InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

Actiune in anulare plati

(Sentinta civila nr. 7431 din data de 23.09.2013 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

Dosar nr. 2451/3/2013
ROMANIA
TRIBUNALUL BUCURESTI - SECTIA A VII-A CIVILA
SENTINTA CIVILA NR. 7431
SEDINTA PUBLICA  DE LA 23.09.2013
Tribunalul constituit  din:
PRESEDINTE – JUDECATOR SINDIC: BAE
GREFIER: CV
Pe rol fiind solutionarea cauzei civile avand ca obiect actiune in anulare plati,  intemeiata pe dispozitiile Legii 85/2006 privind procedura insolventei formulata de contestatorul  DGFP in contradictoriu cu administratorul judiciar BI si cu  debitoarea BKP.
Dezbaterile in fond ale cauzei au avut loc in sedinta publica de la 16.09.2013, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la aceea data, ce face parte integranta din prezenta cand, Tribunalul,  avand nevoie de timp pentru a delibera , a amanat pronuntarea la data de 23.09.2013 ,  cand a pronuntat prezenta  sentinta.

TRIBUNALUL

Prin cererea inregistrata la data de 23.01.2013 creditoarea DGFPa solicitat sa se constate nulitatea operatiunilor si platilor efectuate de debitoarea BKP ulterior datei deschiderii procedurii de insolventa, operatiuni ce nu au fost intreprinse in conditiile stabilite de prevederile art. 49 din Legea insolventei sau nu au fost autorizate de judecatorul sindic.
In motivarea cererii , in esenta, creditoarea arata ca judecatorul sindic a admis cererea debitoarei BKP si a dispus deschiderea procedurii generale de insolventa desemnand in calitate de administrator judiciar practicianul BI. Prin sentinta de deschidere a procedurii, instanta nu a dispus ridicarea dreptului de administrare a societatii debitoare, iar din rapoartele administratorului judiciar aflate la dosarul cauzei rezulta ca societatea debitoare doreste reorganizarea activitatii pe baza unui plan, astfel ca in prezent, BKP se afla in perioada de observatie si isi desfasoara activitatea sub supravegherea administratorului judiciar.
La termenul din data de 17.12.2012 administratorul judiciar a depus la dosarul cauzei raport de activitate, in cuprinsul caruia a aratat ca resursele financiare ale debitoarei BKPsunt directionale in vederea sprijinirii financiare U SA.
De asemenea, anexat raportului de activitate, administratorul judiciar depune la dosarul cauzei contractul de cesiune de creanta incheiat la data de 19.09.2011 intre S si BKP, prin administrator judiciar BI, contract in baza caruia S cedeaza catre BKP dreptul sau de creanta impotriva ANAF in valoare de 677.747 lei, reprezentand TVA de recuperat; pretul acestui contract a fost in cuantum de 677.747 lei.
Apreciaza ca  operatiunile si platile efectuate in vederea „sprijinirii financiare a U S.A.", precum si pentru dobandirea dreptului de creanta al S impotriva ANAF ca fiind efectuate cu incalcarea dispozitiilor art. 46 din Legea insolventei .
In drept, creditoarea a invocat disp.46 din Legea nr.85/2006.
Administratorul judiciar desemnat in cauza, BI, a depus la dosarul cauzei, la termenul de judecata de la 25.03.2013 un „punct de vedere” prin care a solicitat respingerea cererii, insotit de inscrisuri, in care arata ca sustinerea financiara a U S.A. de catre debitoare a fost mentionata in planul de reorganizare intocmit si depus la dosarul cauzei, plan de reorganizare aprobat in cadrul sedintei adunarii creditorilor din data de 19.12.2011.
Invedereaza faptul ca procesul verbal al adunarii creditorilor din data de 19.12.2011 nu a fost contestat in termen de catre niciunul dintre creditorii inscrisi la masa credala.
Planul de reorganizare propus de catre debitoare a fost aprobat in sedinta adunarii creditorilor 19.12.2011, procesul verbal al adunarii creditorilor fiind depus la dosarul cauzei in data de 20.12.2011.
Precizeaza ca tabelul de creante al debitoarei prevede doar doua categorii de creante, creante bugetare si creante chirografare, in cauza fiind aplicabile dispozitiile literei B din articolul sus citat.
Mai mult, administratorul judiciar considera ca planul de reorganizare prezentat este aprobat de catre creditori in cadrul adunarii din data de 19.12.2011, judecatorul sindic avand obligatia de al ii confirma in termen de 15 zile de la data depunerii procesului verbal al adunarii creditorilor.
Analizand materialul probator existent in cauza, sub aspectul cererii creditoarei de constatare a nulitatii operatiunilor si platilor efectuate de debitoarea BKP ulterior datei deschiderii procedurii de insolventa:
Potrivit dispozitiilor art. 46 alin.1 din Legea 85/2006: „In afara de cazurile prevazute la art. 49 sau de cele autorizate de judecatorul-sindic, toate actele, operatiunile si platile efectuate de debitor ulterior deschiderii procedurii sunt nule.”
    Potrivit dispozitiilor art. 49 alin.1 din Legea 85/2006:
  „(1) Pe perioada de observatie, debitorul va putea sa continue desfasurarea activitatilor curente si poate efectua plati catre creditorii cunoscuti, care se incadreaza in conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente, dupa cum urmeaza:
    a) sub supravegherea administratorului judiciar, daca debitorul a facut o cerere de reorganizare, in sensul art. 28 alin. (1) lit. h), si nu i-a fost ridicat dreptul de administrare;
    b) sub conducerea administratorului judiciar, daca debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.
    (2) Actele, operatiunile si platile care depasesc conditiile mentionate la alin. (1) vor putea fi autorizate in exercitarea atributiilor de supraveghere de administratorul judiciar; acesta va convoca o sedinta a comitetului creditorilor in vederea supunerii spre aprobare a cererii administratorului special, in termen de maximum 5 zile de la data primirii acesteia.
    (3) In cazul propunerilor de instrainare a bunurilor din averea debitorului grevate de garantii, se va tine seama de prevederile art. 39 referitoare la acordarea unei protectii corespunzatoare creantei garantate.”
Conform art. 3 pct. 14 din Legea insolventei „activitatile curente reprezinta acele fapte de comert si operatiuni financiare propuse a fi efectuate de debitor in perioada de observatie, in cursul normal al comertului sau, cum ar fi: a) continuarea activitatilor contractate, conform obiectului de activitate; b) efectuarea operatiunilor de incasari si plati aferente acestora; c) asigurarea finantarii capitalului de lucru in limite curente".
Ori, sustinerea financiara a U S.A. si incheierea unui contract de cesiune de creanta (respectiv contractul de cesiune de creanta incheiat la data de 19.09.2011 intre S si BKP, prin administrator judiciar BI, contract in baza caruia S. cedeaza catre BKP dreptul sau de creanta impotriva ANAF in valoare de 677.747 lei, reprezentand TVA de recuperat) nu constituie activitate curenta in sensul dispozitiilor Legii insolventei, iar achitarea pretului contractului nu reprezinta o plata "catre creditorii cunoscuti, care se incadreaza in conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente".
Mai mult, atat incheierea contractului de cesiune, cat si sustinerea financiara a U SA au fost efectuate fara acordul creditorilor si fara autorizarea judecatorului sindic, astfel potrivit art. 46 din Legea insolventei, aceste acte, operatiuni si plati sunt nule.
In ceea ce priveste sustinerea administratorului judiciar cu privire la faptul ca sustinerea financiara a U S.A. de catre debitoare a fost mentionata in planul de reorganizare intocmit si depus la dosarul cauzei, plan de reorganizare aprobat in cadrul sedintei adunarii creditorilor din data de 19.12.2011, judecatorul sindic constata urmatoarele:
- societatea debitoare doreste reorganizarea activitatii pe baza unui plan, astfel ca in prezent se afla in perioada de observatie si isi desfasoara activitatea sub supravegherea administratorului judiciar.
- societatea debitoarea a depus prematur planul de reorganizare, in conditiile in care au fost formulate contestatii la tabelul preliminar si la tabelul definitiv  al obligatiilor debitoarei (ce au fost solutionate abia la 25.03.2013.
- planul trebuie formulat , depus si supus votului creditorilor numai dupa intocmirea tabelului definitiv ; tabelul de creante la care administratorul judiciar face referire, in care spune ca „doar doua categorii de creante, creante bugetare si creante chirografare” nu este definitiv atata timp cat nu au fost solutionate contestatiile. Sub acest aspect este prematura si convocarea adunarii creditorilor de la 19.12.2011,  in care a fost votat planul de reorganizare, care intr-adevar trebuie confirmat de judecatorul sindic in termen de 15 zile, ceea ce nu este cazul in speta. Astfel, numai dup stabilirea masei credale, a creditorilor , a creantelor si rangului de prioritate pentru fiecare creditor, in cadrul tabelului definitiv, dupa solutionarea tuturor contestatiilor, debitoare propune un plan ce poate fi supus votului  creditorilor si confirmarii judecatorului sindic.
Astfel, sustinerile administratorului judiciar nu au suport real atata timp cat planul de reorganizare nu a fost supus confirmarii judecatorului sindic in conditiile art.101 din Legea nr.85/2006.
In consecinta, in raport de aceste considerente, tribunalul va admite cererea si va constata nulitatea absoluta a operatiunile si platilor efectuate in vederea „sprijinirii financiare a U SA", precum si pentru dobandirea dreptului de creanta al S impotriva ANAF .

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea  formulata de contestatorul  DGFP BUCURESTI - in contradictoriu administratorul judiciar BI  si cu debitoarea  BKP .
Constata nulitatea absoluta a operatiunile si platilor efectuate in vederea „sprijinirii financiare a U  SA”, precum si pentru dobandirea dreptului de creanta al S  impotriva ANAF .
Cu recurs in 7 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 23.09.2013.

PRESEDINTE,                                                    GREFIER,
ADINA-ELENA BOJINCA                             VALENTINA COMAN
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006