InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 197

(Sentinta penala nr. 228 din data de 17.04.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

                                                  R O M A N I A
                             JUDECATORIA ONESTI   JUDETUL BACAU
     
     Dosar nr.  1195/270/2013
     Inreg.  14.02.2013                                               art. 197 cod penal
     
     SENTINTA PENALA NR.  228
     Sedinta publica din data de 17.04.2013
     COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
         Presedinte –
                Grefier –
     Ministerul Public reprezentat de procuror –
     
     Pe rol fiind judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului ----,  trimis in  judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 cod penal.
     Desfasurarea sedintei de judecata s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 304 Cod procedura penala.
     La apelul nominal efectuat in sedinta publica  s-au prezentat:   inculpatul personal asistat de avocat din oficiu --- , partea vatamata ----.
     Procedura  de citare  legal  indeplinita.
     S-a facut  referatul cauzei  de catre grefierul de sedinta  , care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita , dupa care,
     In  baza art. 300 Cod pr. pen. instanta verifica regularitatea actului de sesizare al instantei si constata ca a fost legal sesizata.
     Se verifica identitatea inculpatului ---, acesta legitimandu-se cu Cartea de Identitate seria---, din care reiese ca este fiul lui ---cu domiciliul in com. ---
     Se verifica identitatea partii vatamate --- acesta legitimandu-se cu Cartea de Identitate seria --- . Intrebata fiind de catre instanta, partea vatamata precizeaza ca nu se constituie parte civila in cauza.
     Constatand ca nu exista chestiuni prealabile , instanta aduce la cunostinta inculpatului ca prin rechizitoriu a  fost trimis in judecata pentru infractiunea prevazuta de art.  20 raportat la art. 197 al. 1 din Cod penal, constand in aceea ca, in seara zilei de 15.04.2012, a incercat sa intretina raporturi sexuale prin constrangere cu minora ---. Aduce  la cunostinta inculpatului,  in conformitate cu dispozitiile art. 3201 cod procedura penala, poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste in totalitate faptele retinute  prin actul de sesizare al instantei si poate solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala. In acest caz, daca inculpatul declara ca recunoaste in totalitate fapta retinuta in actul de sesizare si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere, judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in etapa urmaririi penale conform art. 3201 al. 2 Cod procedura penala.
     Inculpatul solicita ca judecata sa aiba loc numai in baza probelor administrate la urmarirea penala pe care le cunosc si le insusesc.
     Pe cale de consecinta se procedeaza la audierea pe rand a partii vatamate, a  inculpatului, in baza art.  324 alin. 2  cod procedura penala, declaratiile fiind consemnate si atasate  la dosar.
     Avocat --- entru inculpat precizeaza ca nu detine acte in circumstantiere si nu are alte cereri de formulat.
     Partea vatamata asistata de --- nu are alte cereri de formulat.
     Procurorul nu are alte cereri de formulat.
     Nefiind formulate cereri noi, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca  si acorda cuvantul in fond.
     Procurorul, avand cuvantul , expune situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu si  solicita , in baza art. 20 raportat la art. 197 al. 1 din Cod penal, condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii cu executare, a se aplica inculpatului in baza art. 71 Cod penal pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II – a si lit. b Cod penal, a se lua act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza, urmand a fi obligat inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat .
     Partea vatamata asistata de---, avand cuvantul, solicita condamnarea inculpatului.
     Avocat --- pentru inculpat, avand cuvantul, solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii, a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei in baza art. 81 Cod penal,  avandu-se in vedere ca inculpatul este la prima abatere, a recunoscut si regretat fapta savarsita. Cu onorariu de avocat din fondurile Ministerului de Justitie. Depune referatul privind plata onorariul de avocat din oficiu.
     Inculpatul, avand ultimul cuvant, regreta fapta comisa. Mai precizeaza ca pe rolul instantei exista un dosar pentru talharie.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
     I N S T A N T A
     Deliberand,
     
     Asupra cauzei penale de fata,
     Constata ca prin rechizitoriul nr. 3607/P/2012 intocmit la data de 12.02.2013 Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ---- pentru savarsirea tentativei la infractiunea de viol prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod penal.
     Prin actul de sesizare a instantei se retine ca in  seara zilei de 15.04.2012, inculpatul a incercat sa intretina raporturi sexuale , prin constrangere, cu minora ---
     Ulterior sesizarii instantei, pana la momentul inceperii cercetarii judecatoresti, inculpatul ---- a declarat, personal , ca recunoaste savarsirea infractiunii retinute in sarcina sa prin rechizitoriu , solicitand ca judecata sa se efectueze exclusiv in baza probelor administrate in etapa urmaririi penale – fila 13 dosar.
     Recunoasterea inculpatului se coroboreaza cu probele administrate in faza urmaririi penale , din analiza acestora retinandu-se urmatoarea situatie de fapt:
     In seara zilei de 15.04.2012 partea vatamata ---- s-au deplasat impreuna la discoteca din sat unde se aflau ,printre al?i participan?i ,inculpatul ?i  --- Cei doi le-au sicanat in mai multe randuri pe fete care le-au respins avansurile si au pornit spre casa insotite de consateanul ---
     Inculpatul si --- le-au ajuns , insa, din urma  pe cele doua fete si proferand amenintari la adresa martorului --- au reusit sa-l indeparteze.
     Desi a incercat sa se refugieze in curtea unui vecin partea vatamata --- a fost prinsa de inculpat care i-a astupat gura, amandoi cazand in noroiul de pe ulita.
     Partea vatamata s-a luptat cu inculpatul, acesta cerandu-i sa intretina relatii sexuale cu el, alternativa fiind amenintarea ca va vari cutitul in ea. La un moment dat, inculpatul a incercat sa traga pantalonii de pe partea vatamata, dar s-a lovit de rezistenta fetei si a parasit locul faptei.
     La randul ei,--- a trait aceeasi experienta, --- incercand sa intretina relatii sexuale cu minora care s-a impotrivit reusind, in cele din urma, sa scape si sa ajunga acasa.
     Certificatul medico – legal nr. 144/A1 /17.04.2012 atesta ca partea vatamata minora --- a suferit leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur si prin compresiune cu mana , leziuni vindecabile in 2-3 zile ingrijiri medicale.
     Initial, inculpatul a refuzat sa colaboreze cu anchetatorii, apoi in etapa urmaririi penale a negat comiterea faptei indreptate impotriva minorei ---
     Pentru a se inlatura orice dubiu cu privire la discernamantul inculpatului, acesta  a fost supus expertizei medico – legale psihiatrice la S.ML. Bacau. Raportul nr. 3476/21.12.2012 a concluzionat ca --- nu prezinta tulburari psihice si ca pastreaza capacitatea de discernamant asupra faptelor si consecintelor acestora – fila 42 dosar urmarire penala.
     In cauza au fost audiate partile si martorii --- din dosarul de urmarire penala.
     Din probele administrate in etapa urmaririi penale coroborate cu recunoasterea inculpatului in conformitate cu dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala se concluzioneaza ca fapta retinuta in sarcina acestuia prin rechizitoriu este stabilita , ea intrunind elementele constitutive ale tentativei la infractiunea de viol, prevazuta si pedepsita de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod penal.
     Totodata, sunt suficiente probe cu privire la persoana inculpatului pentru a permite aplicarea unei pedepsei.
     In conformitate cu prevederile art. 21 al. 2 Cod penal, tentativa se sanctioneaza cu o pedeapsa cuprinsa intre jumatatea minimului si jumatatea maximului prevazute de lege pentru infractiunea in forma consumata , in speta pentru infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod penal.
     Limitele de pedeapsa astfel stabilite vor fi reduse cu o treime potrivit dispozitiilor art. 3201  al. 7 Cod procedura penala.
     In baza art. 71al. 2  Cod penal i se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
     In  cauza nu se justifica interzicerea dreptului de a alege, avand in vedere ca interzicerea dreptului de a vota contravine articolului 3 din Protocolul nr. 1 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a  libertatilor fundamentale, astfel cum a statuat Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin Hotararea din 30 martie 2004 privind Cauza Hirst contra Marii Britanii.
     Vazand dispozitiile art. 197 al. 1 Cod penal, i se va aplica inculpatului si pedeapsa complementara  a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. e Cod penal pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale.
     Cu privire la   modalitatea de executare a pedepsei aplicate,  vazand buna  conduita a inculpatului anterior savarsirii infractiunii deduse judecatii, instanta apreciaza ca scopul pedepsei, astfel cum este prevazut de art. 52 al. 1 Cod penal, poate fi atins fara privare de liberate.
     Pe cale de consecinta  si in baza art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii, atragandu-i-se atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.
     Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale se va suspenda si executarea pedepselor accesorii, astfel cum prevede art. 71 al. 5 Cod penal.
     In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 , se va dispune prelevarea de la inculpat de probe biologice, urmand ca in baza art. 5 al. 5 din acelasi act normativ, inculpatul sa fie informat cu privire la modul de utilizare a probelor.
     Cu privire la latura civila a procesului penal, instanta retine ca partea vatamata minora audiata in prezenta tatalui nu a solicitat obligarea inculpatului la despagubiri.
     Fiind in culpa procesuala va fi obligat inculpatul  --- la plata    cheltuielilor judiciare  efectuate in ambele etape ale procesului penal.
     
      Pentru aceste motive,
      In numele legii,
      H O T A R A S T  E:
     
     In baza art. 20 raportat la art. 197 al. 1 din Cod penal cu aplicarea art. 3201 al. 1 si 7 Cod procedura penala, pentru savarsirea tentativei la infractiunea de viol, condamna inculpatul ---  la pedeapsa de 1(un) an si 3(trei) luni inchisoare.
     In baza art. 71 al. 2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II – a si lit. b Cod penal.
     In baza art. 65 al. 2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa complementara prevazuta de art. 64 lit. e Cod penal pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale.
     In baza art. 81 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei inchisorii pe durata termenului de incercare de 3 ani si 3 luni.
     In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale suspenda si executarea pedepselor accesorii.
     In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei prevazute de  art. 83 Cod penal.
     In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare , dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat , urmand ca in baza art. 5 al. 5 din acelasi act normativ inculpatul --- sa fie informat ca probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obtinerea si stocarea in S.N.D.G.J. a profilului sau genetic.
     Constata ca partea vatamata --- nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
     In baza art. 191 al. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la 550 lei cheltuieli judiciare catre stat.
     Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si partea vatamata.
     Pronuntata in sedinta publica, azi  17.04.2013.
     
     
     PRESEDINTE,                                                                           GREFIER,
     
     
     
      





Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010