InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sf. Gheorghe

Evacuare - inadmisibilitate acordare daune cominatorii

(Sentinta civila nr. 2176 din data de 05.11.2008 pronuntata de Judecatoria Sf. Gheorghe)

Domeniu Executarea silita | Dosare Judecatoria Sf. Gheorghe | Jurisprudenta Judecatoria Sf. Gheorghe

Dosar. Nr. /305/2008


ROMANIA

JUDECATORIA SF. GHEORGHE

SENTINTA CIVILA  NR. 2176
Sedinta publica din data de  5 noiembrie 2008
Complet compus din :
PRESEDINTE – 
GREFIER- 


         Pe rol fiind  solutionarea cererii formulata de  reclamantul M. SF. G. prin primar,in contradictoriu cu parata A. P. „ C. 59 „ avand ca obiect evacuare.  
         La apelul nominal facut in sedinta publica, se prezinta pentru  reclamanta c. j M.  E., lipsa fiind parata.
         Procedura de citare este legal indeplinita.
         S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
         Instanta constata ca parata nu a raspuns la interogatoriul comunicat la termenul anterior si aplica prevederile art.225 C.p. civ.
         Reprezentanta reclamantei arata ca nu mai are alte cereri de formulat.
         Nemaifiind alte probe de solicitat, nici din oficiu de administrat, instanta constata terminata procedura probatorie si acorda cuvantul in fond.
         Reprezentanta reclamantei arata ca intre SC G. C. SA si A.  P. „ C.59 „ s-a incheiat contractul de inchiriere nr. _____/____.2005  pentru apartamentul unde se afla sediul asociatiei,  contractul incetand la data de ___.____.2005.
         In baza Hotararii  Consiliul. Local al mun. ________ , nr. __/2007 din gestiunea Gospodariei Comunale s-a preluat in  gestiunea directa a Municipiului _________ administrarea , intretinerea, repararea si reabilitarea fondului locativ  aflat in proprietatea mun. __________.
         Avand in vedere  numarul mare de cereri pentru acordarea unui fond locativ din partea cetatenilor, precum si faptul ca contractul de inchiriere a apartamentului a incetat reclamanta, a somat asociatia pentru eliberarea si   predarea  apartamentului, totodata  arata ca asociatia nu are restante fata de reclamanta .
         Reprezentanta reclamantei, solicita admiterea cererii astfel cum a fost formulata si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.

JUDECATORIA

    Deliberand in cauza de fata, constata urmatoarele:
    Prin cererea formulata si inregistrata pe rolul acestei instante la data de ___.____.2008, sub nr. _______/305/2008, reclamantul M. S.G.prin primar, in contradictoriu cu parata A.  P. „C. ___”, a solicitat instantei pronuntarea unei hotarari prin care:
    - sa se constate ca la data de __.___.2005 a incetat Contractul de inchiriere nr. ____/__.__.2005 incheiat intre SC G. C. SA si parata, avand ca obiect inchirierea apartamentului situat in _________, str.__________, bl. ____, sc. __, ap.__, jud. _______;
    - sa se dispuna evacuarea neconditionata a acesteia din imobilul aratat:
    - sa fie obligata parata la plata de daune cominatorii in suma de _____ de lei pe fiecare zi de intarziere pana la predarea efectiva a apartamentului;
    - cu cheltuieli de judecata.
    In motivarea actiunii reclamanta a aratat ca intre SC G. C. SA si parata a fost incheiat Contractul de inchiriere nr. _____/___.___.2005, care a incetat la data de ___.___.2005.
    Mai arata reclamanta ca desi parata a fost somata sa elibereze si sa predea apartamentul aceasta nu s-a conformat celor solicitate.
    In drept au fost invocate prevederile art. 1436 si urmat. Cod civil, Legea nr. 114/1996.
    Parata legal citata, nu a formulat intampinare si nu s-au prezentat in fata instantei pentru a propune probe in apararea sa.
    In dovedire si in aparare, instanta a administrat proba cu inscrisuri, in cadrul careia au fost depuse la dosarul cauzei fotocopii de pe contract de inchiriere, hotarare, somatie si s-a luat interogatoriul paratei.
    Actiunea a fost legal timbrata cu ___ lei TJT si ___ lei TJ.
    Din actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
    Prin Contractul de inchiriere nr. ____/____.___.2005 (f. 8-9) incheiat intre SC.G. C. SA, in calitate de locator si parata, in calitate de locatar, prima a inchiriat apartamentul proprietatea sa situat in ____________, str.______, bl. ____, sc. ___, ap.____, jud. ______, pana la data de ___.___.2005.
    Parata au fost somata sa paraseasca imobilul sus mentionat (f. 6-7), datorita numarului mare de cereri de locuinte sociale inregistrate la primarie,  dar nu s-a conformat celor cerute.
    Instanta mai retine ca in prezent reclamantul gestioneaza in mod direct administrarea, repararea si reabilitarea fondului locativ aflat in proprietatea sa, prin preluare de la  SC G. C. SA, conform Hotararii nr. 228/2007 a Consiliului local _______ (f. 5) si prin urmare are calitate procesuala activa.
    Instanta urmeaza sa admita actiunea reclamantei, pentru motivele care vor fi aratate in continuare:
    Astfel, potrivit art. 1436 al. 1 Cod civil, locatiunea facuta pentru un timp determinat inceteaza de la sine cu trecerea termenului, fara sa fie trebuinta de o prealabila instiintare, iar conform art. 1438 din acelasi act normativ, cand s-a notificat concediul, locatarul chiar daca ar fi continuat a se servi de obiectul inchiriat sau arendat, nu poate opune relocatiunea tacuta.
    De asemenea, potrivit art. 25 al. 1 din Legea nr. 114/1996, evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile, iar conform art. 480 Cod civil, proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege.
    Prin urmare proprietarul unui bun are posesia, folosinta si dispozitia asupra acestuia, neputand fi ingradit in exercitarea acestor prerogative decat in limitele determinate de lege.
    Actiunea in evacuare fiind o forma a actiunii in revendicare, reclamanta trebuie sa fie titularii dreptului subiectiv.
    Reclamanta a facut dovada dreptului de proprietate prin Contractul de inchiriere nr. _____/___.____.2005 depus la dosarul cauzei (f. 8-9) si Hotararea nr. ____/2007 a Consiliului local _________ (f. 5).
    In schimb, parata nu a facut dovada vreunui titlu locativ, ocupand in mod abuziv imobilul respectiv, motiv pentru care poate fi evacuata oricand si neconditionat, la cererea titularilor dreptului.
    De asemenea instanta retine ca a expirat la data de ___.___.2005, contractul de inchiriere, acesta fiind incheiat pe perioada determinata, iar partile nu au mai reinoit acest contract.
    Fata de cele aratate, instanta, in baza art. 111 C. pr. civ., rap. la art. 1436 si 1438 Cod civil, va constata ca la data de ___.____.2005 a incetat Contractul de inchiriere nr. ____/__.___.2005 incheiat intre SC G. C. SA si parata, avand ca obiect inchirierea apartamentului situat in ________, str. ________, bl. _____, sc.___, ap.____, jud. ________.
    De asemenea, avand in vedere ca parata nu au un titlu locativ asupra imobilului, instanta, in baza art. 480 Cod civil, rap. la art. 25 din Legea nr. 114/1996, va admite actiunea si pe cale de consecinta va dispune evacuarea neconditionata a paratei A. P.,C. 59” din apartamentul situat in _______, str. _____, bl.____, sc.___, ap. ___, jud. ______,  proprietatea reclamantei.
     In schimb instanta va respinge capatul de cerere privind plata de daune cominatorii, ca neintemeiat, pentru motivele care vor fi aratate in continuare:
     Astfel, potrivit art. 578 C. pr. civ., daca partea obligata sa paraseasca ori sa predea un imobil nu-si indeplineste aceasta obligatie in termen de 5 zile de la primirea somatiei, ea va fi indepartata prin executare silita, iar imobilul va fi predat celui indreptatit, iar conform art. 579 din acelasi act normativ, in vederea executarii silite a obligatiei prevazute la art. 578, executorul judecatoresc va soma pe debitor sa paraseasca de indata imobilul, iar in caz de impotrivire, va elibera imobilul cu ajutorul fortei publice, punand pe creditor in drepturile sale.
     De asemenea, potrivit art. 572 C. pr. civ., in cazul in care obligatia debitorului prevazuta in titlul executoriu consta in lasarea posesiunii unui bun, in predarea unui bun ori a folosintei acestuia, in desfiintarea unei constructii, plantatii sau a altei lucrari ori in indeplinirea oricarei alte activitati stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului, iar debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa in termenul prevazut in somatie, executorul sau, dupa caz, creditorul, in raport cu imprejurarile cauzei si natura obligatiei ce se executa, va proceda fie la executarea silita, fie va sesiza instanta de executare in vederea aplicarii unei amenzi civile.
    Prin urmare, intrucat hotararea de evacuare se pune in executare prin intermediul executorului judecatoresc, parata nu poate fi obligata la plata de daune cominatorii in aceasta faza a judecatii si nici in faza de executare silita, ci eventual la plata unei amenzi civile, dar numai in faza de executare silita.
    Totusi, reclamantul poate sesiza, alternativ cu punerea in executare a hotararii, daca parata nu o executa de buna voie,  instanta de executare in vederea aplicarii unei amenzi civile, in conditiile art. 572 C. pr. civ...
    Fata de prev. art. 274 C. pr. civ., fiind in culpa procesuala, instanta va obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de _____ lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand TJT si TJ. 
    


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
    
    
     Admite in parte cererea formulata de reclamantul M. S. G., prin primar, cu sediul in ______, str.___________, nr.___, jud.______,  impotriva paratei A.  P.C. ___”, cu sediul in ____________, str. _____________, bl.____, sc.____, ap.____, jud. ________ si in consecinta:
     Constata la data de __.___.2005 a incetat Contractul de inchiriere nr. _____/___.____.2005 incheiat intre SC G. C. SA si parata, avand ca obiect inchirierea apartamentului situat in _________, str. __________, bl. ____, sc. ___, ap. ___, jud. ________.
     Dispune evacuarea neconditionata a paratei A.  P.„C. 59” din apartamentul situat in _________, str. ________, bl._____, sc. ___, ap. ___, jud. _______.
     Respinge capatul de cerere privind plata de daune cominatorii, ca neintemeiat.
     Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de ______ lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica din data de ____._____.2008.
     PRESEDINTE GREFIER








Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita

Incheiere - Investire cu formula executorie - Hotarare nr. IIII din data de 22.02.2010
Obligatia de a face - Decizie nr. 816 din data de 27.11.2017
Titlul de creanta si titlul executoriu potrivit codului de procedura fiscala - acte distincte. - Decizie nr. speta 6 din data de 08.01.2008
CHELTUIELI JUDICIARE - Decizie nr. 66/A din data de 05.02.2004
Incuviintarea executarii silite a unei creante prescrise - Decizie nr. 64/A/CC/ din data de 11.07.2005
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017
Titlu suspendarea executarii - Sentinta comerciala nr. 212/CA din data de 15.04.2010
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. - Decizie nr. 154 din data de 04.03.2010
Executare silita - Decizie nr. 155 din data de 04.03.2010
Validarea popririi. Termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Validarea popririi - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Competenta de solutionare a litigiului purtand asupra executarii silite a unei hotarari pronuntate in contencios administrativ. - Sentinta civila nr. 7/F din data de 31.08.2005
Executarea silita - Sentinta civila nr. 1119/C din data de 26.05.2012
Executare silita prin poprire. Obligatiile tertului poprit in cazul in care executarea silita este suspendata. - Decizie nr. 288 din data de 18.04.2013
Executarea silita a creantelor fiscale stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ. - Hotarare nr. 477 din data de 23.01.2013
Titlu executoriu emanand de la o instanta straina. Incuviintarea executarii silite. Limitele investirii. Dispozitii aplicabile. - Decizie nr. 389 din data de 28.06.2012
Executarea silita a titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare - Decizie nr. 401 din data de 04.05.2006
Executare silita imobiliara. Anulare licitatie - Decizie nr. 309 din data de 07.04.2006
Incuviintarea executarii silite - Decizie nr. 164 din data de 24.02.2006
Cererea de incuviintare a executarii silite. - Decizie nr. 1070 din data de 17.11.2005