InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

talharie

(Sentinta penala nr. 443 din data de 05.09.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 3095/270/2012
Din 14.06.2012                                                                                                         talharie

SENTINTA PENALA NR. 443
Sedinta publica din data de 05.09.2012
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – …
Grefier – …

Ministerul Public reprezentat de procuror – …
        
        
        Astazi a avut loc pronuntarea hotararii in cauza penala pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor … si … trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de talharie.
        Dezbaterile in fond au avut loc la data de 03.09.2012 si au fost consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii de la acea data care face parte integranta din prezenta hotarare.

        I N S T A N T A
        Deliberand,
        
        Asupra cauzei penale de fata,
        Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti inregistrat la aceasta instanta sub nr.3095/270/20012, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor … si … pentru comiterea infractiunii prev. si ped. de talharie prev. de art. 211 al.1, al. 2 lit. b, c si al. 2/1 lit. a Cod penal.
        In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca in noaptea de 21/22.05.2012, prin exercitarea de violente fizice au sustras din posesia numitului … o borseta continand 500 euro, 2800 lei, 2 telefoane mobile marca Samsung, documente, partea vatamata suferind leziuni corporale vindecabile in 5-6 zile de ingrijiri medicale .
        In faza de urmarire penala si in faza de judecata, a fost administrat urmatorul probatoriu: plangere si declaratii parte vatamata, proces verbal de cercetare la fata locului, planse fotografice, declaratii martori …., …, …., dovezi de predare primire, declaratii invinuiti, declaratii inculpati, declaratii parti civile.
        Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a rezultat din coroborarea probelor administrate in faza de urmarire penala, materializate in: declaratiile invinuitilor, ale martorilor, procesele verbale de constatare, planse foto,procese –verbale de cercetare la fata locului etc.
        Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
        In fapt, in seara zilei de 21.05.2012, orele 22:00, … a intrat in barul …n pentru a consuma bauturi alcoolice.
        Recent revenit in tara din Italia, avea asupra sa sume mari de bani, dovada a prosperitatii dobandite si impartasite celor 2 inculpati, impreuna cu care a consumat alcool, aspect recunoscut chiar si de acestia.
        La un moment dat inculpatii s-au asezat la aceeasi masa cu partea vatamata si au observat ca aceasta are asupra sa o borseta continand valuta (euro), precum si telefon mobil. Deschidea borseta si se lauda mai ales cu faptul ca da de baut la toti.
        In mintea inculpatului … a luat nastere hotararea de a-si insusi fara drept bunurile partii vatamate. Rezolutia infractionala putea fi pusa in aplicare doar in participatie penala, imprejurare in care a solicitat sprijinul coinculpatului ….. Intelegerea prealabila intre cei doi cu privire la modalitatea de comitere a faptei, la imprejurarile in interiorul carora urma a se finaliza activitatea infractionala, a survenit in perioada in care partea vatamata se afla inca in local.
        Cu acordul coinculpatului .., care a achiesat la planul infractional, …. a asteptat-o pe partea vatamata la o distanta de 100-150 metri de local, iar cand a aparut, urmata de …, i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnul in fata, determinand caderea acesteia de pe scuterul cu care se deplasa. Atat partea vatamata, cat si inculpatul …. au cazut, imprejurare in care cel de-al doilea inculpat  a depus eforturi pentru a desprinde borseta din braul partii vatamate. S-au trantit, iar coinculpatul … a realizat in fapt, deposedarea victimei de obiectul material al infractiunii, profitand de neputinta acesteia de a se apara, desfacand  borseta pe care a tras-o din suportul de plastic, de care era prinsa. A aruncat-o la circa 3-4 metri de mine."(fl. 55).
        In aceeasi noapte, a fost luata de …. Conform intelegerii intervenite intre inculpati dupa consumarea faptei, a doua zi cei doi urmau sa imparta banii si bunurile. Din pacate pentru acestia, … a sesizat organele de cercetare penala, reusindu-se in timp relativ scurt recuperarea in mare parte a prejudiciului.
        Partea vatamata a suferit leziuni vindecabile in  5,6 zile de ingrijiri medicale .
        In baza rezultatului cercetarilor efectuate la fata locului, organele de politie au solicitat inculpatului …, pe care l-au gasit la domiciliul sau din …., predarea bunurilor sustrase prin violenta, din posesia numitului … La restituirea bunurilor, au participat in calitate de martori …. si …
        Asa cum rezulta din continutul procesului verbal de la fila 19 dosar, in buzunarul pantalonilor inculpatului …, in partea stanga, s-au gasit un portmoneu continand 550 euro - in bancnote de 5 euro (2), 10 euro (3), 20 euro (3), 50 euro (7) si 100 euro (1), 2800 lei, in bancnote de cate 100 lei, 2 carti de identitate, pe numele …, eliberate de autoritatile romane si bulgare, 2 carti de vizita ale aceleiasi persoane si trei fotografii.
        Geaman …. a prezentat anchetatorilor borseta din piele de culoare neagra, cu caracteristicile indicate de partea vatamata, si un telefon mobil marca Samsung (fl. 19,20).
        … s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 250 lei, reprezentand c/v telefonului mobil Samsung, nerecuperat si a solicitat tragerea la raspundere penala a inculpatilor (fl. 17).
        Pe parcursul procesului penal inculpatii au avut o pozitie oscilanta si contradictorie.
        Astfel, inculpatul … pe parcursul urmaririi penale, cat si la instanta, atat la solutionarea propunerii de arestare preventiva cat si la verificarea temeiniciei si legalitatii masurii arestarii preventive, a recunoscut comiterea faptei cat si coparticiparea inculpatului …
        In faza de cercetare judecatoreasca, a revenit asupra acestor declaratii, sustinand ca intre el si partea civila a avut loc o altercatie,in urma unei discutii avute in bar, s-au luat la bataie iar inculpatul …a intervenit pentru a-i desparti .
        A doua zi dimineata cand s-a intors la locul incidentului pentru a-si recupera sapca a gasit si borseta cu bani apartinand partii vatamate.
        Si inculpatul ….a recunoscut la urmarirea penala ca a achiesat la planul infractional al coinculpatului … de a-si insusi bunurile partii vatamate cat si  realizarea actului material al deposedarii, negand insa exercitarea violentelor.
        Ulterior, la instanta a revenit asupra acestor declaratii sustinand ca nu a avut cunostinta de intentia inculpatului …. precizand ca el doar a intervenit pentru a atenua incidentul dintre cei doi.
        Instanta va retine ca sincere declaratiile inculpatilor de la urmarirea penala, din urmatoarele considerente:
        In primul rand aceste declaratii se coroboreaza cu declaratiile partii vatamate care in mod constant a sustinut ca atunci cand se afla in bar cei doi inculpati au sesizat ca ea are o suma mare de bani asupra sa iar in timp ce se deplasa spre domiciliu a fost asteptata de doua persoane care fara explicatii, au exercitat acte de agresiune, insusindu-si fara drept borseta cu bani si acte.
        A solicitat ajutorul fratelui sau care a apelat serviciul 112, pentru a reclama cele intamplate.
        Aceste declaratii se coroboreaza cu cele ale martorilor … si … ….l a relatat ca a fost prezent cand la solicitarea organelor de politie inculpatul …le-a predat un portmoneu cu bani si un telefon, recunoscand ca el impreuna cu …. este autorul talhariei asupra lui …
        Totodata, martorul … a declarat ca in acea seara i-a vazut pe inculpati si partea civila in bar. Cand se indrepta spre casa s-a intalnit cu … care i-a relatat ca inculpatii l-au batut si i-au luat banii cu tot cu borseta de la brau . A precizat martorul ca in strada se afla o sapca pe care a recunoscut-o ca fiind a lui … iar partea vatamata prezenta urme de lovituri in zona fetei .
        Violentele fizice la care a fost supusa partea vatamata sunt dovedite de aceasta prin depunerea la dosar a certificatului medico legal cu nr. 196/A1/22.05.2012, emis de Cabinetul de medicina legala …(fl. 18), inscris potrivit caruia, la data examinarii de specialitate, prezenta leziuni traumatice (echimoze, excoriatii), produse prin lovire activa cu corp dur, pasiva - cadere, compresiune cu mana si sariaj (tarare). Numarul de zile ingrijiri medicale acordat, luandu-se in considerare criteriile curativ si fizico - patologic, a fost de 5, 6 zile.
        In raport de situatia de fapt prezentata mai sus, instanta retine ca in drept, fapta inculpatilor de a sustrage in noaptea de 21/22.05.2012, prin exercitarea de violente fizice din posesia numitului …. o borseta continand 500 euro, 2800 lei, 2 telefoane mobile marca Samsung, documente, partea vatamata suferind leziuni corporale vindecabile in 5-6 zile de ingrijiri medicale .realizeaza elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. de art. 211 al.1 Cod penal.
        Totodata, activitatea infractionala desfasurandu-se pe timp de noapte, de catre 2 inculpati,inculpatii profitand de conditiile deosebit de favorabile pe care intunericul le ofera sustragerii de bunuri, instanta constata ca in cauza s-a realizat si continutul legal al infractiunii de talharie prev. de art. 211 al.1, al. 2 lit. b, c si al. 2/1 lit. a Cod penal.
        Sub aspectul laturii subiective inculpatii au actionat cu vinovatie, sub forma intentiei directe deduse din aceea ca au avut reprezentarea clara a faptei savarsite si a rezultatului,urmarind producerea acestuia.
        La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatilor instanta va avea in vedere dispozitiile art. 52 Cod penal, precum si criteriile generale de individualizare a pedepsei, prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv dispozitiile partii generale a Codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana inculpatilor, urmand a aplica pedeapsa inchisorii orientata spre minimul special.
        Astfel, se va avea in vedere gravitatea deosebita a faptei care rezida din incalcarea a doua categorii de norme juridice – norme ce protejeaza viata, integritatea corporala persoanei si norme ce asigura dezvoltarea si existenta avutului, agravantele constand in realizarea actelor materiale in timpul noptii si in participatie penala.
        Se va avea in vedere si valoarea ridicata a prejudiciului recuperat partial cat si persoana inculpatilor.
        Acestia desi sunt tineri, nu au manifestat sinceritate, inculpatul … fiind infractor primar.
        Se vor avea in vedere si antecedentele penale ale inculpatului …. care anterior a suferit o condamnare la o pedeapsa de 6 luni inchisoare cu aplicarea art. 81 Cod penal prin sentinta penala nr. 674/2010 a Judecatoriei Onesti .
        Cum noua infractiune a fost comisa in cursul termenului de incercare, in baza art. 83 Cod penal se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare si se va dispune executarea ei alaturi de pedeapsa ce se va aplica  prin prezenta.
        In concret,fata de persoana inculpatilor, gradul de pericol social al faptei,  faptul ca a adus atingere relatiilor sociale patrimoniale, si cu privire la integritatea corporala a persoanei vatamate ,relatii sociale a caror desfasurare normala este deosebit de importanta, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prev de art. 52 Cod Penal nu poate fi atins decat prin executare in regim de detentie.
        Ca efect al condamnarii, in baza art. 71 Cod penal, li se va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prev. de art. 64 lit. a teza a 2-a si lit. b Cod penal natura faptei savarsite si implicit gradul de pericol social al acesteia conducand la concluzia unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functiile elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat .
        In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpati in vederea introducerii profirelor genetice in .N.D.G.J.
        Fata de inculpati s-a luat masura arestarii preventive pe o durata de 29 zile la data de 23.05.2012, ei fiind retinuti inca din data de 22.05.2012.
        Aceasta masura a fost mentinuta de instanta prin incheierile de sedinta din data de 19.06.2012 si 23.07.2012.
        In consecinta, in baza art. 350 Cod pr. pen. se va mentine starea de arest a inculpatilor iar in baza art. 88 Cod penal, se va deduce din durata pedepselor perioada executata.
        Sub aspectul laturii civile se va constata ca partea vatamata …., s-a constituit parte civila solicitand obligarea inculpatilor la plata sumei de 250 lei (RON) ,reprezentand contravaloarea unui telefon.
        Vazand ca sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale si ca exista legatura de cauzalitate intre fapta inculpatilor si prejudiciu,in temeiul art. 14 al. 3 litera b si art. 346 al. 1 Cod procedura penala raportat la art. 1357 si urm. Cod Civil instanta va admite actiunea civila si va obliga inculpatii in solidar la plata sumei solicitate.
        Prin incheierea de sedinta din data de 16.08.2012, s-a dispus amendarea cu suma de 1000 lei a aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpatul …., av. …., pentru lipsa nejustificata la termenul de judecata.
        In termen legal, aparatorul din oficiu a solicitat scutirea de amenda, facand dovada ca din motive obiective nu s-a prezentat, a fost in concediu legal de odihna si a lasat substituire.
        Asa fiind, in temeiul art. 199 al. 3 Cod pr. pen., se va dispune scutirea de amenda.
        Se va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a onorariului pentru avocatii desemnati din oficiu la urmarirea penala ..
        Ca o consecinta a condamnarii, vor fi obligati  inculpatii la cheltuieli judiciare catre stat, cheltuieli efectuate in faza de urmarire penala si in faza de judecata.
        
        Pentru aceste motive,
        In numele legii,
        H O T A R A S T E:
        
        1) In baza art. 211 alin. 1, alin. 2, lit. b si c si alin. 21, lit. a Cod penal, pentru comiterea infractiunii de talharie, condamna pe inculpatul …., fiul lui …. si …a, nascut la .., in …., domiciliat in …., de cetatenie romana, studii 8 clase, fara ocupatie, cunoscut cu antecedente penale, arest detinut in Penitenciarul Bacau, CNP -….…  la o pedeapsa de 7 (sapte) ani inchisoare;
        In baza art. 83 Cod penal, revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 674/2010 a Judecatoriei Onesti ramasa definitiva prin dec. pen. nr. 29/13.01.2011 a C.A. Bacau si dispune executarea ei alaturi de pedeapsa aplicata prin prezenta.
        Executa pedeapsa de 7 ani si 6 luni inchisoare .
        2)In baza art. 211 alin. 1, alin. 2, lit. b si c si alin. 21, lit. a Cod penal, pentru comiterea infractiunii de talharie, condamna pe inculpatul …, fiul lui …. si …a, nascut la …., in …., domiciliat in …, de cetatenie ramana, studii 8 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, arestat, detinut in Penitenciarul Bacau, CNP-…. la o pedeapsa de 7 (sapte) ani inchisoare.
        In baza art. 71 Cod penal aplica inculpatilor pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 litera a teza a II-a si lit. b Cod penal.
        In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpati.
        In baza art. 350 Cod procedura penala, mentine starea de arest a inculpatilor, iar in baza art. 88 Cod penal deduce din durata pedepselor perioada executata, respectiv o zi retinere si arestul preventiv, incepand cu 22.05.2012 pentru ambii inculpati.
        In baza art. 14, 346 al 1 Cod procedura penala, art. 998 Cod civil obliga in solidar inculpatii la plata sumei de 250 lei catre partea civila …, reprezentand  despagubiri materiale.
        In baza art. 199 al. 3 Cod pr. pen.  dispune scutirea de amenda a d-lui avocat ….
        In baza art. 189 Cod procedura penala, dispune plata din fondurile Ministerului de Justitie a onorariilor pentru avocatii desemnati din oficiu la urmarire penala, in suma de cate 300 lei la urmarirea penala pt. av. … si …
        In baza art. 191 al 2 Cod procedura penala obliga inculpatii la cate 1300 lei cheltuieli judiciare catre stat.
        Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
        Pronuntata in sedinta publica, azi 05.08.2012.
        
        
        PRESEDINTE                                                                                   GREFIER
        
        
        
        
        
        
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008