InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 1

contestatie la executare - pentru executarea hotararilor pronuntate in materia contenciosului administrativ, Legea 554/2004, ca lege speciala fata de Codul de procedura civila, prevede o procedura diferita fata de cea de drept comun, astfel titlul execut

(Hotarare nr. 1354 din data de 20.01.2017 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1)

Domeniu | Dosare Judecatoria Sectorului 1 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 1

Deliberand asupra cauzei civile de fata retine urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 29.11.2016 sub nr. de dosar …., contestatoarea CNCI a formulat in contradictoriu cu intimatii C.S.L. si C.G.  contestatie la executare impotriva actelor de executare emise in dosarul de executare nr. …. al B.E.J. ….., solicitand anularea executarii silite si suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei.
Contestatoarea a aratat instantei ca in raport de somatia emisa de executorul judecatoresc, acest act de executare a ramas fara obiect intrucat aceasta a verificat existenta dreptului de proprietate asupra imobilului revendicat, emitand la data de 27.10.2016 a unei decizii de validare partiala.
A mai aratat contestatoarea ca aceasta a pus in executare sentinta civila nr….. a Tribunalului Bucuresti in termen de 30 de zile prin solicitarea de documente pentru solutionarea dosarului de despagubire si, in esenta, in intreg procesul legal de solutionare a cererilor de compensare aceasta si-a indeplinit toate obligatiile recunoscute in sarcina sa.
Contestatoarea a invederat ca nu a refuzat, omis sau intarziat punerea in executare a unei hotarari judecatoresti astfel ca se impune anularea somatiei emise de executorul judecatoresc.
In drept, s-au invocat dispozitiile art.700 alin.1 si 3 art. 711 si urmatoarele C.proc.civ,  Legea 165/2013.                                                                      
In dovedirea cererii, contestatoarea a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru in temeiul art.30 din OUG 80/2013.
La data de 06.01.2017, intimatii au depus intampinare prin care au solicitat respingerea contestatiei ca neintemeiata si obligarea contestatoarei la plata cheltuielilor de judecata.
Au aratat intimatii ca cererea de suspendare a executarii silite este vadit neintemeiata intrucat nu se invoca niciun motiv pentru care executarea silita ar trebui suspendata iar contestatoarea a fost obligata la emiterea deciziei de compensare iar nu doar la simpla emitere a unor adrese intrucat instanta a constatat o stare culpabila de pasivitate de mai multi ani din partea contestatoarei.
In drept intimatii au invocat ar.205 C.proc.civ. si art.712 C.proc.civ..
Prin adresa din date de 09.01.2017 BEJ ….. a comunicat instantei inscrisurile dosarului de executare nr…..
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt:
Prin cererea de executare silita inregistrata de BEJ ….. sub nr….., intimatii au solicitat punerea in executare silita a titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr……. a Tribunalului Bucuresti pentru indeplinirea obligatiei de a face si in vedere recuperarii sumei de 1240 lei (fila 49).
Prin sentinta civila nr……. a Tribunalului Bucuresti (filele 51-54), contestatoarea a fost obligata la sa verifice existenta dreptului de proprietate asupra imobilului revendicat, sa aprecieze cu privire la intinderea acestuia si sa evalueze despagubirile cuvenite in cazul in care, dupa examinarea dosarului, parata ajunge la concluzia ca reclamanta este titularul dreptului de proprietate, precum si sa emita decizia de compensare in puncte a acestora, in termen de 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a prezentei hotararii.
Obliga parata la plata sumei de 1240 lei cheltuieli de judecata reprezentand taxe judiciare de timbru.
Prin incheierea din data de 22.07.2016 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti in dosarul nr. …….., s-a dispus incuviintarea executarii silite impotriva contestatoarei(fila 59).
La data de 22.09.2016 executorul a emis somatia pentru plata sumei de 1240 lei cheltuieli de judecata si 165,50 lei cheltuieli de executare (fila 61).
Prin cererea din data de 29.09.2016 (fila 62) executorul judecatoresc a solicitat Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti completarea incheierii de incuviintare a executarii silite si in ceea ce priveste obligatia de a face.
Prin incheierea din data de 06.10.2016 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti in dosarul nr. …….., instanta (fila 65) instanta a admis cererea de completare si a incuviintat executarea silita si pentru obligatia de a face.
Prin somatia din data de 09.11.2016 executorul judecatoresc a solicitat contestatoarei, in temeiul art.905 C.proc.civ., ca, in termen de 10 zile de la comunicarea somatiei sa execute obligatia de face stabilita prin titlul executoriu (fila 66).
In drept:
Potrivit art. 712 alin. 1 C.pr.civ., impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare, se poate face contestatie la executare in termen de catre cei interesati sau vatamati prin executare.
Instanta constata ca este pus in executare un titlul executoriu emis de instanta de contencios administrativ si fiscal care contine doua obligatii, respectiv obligatia de a efectua anumite operatiuni administrative si de a emite actul administrativ constand in decizia de compensare in puncte si obligatia de plati o suma de bani cu titlu de cheltuieli de judecata.
In ceea ce priveste plata sumei de bani instanta constata ca contestatoarea nu a administrat niciun mijloc de proba din care sa rezulte executarea benevola a acestei obligatii, astfel ca executarea silita este justificata sub acest aspect iar actele de executare sunt legal intocmite.
Sub un alt aspect insa, instanta retine ca, potrivit 622 alin.2 C.proc.civ. In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita, care incepe odata cu sesizarea organului de executare, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca prin lege speciala nu se prevede altfel.
Potrivit art.22 din Legea 554/2004 Hotararile judecatoresti definitive pronuntate potrivit prezentei legi sunt titluri executorii.
Conform art.24 si 25 din Legea 554/2004 (1) Daca in urma admiterii actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative, executarea hotararii definitive se face de bunavoie in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen, in termen de cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii.  
    (2) In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se duce la indeplinire prin executare silita, parcurgandu-se procedura prevazuta de prezenta lege.  
    (3) La cererea creditorului, in termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita, care curge de la expirarea termenelor prevazute la alin. (1) si care nu au fost respectate, instanta de executare, prin incheiere definitiva data cu citarea partilor, aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului ii acorda penalitati, in conditiile art. 905 din Codul de procedura civila.  
    (4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a amenzii si de acordare a penalitatilor debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce se va datora statului si suma ce i se va datora lui cu titlu de penalitati, prin hotarare data cu citarea partilor. Totodata, prin aceeasi hotarare, instanta va stabili, in conditiile art. 891 din Codul de procedura civila, despagubirile pe care debitorul le datoreaza creditorului pentru neexecutarea in natura a obligatiei.  
    Art. 25. -  (1) Instanta de executare, care in materia contenciosului administrativ este, potrivit art. 2 alin. (1) lit. t), instanta care a solutionat fondul litigiului de contencios administrativ, aplica, respectiv acorda sanctiunea si penalitatile prevazute la art. 24 alin. (3), fara a fi nevoie de investirea cu formula executorie si de incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc.  
   (2) Cererile prevazute la art. 24 alin. (3) si (4) se judeca in camera de consiliu, de urgenta si sunt scutite de taxa judiciara de timbru. 
    (3) Hotararea pronuntata in conditiile art. 24 alin. (4) este supusa numai apelului in termen de 5 zile de la comunicare. Daca hotararea a fost pronuntata de curtea de apel ea va fi supusa recursului, in acelasi termen.  
Din ansamblul dispozitiilor precitate instanta retine faptul ca pentru executarea hotararilor pronuntate in materia contenciosului administrativ, Legea 554/2004, ca lege speciala fata de Codul de procedura civila, prevede o procedura diferita fata de cea de drept comun.
In prezenta cauza s-a solicitat incuviintarea executarii silite instantei de executare de drept comun pentru a pune in executare obligatia de a face potrivit dreptului comun insa acesta este inaplicabil fata de dispozitiile exprese ale art.24 alin.2 din Legea 554/2004 care prevad o procedura speciala in care, potrivit art.25 alin.1 din Legea 554/2004 instanta de executare este instanta de contencios administrativ care a solutionat fondul litigiului de contencios administrativ nefiind necesara incuviintarea executarii silite.
Pentru considerentele ce preced, instanta constata ca titlul executoriu nu poate fi pus in executare potrivit dreptului comun in materia executarii silite si va anula toate actele de executare efectuate in dosarul de executare nr….. al BEJ ……, inclusiv incheierea de incuviintare a executarii silite din data de 06.10.2016 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti exclusiv in ceea ce priveste executarea obligatiei de a face prevazuta de titlul executoriu.
Pentru executarea obligatiei de a plati suma de bani constand in cheltuielile de judecata executarea silita este legala si se poate efectua potrivit dreptului comun astfel ca instanta va respinge in rest contestatia la executare.
Fata de solutia data contestatiei la executare la primul termen de judecata instanta va respinge capatul de cerere referitor la suspendarea executarii silite ca ramas fara obiect.
In temeiul art. 720 alin. 4 C.pr.civ., prezenta hotarare se va comunica, din oficiu, BEJ ……, dupa ramanerea definitiva.
  
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte contestatia formulata de contestatoarea CNCI in contradictoriu cu intimatii C.S.L.  si C.G. 
Anuleaza toate actele de executare efectuate in dosarul de executare nr. … al BEJ …., inclusiv incheierea de incuviintare a executarii silite din data de 06.10.2016 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti exclusiv in ceea ce priveste executarea obligatiei de a face prevazuta de titlul executoriu.
Respinge in rest cererea ca neintemeiata.
Respinge cererea de suspendare a executarii silite ca ramasa fara obiect.
Executorie.
In temeiul art. 720 alin. 4 C.proc.civ., prezenta hotarare se va comunica, din oficiu, BEJ Titu Adriana, dupa ramanerea definitiva.
Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.
Pronuntata in sedinta publica azi, 30.01.2017.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016