InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 1

Contestatie la executare. Exceptia inadmisibilitatii. Exceptia tardivitatii.

(Hotarare nr. 922 din data de 26.01.2016 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1)

Domeniu | Dosare Judecatoria Sectorului 1 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 1

Examinand cu prioritate, potrivit art. 248 C.p.c., exceptiile invocate, instanta retine urmatoarele:
Instanta va respinge ca neintemeiata exceptia inadmisibilitatii cererii, intrucat potrivit art. 56 din Legea nr. 188/2000, plangerea impotriva refuzului nejustificat al executorului judecatoresc de a-si indeplini atributiile , se poate exercita doar in cazul activitatilor prevazute de art. 7 lit. b-i , iar printre acestea nu se afla si punerea in executare a  dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii, prevazuta de art. 7 lit. a din Legea nr. 188/2000. In aceste conditii, devin incidente prevederile art. 712 alin. 1 teza finala C.p.c., conform carora se poate face contestatie la executare si in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile legii.
De asemenea, instanta va respinge ca neintemeiata si exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare, apreciind ca nu se poate retine ca termenul de 15 zile prevazut de art. 714 C.p.c. a inceput sa curga de la data de 28.07.2015, intrucat adresa executorului judecatoresc emisa la acea data cuprinde doar o solicitate adresata contestatorilor de a  se adresa instantei de executare in vederea stabilirii cuantumului penalitatilor , iar nu si refuzul explicit al acestuia materializat intr-unul din actele prevazute de art. 656-657 C.p.c. Pe de alta parte, refuzul de a  indeplini un anumit act de executare are un caracter continuu, astfel incat contestatia la executare poate fi formulata atata timp cat acesta se manifesta.
Analizand probele administrate in cauza, instanta retine in fapt si in drept urmatoarele:
Prin sentinta civila nr. 4620/CA/2013 a Tribunalului Hunedoara – Sectia a II a Civila, de Contencios administrativ si fiscal, s-a admis actiunea formulata  de contestatori impotriva paratului M. si a fost obligat acesta sa aprobe tipizarea formularelor de diploma de licenta pentru reclamanti in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva si irevocabila  a hotararii sub sanctiunea platii de 2000 lei penalitati pe zi de intarziere de la data pronuntarii sentintei.
Prin incheierea de sedinta din Camera de Consiliu din data de 13.08.2014, pronuntata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti in dosar nr. 36430/299/2014, s-a dispus incuviintarea executarii silite prin toate formele de executare pentru recuperarea unei creante in cuantum de 4,30 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, pentru executarea obligatiei de a face, respectiv de a aproba tipizatele diplomelor de licenta si pentru executarea obligatiei de plata a penalitatilor de intarziere in cuantum de 2.000 lei pe zi de intarziere de la data pronuntarii sentintei, conform titlului executoriu sentinta nr. 4620/CA/2013 pronuntata de Tribunalul Hunedoara, sectia a II-a civila in dosar nr. 3094/97/2013, definitiva prin decizia nr. 2521/31.03.2014 a Curtii de Apel Alba Iulia, sectia de contencios administrativ si fiscal, la care se adauga cheltuielile de executare.
Prin adresa nr. 46710, 46711, 46713, 46906, 46907, 144F/DGIS/30.06.2014 Directia Generala Invatamant Superior si Directia Generala Juridic avizeaza achizitionarea de formulare tipizate pentru actele de studii destinate absolventilor.
Prin cererea din data de 15.06.2015, contestatorii au solicitat executorului judecatoresc sa continue demersurile pentru executarea silita a sumei de 568.000 lei reprezentand penalitati pentru cele 284 zile de intarziere in indeplinirea obligatiei stabilita prin titlul executoriu. Contestatorii au revenit cu aceeasi solicitare si prin adresele din data de 13.07.2015 , 03.08.2015 si respectiv 21.09.2015. 
Prin adresa din data de 28.07.2015, executorul judecatoresc a comunicat contestatorilor ca in conformitate cu prevederile art. 905 C.p.c. alin. 4 C.p.c. trebuie sa se adreseze instantei de executare in vederea stabilirii cuantumului penalitatilor de intarziere ce revin in sarcina debitorului.
Conform art. 18 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ,  instanta, solutionand cererea la care se refera art. 8 alin. (1), poate, dupa caz, sa anuleze, in tot sau in parte, actul administrativ, sa oblige autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa.
Totodata, conform alin. 5, solutiile prevazute la alin. (1) si alin. (4) lit. b) si c) pot fi stabilite sub sanctiunea unei penalitati aplicabile partii obligate, pentru fiecare zi de intarziere.
Potrivit art. 24, daca in urma admiterii actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative, executarea hotararii definitive se face de bunavoie in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen, in termen de cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii. (2) In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se duce la indeplinire prin executare silita, parcurgandu-se procedura prevazuta de prezenta lege. (3) La cererea creditorului, in termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita, care curge de la expirarea termenelor prevazute la alin. (1) si care nu au fost respectate, instanta de executare, prin incheiere definitiva data cu citarea partilor, aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului ii acorda penalitati, in conditiile art. 905 din Codul de procedura civila. (4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a amenzii si de acordare a penalitatilor debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce se va datora statului si suma ce i se va datora lui cu titlu de penalitati, prin hotarare data cu citarea partilor. Totodata, prin aceeasi hotarare, instanta va stabili, in conditiile art. 891 din Codul de procedura civila, despagubirile pe care debitorul le datoreaza creditorului pentru neexecutarea in natura a obligatiei. (5) In lipsa cererii creditorului, dupa implinirea termenului prevazut la alin. (4), compartimentul executari civile al instantei de executare va solicita autoritatii publice relatii referitoare la executarea obligatiei cuprinse in titlul executoriu si, in cazul in care obligatia nu a fost integral executata, instanta de executare va fixa suma definitiva ce se va datora statului prin hotarare data cu citarea partilor.
Astfel, instanta constata ca obligatia de plata a penalitatilor de 2000 lei pe zi a fost stabilita prin  sentinta civila nr. 4620/CA/2013 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in baza art. 18 alin. 5 din Legea nr. 554/2004 .
In cazul in care reclamantul nu ar fi solicitat prin cererea de chemare in judecata obligarea paratului la plata de penalitati pentru situatia neindeplinirii obligatiei dispuse de instanta de contencios administrativ, acesta ar fi avut posibilitatea, potrivit art. 24 din acelasi act nromativ, sa se adreseze instantei de executare cu o cerere prin care sa solicite obligarea paratului la plata de penalitati, in conditiile art. 905 C.p.c.
In aceste conditii, instanta apreciaza ca natura juridica a penalitatilor stabilite de art. 18 alin. 5 cat si de art. 24 din Legea nr. 554/2004 este aceeasi, reprezentand un mijloc de constrangere a debitorului de a proceda la executarea obligatiei de a face prevazuta in titlul executoriu in termenul de 30 de zile de la data ramanerii definitive  a hotararii.
Prin urmare, instanta considera ca obligatia de plata a penalitatilor stabilite in titlul executoriu nu reprezinta o obligatie de plata a unei sume de bani , de sine statatoare, susceptibila de executare silita, potrivit art. 628 alin. 1 C.p.c.  conform dreptului comun , ci , dat fiind caracterul sau de mijloc de constraangere in vederea indeplinirii unei obligatii de a  face, urmeaza regimul juridic prevazut de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 544/2004.
Asadar, avand in vedere ca finalitatea instituirii penalitatilor este  aceea de a se asigura realizarea obligatiei de a face intr-un termen cat mai scurt, atat in situatia in care acestea sunt prevazute chiar in titlul executoriu ce cuprinde si obligatia principala pentru executarea careia au  fost stabilite, cat si in situatia in care sunt stabilite dupa ramanerea definitiva a hotararii ,  instanta apreciaza ca premergator executarii silite a penalitatilor astfel stabilite, creditorul este obligat, potrivit art. 24 alin. 4 din Legea nr. 554/2004 sa se adreseze instantei de executare in vederea stabilirii sumei definitive datorata cu acest titlu.
Astfel, instanta retine ca nu se justifica diferenta de regim juridic invocata de contestatori, intre penalitatile stabilite prin chiar titlul executoriu si cele stabilite de instanta de executare, dupa ramanerea definitiva a hotararii, de vreme ce ambele au aceeasi finalitate  , de constrangere a  debitorului la executarea  obligatiei de a face stabilite in sarcina sa .
Pentru aceste considerente, retinand necesitatea ca contestatorii sa se adreseze instantei de executare in vederea stabilirii sumei definitive chiar si in situatia in care penalitatile au fost stabilite prin titlul executoriu, in raport de prevederile art. 24 alin. 4 din Legea nr. 544/2004, instanta va respinge ca neintemeiata contestatia la executare formulata  de contestatorii V., C., M. in contradictoriu cu intimatul BIROUL EXECUTORULUI JUDECATORESC P.
Astfel, in raport de solutia pronunata pe capatul principal de cerere, instanta va respinge ca neintemeiate si cererile privind amendarea intimatului si obligarea acestuia la plata de despagubiri.
 In temeiul art. 451-453 C.p.c. in raport de solutia pronuntata, retinand culpa procesuala a contestatorilor in declansarea prezentului litigiu, instanta ii va obliga pe acestia sa plateasca intimatului suma de 500 lei cheltuieli de judecata si va respinge ca neintemeiata cererea privind obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecata.
In baza art. 717 alin. 2 C.p.c. va obliga contestatorii la plata catre intimat a sumei de 83,08 lei, reprezentand cheltuieli aferente comunicarii actelor de executare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016