efectueaza concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Situatia gradatiei de merit acordate in invatamantul preuniversitar. - Decizie nr. 203/CM din data de 27.05.2014
Necesitatea reinfiintarii postului desfiintat in cazul unei concedieri efectuate in baza art. 65 Codul muncii, care a fost anulata. - Decizie nr. 386/CM din data de 14.10.2014
Inlocuirea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de munca cu alta sanctiune. Prerogativa disciplinara a angajatorului de a aplica sanctiunea in temeiul art. 247 Codul muncii, dar cu respectarea criteriilor prevazute de art. 250 - Decizie nr. 286/CM din data de 09.09.2014
Incetare contract de munca. Contestatie decizie de concediere. Reorganizare activitate societate. - Decizie nr. 234/CM din data de 17.06.2014
Imposibilitatea reintegrarii in postul detinut anterior concedierii, cand intre timp a intervenit un caz de incetare de drept a contractului individual de munca. - Decizie nr. 97/CM din data de 18.03.2014
Descrierea faptei care constituie abatere disciplinara. - Decizie nr. 280/CM din data de 20.08.2014
Contestatie in anulare formulata pentru motivul incalcarii normelor referitoare la alcatuirea instantei. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 188/CM din data de 13.05.2014
Contestatie decizie de concediere. Reintegrarea contestatorilor pe posturile de?inute anterior. Plata de despagubiri pana la reintegrarea efectiva. Stabilirea criteriilor de individualizare. - Decizie nr. 144/CM din data de 09.04.2014
Concediere disciplinara. Director de agentie al unei societati de asigurari. - Decizie nr. 282/CM din data de 02.09.2014
Concediere colectiva. Modul de indeplinire a procedurii de informare si consultare prealabila in cazul existentei unor organizatii sindicale nereprezentative. - Decizie nr. 260/CM din data de 24.06.2014
Concediere pentru desfiintarea locului de munca. Conditii. Inexistenta unei cauze reale si serioase. - Decizie nr. 19/CM din data de 21.01.2014
Competenta generala a instantelor romane. Termenul de recurs. Identificarea, in cazul muncii pe platforme petroliere mobile, a locului "in care angajatul isi desfasoara in mod obisnuit activitatea", la care se refera art. 19 pct. 2 lit. a) din Regulamentu - Decizie nr. 181/CM din data de 10.06.2014
Competenta generala a instantelor romane in contractele de munca incheiate cu un angajator dintr-un stat membru UE. Incidenta art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001. - Decizie nr. 182/CM din data de 10.06.2014