InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Piatra Neamt

Majorare pensie de intretinere

(Sentinta civila nr. 5602 din data de 03.11.2011 pronuntata de Judecatoria Piatra Neamt)

Domeniu Minori; Pensii | Dosare Judecatoria Piatra Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Piatra Neamt

Sentinta civila nr. 5602/03.11.2011 - majorare pensie de intretinere –


Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin actiunea formulata si inregistrata pe rolul Judecatoriei Piatra Neamt, la data de 07.07.2011, sub nr. 5839/279/2011, reclamanta xx a chemat in judecata pe paratul xx si a solicitat obligarea paratului la plata pensiei de intretinere stabilite in favoarea fiului partilor – xx.
In motivarea actiunii, s-a aratat ca, prin sentinta civila nr. xx a Judecatoriei Piatra Neamt, paratul care este pensionar al Ministerului Administratiei si Internelor a fost obligat sa plateasca in favoarea minorului xx o pensie de intretinere, in cuantum de 25% din veniturile nete lunare ale paratului. In prezent, fiul partilor a ajuns la varsta majoratului, se afla in continuare in intretinerea exclusiva a reclamantei, fiind elev al Liceului Grigore Moisil, clasa a XI-a si legitimat la Clubul de Fotbal Delta Tulcea, iar pentru continuarea studiilor si pregatirea sa extrascolara este necesara mentinerea pensiei.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare de timbru conform art. 15 lit. c din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
Paratul, desi legal citat la adresa comunicata de S.P.C.L.E.P. Piatra Neamt, nu s-a prezentat in fata instantei de judecata pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu actiunea promovata de reclamanta si nici nu a depus intampinare la dosarul cauzei.
Pentru termenul de judecata din data de 03.11.2011, persoana in favoarea careia s-a solicitat stabilirea pensiei de intretinere – xx, a depus la dosar o declaratie autentificata sub nr. 1256/2011 la B.N.P. xx prin care a precizat ca isi insuseste actiunea formulata de mama sa – xx, iar instanta a luat act de pozitia procesuala a acestuia si a dispus introducerea sa in cauza, in calitate de reclamant.
In sustinerea actiunii, s-a solicitat proba cu inscrisuri, depunandu-se la dosarul cauzei fotocopii ale urmatoarelor inscrisuri: cartile de identitate ale reclamantilor xx si xx, certificatul de nastere al reclamantului Capatana Ioan Alexandru, sentinta civila nr. xx a Judecatoriei Piatra Neamt, adeverinta nr. 2325/2011 emisa de Liceul Teoretic Grigore Moisil din Tulcea, adeverinta nr. 364/2011 emisa de Fotbal Club „Delta” Tulcea, o adresa emisa de Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Administratiei si Internelor, un cupon privind plata pensiei de intretinere, emis de M.A.I. si declaratia autentificata sub nr. 1256/2011 la B.N.P. xx.
In considerarea dispozitiilor art. 129 alin. 5 Cod procedura civila, a solicitat relatii de la Ministerul Apararii Nationale – Directia Financiar Contabila – Serviciul Pensii Militare si Drepturi Sociale, cu privire la veniturile nete obtinute de parat, in calitate de pensionar militar, institutia respectiva dand curs solicitarii. De asemenea,  a solicitat atasarea dosarului nr. 10570/2006 al Judecatoriei Piatra Neamt.
La termenul de judecata din data de 15.09.2011, instanta, din oficiu, a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale a reclamantei xx, in legatura cu care retine urmatoarele:
Calitatea procesuala presupune justificarea dreptului sau obligatiei unei persoane de a participa ca parte in procesul civil, calitatea pentru a exercita actiunea in justitie trebuind sa corespunda cu calitatea de titular al dreptului a carui protectie se solicita, iar calitatea procesuala pasiva apartinand subiectului pasiv al dreptului.
In speta, din insasi cererea introductiva reiese ca dreptul care se discuta este dreptul copilului major la intretinere din partea parintilor sai, reglementat de art. 86 alin. 1 din Codul familiei. Avand in vedere ca persoana majora are capacitate deplina de exercitiu, in situatia in care se solicita protectia juridica a unui astfel de drept, nu pot fi parti in proces decat, pe de o parte, copilul major care, potrivit legii, poate beneficia de intretinere, iar, pe de alta parte, parintele care nu isi respecta aceasta obligatie.
In aceste conditii, reclamanta xx – mama copilului major, care a implinit 18 ani la data de 24.06.1993 – nu justifica legitimare procesuala activa, motiv pentru care instanta va admite exceptia lipsei calitatii sale procesuale active si, pe cale de consecinta, va respinge actiunea ca fiind promovata de o institutie fara calitate procesuala activa.
Pe fondul cauzei, analizand si coroborand inscrisurile existente la dosar, instanta apreciaza ca fiind intemeiata actiunea formulata de reclamantul Capatana Ioan Alexandru pentru urmatoarele considerente:
In fapt, prin sentinta civila nr. xx a Judecatoriei Piatra Neamt  s-a dispus incredintarea minorului xx mamei – xx, iar paratul a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 25 % din veniturile lunare, in favoarea minorului, de la data introducerii actiunii (01.09.2006) si pana la majoratul copilului.
La data de 24.06.1993, persoana beneficiara a pensiei de intretinere – reclamantul xx a devenit majora (astfel cum rezulta din certificatul de nastere de la fila 5 din dosar), continuandu-si studiile liceale in cadrul Liceului Teoretic Grigore Moisil din Tulcea, imprejurare confirmata prin adeverinta nr. 2325/2011 emisa de institutia scolara mentionata. In plus, reclamantul face parte din lotul de juniori ai Asociatiei Fotbal Club „Delta” Tulcea astfel cum reiese din continutul adeverintei nr. 364/2011. 
In drept, art. 499 alin. 2 din Noul Cod civil reglementeaza obligatia de intretinere a copilului major de catre parintii sai. Aceasta obligatie este independenta de imprejurarea ca descendentul major are statutul unui copil din casatorie sau din afara institutiei matrimoniale, fiind conditionata doar de starea de nevoie a creditorului datorata incapacitatii de munca si de obtinerea unor venituri de catre debitor care sa-i permita acestuia sa-si indeplineasca obligatia legala. 
In ceea ce priveste prima conditie enuntata anterior, referitoare la starea de nevoie a creditorului, aceasta conditie este indeplinita in speta, fiind prezumata de legiuitor, avand in vedere ca imposibilitatea de a munci a reclamantului deriva din satisfacerea unei cerinte de ordin social, si anume cea referitoare la frecventarea cursurilor unei institutii de invatamant in vederea pregatirii profesionale si practicarea unui sport de performanta.
In acest sens, art. 499 alin. 2 din Noul Cod civil prevede ca parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major , daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
Referitor la conditia obtinerii de venituri de catre debitor (respectiv tatal minorului), din adresa nr. 3886014/01.09.2011, comunicata de Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Administratiei si Internelor, rezulta calitatea de pensionar militar a paratului si cuantumul veniturilor nete lunare obtinute de catre acesta in perioada aprilie – septembrie 2011, respectiv xx lei lunar.
     Avand in vedere ca, in speta, sunt indeplinite cele doua conditii mentionate anterior, iar minorul xx, in varsta de 18 ani, este in continuarea studiilor liceale, paratul urmeaza sa fie obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea acestuia, in cuantum de 25 % din venitul net lunar, de la data introducerii actiunii (07.07.2011), conform art. 532 alin. 1 din Noul Cod civil, si pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani de catre creditorul obligatiei de intretinere, respectiv 24.06.2019. Valoare contributiei va fi stabilita cu respectarea dispozitiilor art. 529 alin. 2 din Codul civil conform carora cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil.
    In ceea ce priveste modalitatea de stabilire a cuantumului contributiei de intretinere, tinand seama de realitatile economice actuale, se impune ca pensia sa fie fixata prin aplicarea unui procent asupra venitului net lunar al debitorului, aceasta modalitate corespunzand cel mai bine atat acestor realitati, cat si nevoilor minorului, nereprezentand o dezavantajare a paratului deoarece suma ce reprezinta echivalentul acestui procent este la randul ei variabila, in raport de fluctuatiile ce vor surveni in veniturile nete ale paratului. In acest sens, art. 530 alin. 3 din noul Cod civil prevede ca pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinerea.
Totodata, instanta va fixa ca termen de plata a contributiei de intretinere ziua urmatoare celei in care paratul incaseaza drepturile in calitate de pensionar, in considerarea prevederilor art. 533 alin. 1 din noul Cod civil in care se stipuleaza ca pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori; Pensii

Incredintare minor - Sentinta civila nr. 42 din data de 20.01.2009
Majorare pensie intretinere - Decizie nr. 1712 din data de 24.08.2011
Majorare pensie intretinere - Decizie nr. 1712 din data de 24.08.2010
Validare poprire - Hotarare nr. 1193 din data de 16.03.2017
Uzucapiune - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Suspendare provizorie executare silita - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Pretentii - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Pretentii - Hotarare nr. 4281 din data de 16.11.2016
Plangere contraventionala (rovinieta) - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Pensie intretinere (major) - Hotarare nr. 292 din data de 02.02.2017
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 1744 din data de 07.04.2017
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 577 din data de 10.02.2016
Ordin de protectie - Hotarare nr. 2672 din data de 04.07.2017
Fond funciar - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Fond funciar - Hotarare nr. 118 din data de 11.01.2017
Clauze abuzive - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Anulare titlu de proprietate - Hotarare nr. 380 din data de 04.07.2017
Incuviintare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 7642 din data de 18.02.2014
Interesul - conditiei a exercitiului dreptului la actiune civila - Sentinta civila nr. 7087 din data de 18.02.2014
Plangere contraventionala - Prescriptia dreptului de a executa sanctiunea - Sentinta civila nr. 6145 din data de 18.02.2014