InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

CONFLICT DE COMPETENTA. ANULARE HOTARARE COMISIE JUDETEANA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE

(Sentinta civila nr. 2 din data de 29.06.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Conflict negativ de competenta; Fondul funciar; Proprietate privata | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau

CONFLICT DE COMPETENTA. ANULARE HOTARARE COMISIE JUDETEANA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE

49, 85, 160 Sentinta civila nr. 2 din 29 iunie 2009

Prin sentinta civila nr. 564/11.06.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt in dosarul nr. 6953/279/2008 s-a admis exceptia necompetentei materiale. S-a declinat competenta de solutionare a plangerii formulate in temeiul Legii 18/1991 de petenta K. E. impotriva hotararii nr. 7248/17.10.2008 emisa de Comisia Judeteana N. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor in favoarea Judecatoriei Piatra Neamt.
S-a  constatat ivit conflictul de competenta si in consecinta:
S-a suspendat din oficiu procedura de judecata a plangerii formulate.
A fost inaintat dosarul catre Curtea de Apel Bacau pentru pronuntarea regulatorului  de competenta.
Pentru a pronunta aceasta  sentinta s-au   retinut  urmatoarele:
Prin sentinta civila nr. 4743 pronuntata la data de 2.12.2008 de Judecatoria Piatra Neamt a fost admisa exceptia necompetentei materiale si s-a declinat competenta de solutionare a cauzei avand ca obiect fond funciar, formulata de petenta K.E. in contradictoriu cu intimata Comisia judeteana N. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor in favoarea Tribunalului Neamt – Sectia civila.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta  a avut in vedere ca petenta a chemat in judecata parata Comisia judeteana N. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, solicitand restituirea imobilelor detinute de ascendentii sai  si confiscate de stat.
Instanta, in baza art. 129 Cod de procedura civila, a solicitat reclamantei sa-si precizeze obiectul actiunii, astfel ca la primul termen de judecata, reclamanta a invederat ca solicita retrocedarea in natura a terenurilor, motiv pentru care s-a invocat din oficiu exceptia necompetentei materiale a cererii, considerandu-se obiectul acesteia ca fiind de competenta tribunalului. S-au avut in vedere pentru aceasta prevederile art. 2 lit. f Cod de procedura civila, potrivit carora tribunalul judeca procesele si cererile in materie de expropriere, astfel ca fata de dispozitiile art. 158 al. 3 Cod procedura civila, competenta a fost declinata.
Ulterior inregistrarii cauzei pe rolul Tribunalului Neamt, petenta a formulat mai multe precizari ale actiunii, aratand ca pentru imobilele trecute abuziv in proprietatea statului prin Decretul-lege 445/1966, si care apartinusera lui V.P.B. , si imobilele preluate de la E.P., a formulat si notificari in baza Legii 10/2001, care nu au fost solutionate, astfel ca prin urmare, solicita admiterea contestatiei asa cum a fost formulata, cu consecinta anularii hotararii nr. 7248/17.10.2008 si obligarea comisiei de fond funciar sa elibereze titlul de proprietate pentru terenurile solicitate. Mai mult, in precizarile depuse la fila 29 formuleaza contestatie si impotriva hotararii nr. 197/21.08.2008 emisa de Comisia locala P. N. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a carei validare a fost dispusa prin hotararea comisiei judetene contestata in prezentul dosar.
Intimata Comisia judeteana N. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a formulat intampinare in care a invocat exceptia necompetentei materiale a Tribunalului Neamt, intrucat solutionarea unor astfel de plangeri este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala este situat terenul.  
Analizand cererea formulata, tribunalul a retinut ca, desi petenta face trimitere la un amalgam de legi (legile fondului funciar, Legea 10/2001, legea contenciosului administrativ) care, fiecare atrag, in ipoteza accesului la justitie, competente ale unor instante diferite, este clar ca prin actiunea sa solicita anularea hotararii 7248/2008 emisa de Comisia judeteana Neamt pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor in temeiul legilor fondului funciar. De aceea in cadrul procesual pe care dansa l-a stabilit, a inteles sa-si indrepte actiunea impotriva comisiei emitente a hotararii, inca din primele randuri ale cererii introductive a mentionat clar ca isi indreapta plangerea impotriva hotararii nr. 7248/2008.
Aceeasi solicitare a fost reluata si in revenirile ulterioare, astfel incat nu lasa loc nici unui dubiu in privinta calificarii juridice a cererii. Mai mult decat atat, la un moment dat isi indreapta criticile si impotriva hotararii comisiei locale, care a fost validata prin hotararea contestata a comisiei judetene.
Judecatoria Piatra Neamt si-a motivat solutia de declinare pe dispozitiile art. 2 lit. f Cod de procedura civila referitoare la judecarea proceselor in materie de expropriere, implicit in temeiul Legii 33/1994, pe care insa, contestatoarea nu a invocat-o, si nu si-a fondat cererea pe acest act normativ. Mai mult decat atat, in dispozitivul sentintei se mentioneaza ca obiectul actiunii il constituie o cerere din materia fondului funciar.
Avand in vedere ca petenta a urmat procedura administrativ-jurisdictionala prealabila obligatorie reglementata de legile fondului funciar, finalizata cu emiterea unei hotarari de catre Comisia judeteana N. pe care petenta o contesta in prezentul litigiu, verificarile instantei sunt limitate la a analiza legalitatea si temeinicia celor dispuse de autoritatea administrativa, asupra cererii cu care petenta a investit-o.
In fata instantei, plangerea formulata are caracterul unei cai de atac, asa fiind si reglementata, de altfel, la art. 53 al. 2 din Legea 18/1991, astfel ca, fiind o continuare a procedurii prealabile administrative, continuare desfasurata insa in fata instantei judecatoresti cu plenitudine de jurisdictie, asa cum cer rigorile art. 6 CEDO, nu poate fi  schimbata in acest stadiu procesual cauza cererii.
Fata de calificarea juridica incontestabila a cererii, exceptia necompetentei materiale a tribunalului, invocata de intimata Comisia judeteana N. a aparut  ca intemeiata,  fiind  admisa.
Potrivit art. 53 al. 2 din Legea 18/1991, impotriva hotararii comisiei judetene se poate face plangere la judecatoria in a carei raza teritoriala este situat terenul, in termen de 30 de zile de la comunicare. Mentiunea expresa face ca dispozitia care reglementeaza competenta in aceasta materie sa fie imperativa, nesuportand derogari.
In aceste conditii, admitand exceptia, in temeiul art. 158 Cod de procedura civila tribunalul a declinat competenta de solutionare a plangerii in favoarea Judecatoriei Piatra Neamt, si fata de declinarile reciproce de competenta, a constatat ivit conflictul negativ de competenta reglementat la art. 20 pct. 2 Cod de procedura civila.
Respectand prevederile art. 21 Cod de procedura civila, tribunalul a procedat la suspendarea din oficiu a procedurii si inaintarea dosarului catre Curtea de Apel Bacau, competenta, in temeiul art. 22 al. 2 Cod de procedura civila, a hotari asupra conflictului.  
Conflictul negativ de competenta a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bacau sub nr.6953/279/2008, retinandu-se urmatoarele:
Din examinarea cererii de chemare in judecata formulata de  petenta si inregistrata pe rolul Judecatoriei Piatra Neamt sub nr.6953/279/2008 rezulta cu claritate ca aceasta ataca hotararea Comisiei Judetene pentru  stabilirea dreptului de  proprietate privata asupra terenurilor N. nr.7248/ 17.10.2008. Astfel, se  precizeaza in primele randuri „fac plangere impotriva hotararii 7248/ 17.10.2008” , iar in final solicita „casarea hotararii nr. 7248/17.10.2008”.  Este adevarat ca petenta face referire la un amalgam de legi, dar  cererea de chemare in judecata este suficient motivata in fapt si ingaduie instantei o calificare legala corecta.
Astfel, aceasta a urmat procedura administrativ - jurisdictionala  prealabila reglementata de legile fondului funciar si  fiind  nemultumita de cuprinsul hotararii Comisiei Judetene N. a contestat-o in instanta.
In speta, devin astfel incidente dispozitiile art.53 din Lg.18/1991 conform cu care – „impotriva hotararii Comisiei Judetene se poate face plangere la judecatoria in a carei raza teritoriala este situat terenul, in termen de 30 de zile de la comunicare”.
Pe cale de consecinta Curtea concluzioneaza ca Judecatoria Piatra Neamt  este instanta competenta sa solutioneze prezenta cauza, motiv pentru care va stabili competenta in favoarea acesteia.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Conflict negativ de competenta; Fondul funciar; Proprietate privata

Legea nr. 85/2006. Tranzactia incheiata de lichidatorul judiciar al societatii comerciale debitoare si creditoarea – societate comerciala, intr-un litigiu comercial. Cerere formulata de lichidatorul judiciar si creditor de confirmare a tranzactiei de... - Decizie nr. 127 din data de 01.02.2011
Contestatie la tabelul preliminar al creditorilor. Notificarea creditorilor neidentificati in lista prevazuta de art. 28 alin. 1 lit. c din legea nr. 85/2006 cu privire la deschiderea procedurii insolventei. Termenul limita pentru inregistrarea crean... - Decizie nr. 114 din data de 28.01.2011
Contestatia in anulare. Citarea recurentului – administrator statutar al societatii debitoare la adresa mentionata in registrul comertului. - Decizie nr. 194 din data de 08.02.2011
Dreptul familiei. Partaj de bunuri comune. Bun propriu. - Decizie nr. 522 din data de 29.03.2011
Calitatea procesuala pasiva a Consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in raporturile juridice privind finantarea unitatilor de invatamant. - Decizie nr. 500 din data de 28.03.2011
Recurs - diferente drepturi salariate personal invatamant conform Legii 221/2008 cu modif. din octombrie 2008. - Decizie nr. 142 din data de 02.02.2011
Calea de atac impotriva hotararii/incheierii primei instante prin care pe parcursul urmaririi penale, in temeiul art. 5 alin. 3 din Legea nr. 76/2008, s-a admis cererea pentru autorizare prelevare de probe biologice fara consimtamantul suspectului fo... - Decizie nr. 130 din data de 11.02.2011
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale. Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor. - Decizie nr. 11 din data de 27.01.2011
Infractiuni de coruptie. Darea de mita. Instigarea inculpatului de catre denuntator sa savarseasca fapta supusa judecatii. - Decizie nr. 19 din data de 15.02.2011
Cerere intemeiata pe Legea 64/1995 Neretroactivitatea Legii 85/2006 - Decizie nr. 725 din data de 24.10.2008
Indemnizatia pentru cresterea copilului – situatia nasterii copiilor gemeni. Natura juridica a indemnizatiei. Scopul legii. - Decizie nr. 660 din data de 12.10.2008
UCIDERE DIN CULPA. VATAMARE CORPORALA DIN CULPA. OBLIGAREA LA DESPAGUBIRI A UNUI ASIGURATOR DIN STRAINATATE. APLICAREA DISPOZITIILOR DIN LEGISLATIA NATIONALA PRIVITOARE LA ASIGURARI. - Decizie nr. 139 din data de 25.02.2010
EXERCITAREA ACTIUNII CIVILE IN CADRUL PROCESULUI PENAL. ANULAREA ACTELOR SUBSECVENTE CA EFECT AL ANULARII ACTULUI PRINCIPAL. OCROTIREA BUNEI CREDINTE SI ASIGURAREA SECURITATII DINAMICE A CIRCUITULUI CIVIL. - Decizie nr. 110 din data de 12.02.2010
DESPAGUBIRI. OBLIGARE ASIGURATOR. CUANTUM. ACTUL NORMATIV CARE SE ARE IN VEDERE: ORDINUL CSA NR.113133/2006 SAU ORDINUL C.S.A. NR.3108/2004 - Decizie nr. 100 din data de 11.02.2010
ASISTENTA JURIDICA. NOTIUNEA DE INTERESE CONTRARE. MOTIVAREA INCHEIERII PRIN CARE S-A DISPUS MENTINEREA ARESTARII PREVENTIVE - Decizie nr. 36 din data de 20.01.2010
ACHIZITII PUBLICE. SELECTIA SI CALIFICAREA OFERTANTILOR. SESIZAREA TRIBUNALULUI CU O CERERE PENTRU DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI IMPOTRIVA UNUIA DINTRE MEMBRII ASOCIERII DECLARATE CASTIGATOARE. APLICAREA ART. 181 DIN ORDONANTA DE URGENTA A GUVER... - Decizie nr. 157 din data de 11.02.2010
TAXA PE VALOAREA ADAUGATA. REGIMURI SPECIALE. PERSOANA FIZICA AUTORIZATA. CONTRACT DE MANDAT. PRESTARE DE SERVICII. - Decizie nr. 36 din data de 14.01.2010
SUSPENDAREA JUDECARII ACTIUNII AVAND CA OBIECT DREPTURI SALARIALE IN SITUATIA IN CARE PARATA SE AFLA IN PROCEDURA DE INSOLVENTA - Decizie nr. 213 din data de 22.02.2010
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. EMITEREA DECIZIEI DE REVIZUIRE IN CONDITIILE ART.92 ALIN.L DIN LEGEA 19/2000 SI A DECIZIEI DE CONSTATARE SI RECUPERARE A DEBITULUI CONSTATAT IN CONDITIILE ART. 187(1) DIN LEGEA 19/2001. - Decizie nr. 122 din data de 08.02.2010
Constructie edificata fara autorizatie de construire. Intrare in legalitate. - Decizie nr. 1074 din data de 13.11.2009