InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Pretentii

(Sentinta civila nr. 9606 din data de 02.07.2015 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

R O M A N I A
JUDECATORIA SECTORULUI 3 BUCURESTI


               SENTINTA CIVILA  NR. 9606
       SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE 02 IULIE 2015
               INSTANTA CONSTITUITA  DIN:
               PRESEDINTE:  ..
               GREFIER …

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamantii … si pe paratele …, avand ca obiect  „pretentii”.
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica de la data de 04.06.2015 si au fost consemnate in incheierea de sedinta de la termenul respectiv, incheiere care face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la data de 18.06.2015 si 02.07.2015, cand in aceeasi compunere a hotarat urmatoarele:
INSTANTA

Asupra cauzei de fata deliberand, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti la data de … sub nr. …, reclamantii .. au solicitat instantei in contradictoriu cu paratele …., obligarea paratelor la plata sumei de 50.000 lei catre fiecare reclamant, cu titlu de daune morale, ca urmare a leziunilor  suferite in urma accidentului rutier din data de 12.04.2014.
In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca in data de … in jurul orelor 11:50 parata . … a condus autoturismul auto marca Dacia Logan cu numarul de inmatriculare … pe DN73 in afara localitatii …. din directia …i catre ….. In zona kilometrului 113 + 500 m, parata .. nu a adaptat viteza la conditiile de drum „carosabil umed", motiv pentru care a derapat, a patruns pe contrasens si a tamponat autoturismul marca Dacia Logan cu numarul de inmatriculare … care era condus regulamentar din sens opus de catre  reclamantul …. Din dinamica impactului reclamantul … care era conducatorul auto, cat si pasagerul .. au suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare sub 90 de zile ingrijiri medicale.
In urma accidentului rutier reclamantul … a necesitat 40-45 de zile de ingrijiri medicale, asa cum rezulta din certificatul medico - legal nr. … mai 2014, emis de Cabinetul de Medicina Legala C.. - Serviciul de Medicina Legala A….
De asemenea, reclamantul … in urma accidentului rutiera necesitat 40-45 de zile de ingrijiri medicale, asa cum rezulta din certificatul medico - legal nr. .., emis de Cabinetul de Medicina Legala .. - Serviciul de Medicina Legala A….
Toate aceste aspecte rezulta din referatul cu propunerea de clasare a cauzei penale ce a facut obiectul dosarului nr. …. si in care s-a pronuntat ordonanta de clasare din data de 21 iunie 2014.
Din actele de cercetare penala rezulta intr-un mod fara echivoc faptul ca vinovata de producerea accidentului rutier se face parata ….
In prezenta cauza sunt intrunite elementele raspunderii civile delictuale existand legatura de cauzalitate intre fapta paratei si vatamarile suferite, atat din perspectiva prejudiciului material, cat si a daunelor morale.
Fapta ilicita a paratei consta in nerespectarea normelor Codului Rutier, sens in care nu a adaptat viteza la conditiile de drum, motiv pentru care a derapat si a patruns pe contrasens.
Urmare a faptei ilicite a reclamantei s-a produs accidentul rutier din data de …, sens in care ei au suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru fiecare in parte 40-45 de zile de ingrijiri medicale, astfel incat acestia au suferit un prejudiciu. Exista legatura de cauzalitate intre fapta ilicita a paratei si prejudiciul produs. De asemenea, exista si vinovatia paratei avand in vedere imprudenta cu care a actionat, manifestata sub forma culpei. Sunt intrunite astfel toate elementele raspunderii civile delictuale.
Parata detinea la momentul producerii accidentului rutier polita de asigurare de raspundere civila auto RCA seria …. incheiata la Societatea de Asigurare - Reasigurare …. S.A., valabila pe perioada ….
Prin contractul de asigurare, asiguratorul si-a asumat expres obligatia de a suporta pagubele cauzate de asigurat in caz de accident auto imputabil, in acest sens fiind si dispozitiile art. 49 alin. din Legea 136/1995.
Potrivit art. 49 din Legea 136/1995, in asigurarea de raspundere civila, asiguratorul se obliga sa plateasca o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde in baza legii fata de persoanele pagubite.
Pentru prejudiciile incercate prin producerea unui accident de circulatie, se angajeaza raspunderea asiguratorului, ca efect al asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, art. 54 din Legea nr. 136/1995, stipuland expres faptul ca, in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, dreptul persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule, se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia.
Acesta este considerentul pentru care in prezenta cauza au chemat in calitate de parata si Societatea de Asigurare - Reasigurare … S.A.
S-a solicitat instantei atasarea dosarului … al Parchetului de pe langa Judecatoria …, pe langa inscrisurile atasate prezentei actiuni.
La data de 03.11.2014 parata Societatea Asigurare … SA a formulat intampinare prin care a invocat exceptia netimbrarii actiunii iar pe fond, respingerea actiunii.
In motivare, parata a aratat ca asiguratorul RCA plateste despagubiri nu pe baza delictuala ci in baza contractului de asigurare RCA, in conformitate cu termenii si conditiile stabilite prin ordinele C.S.A. in vigoare la data producerii evenimentului rutier, respectiv Ordinul nr. 14/2011, termeni si conditii care se constituie in clauzele contractului de asigurare RCA.
La acordarea daunelor morale instanta sa aiba in vedere: nr. de zile de ingrijiri medicale - 40-45 zile; faptul  reclamantii nu au ramas cu infirmitate posttraumatica si nu le-a fost pusa viata in pericol; leziunile nu deosebit de grave, care au constat doar in imobilizare pe atela gipsata antebrahio-palmar membrul toracic stg, respectiv membrul toracic drept; cadrul socio-economic existent in Romania; jurisprudenta din Romania.
Acordarea de despagubiri in urma producerii unui eveniment rutier nu trebuie sa constituie o imbogatire fara justa cauza, astfel cum s-a pronuntat Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Civila si de Proprietate Intelectuala, prin Decizia nr. 1179 din 11 februarie 2011, in care statueaza principiul judecarii in echitate la acordarea daunelor morale.
Despagubirile reprezentand daune morale trebuie sa fie rezonabile, aprecierea si cuantificarea acestora sa fie justa si echitabila, sa corespunda prejudiciului moral real si efectiv produs victimei si suferite de aceasta, in asa fel sa nu se ajunga la o imbogatire fara just temei a celui indreptatit sa pretinda si sa primeasca daune morale.
Astfel, sumele solicitate in prezenta cauza sunt destul de mari si, daca ar fi acordate de catre instanta de judecata in aceste conditii, ar depasi granitele unor daune morale rezonabile si functia pe care aceste daune morale o au: aceea de compensare pentru partile vatamate care au fost supuse unor suferinte fizice si psihice.
Instanta trebuie sa analizeze cu obiectivitate daunele morale solicitate de reclamant, respectand principiile statuate prin dispozitiile art. 49 ale Ordinului CSA nr. 14/2011, conform carora daunele morale se acorda in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.
In acest sens s-au pronuntat Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr. … aferenta ds. …/108/2010 care a retinut urmatoarele: "Cuantumul daunelor morale trebuie sa asigure doar repararea prejudiciului moral, nu si a celui material, pe care partile vatamate puteau sa-l pretinda in mod separat , tinandu-se cont, de criteriile stabilite de actele normative respective (normele CSA valabile la data evenimentului, respectiv Ordinul CSA nr. 14/2011, dar si de contextul economico - social in care partile vatamate se afla, stabilirea cuantumului despagubirilor morale fiind, intr-adevar, atributul instantei de judecata, insa nu pe criterii subiective, ci pe criteriile obiective, care trebuie sa fie relevate si justificate. ";
- Curtea Suprema de Justitie a Romaniei, Sectia Civila, prin Decizia nr. 62 din 10 ianuarie 2001 a retinut cu valoare de principiu ca aprecierea judecatorului privind evaluarea daunelor morale este subiectiva, dar criteriile care au stat la baza cuantumului despagubirilor sunt obiective si pot forma obiectul controlului instantei superioare. Curtea a impartasit criteriul general evocat de instanta europeana, potrivit caruia despagubirile trebuie sa prezinte un raport rezonabil de proportionalitate avand in vedere gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea si gravitatea atingerii adusa acesteia (instanta suprema a avut in vedere Cauza Tolstoy Miloslovsky vs Regatul Unit).
De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat prin decizia nr. …/31.05.2012, unde a statuat ca "la stabilirea cuantumului daunelor morale, trebuie sa se aiba in vedere ca acestea sa aiba efecte compensatorii.... Se poate acorda victimei o suma de bani cu caracter compensatoriu, tinzand la oferirea unui echivalent, care, prin excelenta, poate fi o suma de bani, care ii permite sa-si aline, prin anumite avantaje, rezultatul dezagreabil al faptei ilicite… Asadar, ceea ce trebuie evaluat, in realitate, este despagubirea care vine sa compenseze prejudiciul, nu prejudiciul ca atare. Pe cale de consecinta, cu privire la stabilirea cuantumului daunelor morale, instanta va avea in vedere ca acestea sa aiba efecte compensatorii, neputand sa constituie nici amenzi excesive pentru autorii daunelor si nici venituri nejustificate pentru victimele acestora ".
Asa fiind, scopul despagubirii cu titlu de dauna morala consta exclusiv in compensarea suferintei, fizice sau psihice, a victimei. Dincolo de functia (scopul) compensatorie, nu mai poate exista nimic sub aspectul daunelor morale si, ca urmare, acestea nu pot fi acordate sub nici o alta motivare.
La stabilirea cuantumului daunelor este necesar sa se aiba in vedere si imprejurarile concrete in care s-a produs faptul prejudiciabil. Situatia este diferita fata de o fapta savarsita cu intentie. Cu alte cuvinte, atata timp cat pentru o infractiune de vatamare corporala grava, pentru care autorul infractiunii a primit 3 ani de inchisoare, iar daunele morale acordate victimei au fost in cuantum de 20.000 lei (cf. sentinta penala atasata), nu se poate accepta acordarea unor despagubiri morale in cuantum de 100.000 lei in cazul unei infractiuni de vatamare corporala din culpa, care a necesitat pentru vindecare un nr.de 40-45 zile de ingrijiri medicale.
Chiar daca este delicat sa se vorbeasca despre rolul pe care l-a avut in societate o persoana, despre suferinta pe care a produs-o vatamarea corporala, despre posibilitatile unei persoane de a sustine familia, de a contribui la intretinerea familiei, trebuie spus inainte de toate ca a fost vorba despre un eveniment produs din culpa si ca sumele pe care cei vatamati pot sa le primeasca trebuie sa se raporteze si la imprejurarile in care s-a produs evenimentul asigurat -vatamare corporala din culpa.
Concluzionand, la cuantificarea despagubirilor, instanta trebuie sa aiba in vedere: nr. de zile de ingrijiri medicale - 40-45 zile; faptul ca reclamantii nu au ramas cu infirmitate posttraumatica si nu le-a fost pusa viata in pericol; leziunile nu deosebit de grave, care au constat doar in imobilizare pe atela gipsata antebrahio-palmar membrul toracic stg, respectiv membrul toracic drept; despagubirile sa nu aiba un caracter punitiv ( specific sistemului de drept american -punitive damages ) si nici sa nu se transforme intr-o sursa de castiguri exagerate ci doar sa compenseze de o maniera rezonabila si justificata suferintele indurate, preintampinand imbogatirea fara justa cauza; sa nu existe discrepante majore intre sanctiunea aplicata pe latura penala si despagubirile acordate pe latura civila persoanelor prejudiciate; sa fie asigurat un echilibru intre condamnarea pe latura penala a inculpatului si acordarea daunelor morale, tinind cont si de faptul ca inclusiv aplicarea unei pedepse inculpatului pentru savarsirea infractiunii retinute in sarcina sa reprezinta o reparatie a prejudiciului moral cauzat partilor civile.
In continuare, parata a invocat mai multe hotarari pronuntate in cauze cu acest obiect.
Cu privire la cheltuielile de judecata, s-a solicitat aplicarea dispozitiilor art. 451 alin. 2 NCPC.
In drept, au fost invocate disp. art. 205 si urm. din Legea 134/2010 privind Cod. proc. civ., art. 49, 50 alin. 2, 55 din Legea nr. 136/1995, Ordinul CSA nr. 14/2011.
La data de 11.11.2014 parata … a formulat intampinare si cerere de chemare in garantie.
In motivare, parata a aratat ca accidentul dintre cele doua autovehicule este urmarea unui caz fortuit, independent de culpa. Aparitia intempestiva a animalului de mare gabarit pe carosabil este cauza care a determinat efectuarea manevrelor de evitare a acestuia, si respectiv acrosarea autovehiculului condus de reclamanti.
In acest sens sunt si constatarile procesului verbal de cercetare la fata locului din data de 12.04.2014 ale organului de cercetare al politiei judiciare din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie …, unde au fost consemnate declaratiile ambilor soferi implicati in producerea accidentului. Cu prilejul luarii declaratiilor, la fata locului reclamantul .. confirmat apararea sa, dupa cum urmeaza:”conducatorul auto s-a sperciat, observand un animal care s-a apropiat de partea carosabila, a tras brusc de volan spre stanga”. Prin urmare, motivarea reclamantilor in sensul ca accidnetul s-ar fi produs din pricina neadaptarii vitezei la conditiile de carosabil umed sunt nefondate si vadesc reaua credinta a reclamantilor prin ascunderea imprejurarillor concrete ale producerii evenimentului.
Chiar daca s-ar considera starea carosabilului umed drept cauza concurenta, instanta trebuie sa aiba in vedere ca procesul verbal de cercetare la fata locului din data de … care atesta constatarile de fapt nu a fost niciodata infirmat in cadrul actelor de cercetare penala ulterioara, acesta ramanand in fiinta.
De altfel, prin ordonanta din data de … Parchetul de pe langa Judecatoria … a confirmat in mod corect referatul de clasare din 11.06.2014. Motivul pentru care nu a fost invocata existenta cazului fortuit de catre organul de urmarire penala il reprezinta tocmai faptul ca nu a fost necesara avansarea cercetarilor impotriva paratei.
In ceea ce priveste prejudiciul, parata a aratat ca acesta a fost deja acoperit de catre societatea de asigurare si nici nu este cert.
Reclamantii se limiteaza doar la analiza pretinsei fapte ilicite iar la prejudiciu se refera doar prin indicarea cuantumului necesar acoperirii lui, iar nu si la consecintele concrepe pe care aceste daune ar trebui sa le acopere. De altfel, vatamarea corporala care a fost produsa reclamantilor este rezultatul propriei culpe intrucat acestia nu purtau centura de siguranta, astfel cum rezulta si din cerificatul medico-legal nr. ….
In acest context se poate discuta de o alta cauza de exonerare de raspundere, si anume fapta victimei insasi.
S-a mai aratat de catre parata ca nu exista legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu si nici vinovatia sa.
In drept, s-au invocat prevederile art. 205 Cod procedura civila, art. 1351 Cod civil.
La aceeasi data parata a formulat cerere de chemare in garantie a paratei Societatea de Asigurare …. SA (f. 8-11).
La data de 03.12.2014 reclamantii … au formulat intampinare cu privire la cererea de chemare in garantie formulata de parata …, intampinare prin care s-a solicitat respingerea ca inadmisibila a cererii de chemare in garantie formulata de catre parata ... In prezenta cauza chematul in garantie, are calitatea de parat. In aceste conditii nu sunt indeplinite conditiile cererii de chemare in garantie prevazute de disp. art 72 NCPC, deoarece pe calea cererii de chemare in garantie se introduce in cauza o terta persoana, respectiv o persoana care nu este parte in proces.
La data de 04.12.2014 reclamantii .. au formulat raspuns la intampinarea paratei .. prin care se invedereaza ca nu poate fi primita apararea paratei potrivit careia accidentul s-a produs ca urmare a unui caz fortuit, respectiv aparitia intempestiva a unei vaci pe carosabil. La locul producerii accidentului diferenta de nivel dintre partea carosabila si campul din imediata apropiere este de peste 1.5 metri. Mai mult decat atat, vaca se afla pe camp la distanta de partea carosabila si nu avea cum sa sara pe carosabil datorita diferentei de nivel. Aceasta aparare a paratei este neconforma realitatii si o incercare a acesteia de a se exonera de culpa si denota o atitudine nesincera fata de accidentul pe care l-a provocat.
Nu poate fi primita apararea paratei potrivit careia carosabilul nu ar fi fost umed.
Acest aspect a fost consemnat in cuprinsul cercetarilor efectuate in dosarul penal nr. … si nu a fost contestat de catre parata.
Mai mult decat atat, aceasta si-a recunoscut vinovatia in producerea accidentului la momentul la care a predat polita RCA pentru acoperirea daunei cu privire la autoturismul lor.
Nu poate fi primita apararea paratei potrivit careia nu exista prejudiciu si nu li s-ar fi restrans posibilitatile de viata familiala si sociala.
Reclamantul …. a suferit un traumatism cranio cerebral cu risc NCH crescut. In cuprinsul certificatului medico - legal se arata ca a avut un hematom epicranian frontal, bilateral cu incluziuni aerice. Se precizeaza de asemenea ca s-a evacuat hematomul. Existenta unei leziuni cu risc crescut la nivelul craniului reprezinta o leziune grava si care pune viata in pericol. In afara de aceasta leziune la nivel cranian se specifica si ca a suferit o fractura de radius drept pentru care s-a practicat aparat gipsat timp de 5 saptamani. Leziunile au fost grave in conditiile in care s-a dispus examinarea cu ajutorul computerului tomograf a craniului si a coloanei cervicale si totodata ecografie abdominala. Totodata se specifica in foaia de observatii sindrom alergic. In aceste conditii leziunile au fost grave fiind de natura a-i pune viata in pericol si totodata producand o durere profunda si greu suportabila.
Este de mentionat faptul ca, intotdeauna dupa ce se inlatura aparatul gipsat, urmeaza o perioada de recuperare pana la recapatarea functionalitatii zonei fracturate.
Avandu-se in vedere ca fractura s-a produs la nivelul membrului toracic drept, respectiv fractura epifiza distala radius si tinand si cont de faptul ca este student, ca urmare a acestei leziuni si imobilizari i-a fost afectat programul de viata si programul scolar, neputand scrie si lua notite.
De asemenea, ca urmare a   sindromului   alergic  si traumatismului cranian durerile de cap au continuat sa persiste o perioada de timp indelungata, afectandu-i stilul de viata si programul scolar.
In aceste conditii cuantumul daunelor morale solicitat este unul rezonabil si in acord cu jurisprudenta din Romania.
Reclamantul… arata ca a suferit: luxatie etacarpofalangiana cu mic fragment osos smuls din epifiza proximala. Smulgerea unui fragment osos denota existenta unei fracturi cu deplasare mult mai greu de recuperat si care produce o durere mult mai exacerbata. Existenta acestei fracturi l-a determinat sa nu poata folosi mana stanga fiindu-i afectat stilul de viata, fiind in imposibilitate de a desfasura vreo activitate lucrativa; Contuzie coloana sacrata. Existenta unei vatamari la nivelul coloanei chiar fara existenta unei fracturi duce la reducerea mobilitatii, la afectarea stilului de viata si la imposibilitatea de a desfasura activitati. A existat riscul real al unei vatamari mult mai grave la nivelul coloanei, fapt care ar fi putut determina o infirmitate permanenta. Prin urmare se afla in ipoteza unei leziuni ce pune in pericol viata in sensul ca, poate determina o infirmitate in conditiile in care ar fi fost afectati nervii spinali. Analiza leziunilor care pot pune in pericol viata trebuie facuta in raport de urmarile ce pot aparea prin lezarea unei zone, sau a unui organ; Contuzie forte 1/3 medie gamba stanga cu hematom. Si aceasta leziune determina o alterare a starii sale de sanatate in conditiile in care este diagnosticat cu guta. Existenta unor alte leziuni la nivelul membrelor nu fac altceva decat sa exacerbeze si sa amplifice boala; Contuzie forte brat drept. Si aceasta leziune a determinat o alterare a starii sale de sanatate in raport de cele prezentate anterior si avand in vedere si afectarea membrului superior stang unde a suferit o fractura, practic existenta unor leziuni la ambele maini au determinat imposibilitatea desfasurarii unor activitati lucrative.
Este evident faptul ca, existenta mai multor leziuni situate la structuri anatomice diferite determina atat un grad mai mare de risc, o perioada de imobilizare mai mare marcata si de suferinta profunda cu atat mai mult cu cat el era diagnosticat anterior cu guta si hipertensiune arteriala .
Accidentele prin natura lor si leziunile produse creeaza un grad de risc mai ridicat in evolutie si prognostic in conditiile in care pacientul este suferind de boli cronice, in cazul sau hipertensiune arteriala si guta.
In aceste conditii cuantumul daunelor morale solicitate este unul rezonabil si in acord cu jurisprudenta din Romania.
Concluzionand prejudiciul exista, deoarece s-au restrans posibilitatile de viata familiala si sociala.
Nu poate fi primita apararea paratei potrivit careia prejudiciul a fost acoperit de catre societatea de Asigurare … S.A. in conditiile in care aceasta arata prin intampinare ca prejudiciul ca urmare a vatamarii integritatii corporale si a sanatatii lor nu a fost acoperit.
Nu poate fi primita apararea paratei potrivit careia ei nu purtau centuri de siguranta.
… purta centura de siguranta iar … a purtat centura de siguranta, dar ca urmare a impactului violent aceasta s-a desprins.
Nu poate fi primita apararea paratei potrivit careia nu exista raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.
Aceasta legatura de cauzalitate rezulta din conduita culpabila a paratei care nu a respectat normele Codului Rutier, iar urmare a nerespectarii acestor dispozitii legale a produs acest accident din vina acesteia ce s-a soldat cu vatamarea lor corporala.
Nu poate fi primita apararea paratei privind lipsa vinovatiei, in conditiile in care parata nu a respectat dispozitiile legale din Codul Rutier. Nu poate fi retinuta incidenta cazului fortuit in conditiile in care animalul nu a patruns pe carosabil iar parata nu a adaptat viteza de mers la conditiile de drum, cu atat mai mult cu cat in zona exista si un indicator „Atentie animale", asa cum rezulta din procesul verbal de cercetare la fata locului in care se arata ca, in zona producerii accidentului exista indicator curba la dreapta si indicator animale.
Invedereaza instantei ca se opun audierii martorului … in conditiile in care ulterior producerii accidentului au constatat ca acesta este o persoana foarte apropiata paratei si in conditiile in care dupa producerea accidentului acesta era interesat mai mult de soarta cainelui domniei sale decat de soarta lor care erau accidentati.
Din discutiile purtate acesta are o relatie foarte apropiata cu parata si nu poate fi un martor impartial.
Totodata, au inteles ca are pregatire medicala insa nu le-a acordat nici un ajutor ulterior accidentului.
Pe bancheta din spate a autoturismului condus de parata se afla nesupravegheat un caine care evident i-a distras atentia.
In drept, s-au invocat dispozitiile art. 201 NCPC.
La data de 04.12.2014 reclamantii … au formulat raspuns la intampinarea formulata de catre parata-reclamanta SC … SA, solicitand respingerea exceptiei netimbrarii actiunii invocata de parata ca nefondata, avand in vedere faptul ca au achitat taxa judiciara de timbru pusa in vedere de instanta de judecata. Pe fond, s-au reiterat aspectele invederate in raspunsul la intampinare mentionat anterior.
In drept,  au fost invocate  disp. art. 201 NCPC.
La termenul de judecata din data de 12.02.2015 instanta a anulat ca netimbrata cererea de chemare in garantie formulata de parata ….. (f. 68 vol. II).
Sub aspectul probatoriului s-a incuviintat si administrat de catre instanta proba cu inscrisuri, proba cu interogatoriul reclamantilor si proba cu declaratiile martorului …, audiat la cererea paratei …..
S-a anexat, in copie, dosarul de urmarire penala nr. .. instrumentat de Parchetul de pe langa Judecatoria ....
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
In fapt, la data de … a avut loc un accident auto soldat cu vatamarea corporala a celor doi reclamanti.
Din referatul intocmit in dosarul de urmarire penala nr. .. instrumentat de Parchetul de pe langa Judecatoria … rezulta ca la data de …, in jurul orelor … parata .. a condus autoturimsul Dacia Logan cu nr. de inmatriculare .. pe DN 73 in afara localitatii …, din directia …i catre …iar in zona KM 113+500 nu a adaptat viteza la conditiile de drum - carosabil umed, motiv pentru care a derapat, a patruns pe contrasens si a tamponat autoturismul Dacia Logan cu nr. de inmatriculare .., care era condus regulamentar din sens opus de catre ….
Din dinamica impactului … cat si pasagerul .. au suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare sub 90 de zile ingrijiri medicale (f. 90, vol. II).
Prin ordonanta din data de 14.06.2014 s-a dispus clasarea cauzei penale cu privire la savarsirea infractiunilor de vatamare din culpa, fapta prevazuta si pedepsita de art. 196 alin. 2 si 3 Cod penal (f. 134, vol. II).
In drept, potrivit art. 1357 Cod civil cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare. Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.
Pentru a fi in prezenta raspunderii civile delictuale trebuie dovedite existenta faptei ilicite, a prejudiciului, a legaturii de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu si a vinovatiei.
In ceea ce priveste fapta ilicita instanta retine ca aceasta presupune orice fapta, prin care incalcandu-se normele dreptului obiectiv sunt cauzate prejudicii dreptului subiectiv sau intereselor apartinand unei persoane. Aceasta poate consta intr-o actiune, care este manifestarea exterioara a unei atitudini de constiinta si vointa sau inactiune.
In cazul concret, fapta ilicita a paratei .. a constat in aceea ca nu a adaptat viteza la conditiile de mers, a patruns pe contrasens si s-a tamponat cu autovehiculul condus de catre reclamant. Forma de vinovatie este, evident, culpa.
S-au invocat de catre parata drept cauze care inlatura vinovatia cazul fortuit si fapta victimei insasi.
In ceea ce priveste cazul fortuit, parata a aratat ca fapta sa a fost cauzata de patrunderea intempestiva pe carosabil a unui animal de mari dimensiuni, respectiv a unei vaci.
Sustinerile paratei nu sunt confirmate insa de cercetarile efectuate de organele de urmarire penala. Astfel, in procesul verbal de cercetare la fata locului s-a consemnat faptul ca parata a declarat ca in zona KM 113+500 metri, din partea dreapta a sensului de mers, din camp, o vaca a vrut sa patrunda pe carosabil, s-a speriat si a virat stanga (f. 94 verso). De asemenea, s-a consemnat ca reclamantul … a declarat ca parata s-a speriat observand un animal care s-a apropiat de partea carosabila din partea dreapta a sensului de deplasare.
In declaratia data in fata organelor de cercetare penala reclamantul … a aratat ca pe partea stanga a drumului in directia sa de mers se afla o vaca in miscare indreptrandu-se spre carosabil, dar care nu a patruns pe acesta, oprindu-se inaintea santului de pe marginea drumului (f. 108, vol. II).
Parata …. a declarat in fata organelor de urmarire penala ca “pe camp, o vaca se deplasa foarte repede spre carosabil, iar cand a ajuns la santul de pe marginea drumului s-a opintit marindu-si viteza. In acel moment am intrat in panica, am actionat sistemul de franare brusc iar autoturismul a derapat” (f. 117, vol. II).
In consecinta, instanta constata ca animalul invocat de parata nu a patruns pe partea carosabila a drumului, parata speriindu-se de faptul ca acesta urma sa patrunda  pe carosabil.
Intrucat declaratia martorului ….. nu se coroboreaza cu materialul probator anterior mentionat, instanta urmeaza sa o inlatura ca nesincera (f. 153).
Instanta constata ca pe parcursul cercetarilor penale parata nu a invocat cazul fortuit. Acesta nu a fost retinut nici de organele de urmarire penala, prin ordonanta procurorului dispunandu-se clasarea cauzei penale in baza art. 315 alin. 1 lit. b Cod procedura penala rap. la art. 16 alin. 1 lit. b Cod procedura penala dar nu pentru ca fapta nu a fost savarsita cu vinovatia ceruta de lege, ci pentru ca fapta a fost dezincriminata prin intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura penala. Astfel, din referatul cu propunere de clasare a cauzei penale rezulta ca s-a analizat latura obiectiva a infractiunii, retinandu-se ca s-au produs leziuni corporale ce au necesitat sub 90 de zile de ingrijiri medicale, partea vatamata nu va ramane cu infirmitati, conducatorul auto nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice si nici in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi o infractiune (f. 90). In niciun moment nu s-a pus problema lipsei vinovatiei paratei.
Instanta constata ca parata nici nu a formulat cale de atac impotriva  ordonantei procurorului de clasare.
In ceea ce priveste fapta victimei insasi, instanta constata ca s-a invocat de catre parata faptul ca reclamantii nu purtau centura de siguranta. Or, nu se poate sustine ca faptul de a nu purta centura de siguranta este cel care a provocat, a pus in miscare sau a influentat actiunea reclamantei  - respectiv cea de a patrunde pe contrasens si a provoca accidentul. Acest aspect este relevant insa din punct de vedere al intinderii prejudiciului suferit de reclamanti.
Fata de aceste considerente, instanta retine ca vinovatia producerii accidentului din data de … ii apartine paratei.
In ceea ce priveste prejudiciul suferit de reclamanti, instanta constata ca in urma accidentului rutier reclamantul … a fost fost internat la Spitalul Clinic de Urgenta .. in perioada 12-14.04.2014 cu diagnosticul TCC minor cu GCS 15 puncte prin accident rutier. Plaga contuza bifrontala suturata. Fractura epifiza distala radius drept. Contuzie cervicala si toracoabdominala. Potrivit raportului de expertiza medico legala, acesta necesita 40-45 de zile de ingrijiri medicale. In urma leziunilor traumatice nu va ramane cu infirmitati (f. 109, vol. II).
In certificatul medico-legal intocmit la data de 09.05.2014 de medic specialist legist dr. .., s-a retinut ca la data accidentului reclamantul nu purta centura de siguranta (f. 128).
Reclamantul … a suferit in urma accidentului rutier urmatoarele: luxatie metacarpofalangiana cu mic fragment osos smuls din epifiza proximala, falanga I, deget I,  plagi excoriate antebrat stang; contuzie forte o treime medie gamba stanga cu hematom si plaga excoriata fata antero-int.; contuzie forte brat drept; contuzie coloana sacrata. Potrivit certificatului medico-legal, necesita 40-45 de zile de ingrijiri medicale, daca nu survin complicatii (f. 110, vol. II).
In ceea ce priveste legaturta de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu, aceasta rezulta ex re, din insasi savarsirea faptei.
Avand in vedere ca fapta savarsita de parata a produs reclamantilor un cert prejudiciu moral ce a constat in suferintele atat fizice, decurgand din durerile provocate ca urmare a leziunilor suferite si a procesului de recuperare, cat si de natura psihica, inerent lezarii sanatatii si integritatii corporale, instanta apreciaza ca reclamantii sunt indreptatiti la obtinerea de despagubiri morale compensatorii.
La stabilirea cuantumului acestora, instanta va avea in vedere, in ceea ce il priveste pe reclamantul … faptul ca ramas internat in spital in perioada 12-14.04.2014, a fost supus unor numeroase proceduri medicale – examen radiologic, CT craniu + coloana cervicala, a trebuit sa poarte aparat gipsat 5 saptamani.
Instanta retine ca acesta nu a facut dovada faptului ca este student si ca a pierdut doua luni de studii la facultate, dar este de necontestat ca un aparat gipsat iti modifica stilul de viata impunand cel putin o reducere a activitatii, si este plauzibila sustinerea acestuia ca are in continuare dureri de cap si ameteli, dat fiind traumatismul cranio-cervical suferit.
Totusi, instanta va avea in vedere si faptul ca reclamantul nu purta centura de siguranta in momentul accidentului, existenta acesteia avand drept scop tocmai evitarea traumatismelor si salvarea vietii in cazul accidentelor rutiere.
In aceste conditii, instanta apreciaza ca suma de 20.000 lei este adecvata repararii prejudiciului suferi de reclamant.
In ceea ce il priveste pe reclamantul …, instanta va avea in vedere si varsta acestuia, stiut fiind ca o data cu inaintarea in varsta capacitatea organismului de a se reface este mai lenta, precum si antecedentele medicale (f. 58, vol. II). Instanta retine ca reclamantul nu a facut nicio dovada cu privire la imposibilitatea gasirii unui loc de munca din cauza urmarilor accidentului.
Prin urmare, instanta apreciaza ca suma de 25.000 lei este suficienta pentru a reparat prejudiciul moral suferit de acest reclamant.
Instanta nu va retine sustinerea paratei societate de asigurare in sensul ca la momentul primirii despagubirii pentru avariile produse autotursimului reclamantii au declarat ca nu mai au nicio pretentie materiala sau de alta natura de asigurator privind evenimentul mentionat (f. 72, vol. II).
In primul rand, declaratia respectiva il priveste doar pe reclamantul Negru Ion Florin, neputand produce efecte juridice si in privinta celuilalt reclamant.
In al doilea rand, avand in vedere ca aceasta a fost data in dosarul de dauna deschis de parata si avand ca obiect plata despagubirii pentru repararea autovehiculului reclamantului …, avariat in urma accidentului rutier, nu se poate interpreta ca aceasta declaratie se extinde si asupra daunelor morale, in conditiile in care nu se face nicio referire expresa cu privire la acestea iar cererea de despagubire a vizat exclusiv reparatia autovehiculului avariat.
Instanta retine si ca parata ….. avea incheiata asigurarea obligatorie de accident la asiguratorul ASIGURARE SA.
Pentru aceste considerente de fapt si de drept, avand in vedere si prevederile art. 49 si 54 din Legea nr. 134/1995, instanta va admite in parte actiunea si va obliga in solidar paratele sa plateasca reclamantului …. suma de 25.000 lei cu titlu de daune morale si reclamnantului ….. suma de 20.000 lei cu titlu de daune morale.
In baza art. 453 Cod provedura civila, intrucat paratele au cazut in pretentiile reclamantilor, instanta le va obliga la plata catre acestia a sumei de 8105 lei cu titlu de cheltuieli de judecata din care suma de 3105 lei reprezinta taxa judiciara de timbru si 5000 de lei onorariul de avocat.

                   PENTRU ACESTE MOTIVE
                         IN NUMELE LEGII
                            HOTARASTE

Admite in parte cererea formulata de reclamantii …., in contradictoriu cu parata …,  cu domiciliul si parata …, cu sediul in  …
Obliga in solidar paratele sa plateasca reclamantului …. suma de 25.000 lei cu titlu de daune morale.
Obliga in solidar paratele sa plateasca reclamnantului …. suma de 20.000 lei cu titlu de daune morale.
Obliga in solidar paratele sa plateasca reclamantilor suma de 8105 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei sentinte, care se va depune la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 02.07.2015.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011