InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

Procedura insolventei. Admisibilitatea recursului declarat impotriva hotararii de inchidere a procedurii de catre un creditor care nu a formulat declaratie de creanta.

(Decizie nr. 1035 din data de 06.11.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau

19. Procedura insolventei. Admisibilitatea recursului declarat impotriva hotararii de inchidere a procedurii de catre un creditor care nu a formulat declaratie de creanta.

Procedura insolventei.
      
       Legea nr. 85/2006: art. 3 pct. 7

      Creditorul care nu a formulat declaratie de creanta, nu are calitate procesuala de a declara recurs impotriva sentintei de inchidere a procedurii, intrucat nu a avut calitate de creditor in cadrul procedurii.
      Tertele persoane care nu au participat la judecata in fata primei instante, nu pot exercita calea de atac a recursului. Regula este riguroasa si se intemeiaza pe principiul relativitatii lucrului judecat.
      Procedura insolventei, desi prin caracterul ei de procedura colectiva deroga in unele privinte de la procedura de drept comun, in ceea ce priveste stabilirea calitatii procesuale a partilor nu sunt exceptii.

Curtea de Apel Bacau – Sectia comerciala,
de contencios administrativ si fiscal
Decizia civila nr. 1035 din 6 noiembrie 2009
      
      Prin sentinta civila nr. 896/04 iunie 2009 pronuntata de Tribunalul Bacau in acest dosar s-a dispus aprobarea raportului final depus de lichidatorul judiciar.
      In temeiul art. 132 al 2 din Legea nr. 85/2006, a fost inchisa procedura falimentului debitoarei S.C R. S.R.L.
      S-a dispus radierea debitoarei, debitorului S.C R. S.R.L cu sediul in Bacau, inmatriculata la O.R.C. sub nr... din Registrul Comertului.
      S-a descarcat lichidatorul judiciar C. SRL, de orice indatoriri si responsabilitati.
      S-a dispus notificarea prezentei hotarari creditorilor, debitorului, D.G.F.P BACAU, O.R.C de pe langa Tribunalul Bacau sau altor registre pentru efectuarea mentiunilor din oficiu si publicarea in Buletinul procedurilor de insolventa.
      S-a dispus plata sumei de 3.000 lei pentru perioada de administrare si a sumei de 9.000 lei pentru perioada de faliment, din fondul de lichidare.
      Solutia a fost pronuntata pe baza constatarilor judecatorului sindic ca la data de 02.04.2009 lichidatorul judiciar desemnat sa administreze procedura insolventei debitorului S.C R. S.R.L a solicitat sa se dispuna inchiderea procedurii, ca urmare aprobarii raportului final de lichidare si distribuire a sumelor obtinute, constatand ca toate sumele au fost distribuite si s-a aprobat raportul final cu propunerea de inchidere a procedurii,
      In temeiul art. 132 al. 2 din legea privind procedura insolventei s-a dispus inchiderea procedurii insolventei si radierea debitorului.
      In ce priveste onorariul lichidatorului judiciar se apreciaza ca, suma de 12.000 lei pentru toata perioada reprezinta un onorariu echitabil raportat la munca depusa si la complexitatea cauzei.
      In termen legal a declarat recurs Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului Bucuresti, criticand solutia pentru urmatoarele motive:
      Nici un act procedural nu a fost comunicat catre Autoritatea Pentru Valorificarea Activelor Statului, fiind indicate prevederile art. 85 si urm. Cod procedura civila, prin aceasta Autoritatea Pentru Valorificarea Activelor Statului fiind lipsit de orice drept la aparare, neavand posibilitatea de a formula nici un fel de cerere in cauza, desi are calitatea de creditor fata de falita.
      Recurenta a luat cunostinta de dosar doar prin intermediul Buletinului procedurilor de Insolventa in care s-a publicat doar sentinta ce face obiectul recursului, astfel ca acesteia i s-a luat posibilitatea de a lua parte in procedura, nefiind notificata.
      In cauza s-a incalcat principiul contradictorialiatii si al dreptului la aparare: judecarea oricarei cauze trebuie sa fie facuta potrivit acelorasi reguli procesuale pentru toti participantii in cauza.
      A mai aratat recurenta ca lichidatorul judiciar nu a verificat decat superficial activitatea debitoarei, mai ales fata de faptul ca Autoritatea Pentru Valorificarea Activelor Statului avea calitatea de creditor bugetar si nu a aplicat corect regulile raspunderii instituite de dispozitiile art. 138 si urm. Din legea nr. 85/2006.
      Prin intampinare, S.C. Contexpert S.P.R.L BACAU, in calitate de lichidator al S.C. R. S.R.L BACAU, a invocat o serie de exceptii, precum: lipsa capacitatii procesuale a recurentei Autoritatea Pentru Valorificarea Activelor Statului Bucuresti, intrucat aceasta nu a avut calitatea de participant in dosarul de faliment si pana la data inchiderii procedurii nu a solicitat inscrierea creantei sale; prematuritatea formularii recursului, intrucat hotararea atacata nu i-a fost comunicata, astfel ca nu poate face aparari pertinente.
      Pe fondul cauzei, a solicitat respingerea recursului.
      Examinand sentinta recurata din perspectiva exceptiilor invocate, cat si a motivelor de recurs, retine urmatoarele:
      Intr-adevar, recurenta A.V.A.S BUCURESTI nu a avut calitatea de participant in dosarul de faliment nr... (actual nr. 87/110/2009), venind pentru prima data in recurs cu cerere prin care isi expune calitatea de creditor bugetar.
      Tertele persoane care nu au participat la judecata in fata primei instante, nu pot exercita calea de atac a recursului. Regula este riguroasa si se intemeiaza pe principiul relativitatii lucrului judecat.
      Astfel, in principiu hotararea judecatoreasca in materie civila are putere de lucru judecat numai intre partile litigante.
      In consecinta, nici unei persoane din afara procesului nu i se poate permite sa se judece direct in fata instantei de recurs si, ca atare numai partile care au participat la solutionarea procesului in fond au dreptul de a exercita calea de atac a recursului.
      In speta, recurenta nefiind parte in proces, nu are calitate procesuala activa pentru a putea declara recurs.
      Procedura insolventei, desi prin caracterul ei de procedura colectiva deroga in unele privinte de la procedura de drept comun, in ceea ce priveste stabilirea calitatii procesuale a partilor nu sunt exceptii.
      Cat priveste justificarea recurentului de a nu fi avut posibilitatea de a se inscrie in procedura si de a formula cerere de creanta, dat fiind ca niciuna din hotararile judecatorului sindic nu a fost publicata, se constata ca nu au corespondent in realitate.
      Astfel, retinand doar faptul ca sentinta civila nr. 542/15 martie 2004, pronuntata de judecatorul sindic, prin care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei in baza Legii nr. 64/1995 modificata prin O.G. nr. 38/2002, a fost publicata prin presa, respectiv in Ziarul de Bacau din 08 aprilie 2004 si 11 noiembrie 2004, asa cum rezulta din raportul administratorului judiciar (fila.. dosar), se poate constata ca sustinerile recurentei sunt nefondate.
      Referirile recurentei la legalitatea si temeinicia hotararii recurate nu pot fi retinute, deoarece este de principiu ca numai partile din proces pot sa se planga impotriva hotararilor judecatoresti folosind caile de atac.
      Astfel, facand aplicatiunea art. 137 Cod procedura civila, Curtea va admite exceptia lipsei calitatii procesuale active si, in consecinta, va respinge recursul promovat de o persoana ce nu avea dreptul la aceasta cale de atac.
      
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006