InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Neamt

Talharia, art.211 C.P.

(Sentinta penala nr. 210 din data de 29.07.2010 pronuntata de Judecatoria Targu Neamt)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Targu Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Targu Neamt

Obiect: Talharia, art.211 C.P.
Sentinta Penala  Nr. 210/ 29.07.2010

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatorie inregistrat la aceasta instanta s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor F.G., C.R., I.R. si C.I. pentru savarsirea infractiunii de talharie prev. de art. 211 al. 1,2 lit. „b”,”c”, al. 2 ind. 1 lit. „a” Cod penal raportat la art. 37 lit. „a” Cod penal, in ceea ce priveste pe inculpatul C.I. cu aplicarea art. 99 al. 3 Cod penal in ceea ce priveste pe inculpatul I.R. si cu aplicarea art. 75 lit. „c” Cod penal in ceea ce priveste pe inculpatii F.G., C.R. si C.I. .
Inculpatul F.G. audiat in instanta a aratat ca nu a lovit partea vatamata si nu i-a luat nimic.
M.X. si I.R. erau cu partea vatamata si o loveau, iar C.R. vazandu-i, i-a despartit.
Inculpatul C.R. audiat in instanta a aratat ca a lovit partea vatamata pentru a-l scoate pe fratele sau I.R. din acel incident, incidentul fiind provocat de M.X..
Inculpatul C.I. audiat in instanta a aratat ca nu a lovit partea vatamata .A vazut cum partea vatamata se batea cu inculpatii I.R. si M.X., atunci el si F.G. au intervenit sa-i desparta, dupa care partea vatamata a plecat amenintandu-i .
Inculpatul I.R. audiat in instanta a aratat ca nu a lovit partea vatamata.
M.X. i-a cerut o tigara partii vatamate , aceasta i-a spus ca nu are, si la un moment dat s-au luat la injuraturi dupa care s-au luat la bataie. Cand a vazut ca cei doi se bat a intervenit sa-i desparta.
Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
In noaptea de 21/22.xx.2010 in jurul orei 3,30, partea vatamata O.C. a iesit dintr-un bar din apropierea parcului din Tg. Neamt cu intentia de a se deplasa spre locuinta. Imediat a fost acostat de un grup format din inculpatii F.G., C.R., I.R. si C.I. si numitii M.I. si M.X., intr-o zona intunecata unde iluminatul public nu functiona. Dupa ce i s-a cerut o tigara , partea vatamata a fost lovita mai intai de inculpatul C.I., iar ulterior si de ceilalti inculpati. Partea vatamata a fost deposedata prin violenta de catre inculpatii I.R., C.R. si F.G., mai intai de suma de 37 lei, iar ulterior de un telefon mobil si de un portofel in care avea suma de 200 lei. Telefonul a fost restituit partii vatamate in aceeasi imprejurare , suma de 37 lei a fost gasita ulterior asupra inculpatului C.R., dar suma de 200 lei nu a mai putut fi recuperata.
Imediat dupa ce a fost talharit, partea vatamata s-a intors in barul de unde plecase si unde s-a intalnit cu martorul G.M. , caruia i-a povestit ca a fost victima unei infractiuni, la scurt timp sesizand si organele de politie.
In urma agresiunii celor 4 inculpati, partea vatamata a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un nr. de 5-6 zile de ingrijiri medicale.
Situatia de fapt astfel retinuta rezulta din declaratia partii vatamate, procesul verbal de cercetare la fata locului din 22.04.2010 si plansa foto anexa nr. 216/22.xx.2010, plansa foto nr. 215/2010 cu aspecte de la examinarea obiectelor de imbracaminte purtate de inculpati, plansa foto nr. 217/2010 cu aspecte de la recunoasterea din grup, concluziile raportului de constatare medico-legala nr. 623/22.xx.2010 , procesul verbal de depistare din 22.xx.2010 , procesul verbal de examinare a persoanei din 22.xx.2010 si declaratiile martorilor V.M., G.C., N.L. si G.M..
Si declaratiile martorilor I.O. si V.C., nu infirma celelalte probe administrate in cauza, acestia aratand ca in fata lor M.X. a recunoscut ca el a inceput scandalul, acest scandal incepand de la o tigara.
In ceea ce priveste declaratiile martorilor M.I. si M.X., instanta retine ca acestia nu au fost de fata pe toata perioada derularii conflictului, acestia plecand de la locul conflictului imediat dupa ce acesta a inceput .
In cauza au mai fost audiati in circumstantiere martorii B.C., P.C. si E.V.
In drept faptele inculpatilor C.R. si F.G. intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de talharie prevazuta de art. 211 al. 1,2 lit.”b”,”c”, al. 2 ind. 1 lit. „a” Cod penal cu aplicarea art. 74 al. 2 Cod penal si art. 75 lit. „c” Cod penal raportat la art. 76 lit. „b” Cod penal, faptele inculpatului C.I. intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de talharie prevazuta de art. 211 al.1,2 lit.”b,”c”,al. 2 ind. 1 lit. „a” Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. „a” Cod penal , art. 75 lit.”c” Cod penal si art. 74 al. 2 Cod penal raportat la art. 76 lit. „b” Cod penal, iar faptele inculpatului I.R. intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de talharie prevazuta de art. 211 al.1,2 lit.”b”,”c”, al. 2 ind. 1 lit. „a” Cod penal cu aplicarea art. 74 al. 2 Cod penal si art. 99 si urmatoarele Cod penal raportat la art. 76 lit. „c” Cod penal .
In temeiul art. 334 Cod procedura penala va respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de talharie prevazuta de art. 211 al. 1,2, lit. „b”,”c”, al. 2 ind. 1lit.”a” Cod penal in infractiunea de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 al. 2 Cod penal fata de situatia de fapt retinuta din care rezulta ca scopul utilizarii violentei impotriva partii vatamate a fost pentru savarsirea furtului, cele doua activitati folosirea violentei si furtul fiind strans legate intre ele, acestea alcatuind latura obiectiva a infractiunii de talharie.
La individualizarea juridica a pedepsei , instanta va avea in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal .
Avand in vedere persoana inculpatilor, varsta tanara a acestora, lipsa de pregatire , conduita acestora inainte de savarsirea faptelor asa cum rezulta din declaratiile martorilor audiati si caracterizarile depuse , va retine in favoarea acestora circumstantele atenuante prevazute de art. 74 al. 2 Cod penal.
Avand in vedere gradul de pericol social al faptelor savarsite , imprejurarile comiterii acestora, urmarile produse precum si elementele care caracterizeaza persoana si conduita inculpatilor , in ceea ce priveste pe inculpatul minor I.R. si concluziile anchetei sociale si a referatului de evaluare, instanta apreciaza ca scopul educativ preventiv al pedepsei va putea fi atins fata de inculpati prin aplicarea unei pedepse privative de libertate orientata spre minimul special ca urmare a aplicarii dispozitiilor art. 76 Cod penal.
In baza art. 61 al. 1 Cod penal va mentine liberarea conditionata pentru restul de pedeapsa de 230 de zile de inchisoare ramas de executat din pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului C.I. prin sentinta penala nr. 1xx/19.xx.2009 pronuntata de Judecatorie.
In temeiul art. 83 Cod penal, va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata inculpatului I.R. prin sentinta penala nr. xx/19.xx.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 197 al. 3 teza I Cod penal cu aplicarea art. 99 Cod penal, art. 74 lit.”a”,”c” Cod penal si art. 76 lit.”b” Cod penal .In acelasi temei legal va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata aceluiasi inculpat I.R. prin sentinta penala nr. 1xx/19.xx.2009 pronuntata de Judecatorie in dosarul nr. xxxx/321/200x.
Va constata ca infractiunea pentru care inculpatul I.R. a fost condamnat prin sentinta penala nr. xx/19.xx.2009 este concurenta cu infractiunea pentru care acelasi inculpat a fost condamnat prin sentinta penala nr. 138/19.03.2009. In temeiul art. 36 al. 2 Cod penal raportat la art. 33 lit. „a” si art. 34 lit.”b” Cod penal va contopi pedepsele aplicate prin sentinta penala nr. xx/19.xx.2009 si nr5. 1xx/19.xx.2009, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare pe care o va adauga la pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta penala.
In baza art. 71 al. 2 Cod penal va interzice inculpatilor exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 al. 1 lit. „a”, teza II si lit.”b” Cod penal pe durata pedepsei aplicate.
Va mentine starea de arest acelor 4 inculpati si va deduce din pedeapsa aplicata durata arestarii preventive din data de 22.xx.2010 la zi.
In latura civila a cauzei constatand indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale , in temeiul art. 998 Cod penal ,art. 1003 Cod penal si art. 1000 al. 2 Cod civil va obliga inculpatii in solidar, inculpatul minor I.R. in solidar cu partile responsabile civilmente R.C. si R.M. la plata catre partea vatamata O.C. a sumei de 237 lei sustrasa de acestia si nerestituita si catre partea civila Serviciul Judetean de Ambulanta a sumei de 7 lei cu titlu de despagubiri civile reprezentand contravaloare transport si asistenta medicala.
Va depune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati a onorariilor pentru asistenta juridica din oficiu pentru inculpati.
Va lua act ca inculpatul F.G. a fost asistat de aparator ales in faza de judecata.
In baza art. 191 Cod procedura penala va obliga inculpatii , inculpatul minor I.R. in solidar cu partile responsabile civilmente la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat .
 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008