InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Neamt

Pretentii

(Sentinta civila nr. 977 din data de 15.04.2010 pronuntata de Judecatoria Targu Neamt)

Domeniu Prejudicii, daune | Dosare Judecatoria Targu Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Targu Neamt

SENTINTA CIVILA Nr. 977/ 15 .04.2010
Obiect: pretentii


Prin cererea inregistrata la aceasta instanta, reclamantul F.V. a chemat in judecata pe paratul M.C. si a solicitat ca in cauza sa fie pronuntata o hotarare judecatoreasca prin care acesta sa fie obligat sa-i plateasca suma de 5000 lei, cu titlu de daune morale.
In motivarea cererii, reclamantul arata urmatoarele :
La cererea paratului, a efectuat o lucrare partiala de finalizare a montarii instalatiei electrice la imobilul casa de locuit proprietatea acestuia.
La data de 17.04.2009, acest imobil a fost distrus in urma unui incendiu, incendiu care s-a produs din cauza supraincalzirii unui bec incandescent, asa cum rezulta din cuprinsul procesului verbal de interventie intocmit de ISU.
Paratul a formulat impotriva sa plangere penala, sustinand ca nu a avut calificarea necesara pentru montajul instalatiei electrice si a exercitat fara drept profesia de electrician, iar prin rezolutia data in dosarul nr. 8xx/P/20xx al Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.Neamt, s-a dispus scoaterea sa de sub urmarire penala.
Prin aceste afirmatii, paratul i-a cauzat grave deservicii in activitatea profesionala, motiv pentru care a formulat prezenta petitie, prin care solicita ca paratul sa-l despagubeasca moral.
In dovedire, a atasat la dosarul cauzei in copie act identitate, rezolutia Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.Neamt.
Cererea a fost legal timbrata.
Legal citat, paratul nu a formulat intampinare si nu s-a prezentat in instanta.
Instanta a dispus atasarea dosarului nr. 8xx/P/20xx al Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.Neamt.
Din actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt :
La cererea paratului, reclamantul a efectuat o lucrare partiala de finalizare a montarii instalatiei electrice la imobilul casa de locuit proprietatea acestuia.
La data de 17.04.2009, acest imobil a fost distrus in urma unui incendiu, care a avut ca mijloc de aprindere un bec incandescent.
Urmare a acestui incendiu, paratul a formulat impotriva reclamantului plangere penala, motivat de faptul ca acesta i-a executat, fara a avea calitatea necesara si in mod necorespunzator lucrarea de montare a instalatiei electrice.
Prin rezolutia data in dosarul nr. 8xx/P/20xx al Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.Neamt, s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de F.V., pentru savarsirea infractiunilor de distrugere si exercitare fara drept a unei profesii, prevazute de art. 217 alin. 4, art. 281 Cod penal.
S-a retinut la adoptarea acestei solutii ca incendiul a fost determinat de aprinderea unui bec cu incandescenta si ca faptuitorul are pregatirea scolara si profesionala in meseria de electrician, pe care o practica din anul 1999.
Reclamantul pretinde ca a suferit un prejudiciu moral, urmare a promovarii plangerii penale de catre parat, prin aceea ca i-a fost afectata activitatea profesionala.
Pentru a fi angajata raspunderea civila delictuala, trebuie indeplinite cumulativ mai multe conditii : existenta unei fapte ilicite, necesitatea existentei unui prejudiciu, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu si vinovatia celui care a cauzat prejudiciul.
Referitor la pozitia subiectiva a paratului, se retine faptul ca in materia raspunderii civile delictuale, aceasta va fi angajata si pentru cea mai usoara culpa, pornind de la intentie care imbraca doua forme: intentia directa - cand autorul faptei prevede rezultatul faptei si urmareste producerea lui, si intentie indirecta – cand autorul prevede rezultatul faptei si, desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui. Aprecierea intentiei se realizeaza in functie de elementele sale intrinseci, fara a fi necesara referirea la un criteriu exterior.
 Asadar, este necesar ca fapta ilicita sa fie imputabila autorului ei, adica autorul sa fi avut o vina atunci cand a savarsit-o, sa fi actionat deci cu vinovatie.
Instanta retine ca paratul s-a adresat cu plangere penala impotriva reclamantului, urmare a imprejurarii ca acesta i-a efectuat lucrarea electrica la imobil si ca ulterior imobilul a fost distrus urmare a unui incendiu provocat de un bec incandescent.
 Cu referire la aceste imprejurari, se retine ca plangerea penala nu a fost inaintata cu rea credinta si nu a avut un caracter vadit neintemeiat, cu atat mai mult cu cat paratul nu a formulat plangere la judecatorie impotriva solutiei respective, de neincepere a urmaririi penale.
 In ceea ce-l priveste pe parat, instanta apreciaza ca acesta a actionat pentru apararea unui interes legitim si ca nu a avut reprezentarea faptului ca, prin actiunea intreprinsa, chiar recurgand la calea justitiei, va produce reclamantului vreun prejudiciu.
In consecinta, in cauza dedusa judecatii, lipseste vinovatia autorului, pentru a putea fi antrenata raspunderea civila delictuala.
Pe de alta parte, reclamantul, care pretinde despagubiri morale, trebuie sa dovedeasca si faptul, si caracterul pricinuirii suferintelor morale.
Ori, in cauza, reclamantul nu a dovedit ca, prin promovarea plangerii penale, paratul i-a afectat activitatea profesionala in vreun fel sau ca a suferit urmare a afirmatiilor facute in plangerea respectiva.
In consecinta, pentru motivele expuse, in baza art. 998-999 Cod civil, instanta va respinge ca nefondata cererea reclamantului.

 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prejudicii, daune

Prejudiciu. Termen de prescriptie. - Sentinta civila nr. 544/LM/2008 din data de 30.12.2008
Conflict de drepturi. Anularea deciziei de imputare si restituirea drepturilor salariale retinute prin aceeasi decizie. - Sentinta civila nr. 80/lm/2008 din data de 17.02.2009
prejudiciu de producerea unui accident de circulatie si a asiguratorului sau. - Decizie nr. 72/R/ din data de 31.01.2005
Raspundere patrimoniala. Lipsa in gestiune. Actiune respinsa, nefiind indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii patrimoniale al angajatului. Lipsa culpei. Prejudiciu incert - Sentinta civila nr. 699 din data de 21.06.2016
Coproprietar obligat sa-si dea consimtamantul la efectuarea unui bransament de apa. Obligare coproprietar la repararea pagubei produsa ca urmare a inundarii apartamentului vecin. Cerere reconventionala. Coproprietar obligat la plata contravalorii consumul - Decizie nr. 117 din data de 01.04.2015
plata cheltuielilor neachitate de chiriasul evacuat - Sentinta civila nr. 436 din data de 10.10.2014
Obligarea societatii de asigurare la plata daunelor rezultate dintr-un accident rutier - Decizie nr. 49 din data de 30.01.2014
Raspunderea patrimoniala. Lipsa in gestiune - Sentinta civila nr. 549 din data de 02.05.2012
Infractiuni silvice. Incadrarea corecta in functie de valoarea diurnei.Legea penala mai favorabila. - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 576/C din data de 10.04.2009
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 6C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 4C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 3C din data de 08.01.2010
abuz in serviciu contra intereselor publice - Decizie nr. 12 din data de 11.03.2009
Suspendare act administrativ. Conditiile legale. Cazul bine justificat, definit de art.2 lit. t din Legea nr.554/2004, poate fi determinat de rezolutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror in privinta pretinselor conditii frauduloase ... - Decizie nr. 2081/R din data de 14.10.2011
Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora - Sentinta civila nr. 322/S din data de 14.12.2009
Raspundere patrimoniala. Restituirea sumelor nedatorate. - Decizie nr. 448 din data de 22.03.2017
Legea nr. 33/1994. Stabilirea intinderii prejudiciului suferit de persoana expropriata. Intelesul sintagmei „prejudiciu cauzat proprietarului”. - Decizie nr. 91/A din data de 27.05.2010
Raspundere patrimoniala. Conditii. - Decizie nr. 906 din data de 28.09.2009
Raspundere materiala a angajatului. Prejudiciu cauzat prin lipsa in gestiune - Decizie nr. 1202 din data de 01.11.2007