InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 1

plangere impotriva incheierii de carte funciara (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996).

(Hotarare nr. 24088 din data de 11.12.2015 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1)

Domeniu | Dosare Judecatoria Sectorului 1 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 1

Potrivit art. 24(1) din legea 7/1996 republicata,  inscrierile in cartea funciara sunt: intabularea, inscrierea provizorie si notarea.
Art. 30(1) prevede: daca registratorul constata ca actele depuse in justificarea cererii de inscriere in cartea funciara, precum si aceasta din urma nu intrunesc conditiile de forma cerute de lege pentru validitatea acestora, cererea se respinge printr-o incheiere motivata.
Intre parti, reclamanta si  -, s-a incheiat un contract avand ca obiect inclusiv cesiunea tuturor drepturilor cedentului - nascute in temeiul  contractelor de credit garantate cu ipoteca imobiliara, impreuna cu toate drepturile accesorii, precum si toate garantiile aferente, inclusiv contractele de ipoteca mobiliara si imobiliara.
Cererile petentei de notare in cartea funciara a Contractului autentificat sub nr. - s-au respins prin incheierile nr. ---- pronuntate de catre Biroul de cadastru si Publicitate Imobiliara Sectorul 1, motivat de faptul ca, la autentificarea contractului de cesiune de creanta prin care se transfera dreptul real de garantie imobiliara, notarul public nu a solictat extras de carte funciara pentru autentificare.
Reclamanta a aratat, in esenta, ca art. 35 alin. 1 si art. 29 alin. 1 lit. e din legea 7/1996, invocate de OCPI Sector 1 in sustinerea respingerii cererii de notare nu sunt aplicabile in speta.
Potrivit art. 29 din legea 7/1996 republicata,  in cazul in care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau inscrierea provizorie prin incheiere, daca inscrisul indeplineste urmatoarele conditii limitative: 
   a) este incheiat cu respectarea conditiilor de forma prevazute de lege; 
   b) identifica corect numele sau denumirea partilor si mentioneaza codul numeric personal, daca este atribuit, numarul de identificare fiscala, codul de inregistrare fiscala ori codul unic de inregistrare, dupa caz, atribuit acestora; 
   c) individualizeaza imobilul printr-un numar de carte funciara si un numar cadastral sau topografic, dupa caz; 
   d) este insotit de o traducere legalizata, daca actul nu este intocmit in limba romana. In cazul actului autentic notarial, acesta trebuie sa fie incheiat de un notar public in functie in Romania; 
      e) este insotit, dupa caz, de o copie a extrasului de carte funciara pentru autentificare, a extrasului de carte funciara pentru informare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza intocmirii actului, cu exceptia cazului in care se face mentiune despre acestea in cuprinsul actului; 
   f) este insotit de dovada achitarii tarifului de publicitate imobiliara, cu exceptia scutirilor stabilite prin lege sau a situatiei in care dovada incasarii tarifului se face conform procedurilor stabilite prin protocoale incheiate potrivit art. 9 alin. (4) si (5); 
   g) indeplinirea altor prevederi legale stabilite prin legi speciale, a caror verificare se afla in competenta registratorului. 
Conform art. 35 din legea 7/1996 republicata, la autentificarea actelor notariale prin care se transmite, se modifica sau se constituie un drept real imobiliar, notarul public va solicita un extras de carte funciara pentru autentificare, care este valabil timp de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, sau, dupa caz, un certificat de sarcini.
Sub aspectul calificarii cererii de inscriere in cartea funciara a Contractului autentificat sub nr. - din 26.09.2013 formulate de catre reclamanta, instanta retine:
In esenta, reclamanta sustine ca inscrierea in cartea funciara a contractului de cesiune a dreptului real imobiliar de garantie se circumscrie notiunii de notare in sensul art. 881 din codul civil.
Pentru a stabili regimul juridic al inscrierii, instanta se va raporta la disp. art. 881 c.civ. care reglementeza felurile inscrierilor
(1) Inscrierile sunt de 3 feluri: intabularea, inscrierea provizorie si notarea.
(2) Intabularea si inscrierea provizorie au ca obiect drepturile tabulare, iar notarea se refera la inscrierea altor drepturi, acte, fapte sau raporturi juridice in legatura cu imobilele cuprinse in cartea funciara.
(3) Inscrierea provizorie si notarea se fac numai in cazurile anume prevazute de lege.
Articolul 877 c.civ. defineste drepturile tabulare : „drepturile reale imobiliare inscrise in cartea funciara sunt drepturi tabulare. Ele se dobandesc, se modifica si se sting numai cu respectarea regulilor de carte funciara”.
Deci, este indiscutabil ca prin contractul de cesiune are loc transmiterea unui drept de ipoteca –drept real de garantie imobiliar care reprezinta, conform dispozitiei susmentionate, drept tabular, supus categoriei de inscriere in cartea funciara denumita intabulare, iar nu notare.
Aceasta calificare rezulta si din interpretarea disp. art.  36 pct. 19, 22, 23 si 24 din legea 7/1996 republicata-forma in vigoare la data solutionarii cererii de inscriere.
Conform pct. 19,  cesionarul unei creante ipotecare garantate cu o ipoteca imobiliara va putea cere in favoarea sa inscrierea transferului ipotecii in cartea funciara, pe baza inscrisului de cesiune a creantei incheiat in forma autentica. In acest caz, debitorul cedat va putea cere, in termen de o luna de la comunicarea incheierii prin care s-a incuviintat inscrierea ipotecii imobiliare, notarea exceptiilor pe care le-ar fi putut opune cedentului pentru cauze anterioare notificarii sau acceptarii cesiunii creantei ipotecare si pe care intelege sa le opuna cesionarului. 22) In cazul in care cesiunea creantei ipotecare nu fusese anterior notificata sau acceptata in conditiile Codului civil, comunicarea incheierii de incuviintare a inscrierii cesiunii ipotecii ori a incheierii de notare a garantiei asupra creantei ipotecare va reprezenta si notificarea creditorului cedat cu privire la cesiunea creantei ipotecare. 
   (23) Daca ipoteca creantei novate a fost rezervata pentru garantarea noii creante, aceasta se va inscrie, in rangul vechii ipoteci sau vechiului privilegiu, in temeiul inscrisului care face dovada novatiunii. 
   (24) Cel subrogat in drepturile creditorului ipotecar sau privilegiat va putea cere notarea stramutarii dreptului de ipoteca sau privilegiului in temeiul inscrisurilor ce dovedesc subrogarea. 
Deci, din analiza modalitatii de reglementare a inscrierii celor 3 categorii de transmitere a ipotecii-cesiune, novatie, subrogatie, rezulta ca legiuitorul, in acord cu disp. art. 881 alin. 3 c.p.c, prevede ca fac obiectul notarii( se mentioneza expres termenul notare) numai ipotecile transmise prin subrogatie, in cazul celor transmise ca urmare a novatiei sau prin cesiune, legiuitorul mentionand ca fac obiectul inscrierii, categoria inscrierii fiind determinata conform art. 887 ca intabulare.
Astfel, legiuitorul a prevazut  in mod expres situatiile  care fac obiectul notarii:exceptiile pe care debitorul cedat le-ar fi putut opune cedentului pentru cauze anterioare notificarii sau acceptarii cesiunii creantei ipotecare si pe care intelege sa le opuna cesionarului; garantia asupra creantei ipotecare;  stramutarea dreptului de ipoteca sau privilegiului in temeiul subrogatiei.
Or, in cazul cesiunii creantei ipotecare nu a prevazut notarea ci mentionand categoria generala a inscrierii, categoria se determina conform art. 887, fiind vorba despre intabulare, devenind incidente, art. 29 lit. e si 31 din legea 7/1996.
Intr-adevar, instanta apreciaza ca nu exista nicio ratiune pentru care sa se faca distinctie, sub aspectul relevant din speta, intre  subrogatia si cesiunea ipotecii imobiliare( instanta apreciaza ca, fiind vorba despre transmiterea unor drepturi tabulare, atat subrogatia cat si cesiunea ar trebui supuse intabularii, conform art. 887 c.civ.)., dar aceasta distinctie nu are relevanta in speta,  in speta, intrucat, sub aspectul cesiunii ipotecii imobiliare,  optiunea legiuitorului a fost in favoarea intabularii.
  Astfel, instanta retine ca in mod corect au fost respinse cererile reclamantei, astfel incat respinge in tot actiunea formulata ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016