InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Gresita calificare a caii de atac apel in loc de recurs pentru infractiuni pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Nulitatea absoluta a hotararii, potrivit art. 197 alin. 2 Cod procedura ...

(Decizie nr. 75/MP/ din data de 02.12.2010 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Infractiuni; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.); Viol | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

Inculpatul a fost trimis in judecata si condamnat de catre Judecatoria Constanta, pentru savarsirea unei infractiuni de viol in forma simpla, prev. de art. 197 al. 1 cod penal.
Impotriva sentintei pronuntate de prima instanta, inculpatul a formulat apel, iar calea de atac promovata de catre acesta i-a fost respinsa ca nefondata prin decizia nr. 398/7.10.2010 pronuntata de Tribunalul Constanta in complet de doi judecatori.
Decizia Tribunalului Constanta este nelegala, fiind incident cazul de casare, intrucat potrivit art. 361 al. 1 lit. a cod pr. penala, sentintele privind infractiunile pentru care punerea in miscare actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate nu pot fi atacate cu apel.
In cauza, incadrarea juridica data faptei inculpatului o constituie o infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate, si ca atare, Tribunalul Constanta sesizat in termen legal, omitand sa califice corect calea de atac promovata de catre inculpat ca fiind recurs si nu apel, a pronuntat o hotarare intr-un complet ce nu a fost compus din trei judecatori potrivit legii, neregularitatea vizand compunerea instantei fiind sanctionata potrivit art. 197 alin. 2 cod pr. penala cu nulitatea absoluta a hotararii.

Prin sentinta penala nr.766/25.06.2010 pronuntata de Judecatoria Constanta in dosarul penal nr.10246/212/2010, in baza art.197 alin.1 Cod penal, a fost condamnat inculpatul V.P., detinut Penitenciarul Poarta Alba, la pedeapsa de 10 ani inchisoare.
In baza art.71 Cod penal, s-a interzis inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit.a, teza a II-a, b si e Cod penal.
In baza art.197 Cod penal si art.65 alin.2 Cod penal, s-a interzis inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit.a, teza a II-a, b si e Cod penal, ca pedeapsa complementara, pe o durata de 2 ani.
In baza art.350 Cod de procedura penala, a fost mentinuta masura arestarii preventive a inculpatului.
In baza art.88 Cod penal, s-a dedus din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la 14.01.2010 la zi.
A fost respinsa cererea inculpatului, privind liberarea sa provizorie sub control judiciar.
In baza art.118 lit.b Cod penal, s-a dispus confiscarea speciala de la inculpat a unui baston cu electrosocuri de culoare neagra, aflat la Camera Corpuri Delicte din cadrul I.P.J. Constanta, conform dovezii seria D, nr.702/8.03.2010.
In baza art.14 si art.346 alin.2 Cod de procedura penala, a fost obligat inculpatul la plata sumei de 371 lei cu titlu de daune materiale si 10.000 lei cu titlu de daune morale in favoarea partii civile C.E..
In baza art.191 Cod de procedura penala, a fost obligat inculpatul la plata sumei de 6150 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut urmatoarele:
La data de 09.12.2009, in jurul orei 09, partea vatamata C.E. se afla in curtea Liceului V.M. din Constanta, fiind eleva in clasa a -X a.
In timp ce partea vatamata astepta terminarea orei de geografie, in apropierea usii de acces a elevilor, aceasta a fost abordata de doua fete, care au intrebat-o unde este cancelaria.
Dupa ce partea vatamata le-a indicat celor doua fete unde este cancelaria, trecand pe langa locul unde inculpatul V.P. se afla si dadea impresia ca se ascunde, a fost abordata de inculpat care a rugat-o sa-i arate unde este cancelaria.
Fara a banui nimic, partea vatamata a mers cu inculpatul pentru a-i arata unde este usa profesorilor si, imediat, acesta a luat-o de gat si i-a aratat un baston de aproximativ 30-40 cm, de culoare neagra, despre care i-a spus ca este un baston cu electrosocuri.
Inculpatul a apasat pe un buton de culoare rosie de la bastonul cu electrosocuri, iar partea vatamata a vazut o scanteie si a auzit un zgomot puternic, ca si cand s-ar fi produs socuri electrice. Atunci cand a facut demonstratia, aratandu-i ca bastonul cu electrosocuri functioneaza, inculpatul o tinea de gat pe partea vatamata pentru a-i spori starea de temere.
In curtea  liceului, in  timp ce o tinea de gat pe partea vatamata, inculpatul a dus-o fortat pe aceasta spre un zid al cladirii, a lipit-o de zid, si-a dat jos pantalonii, apoi a inceput sa se masturbeze in fata acesteia aproximativ 15 secunde. In timp ce se masturba, inculpatul avea in mana stanga bastonul cu electrosocuri, fiind la o distanta mica de partea vatamata.
Inculpatul i-a cerut partii vatamate sa intretina cu el raport sexual oral si a apropiat bastonul cu electrosocuri de burta acesteia, spunandu-i ca o omoara, fiind suficient sa o atinga o singura data cu bastonul. Partea vatamata s-a speriat, a inceput sa planga si i-a spus inculpatului ca nu vrea sa intretina cu acesta raport sexual.
Fiind convinsa ca inculpatul va folosi bastonul cu electrosocuri, partea vatamata s-a lasat pe vine, iar inculpatul a obligat-o pe partea vatamata sa intretina raport sexual oral. Partea vatamata a precizat ca, in tot acest timp, inculpatul o tinea de par in timp ce in cealalta mana avea bastonul.
La un moment dat, in zona a aparut o fata imbracata intr-o geaca rosie vorbind la telefon, dar partea vatamata nu a putut sa-i faca acesteia un semn, pentru ca inculpatul s-a apropiat si a obligat-o sa il sarute, ca sa lase impresia ca sunt iubiti. Dupa ce tanara a plecat, inculpatul a obligat-o din nou pe partea vatamata sa intretina raport sexual oral, amenintandu-o tot cu bastonul cu electrosocuri.
Apoi, inculpatul i-a cerut partii vatamate sa se dezbrace, dar aceasta a refuzat. Fiind constransa de inculpat, in cele din urma partea vatamata si-a dat jos pantalonii, inculpatul V.P. a intors-o cu fata spre perete, i-a cerut sa-si desfaca picioarele spunandu-i sa stea linistita si sa nu tipe. In acest timp, partea vatamata plangea si-i spunea inculpatului ca nu vrea sa intretina raport sexual.
Vazand ca  partea vatamata plange si ca nu este de acord sa intretina raport sexual, inculpatul s-a enervat si a apropiat bastonul cu electrosocuri de corpul partii vatamate. Partea vatamata s-a speriat si nu a mai opus rezistenta, intretinand raport sexual normal cu aceasta.
Dupa aproximativ 10 secunde de la initierea raportului sexual normal, pentru ca a auzit larma in interiorul liceului, inculpatul s-a oprit si i-a cerut partii vatamate sa se imbrace, a apucat-o de gat, fortand-o pe partea vatamata sa mearga cu el prin curtea scolii si obligand-o pe aceasta sa-l sarute pentru a nu da de banuit.
Partea vatamata a fost dusa de inculpat pe o alee, printre blocurile din apropiere, in coltul blocului C, situat pe Aleea C. din Constanta. In acest loc, inculpatul i-a cerut partii vatamate sa intretina din nou raport sexual normal cu el.
Partea vatamata fiind speriata, plangea si l-a rugat pe inculpat sa o lase sa plece, dar acesta i-a cerut sa se dezbrace. Inculpatul a amenintat-o pe partea vatamata cu bastonul cu electrosocuri si i-a spus "Ai grija, sa nu faci vreo smecherie sau sa tipi, ca te ating si lesini".
Partea vatamata s-a speriat, si-a dat jos pantalonii, iar inculpatul a intretinut raport sexual normal cu aceasta timp de 20 de secunde, fara insa a ejacula.
Partea vatamata a declarat ca inculpatul, dupa ce a intretinut raport sexual, a continuat sa se masturbeze in fata sa si in final, a ejaculat pe jos. Inculpatul V.P. i-a cerut partii vatamate servetele, aceasta i-a dat servetele, iar inculpatul s-a sters pe maini cu acestea si le-a bagat in buzunar. Partea vatamata a precizat ca inculpatul nu a folosit prezervativ.
Apoi, inculpatul i-a cerut partii vatamate sa-si ridice pantalonii, a luat-o de gat fortat, a dus-o pana la poarta liceului, iar acolo a amenintat-o pe aceasta spunandu-i ca daca "va face vreo smecherie sau va spune cuiva ce s-a intamplat va veni cu baietii si o va taia". Partea vatamata a declarat ca inculpatul i-a facut o poza cu telefonul sau mobil si pe urma i-a spus sa plece.
In holul liceului partea vatamata s-a intalnit cu colega ei A.C., in jurul orei 09.20, care observand-o tremurand si plangand, a intrebat-o ce a patit; partea vatamata i-a raspuns ca nu-i poate relata, deoarece a fost amenintata ca va fi omorata.
La insistentele martorei, partea vatamata i-a povestit colegei ei ca fost violata si i-a cerut sa nu mai spuna nimanui. In timp ce partea vatamata continua sa planga, aceasta a fost vazuta de catre colegele de clasa si profesoara de geografie, martora H.A., care au intrebat-o ce s-a intamplat, dar partea vatamata plangea in continuare spunand ca va fi omorata daca povesteste ce a patit.
Martora A.C.M. i-a raspuns martorei H.A. ca stie ce a patit colega sa, dar nu va spune nimic, daca aceasta nu va spune singura.
Partea vatamata, care plangea in tot acest timp, a fost condusa la toaleta elevilor de catre martora H.A., care intre timp a anuntat-o si pe martora G.A., directorul scolii, despre starea emotionala a partii vatamate. Ulterior, partea vatamata a fost condusa in biroul directoarei.
Pentru ca partea vatamata se afla in stare de soc, nu putea sa vorbeasca coerent si tremura, martora G.A. i-a cerut partii vatamate sa sune pe cineva cunoscut; partea vatamata a sunat-o pe mama sa, martora S.V., insa aceasta nu i-a raspuns, apoi l-a sunat pe prietenul ei, martorul P.F. caruia i-a spus, plangand, ca a patit ceva foarte grav si a cerut sa vina sa o ia de la scoala. De asemenea, partea vatamata l-a sunat si pe fratele ei, martorul T.L., pe care l-a rugat, plangand, sa vina la liceu pentru a o lua acasa.
La scurt timp, martorul P.F. a sosit la liceu; partea vatamata a discutat cu prietenul ei, iar acesta din urma a anuntat-o pe martora G.A. ca prietena sa a fost violata; martora G.A. a solicitat unei secretare sa anunte organele de politie.
Inainte de sosirea organelor de politie, la liceu a sosit si fratele partii vatamate, martorul T.V.L.
Partea vatamata a sustinut ca, ulterior, la data de 05.01.2010, l-a vazut pe inculpatul V.P., care era insotit de alti indivizi, avand in maini bate; acestia se aflau in spatele gardului liceului, in dreptul cancelariei. Partea vatamata s-a speriat si s-a intors din drum, iar unul din indivizii care-l insoteau pe inculpatul V.P., a inceput sa rada si sa strige catre aceasta: "Coboara, mai, ca nu-ti facem nimic".
La data de 09.12.2009 organele de politie au efectuat o cercetare la fata locului, si, astfel cum rezulta din procesul-verbal incheiat cu aceasta ocazie, partea vatamata a indicat politistilor locul de pe alee unde inculpatul a ejaculat. Organele de politie au verificat aleea, in locul indicat de partea vatamata, dar nu au gasit urme biologice, aleea fiind usor umeda, deoarece in momentul efectuarii cercetarii la fata locului ploua usor.
Partea vatamata a fost examinata medico-legal, iar din raportul de constatare medico-legala nr.139/Al S/23.12.2009, intocmit de Serviciul de Medicina Legala Constanta, a rezultat ca "numita C.E. prezinta o deflorare completa veche, a carei data nu poate fi precizata. Pe cap, trunchi si membre nu s-au constatat leziuni de violenta. In secretia bucala nu s-a constatat prezenta spermatozoizilor. In secretia vaginala s-a constatat prezenta spermatozoizilor, fapt ce demonstreaza un raport sexual recent".
Situatia de fapt, astfel cum a fost retinuta, a rezultat din coroborarea urmatoarelor mijloace de proba: declaratiile partii vatamate C.E.; declaratiile martorilor T.V.L. (fratele partii vatatamate; acesta a declarat ca la data de 09.12.2009, in jurul orei 09-0910, a fost sunat de catre sora sa, care plangea si i-a cerut sa vina sa o ia de la liceu; ajuns la liceul V.M., martorul T.V.L. s-a intalnit cu martorul P.F. si impreuna au mers in biroul directoarei, unde se afla si partea vatamata, ocazie cu care martorul a aflat ca sora lui a fost obligata sa intretina raporturi sexuale cu un individ care a amenintat-o cu un baston electric; martorul a mentionat ca sora sa se afla intr-o stare de soc, tremura si plangea. Acesta a precizat ca in prezent sora sa nu mai merge singura la scoala, fiind insotita in permanenta de un membru al familiei); P.F. (iubitul partii vatamate; martorul a declarat ca in dimineata de 09.12.2009 a sunat-o pe prietena sa C.E., in jurul orei 09, dar aceasta avea telefonul inchis; martorul a incercat sa o apeleze pe partea vatamata de patru sau de cinci ori, dar de fiecare data a constatat ca aceasta avea telefonul inchis; la scurt timp, partea vatamata l-a sunat pe martorul P.F., care plangea si i-a spus ca nu putea sa vorbeasca, deoarece in acelasi timp suna si fratele ei; martorul P.F. a aratat ca a incercat sa o sune din nou pe partea vatamata, dar a constatat ca telefonul suna ocupat; apoi partea vatamata l-a sunat si i-a spus din nou, in timp ce plangea, ca nu poate sa vorbeasca. Partea vatamata i-a solicitat martorului sa vina foarte repede la scoala, in fata cancelariei liceului. Martorul a ajuns in fata cancelariei liceului, a vazut-o pe partea vatamata care plangea, apoi a venit directorul liceului, martora G.A., care le-a solicitat sa intre in cancelarie. La scurt timp, in cancelarie a venit si fratele partii vatamate, martorul T.V.L.. Martorul P.F. a aratat ca prietena sa plangea foarte tare, avea ochii rosii, era palida, speriata, tremura foarte tare si repeta intr-una "nu-mi vine sa cred ce mi s-a intamplat", fara ca aceasta sa spuna exact ce patise. Apoi, partea vatamata a povestit ca a fost violata, atat in curtea liceului, precum si printre blocurile din apropiere. Fiind intrebata de martorul P.F. de ce nu a ripostat, partea vatamata i-a spus acestuia ca a fost amenintata cu un baston cu electrosocuri, ca i-a fost frica ca va fi curentata de catre inculpat. Martorul P.F. a aratat ca, dupa ce a fost violata, partea vatamata nu a iesit din casa deloc o saptamana, iar in prezent aceasta este in continuare speriata, are cosmaruri deoarece il viseaza pe agresor); S.V. (mama partii vatamate, care a declarat ca la data de 09.12.2009, in jurul orei 0915, a gasit un apel pierdut pe telefonul sau mobil de la fiica sa, pe care a incercat ulterior sa o sune, dar a constatat ca aceasta avea telefonul inchis. Ulterior, a fost sunata de catre fiul sau, martorul T.V.L., care i-a spus ca fiica sa a fost violata si sa se prezinte la Sectia 2 politie. In prezent, partea vatamata este marcata de trauma produsa, de faptul ca a fost victima unui viol ); H.A. (care a declarat ca, la data de 09.12.2009, intre orele 0920-0930, s-a deplasat la intrarea elevilor din liceu, ocazie cu care a observat doua eleve ale scolii, una dintre acestea plangea foarte tare, tremura, era speriata, palida la fata, vorbea la telefonul mobil, chemand pe cineva sa vina repede la scoala;  martora H.A., care este profesor de geografie in cadrul Liceului V.M., a intrebat-o pe partea vatamata ce i s-a intamplat, insa aceasta nu i-a raspuns, fiind in continuare foarte agitata, apoi a spus ca are o senzatie de voma si a cerut sa i se dea apa. Partea vatamata era insotita de o colega de-a sa, martora A.C.M., care a fost intrebata daca cunoaste ce a patit partea vatamata. Martora H.A. a precizat ca A.C.M. i-a raspuns ca stie ce a patit colega sa, dar nu va spune nimic, daca aceasta nu va spune singura, precizand totusi ca este ceva rau si rusinos. Partea vatamata, care plangea in tot acest timp, a fost condusa la toaleta elevilor de catre martora H.A. care intre timp a anuntat-o si pe martora G.A., directorul scolii, despre cele intamplate. Ulterior, partea vatamata a fost condusa in biroul directoarei, apoi au sosit prietenul si fratele acesteia. Martora H.A. a aratat ca a aflat ca partea vatamata a fost violata si plangea, deoarece ii era rusine); G.A. (directoarea Liceului V.M., a declarat ca la data de 09.12.2009, in jurul orei 0915-0920, in biroul sau a venit profesoara de serviciu, martora H.A., impreuna cu partea vatamata care se afla in stare de soc, nu putea sa vorbeasca coerent si tremura. Cele doua martore au intrebat-o pe partea vatamata ce s-a intamplat, iar aceasta nu a vrut sa raspunda, insistand sa plece. Martora G.A. i-a cerut partii vatamate sa sune pe cineva cunoscut, aceasta l-a sunat pe prietenul sau, care in scurt timp s-a prezentat la liceu. Partea vatamata a discutat cu prietenul ei, iar acesta din urma a anuntat-o pe martora G.A. ca prietena sa a fost violata, iar martora a solicitat unei secretare sa anunte organele de politie. Pana sa ajunga organele de politie, la liceu a sosit si fratele partii vatamate, martorul T.V.L.. Martora G.A. a mai precizat ca se putea observa foarte usor ca partea vatamata suferise un traumatism recent); A.C.M. (colega partii vatamate, care a relatat ca la data de 09.12.2009, in jurul orei 0920, in holul liceului, a observat-o pe aceasta tremurand si plangand, iar cand a intrebat-o ce a patit partea vatamata, i-a raspuns ca nu-i poate relata, deoarece a fost amenintata ca va fi onorata daca va spune; la insistentele martorei, partea vatamata C.E. i-a povestit ca fost violata si i-a cerut sa nu mai spuna nimanui; in timp ce C.E. continua sa planga, aceasta a fost vazuta de catre colege de clasa si doamna profesoara de geografie, martora H.A., care au intrebat-o ce s-a intamplat, dar partea vatamata plangea in continuare spunand ca va fi omorata daca povesteste ce a patit ), F.O. (care a declarat ca este eleva in clasa a IX a la Liceul O. din Constanta, iar la data de 09.12.2009, se indrepta in jurul orei 11 spre blocul situat pe strada B., unde locuieste cu chirie. Cand a ajuns in apropierea blocului, vorbind la telefonul mobil, din spate, a venit un individ, identificat ulterior ca fiind inculpatul V.P., care a pipait-o in zona posterioara. Martora F.O. a declarat ca a intrerupt convorbirea telefonica si s-a grabit spre intrarea in scara blocului, dar inculpatul a oprit-o din drum, i-a spus "sa nu se puna cu el" si i-a aratat un baston de culoare neagra pe care 1-a scos din geaca. Martora i-a cerut inculpatului sa o lase in pace, dar acesta a urmarit-o pana cand a ajuns in scara blocului. Acolo, inculpatul a prins-o pe martora de umarul drept, a impins-o si a imobilizat-o in perete, iar apoi a amenintat-o cu bastonul cu electrosocuri, spunandu-i ca nu va pleca de acolo daca nu-1 va lasa sa o pipaie. Desi martora F.O. a opus rezistenta si a incercat sa se elibereze, inculpatul a atins-o cu mana in zona sanilor, iar apoi in zona inghinala. Deoarece martora a opus rezistenta, inculpatul a plecat si i-a spus acesteia ca "se vor mai vedea". Martora F.O. l-a recunoscut din albumul cu planse foto pe inculpatul V.P., ulterior l-a recunoscut din grup, precum si cu ocazia audierii in cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul fiind prezent in sala de judecata, ca fiind cel care la data de 09.12.2009, in jurul orei 11°°, a amenintat-o cu bastonul si a pipait-o in zonele intime), L.N. (aceasta a declarat ca la data de 16.12.2009, in jurul orei 10, in timp ce se indrepta spre Liceul I.N.R., situat in apropierea Garii C.F.R. din municipiul Constanta, dintre blocuri, a observat o persoana de sex barbatesc care o urmarea. Acest individ a fost identificat ulterior ca fiind inculpatul V.P.. Martora L.N. a aratat ca inculpatul V.P. a venit din spate, s-a apropiat de ea, iar cand a intrat in curtea liceului si s-a indreptat spre usa de acces in cladire, inculpatul V.P. a tras-o de gluga gecii cu care era imbracata. Martora a observat ca inculpatul V.P. avea in mana un baston de culoare neagra, fiind prevazut cu un buton. Inculpatul a apasat pe butonul bastonului, iar martora a auzit un zgomot si a vazut un arc electric care a trecut prin cele doua parti metalice aflate in capatul exterior al bastonului. Inculpatul V.P. a amenintat-o pe martora L.N. si i-a spus ca daca pleaca de langa el o va curenta cu bastonul electric. Martora L.N. a precizat ca statea cu fata spre agresor, cu spatele la peretele cladirii, in timp ce inculpatul o tinea de gat in zona cefei cu mana dreapta iar in mana stanga tinea bastonul cu electrosocuri. Martora a inceput sa se lupte cu inculpatul si a reusit sa se elibereze din prinsoarea acestuia, iar inculpatul V.P. a lovit-o pe martora cu mana stanga in partea dreapta a fetei. Martora a reusit astfel sa fuga si sa intre in cladirea scolii. La data de 12.01.2010, martora L.N. l-a recunoscut din albumul cu planse fotografice pe inculpatul V.P., ulterior l-a recunoscut din grup, precum si cu ocazia audierii in cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul fiind prezent in sala de judecata, ca fiind cel care la data de 16.12.2009 a amenintat-o cu un baston cu electrosocuri dupa care a lovit-o cu palma peste fata); procesul-verbal de efectuare a perchezitiei domiciliare la locuinta inculpatului V.P. din data de 14.01.2010, insotit de planse foto; raportul de constatare  tehnico stiintifica  nr.438628 din 02.03.2010, al Serviciului de Bio-criminalistica din cadrul Institutului de Criminalistica din cadrul I.G.P.R.; raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr.46/A1persoane/08.03.2010, emis de Serviciul de Medicina Legala Constanta; procesul-verbal incheiat la data de 08.03.2010 de catre organele de politie din cadrul Sectiei 2 de verificare a bastonului cu electrosocuri, inscriptionat "GA8 09POLICE"; dovada seria D nr.702/08.03.2010, de depunere la Camera de Corpuri Delicte din cadrul I.P.J. Constanta a bastonului cu electrosocuri de culoare neagra, in lungime de 33 cm.,  cu inscriptia "GA809POLICE", avand un buton de culoare rosie, un snur negru la capatul manerului si un buton negru, cu insemne chinezesti, apartinand   inculpatului V.P.; declaratiile martorilor propusi in aparare de catre inculpatul V.P.: V.N., V.S.; procesul-verbal incheiat de organele de politie la data de 03.03.2010, din care rezulta ca nu a fost gasit "magazinul de vise" indicat de catre inculpat in cererea de probe; procesul verbal de recoltare de probe biologice de referinta prin periaj bucal de la inculpatul V.P.; procesul-verbal de cercetare la fata locului insotit de planse foto; procesul-verbal incheiat la data de 09.12.2009 de catre organele de politie din cadrul Sectiei 2 Politie Constanta, din care rezulta ca partea vatamata a pus la dispozitia organelor de politie obiecte de vestimentatie; procesul-verbal incheiat la data de 08.03.2010 de catre organele de politie din cadrul Sectiei 2 Politie Constanta, din care rezulta ca i-au fost restituite partii vatamate obiectele de vestimentatie puse la dispozitia organelor de politie; procesul-verbal incheiat la data de 09.12.2009 de catre organele de politie, din care rezulta ca partea vatamata a fost examinata din punct de vedere medico-legal; raportul de constatare medico-legala nr.139/A1S/23.12.2009 de examinare a partii vatamate C.E.; procesul-verbal incheiat la data de 11.12.2009 de recunoastere din albumul foto a inculpatului V.P. de catre partea vatamata C.E., insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal incheiat la data de 23.12.2009 de catre organele de politie din cadrul Sectiei 2 din care rezulta caracteristicile bastonului electric cu care a fost amenintata partea vatamata C.E., insotita de schita acestuia; procesele verbale incheiate la data de 04.01.2010, de recoltare a probelor biologice de referinta prin periaj bucal de la partea vatamata C.E., si martorul P.F.; procesul-verbal de recunoastere a bastonului cu electrosocuri incheiat la data de 14.01.2010, cu ocazia recunoasterii de catre partea vatamata C.E. a bastonului cu care a fost amenintata, insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal de prezentare pentru recunoastere din grup, incheiat la data de 14.01.2010, cu ocazia recunoasterii inculpatului V.P. de catre partea vatamata C.E., insotit de fotografii judiciare; procesul verbal incheiat la data de 18.02.2010, de conducere in teren cu partea vatamata C.E.,  insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal incheiat la data de 12.01.2010, de recunoastere din albumul foto a inculpatului V.P. de catre martora F.O., insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal de recunoastere a bastonului cu electrosocuri incheiat la data de 14.01.2010, cu ocazia recunoasterii de catre martora F.O. a bastonului cu care a fost amenintata, insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal incheiat la data de 18.02.2010, de conducere in teren cu martora F.O., insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal de prezentare pentru recunoastere din grup, incheiat la data de 14.01.2010, cu ocazia recunoasterii inculpatului V.P. de catre martora F.O., insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal incheiat la data de 12.01.2010, de recunoastere din albumul foto a inculpatului V.P. de catre martora L.N., insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal de recunoastere a bastonului cu electrosocuri incheiat la data de 14.01.2010, cu ocazia recunoasterii de catre martora L.N. a bastonului cu care a fost amenintata, insotit de fotografii judiciare; procesul-verbal incheiat la data de 18.02.2010, de conducere in teren cu martora L.N., insotit de fotografii judiciare ; procesul-verbal de prezentare pentru recunoastere din grup incheiat la data de 14.01.2010, cu ocazia recunoasterii inculpatului V.P. de catre martora L.N., insotit de fotografii judiciare.
Prin decizia penala nr. 398/07.10.2010, Tribunalul Constanta a dispus urmatoarele:
"In baza art.379 pct. 1 lit.b Cod de procedura penala, respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul inculpat V.P., in prezent detinut in Penitenciarul Poarta Alba, impotriva sentintei penale nr.766/25.06.2010 pronuntata de Judecatoria Constanta in dosarul penal nr.10246/212/2010.
      In baza art.381 si art.350 Cod de procedura penala, raportat la art.160b alin.3 Cod de procedura penala, mentine masura arestarii preventive a inculpatului V.P..
In baza art.88 Cod penal, deduce din durata pedepsei aplicate inculpatului perioada arestului preventiv cu incepere de la 26.06.2010 la zi.
In baza art.139 Cod de procedura penala, respinge cererile apelantului inculpat, privind revocarea sau inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea, ca nefondate.
      In baza art.192 alin.2 Cod de procedura penala, obliga apelantul inculpat la plata sumei de 240 lei cheltuieli judiciare catre stat.
In baza art.189 Cod de procedura penala, suma de 100 lei, reprezentand onorariu de avocat oficiu L.M., se va avansa din fondul Ministerului Justitiei."
Pentru a pronunta aceasta decizie, tribunalul a retinut urmatoarele:
Prima instanta a stabilit in mod corect situatia de fapt, facand o justa apreciere a probelor administrate in cauza, pe baza carora a pronuntat o solutie de condamnare la o pedeapsa cu inchisoarea, corect individualizata, in raport de cerintele impuse de art.345 alin.2 Cod de procedura penala si criteriile prevazute de art.72 Cod penal, vinovatia inculpatului fiind dovedita prin mai presus de orice dubiu.
O prima remarca ce se impune a fi retinuta este aceea ca partea vatamata, contrar sustinerilor inculpatului, a fost constanta in declaratii, neexistand nici un motiv plauzibil de inlaturare a depozitiilor sale din ansamblul materialului probator, cu atat mai mult cu ele au oferit detalii semnificative in stabilirea situatiei de fapt, coroborandu-se, sub toate aspectele, cu celelalte mijloace de proba si fiind cu atat mai veridice cu cat victima, necunoscandu-l pe inculpat, nu avea vreun interes a-l incrimina si nici de a se expune oprobriului public.
Astfel, la data de 11.12.2009, asadar dupa numai doua zile de la producerea evenimentului, partea vatamata C.E., in prezenta martorului asistent C.D., l-a recunoscut pe inculpatul V.P., din albumul cu planse fotografice, indicandu-l ca fiind persona care, la data de 09.12.2009, in jurul orei 09,00, a acostat-o in curtea Liceului V.M. din Constanta si care, prin amenintarea cu un baston cu socuri electrice, a obligat-o sa intretina raporturi sexuale normale si orale.
Cu ocazia audierii din data de 09.12.2009, partea vatamata C.E. a descris atat cronologia evenimetelor, cat si caracteristicile bastonului electric cu care a fost amenintata de catre inculpat, oferind organelor de urmarire penala o schita a acestui baston, aspect consemnat intr-un proces verbal.
Plecand de la datele oferite de partea vatamata, mai inainte de depistarea  prezumtivului autor, la data de 14.01.2010 a fost efectuata o perchezitie domiciliara la  locuinta  inculpatului V.P., ocazie cu care organele de politie au descoperit, intr-un sertar din partea de jos a unui sifonier, un baston electric cu electrosocuri, despre care inculpatul V.P. a declarat ca este in stare de functionare, fiind primit cu titlu de cadou de la un var de-al sau.
Asadar, inculpatul, care fusese recunoscut fara ezitare de partea vatamata, nu a negat ca acel baston i-ar apartine. De altfel, detinerea acestui obiect de catre inculpat, anterior descoperirii lui de catre organele de urmarire penala, rezulta si din procesul verbal de investigatii, intocmit la data de 10.01.2010 de catre organele de politie, din continutul caruia rezulta ca o persoana din cartierul Palazu Mare, care nu a dorit sa-si decline identitatea, declara ca il cunoaste pe inculpat, iar acesta i-a povestit ca are in locuinta un baston cu socuri electrice (fila 38 din dosarul de urmarire penala). 
Verificarile efectuate de catre organele de politie au evidentiat faptul ca bastonul cu electrosocuri, ce a fost ridicat de la locuinta inculpatului cu ocazia perchezitiei domiciliare, este din material plastic de culoare neagra, avand in partea superioara terminatii metalice si inscriptia "GA8 0 9POLICE". In zona manerului, bastonul are un buton de culoare rosie si un comutator cu scris de tip litere chinezesti, manerul are in partea inferioara un locas special pentru alimentare cu energie electrica si un snur de culoare neagra din material textil ce are in capat o bucata de metal de forma cilindrica, inalt de aproximativ 1 cm., avand baza in forma de cerc cu diametrul de aproximativ 2 mm., langa snur, tot pe maner se afla un orificiu rotund cu diametrul de aproximativ 2,5 mm.
S-a constatat ca in momentul in care bucata de metal de pe snur nu este introdusa in orificiul de pe maner, la actionarea atat a butonului de culoare rosie cat si a comutatorului, nu se intampla nimic.
In schimb, in momentul in care bucata de metal de pe snur este introdusa in orificiul de pe maner, la actionarea butonului rosu de pe maner, se constata formarea unui arc electric in partea superioara a bastonului intre partile metalice insotit de un zgomot puternic, iar daca se actioneaza comutatorul se aude o sirena de tip "Politie", acest aspect privind modul de functionare rezultand si din declaratiile victimei.
Din actele si lucrarile dosarului reiese si faptul ca partea vatamata l-a indicat pe inculpatul V.P. si cu ocazia prezentarii spre recunoastere din grup, astfel cum rezulta din procesul verbal incheiat la data de 14.01.2010, ocazie cu care aceasta a declarat: "il recunosc pe V.P. dupa fizionomie si constitutie si sunt foarte sigura de acest lucru. Nu am nici un dubiu ca cel de la pozitia nr. 3 este cel care m-a violat, sunt foarte sigura de acest lucru."
De asemenea, bastonul cu electrosocuri inscriptionat GA809POLICE, care a fost gasit la domiciliul inculpatului V.P., cu ocazia perchezitiei domiciliare, a fost recunoscut de partea vatamata C.E., ca fiind obiectul cu care a fost amenintata de catre inculpat pentru a o constrange sa intretina raporturi sexuale normale si orale.
La data de 18.02.2010, partea vatamata C.E. a condus organele de politie in teren, ocazie cu care a indicat locurile unde a fost acostata de catre inculpatul V.P., amenintata cu bastonul cu electrosocuri si fortata sa intretina raporturi sexuale normale si orale cu acesta.
Declaratiile partii vatamate se coroboreaza cu cele ale martorelor F.O. si L.N., din depozitiile carora rezulta acelasi mod de operare al inculpatului, in raport de alte doua persoane de sex feminin si aceasta in pofida faptului ca ambele martore au declarat ca nu inteleg sa formuleze plangere penala.
Martora F.O. l-a recunoscut din albumul cu planse foto pe inculpatul V.P., ca fiind cel care la data de 09.12.2009, in jurul orei 11°, a amenintat-o cu bastonul si a pipait-o in zonele intime.
Cu aceasta ocazie, martora a declarat ca, dupa cele intamplate, nu se mai simte in siguranta fiind tot timpul speriata si ingrozita ce ceea ce i se putea intampla in acea zi. Aceasta a declarat ca este ingrozita de faptul ca inculpatul V.P. s-ar putea intoarce intr-o zi sa-i faca mult mai mult rau, eventual chiar sa o violeze.
Martora F.O. a desenat bastonul cu care a fost amenintata de catre inculpatul V.P., iar la data de 14.01.2010, a recunoscut bastonul de culoare neagra cu buton rosu cu electrosocuri din material plastic, cu inscriptia GA8 0 9POLICE, ridicat cu ocazia perchezitiei domiciliare de la locuinta inculpatului V.P..
La data de 14.01.2010, martora F.O. l-a recunoscut din grup pe inculpatul V.P., dupa fizionomie si constitutie, ca fiind persoana care, la data de 09.12.2009, a acostat-o in timp ce se afla pe strada B., situata langa Liceul O. si sub amenintarea unui baston cu electrosocuri a pipait-o in zonele intime.
La randul sau, in ziua de 18.02.2010, martora a condus organele de politie in teren si le-a indicat locurile unde a fost acostata de catre inculpatul V.P., amenintata de acesta cu bastonul cu electrosocuri si pipaita in zona inghinala si a sanilor.
Martora L.N. a declarat ca la data de 16.12.2009 (asadar, dupa o saptamana de la data cand partea vatamata C.E. a fost violata), in jurul orei 10, in timp ce se indrepta spre Liceul I.N.R. situat in apropierea Garii C.F.R. din municipiul Constanta, dintre blocuri, a observat o persoana de sex barbatesc care o urmarea, identificata ulterior ca fiind inculpatul V.P..
Martora a aratat ca inculpatul V.P. a venit din spate, s-a apropiat de ea, iar cand a intrat in curtea liceului si s-a indreptat spre usa de acces in cladire, inculpatul V.P. a tras-o de gluga gecii cu care era imbracata.
Martora a observat ca inculpatul V.P. avea in mana un baston de culoare neagra, fiind prevazut cu un buton. Inculpatul a apasat pe butonul bastonului, iar martora a auzit un zgomot si a vazut un arc electric care a trecut prin cele doua parti metalice aflate in capatul exterior al bastonului.
Cu aceasta ocazie, inculpatul a amenintat-o pe martora si i-a spus ca daca pleaca de langa el o va curenta cu bastonul electric. Martora a precizat ca statea cu fata spre agresor, cu spatele la peretele cladirii, in timp ce inculpatul o tinea de gat in zona cefei cu mana dreapta, iar in mana stanga tinea bastonul cu electrosocuri. Martora a inceput sa se lupte cu inculpatul si a reusit sa se elibereze din prinsoarea acestuia, iar inculpatul V.P. a lovit-o pe martora cu mana stanga in partea dreapta a fetei. Martora a reusit astfel sa fuga si sa intre in cladirea scolii.
La data de 12.01.2010, martora L.N. l-a recunoscut din albumul cu planse fotografice pe inculpatul V.P., ca fiind persoana care, la data de 16.12.2009, a amenintat-o cu un baston cu electrosocuri, dupa care a lovit-o cu palma peste fata.
De asemenea, la data de 14.01.2010, martora l-a recunoscut din grup pe inculpatul V.P. ca fiind persoana care, la data de 16.12.2009, in timp ce se afla in curtea Liceului I.N.R. din Constanta, a acostat-o, a amenintat-o cu un baston electric si a lovit-o cu palma peste fata.
La aceeasi data, martora L.N. a recunoscut bastonul cu electrosocuri cu care inculpatul V.P. a amenintat-o la data de 16.12.2009.
La data de 18.02.2010, martora a condus in teren organele de politie, ocazie cu care a indicat locurile unde a fost urmarita, acostata, amenintata cu bastonul cu electrosocuri si lovita de catre inculpatul V.P..
In raport de continutul acestor depozitii si avand in vedere declaratiile martorilor oculari, care au putut-o observa pe partea vatamata C.E., apararile inculpatului nu pot fi luate in considerare, cu atat mai mult cu cat aceasta s-a manifestat oscilant pe parcursul intregului proces penal, aspect ce se constituie intr-o proba certa de vinovatie impotriva sa.
Din acest punct de vedere, deosebit de relevante in cauza sunt declaratiile martorelor A.C., H.A. si G.A., care au confirmat aspectele relatate de partea vatamata, care, imediat dupa viol, a declarat, intr-o stare de puternica tulburare, ca a fost violata si ca a fost amenintata cu moartea daca va anunta pe cineva. Martorele indirecte, dar si membrii familiei sau prietenul acesteia, au confirmat starea emotionala si fizica in care se gasea partea vatamata dupa comiterea agresiunii, stare care a culminat mai apoi cu manifestarea dorintei victimei de a se sinucide.
Totodata, este important a remarca si faptul ca partea vatamata C.E. si martorele  L.N. si F.O. nu se cunosc intre ele si nu-l cunosteau nici pe inculpat, dar cu toate acestea, cele trei persoane au desenat in mod asemanator bastonul cu electrosocuri, cu care au fost amenintate de catre inculpat, mai inainte ca acesta sa fi fost identificat de catre organele judiciare si mai inainte ca instrumentul folosit sa fi fost descoperit. Prin urmare, in raport si de aceasta imprejurare, depozitiile luate acestor persoane si recunoasterile din grup sau din fotografii sunt cu atat mai credibile.
Dimpotriva, asa cum in mod corect retine prima instanta, inculpatul s-a situat pe o pozitie constant oscilanta, in sensul ca a negat initial savarsirea faptei, ulterior a recunoscut comiterea ei, pentru ca mai apoi sa revina asupra declaratiilor, sustinand ca nu-si mai aminteste ce a facut la data de 09.12.2009.
Astfel, in declaratia din 14.01.2010 inculpatul V.P. a precizat olograf ca la data de 09.12.2009 nu a constrans-o pe partea vatamata C.E. sa intretina raporturi sexuale normale si orale, ci ca doar a oprit-o si i-a cerut bani. In mod asemanator, inculpatul motiveaza acostarea martorei L.N., recunoscand ca, in ambele cazuri, avea asupra sa bastonul cu electrosocuri.
Ulterior, fiind audiat de procuror, la data de 14.01.2010, inculpatul V.P. a declarat ca recunoaste ca a fost in fata liceului M. din Constanta, in luna decembrie 2009, inainte de sarbatori, deoarece intentiona sa vanda bastonul electric pentru suma de 1 milion de lei, ca sa-si cumpere tigari de la magazinele pentru vise.
Inculpatul declara ca, la un moment dat, a vazut-o pe partea vatamata C.E., careia i-a solicitat sa-i de bani, precizandu-i acesteia ca are asupra sa bastonul cu electrosocuri. Inculpatul a declarat ca a apasat pe un buton de pornire-oprire, iar bastonul a facut un zgomot asemanator cu sirena de politie. Fata s-a speriat si a fugit, iar el nu a atins-o cu bastonul si nici nu l-a indreptat catre ea ci l-a tinut in lateralul sau in mana dreapta.
Cu ocazia judecarii propunerii de arestare preventiva, la data de 14.01.2010, inculpatul V.P. a declarat in fata instantei ca la data de 09.12.2009, in intervalul orar 09-12, s-a aflat la domiciliu. Ulterior, in cursul acelei zile, respectiv dupa ora 12, inculpatul a declarat ca s-a aflat in fata Liceului V.M., avand asupra sa bastonul cu electrosocuri pe care intentiona sa-l vanda, pentru a face rost de bani in vederea procurarii de tigari de la magazinul de vise.
Inculpatul a mai sustinut, in fata instantei, ca la un moment dat a vazut-o pe C.E., pregatindu-se sa intre in curtea liceului. A oprit-o si i-a cerut bani, aratandu-i bastonul si, intrucat acest baston produce un zgomot specific, partea vatamata a tipat, s-a speriat si a fugit. Totodata, inculpatul a declarat ca nu o cunostea pe C.E. anterior datei de 09.12.2009 si a insistat asupra imprejurarii ca, la acea data, a plecat de la domiciliu in jurul orei 12, ulterior acestei ore a ajuns in fata Liceului V.M. si a amenintat-o pe C.E. cu bastonul.
Ulterior, la data de 03.02.2010, inculpatul V.P. a declarat in fata organelor de politie, in prezenta aparatorului ales, ca: "Referitor la fapta ce mi se retine in sarcina arat ca recunosc si regret sincer fapta comisa."
La data de 24.02.2010 inculpatul V.P., in prezenta aparatorului ales, a declarat ca nu-si mai aduce aminte daca a comis sau nu fapta ce i se retine in sarcina, motivand ca se afla sub influenta tigarilor de la magazinele de vise.
Fiind audiat in cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul a declarat ca recunoasterea faptei facuta in timpul urmaririi penale a fost determinata de presiunile facute asupra lui de organele de politie si procuror, pozitie procesuala care nu este dovedita si vine in contradictie cu celelalte mijloace de proba administrate in cauza.
De altfel, doar in referire la aceste ultime aparari, retinem ca desi inculpatul a declara ca a abordat-o pe partea vatamata in jurul orei 12, din procesul-verbal de cercetare la fata locului, incheiat la data de 09.12.2009, rezulta ca organele de politie din cadrul Sectiei 2 au fost sesizate la data de 09.12.2009, ora 11, prin plangere de catre partea vatamata C.E.. De asemenea, in acelasi proces-verbal s-a consemnat ca s-a procedat la cercetarea la fata locului, la ora 12.30.
Mai mult, contrar sustinerilor inculpatului, organele de politie au efectuat verificari in zona cuprinsa intre strazile I.R., M.B. si strada P., dar nu au identificat nicio locatie in care sa functioneze sau sa fi functionat, in luna decembrie 2009, un magazin de vanzare a produselor etnobotanice, de tip "magazin de vise".
In alta ordine de idei, imprejurarea ca profilul genetic al probei biologice recoltate de la inculpat nu a fost inclus in amestecul de profile biologice recoltate de la partea vatamata, ca si in alte cauze aflate pe rolul instantelor, nu are semnificatia unei excluderi automate a inculpatului ca autor al infractiunii de viol.
Dimpotriva, asa cum se releva prin hotararea apelata, raportul de constatare tehnico-stiintifica a confirmat sustinerile partii vatamate, privind faptul ca a existat un raport sexual precar, (in prima faza acesta durand 10 secunde, iar a doua oara 20 de secunde, in ambele ocazii intrerupt), raport initiat de inculpat, care nu s-a finalizat cu ejaculare, decat in exteriorul victimei.
Cu toate acestea, astfel cum s-a mai aratat in partea introductiva a hotararii, chiar la data de 09.12.2009, la scurta vreme dupa sesizarea violului, organele de politie au efectuat o cercetare la fata locului, si, asa cum rezulta din procesul-verbal incheiat cu aceasta ocazie, partea vatamata a indicat politistilor locul de pe alee unde inculpatul a ejaculat. Organele de politie au verificat aleea, in locul indicat de partea vatamata, dar nu au gasit urme biologice, aleea fiind usor umeda, deoarece in momentul efectuarii cercetarii la fata locului ploua usor.
Ceea ce rezulta insa din raportul de constatare este faptul ca, in conditiile concrete ale producerii raportul sexual sumar, intrerupt si avand in vedere cantitatea de material recoltata de la partea vatamata, celulele epiteliale ce au trecut prin transfer la partea vatamata in timpul raportului sexual au fost insuficiente spre a fi examinate, astfel incat nu au existat in mod obiectiv premisele care sa permita, pe baza analizei de laborator, identificarea inculpatului ca participant la constituirea fractiei minoritare a amestecului de profile genetice (aceasta in conditiile in care identificarea unor celule spermatice nu a fost posibila, intrucat inculpatul nu a finalizat niciun raport sexual prin ejaculare in interiorul victimei).
Pe baza celor de mai sus, se poate concluziona ca vinovatia inculpatului rezulta, in mod indubitabil, din coroborarea tuturor mijloacelor de proba analizate in detaliu in cuprinsul hotararii penale atacate, ceea ce face nefondate criticile exprimate sub forma motivelor de apel.
Sub aspectul modalitatii de individualizare a pedepsei, tinand seama de imprejurarile comiterii faptei, de perseverenta inculpatului in repetarea aceluiasi gen de conduita infractionala si avand in vedere comportamentul procesual nesincer, tribunalul nu poate primi solicitarea de reducere a pedepsei, la dosarul cauzei neputandu-se identifica, prcatic, nici un element de natura a servi drept circumstanta atenuanta.
Mai mult, periculozitatea autorului, accentuata de un consum al substantelor psihotrope, din categoria celor de risc sau produselor etnobotanice, justifica aplicarea unei pedepse aspre, mai ales ca, ulterior comiterii violului, inculpatul si-a facut simtita prezenta in apropierea partii vatamate, fapt de natura a spori intensitatea socului emotional resimtit.
Astfel, partea vatamata a declarat ca la data de 05.01.2010 l-a vazut in apropierea liceului pe inculpatul V.P., care era insotit de alti indivizi, avand in maini bate; acestia se aflau in spatele gardului liceului, in dreptul cancelariei. Partea vatamata s-a speriat si s-a intors din drum, iar unul din indivizii care-l insoteau pe inculpatul V.P., a inceput sa rada si sa strige catre aceasta: "Coboara, mai, ca nu-ti facem nimic".
Din aceeasi perspectiva, tribunalul retine ca prima instanta, in procesul de individualizare judiciara a pedepsei, a avut in vedere toate criteriile prevazute de art.72 Cod penal si anume: dispozitiile din partea generala a Codului penal, privind concursul de infractiuni, limitele de pedeapsa prevazute in partea speciala pentru infractiunea de viol, gradul extrem de ridicat de pericol social al infractiunii, exprimat prin modalitatea concreta de savarsire, mijloacele folosite, relatiile sociale incalcate privind libertatea (sub aspectul independentei victimei de a dispune in mod liber de corpul sau in acte sexuale) si inviolabilitatea sexuala a persoanei (in sensul protejarii persoanei de orice actiuni infaptuite cu violenta asupra corpului acesteia in scopul realizarii unui act sexual), periculozitatea deosebita a inculpatului, ce rezulta din dispretul manifestat de acesta fata de libertatea psihica si inviolabilitatea sexuala a persoanei, urmarea produsa (vatamarea violenta a intimitatii sexuale a unei eleve de liceu prin violarea acesteia chiar in apropierea locului unde invata) si care s-ar fi produce in conditiile in care inculpatul nu a folosit prezervativ, existand riscul sa ii transmita boli venerice sau contagioase, inclusiv HIV. De asemenea, prima instanta a avut in vedere si circumstantele personale ale inculpatului care, desi nu poseda antecedente penale, avea la data faptei serioase dificultati in mentinerea unui loc de munca si frecventa un anturaj necorespunzator, ambele pe fondul unei insuficiente supravegheri parentale, fiind consumator de substante etnobotanice (psihotrope cu efect direct, inhibitor sau euforic, asupra creierului). Mai mult, inculpatul nu a manifestat regret fata de suferinta produsa partii vatamate, dovedind pe parcursul intregului proces penal ca nu a constientizat consecintele negative ale infractiunii comise.
Totodata, prima instanta retine ca inculpatul a fost diagnosticat, cu ocazia expertizarii psihiatrice, cu tulburare de personalitate tip antisocial, raportat la consumul de substante psihotrope, instabilitatea sociala, schimbarea frecventa a locurilor de munca, numeroasele relatii de concubinaj, iritabilitatea, nervozitatea si atitudine disimulata in cursul examinarii medico-legale.
Nu in ultimul rand, prima instanta, in procesul de individualizare a pedepsei, a avut in vedere opinia psihologului prezentata in raportul de expertiza psihiatrica, in sensul constatarii unei conduite sexuale deviante a inculpatului, care, in indeplinirea actului sexual fortat, s-a masturbat, in plina zi, in doua locuri publice.
Data fiind tulburarea de personalitate antisociala, in mod just s-a apreciat ca exista un risc major si concret de recidiva din partea inculpatului in reiterarea comiterii acestui tip de infractiune si ca scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins doar prin aplicarea pedepsei maxime prevazute de lege cu inchisoarea, tinand seama de cele afirmate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza Maiorano contra Italiei (15.12.2009), in referire la rolul statului de a asigura protectia generala a societatii impotriva unui potential risc de repetare a unei conduite cu un pericol social sporit.
Fata de toate aceste considerente, tribunalul, apreciind sentinta penala atacata ca fiind legala si temeinica, in baza art.379 pct.1 lit.b Cod de procedura penala, va respinge ca nefondat apelul.
      Totodata, in baza art.381 si art.350 Cod de procedura penala, raportat la art.160b alin.3 Cod de procedura penala, va mentine masura arestarii preventive a inculpatului, intrucat in cauza subzista temeiurile care au determinat-o.
In baza art.88 Cod penal, tribunalul va deduce din durata pedepsei aplicate inculpatului perioada arestului preventiv cu incepere de la 26.06.2010 la zi.
Avand in vedere ca in favoarea inculpatului nu au intervenit elemente noi, care sa justifice punerea lui in libertate si nici nu s-au schimbat aceste temeiuri, apreciind caracterul proportional al masurii cu gravitatea acuzatiilor penale formulate impotriva inculpatului si scopul urmarit, constatand si caracterul insuficient al altor masuri privative de drepturi fata de circumstantele cauzei, conduita inculpatului si existenta unei hotarari judecatoresti de condamnare, tribunalul, in baza art.139 Cod de procedura penala, va respinge cererile apelantului inculpat, privind revocarea sau inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea, ca nefondate.
In termen legal, impotriva aceste decizii a declarat recurs inculpatul V.P., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, in principal, intrucat apreciaza ca hotarirea de condamnare nu este sustinuta de probe si in subsidiar, solicitand redozarea pedepsei.
Verificand decizia recurata, curtea apreciaza ca recursul este fondat, fiind insa intemeiat pe alt motiv de casare decat cel invocat de catre recurent, respectiv cel prevazut de art. 3859 al. 1 pct. 3 c.p.p.
Astfel, in cauza se constata ca inculpatul a fost trimis in judecata si condamnat de catre Judecatoria Constanta, pentru savarsirea unei infractiuni de viol in forma simpla, prev. de art. 197 al. 1 cod penal.
Impotriva sentintei pronuntate de prima instanta, inculpatul a formulat apel, iar calea de atac promovata de catre acesta i-a fost respinsa ca nefondata prin decizia nr. 398/7.10.2010 pronuntata de Tribunalul Constanta in complet de doi judecatori.
Decizia Tribunalului Constanta este nelegala, fiind incident cazul de casare sus-mentionat, intrucat potrivit art. 361 al. 1 lit. a cod pr. penala, sentintele privind infractiunile pentru care punerea in miscare actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate nu pot fi atacate cu apel.
In cauza, incadrarea juridica data faptei inculpatului, o constituie o infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate, si ca atare, Tribunalul Constanta sesizat in termen legal, omitand sa califice corect calea de atac promovata de catre inculpat ca fiind recurs si nu apel, a pronuntat o hotarare intr-un complet ce nu a fost compus din trei judecatori potrivit legii, neregularitatea vizand compunerea instantei, fiind sanctionata potrivit art. 197 al. 2 cod pr. penala cu nulitatea absoluta a hotararii.
Ca atare, in cauza fiind incident cazul de casare sus mentionat, curtea va admite recursul declarat de inculpat, si facand aplicarea art. 38515 pct. 2 lit. c cod pr. penala, va admite recursul, va casa decizia recurata si va dispune  rejudecarea recursului declarat de catre inculpatul impotriva sentintei penale nr. 766/25.06.2010 pronuntata de Judecatoria Constanta, ca instanta competenta.
Tinand seama de stadiul procesual si de gravitatea acuzatiilor aduse inculpatului, curtea va mentine masura arestarii preventive dispusa fata de acesta, pe o perioada de inca 60 de zile incepand cu data pronuntarii acestei decizii, in scopul bunei desfasurari a judecatii in calea de atac promovata de catre inculpat.
Va face aplicarea corespunzatoare a dispozitiilor art. 189 si 192 al. 3 cod procedura penala.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.); Viol

Contestatie formulata impotriva unei hotarari emise in procedura administrativa de contestare a deciziilor de pensie. Obligatia instantei de a proceda la un examen efectiv al sustinerilor reclamantului. - Hotarare nr. 70/AS din data de 08.04.2014
Contestatie decizie de pensionare. Interzicerea cumulului pensiei de stat cu veniturile de natura salariala provenite de la bugetul de stat daca nivelul acesteia depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie. - Hotarare nr. 113/AS din data de 30.09.2014
Contestatie decizie de pensionare. Recuperarea debitului rezultat in urma recalcularii drepturilor de pensie cuvenite reclamantei prin revizuirea stagiului de cotizare realizat de aceasta. - Hotarare nr. 128/AS din data de 10.06.2014
Conditionarea dreptului de a obtine recalcularea sau revizuirea pensiei de efectuarea unui demers administrativ: contestatie, cerere de revizuire sau de recalculare. - Hotarare nr. 13/AS din data de 04.02.2014
Aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 si art. IV alin. 1 din OUG nr. 1/2014 persoanelor pensionate pentru limita de varsta in perioada 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013, care anterior anului 2011 au beneficiat de pen - Hotarare nr. 179/AS din data de 12.11.2014
Aplicabilitatea art. 149 - 151 din Legea nr. 263/2010 numai in cazul contestatiilor impotriva deciziilor caselor teritoriale si sectoriale de pensii - Hotarare nr. 17/AS din data de 24.02.2014
Raspunderea patrimoniala a salariatilor. Incasarea unor drepturi salariale necuvenite raportat la criteriile stabilite in contractul colectiv de munca pentru acordarea lor. - Decizie nr. 262/CM din data de 24.06.2014
Protectia drepturilor salariatelor care efectueaza concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Situatia gradatiei de merit acordate in invatamantul preuniversitar. - Decizie nr. 203/CM din data de 27.05.2014
Necesitatea reinfiintarii postului desfiintat in cazul unei concedieri efectuate in baza art. 65 Codul muncii, care a fost anulata. - Decizie nr. 386/CM din data de 14.10.2014
Inlocuirea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de munca cu alta sanctiune. Prerogativa disciplinara a angajatorului de a aplica sanctiunea in temeiul art. 247 Codul muncii, dar cu respectarea criteriilor prevazute de art. 250 - Decizie nr. 286/CM din data de 09.09.2014
Incetare contract de munca. Contestatie decizie de concediere. Reorganizare activitate societate. - Decizie nr. 234/CM din data de 17.06.2014
Imposibilitatea reintegrarii in postul detinut anterior concedierii, cand intre timp a intervenit un caz de incetare de drept a contractului individual de munca. - Decizie nr. 97/CM din data de 18.03.2014
Descrierea faptei care constituie abatere disciplinara. - Decizie nr. 280/CM din data de 20.08.2014
Contestatie in anulare formulata pentru motivul incalcarii normelor referitoare la alcatuirea instantei. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 188/CM din data de 13.05.2014
Contestatie decizie de concediere. Reintegrarea contestatorilor pe posturile de?inute anterior. Plata de despagubiri pana la reintegrarea efectiva. Stabilirea criteriilor de individualizare. - Decizie nr. 144/CM din data de 09.04.2014
Concediere disciplinara. Director de agentie al unei societati de asigurari. - Decizie nr. 282/CM din data de 02.09.2014
Concediere colectiva. Modul de indeplinire a procedurii de informare si consultare prealabila in cazul existentei unor organizatii sindicale nereprezentative. - Decizie nr. 260/CM din data de 24.06.2014
Concediere pentru desfiintarea locului de munca. Conditii. Inexistenta unei cauze reale si serioase. - Decizie nr. 19/CM din data de 21.01.2014
Competenta generala a instantelor romane. Termenul de recurs. Identificarea, in cazul muncii pe platforme petroliere mobile, a locului "in care angajatul isi desfasoara in mod obisnuit activitatea", la care se refera art. 19 pct. 2 lit. a) din Regulamentu - Decizie nr. 181/CM din data de 10.06.2014
Competenta generala a instantelor romane in contractele de munca incheiate cu un angajator dintr-un stat membru UE. Incidenta art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001. - Decizie nr. 182/CM din data de 10.06.2014