InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

Trafic de droguri de mare risc. Folosirea martorului denuntator. Respectarea prevederilor art.68 alin. (2) C. pr. pen.

(Hotarare nr. 50 din data de 27.01.2010 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete; Probe; dovezi; Procedura civila si penala (cai de atac; co | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

TITLU:

Trafic de droguri de mare risc. Folosirea martorului denuntator. Respectarea prevederilor art.68 alin. (2) C. pr. pen.

C. proc. pen., art. 68 alin. (2)
Legea nr.143/2000, art. 2, 4

REZUMAT:

Folosirea martorului denuntator in scopul surprinderii in flagrant delict de trafic de stupefiante a inculpatului nu constituie o incalcare a prevederilor art.68 alin.2 C.p.p. (potrivit carora este oprit a determina o persoana sa savarseasca o fapta penala, in scopul obtinerii unei probe), in conditiile in care inculpatul, consumator de droguri, a recunoscut ca a comis fapta constand in traficul ilicit de droguri precizand ca de vanzarea de droguri se ocupa de 3-4 zile inainte de savarsirea faptei, nu martorul denuntator fiind cel care l-a determinat sa comita fapta, rezolutia infractionala fiind deja luata de inculpat.

(Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, Sentinta nr. 50/F din 27.01.2010, nedefinitiva)


COMPLETUL CONSTITUIT DIN:

PRESEDINTE: TERCEANU VALERIU MIHAIL


CONSIDERENTE:

Deliberand constata:
Prin rechizitoriul Ministerului Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucuresti nr.1989/D/P/2009 din 18.08.2009, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului S.G. A. pentru savarsirea infr. prev. de art.2 al.1 si 2 din Legea nr.143/2000 si art.4 al.1 si 2 din Legea nr.143/2000.
In actul de sesizare, in esenta, s-a retinut ca, in data de 04.08.2009, inculpatul a vandut martorului P.R. doua doze de heroina (0,24 grame) in schimbul sumei de 10 lei si a detinut pentru vanzare si consum propriu 8 doze de heroina (0,99 grame).
Actul de inculpare se probeaza cu: denunt P.R.; declaratii martor denuntator P.R.; proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante; proces-verbal de inseriere bani; procese-verbale de perchezitii corporale ale martorului P.R. si ale inculpatului; declaratii martor asistent M.T.R.; raport de constatare tehnico-stiintifica nr.524025/04.08.2009 si declaratii inculpat.
In cursul cercetarii judecatoresti a fost ascultat inculpatul care a recunoscut savarsirea faptei.
Au fost audiati martorii P.R. si M.T.R. care si-au mentinut declaratiile date in cursul urmaririi penale.
S-a administrat proba cu acte.
Examinand si coroborand materialul probator administrat atat in faza de cercetare penala cat si in faza de cercetare judecatoreasca tribunalul retine urmatoarele:
In data de 04.08.2009, inculpatul in timp ce se afla in Bucuresti, in zona Pantelimon, sector 2, in apropierea de farmacia situata langa fostul restaurant „Brates”, a vandut martorului P.R. doua doze de heroina (0,24 grame) in schimbul sumei de 100 lei si a detinut in vederea consumului propriu opt doze de heroina (0,99 grame).
Faptele savarsite de inculpat asa cum au fost descrise mai sus intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de trafic de droguri de mare risc prevazuta si pedepsita de art.2 al.2 din Legea nr.143/2000 si de detinere de droguri de mare risc, fara drept pentru consum propriu prev. de art.4 al.2 din legea nr.143/2000 pentru care acesta urmeaza sa fie condamnat.
Tribunalul a retinut ca incadrarea juridica a faptelor este cea prev. de art.2 al.2 si art.4 al.2 din Legea nr.143/2000 pentru urmatoarele considerente:
Potrivit art.2 al.1 din Legea nr.143/2000 cultivarea, producerea fabricarea, experimentarea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, transportul procurarea,  cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept  se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 15 ani li interzicerea unor drepturi.
In conformitate cu al.2 al aceluiasi articol, daca faptele prevazute la al.1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Potrivit art.4 al.1 din Legea nr.143/2000, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri de risc pentru  consumul propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani  sau amenda.
In conformitate cu al.2 al aceluiasi articol, daca faptele  prevazute la al.1 privesc  droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani.
Din textele de lege la care s-a facut referire mai sus rezulta ca in alineatele 1 se face referire la drogurile de risc iar in alineatele 2 la drogurile de mare risc.
In conditiile in care obiectul material este diferit, rezulta existenta a cate doua infractiuni, iar nu a cate doua variante ale aceleiasi infractiuni. Faptul ca modalitatile normative ale infractiunilor prev. de al.2 si al.4 sunt raportate la cele din al.1 nu constituie un argument pentru a retine existenta a cate doua variante ale aceleiasi infractiuni, intrucat in acest caz suntem in prezenta unei norme de trimitere al carei continut a fost stabilit astfel din ratiuni de tehnica legislativa.
In contextul in care in cauza este vorba de droguri de mare risc, tribunalul urmeaza ca in baza art.334 Cod procedura penala sa schimbe incadrarea juridica a faptelor savarsite de inculpat din cea retinuta in actul de sesizare in cea mentionata mai sus.
In cauza, nu se justifica achitarea inculpatului, in temeiul art.11 pct.2 lit.a rap. la art.10 lit.d C.p.p. (intrucat lipseste latura subiectiva a infractiunilor, respectiv intentia inculpatului de a savarsii faptele) in conditiile in care inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor, recunoasterea sa, coroborandu-se cu celelalte probe administrate in cauza, fiind probata cu certitudine vinovatia acestuia sub forma intentiei directe.
In cauza, folosirea martorului denuntator in scopul surprinderii in flagrant delict de trafic de stupefiante a inculpatului, nu constituie o incalcare a prevederilor art.68 al.2 C.p.p. (potrivit carora este oprit a determina o persoana sa savarseasca o fapta penala, in scopul obtinerii unei probe) sustinerea inculpatului sub acest aspect fiind nefondata, in conditiile in care inculpatul, consumator de droguri a recunoscut ca a comis fapta constand in traficul ilicit de droguri precizand ca, de vanzarea de droguri se ocupa de 3-4 zile, inainte de savarsirea faptei (declaratii fila 18 d.u.p.), nu martorul denuntator, fiind cel care l-a determinat sa comita fapta, rezolutia infractionala fiind luata de inculpat.
In contextul aratat mai sus sustinerea inculpatului, in sensul ca in faza de urmarire penala nu a beneficiat de un proces echitabil este nefondata.
La individualizarea pedepselor tribunalul va avea in vedere criteriile prev. de art.72 C.p., respectiv gradul de pericol social si modalitatea concreta de savarsire a faptei, precum si persoana inculpatului care este necunoscut cu antecedente penale, avand un comportament bun in familie si societate si care a avut o atitudine sincera pe parcursul procesului penal, recunoscand savarsirea faptei si colaborand cu organele de cercetare penala.
In raport cu imprejurarile aratate tribunalul apreciaza ca in favoarea inculpatului se pot retine circumstantele atenuante prev. de art.74 lit.a,c C.p. si dand eficienta prevederilor art.76 al.1 lit.a C.p. si respectiv prevederilor art.76 al.1 lit.d C.p., se va orienta la o pedeapsa cu inchisoarea sub cuantumul minimului special prevazut de lege, in cuantum de 5 ani si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b C.p., pentru savarsirea infr. prev. de art.2 al.2 din Legea nr.143/2000 si la o pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infr. prev. de art.4 al.2 din Legea nr.143/2000.
Avand in vedere ca faptele au savarsite in concurs real, tribunalul va face aplicarea in cauza a prevederilor art.33 lit.a, 34 lit.b si 35 al.1 C.p. si va proceda la contopirea pedepselor, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, care este de natura a asigura atingerea scopului preventiv prev. de art.52 C.p.
In conditiile in care, pedeapsa rezultanta aplicata inculpatului este de 5 ani, in cauza sunt inaplicabile prevederile art.81 C.p., solicitarea inculpatului sub acest aspect fiind nefondata.
In baza art.71 C.p. tribunalul va aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b C.p.
In baza art.88 C.p. Tribunalul va computa preventia inculpatului iar in baza art.350 al.1 C.p.p. va mentine starea de arest a acestuia, apreciind ca temeiurile care au determinat arestarea preventiva impun in continuare privarea de libertate.
In baza art.118 lit.f C.p. comb. cu art.17 al.1 din Legea nr.143/2000, tribunalul va confisca cantitatea de 1,01 grame heroina ramasa dupa efectuarea procesului analizelor de laborator (depusa la camera de corpuri delicte a IGPR – conform dovezii – seria H nr.0001638/17.08.2009).
In baza art.191 C.p.p., inculpatul va fi obligat sa plateasca suma de 900 lei, cheltuieli judiciare catre de stat.

DISPOZITIV:

In baza art.334 C.p.p. schimba incadrarea juridica a faptelor savarsite de inculpatul S.G. A. din art. 2 al. 1 si 2 din Legea nr. 143/2000 si art.4 al.1 si 2 din aceeasi lege, in art. 2 al. 2 din Legea nr. 143/2000 si art.4 al..2 din aceeasi lege.
In baza art. 2 al.2 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 74 al.1 lit. a si c C.p. si art. 76 al.1 lit. a C.p.
Condamna pe inculpatul S. G. A. la 5 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit.a, b C.p.
In baza art.4 al.2 din Legea nr.143/2000 cu aplic. art.74 lit.a,c C.p. si art.76 al.1 lit.d C.p.
Condamna pe acelasi inculpat la 1 an inchisoare.
 In baza art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b si art.35 al.1 C.p.
Contopeste pedepsele aplicate inculpatului urmand, ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv, 5 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a,b C.p.
Face aplicare art.71 si art. 64 lit.a,b C.p.
In baza art.88 C.p.
Computa preventia inculpatului de la 04.08.2009 pana la 27.01.2010.
In baza art.350 al.1 C.p.p.
Mentine starea de arest a inculpatului.
In baza art.118 lit.f C.p. comb. cu art.17 al .1 din Legea nr.143/2000
Confisca cantitatea de 1,01 grame heroina ramasa dupa efectuarea procesului analizelor de laborator (depusa la camera de corpuri delicte a IGPR – conform dovezii – seria H nr.0001638/17.08.2009).
In baza art.191 C.p.p.
Obliga pe inculpat sa plateasca suma de 900 lei, cheltuieli judiciare catre de stat.
Cu apel.
Pronuntata in sedinta publica azi, 27.01.2010.




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete; Probe; dovezi; Procedura civila si penala (cai de atac; co

BANCI - Sentinta civila nr. **** din data de 05.12.2017
Fond funciar - Hotarare nr. **** din data de 27.07.2017
Obligarea la virarea soldului disponibil in contul unic de lichidare - Sentinta civila nr. **** din data de 03.07.2017
Obligare emitere act administrativ - Sentinta civila nr. **** din data de 14.10.2015
Anulare act administrativ - Sentinta civila nr. **** din data de 18.11.2016
Actiune in raspundere delictuala - Hotarare nr. **** din data de 19.05.2017
Uzucapiune - Hotarare nr. **** din data de 29.06.2017
Uzucapiune - Decizie nr. **** din data de 15.06.2017
Pretentii - Sentinta civila nr. **** din data de 18.05.2017
Granituire - Decizie nr. **** din data de 04.01.2017
Anulare act - Sentinta civila nr. **** din data de 24.10.2016
Drepturi banesti - Sentinta civila nr. **** din data de 04.03.2016
Contestatie decizie de concediere - Sentinta civila nr. **** din data de 07.09.2016
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. **** din data de 28.09.2016
Recalculare pensie - Sentinta civila nr. **** din data de 23.06.2016
Drepturi banesti - Sentinta civila nr. **** din data de 21.03.2017
Contestatie decizie de concediere - Sentinta civila nr. **** din data de 13.04.2017
NULITATE ACT JURIDIC - Sentinta civila nr. **** din data de 08.05.2017
Actiune in constatare-obligatia de a face - Decizie nr. **** din data de 27.06.2016
Obligatia de a face - Decizie nr. **** din data de 07.12.2015