InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

talharie

(Sentinta penala nr. 444 din data de 05.09.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 2574/270/2012
Din 16.05.2012                                                                                                                   talharie


SENTINTA PENALA NR. 444
Sedinta publica din data de 05.09.2012
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – …..
Grefier – …

Ministerul Public reprezentat de procuror – …


        Astazi a avut loc pronuntarea hotararii in cauza penala pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor .., …., ….. trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de talharie.
        Dezbaterile in fond au avut loc la data de 03.09.2012 si au fost consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii de la acea data care face parte integranta din prezenta hotarare.
        
I N S T A N T A
Deliberand,

        Asupra cauzei penale de fata,
        Constata ca prin rechizitoriul nr. 2639/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti au fost trimisi in judecata,in stare de libertate, inculpatii:
        - .., cercetat pentru comiterea infractiunilor de:
            - talharie, prev. si ped. de art. 211 al.1, 2 lit. b, c Cod pen.;
            - talharie prev. de art. 211 alin. 1, 2 lit. b si c si al. 2 indice 1 lit. a din Cod pen. cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal;
            - complicitate la furt calificat, prev. si ped. de art. 26 raportat la art. 208 - 209 alin. 1 lit. a si e Cod pen.,
            - toate cu aplicarea art. 33 lit. a Cod pen. si art. 99 si urmatoarele Cod pen.
        In sarcina inculpatului s-a retinut in esenta ca, la data de 13.11.2010, prin intrebuintarea de violente, a sustras partii vatamate …., o geanta cu sume de bani, documente si bijuterii, in timp ce se afla in loc public, in perioada iulie - noiembrie 2011, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, prin amenintare sau prin violenta, a incercat sa sustraga si a deposedat de bunuri pe partile vatamate …, …., …., …, …, … si …. in timp ce se deplasau de raza ., iar la data de 20.10.2011, l-a ajutat pe invinuitul …… sa sustraga un telefon mobil partii vatamate …..
        - ….., cercetat pentru comiterea infractiunilor de :
            - talharie, prev. si ped. de art. 211 al.1, 2 lit. c Cod pen., cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod pen.;
            - santaj, prev. si ped. de art. 194 al. 1 din Cod pen., cu aplicarea art. 99 si urm. Cod pen.;
            - tainuire, prev. si ped. de art. 221 din Cod pen., cu aplicarea art. 99 si urm. Cod pen.;
            - tainuire, prev. si ped. de art. 221 din Cod pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod pen.;
            - toate cu aplicarea art. 33 lit. a Cod pen.
        S-a retinut in esenta in sarcina lui ca, la data de 21.10.2010, a sustras prin violenta geanta partii vatamate …., in care se aflau sume de bani, in lei si valuta, precum si un telefon mobil marca Nokia, in timp ce aceasta se deplasa pe ….., cauzand un prejudiciu de 500 lei, in luna iulie 2011, l-a constrans prin amenintare cu moartea pe numitul ….. sa ii dea suma de 350 lei, dobandind astfel un folos material injust, in luna noiembrie 2010, a inlesnit valorificarea unui inel din aur, prin amanetarea acestuia, cunoscand ca bunul provine din savarsirea infractiunii de talharie comisa de …. (parte vatamata ….) si in datele de 11.10.2011 si 09.11.2011, a primit sume de bani de la invinuitul …., cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunilor de talharie comise de catre acesta partilor vatamate … si …).
        - …… cercetat pentru savarsirea infractiunilor de:
            - talharie, prev. si ped. de art. 211 alin. 1,2 lit. b si c si alin. 2 indice 1 lit. a Cod pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod pen.
            - tainuire, prev. si ped. de art. 221 Cod pen.,
            - ambele cu aplicarea art. 33 lit. a din Cod pen. si art. 99 si urmatoarele Cod pen.,
            - constand in aceea ca, in lunile iulie si octombrie 2011, prin amenintare, impreuna cu …., a sustras, un MP3 marca Philips, un telefon marca Sony Ericsson C702, un telefon marca Nokia C3 si suma de 10 lei, partii vatamate ….., cauzand un prejudiciu de 950 lei; iar la data de 09.11.2011, a primit sume de bani a primit sume de bani de la invinuitul …., cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii de talharie comisa de acesta din urmatparte vatamata …).
        Prin rechizitoriu s-a mai dispus :
        2. Scoaterea de sub urmarire penala fata de invinuitii:
        - …., fiul lui …. si …., nascut ia data de … in …., cu domiciliul in …, CNP …., cetatenie romana, studii 11 clase, elev, necasatorit, cu antecedente penale, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de:
            - tainuire, prev. si ped. de art. 221 Cod pen.
            - furt calificat, prev. si ped. de art. 208 - 209 alin. 1 lit. a, e, i Cod pen.
            - ambele cu aplicarea art. 33 lit. a Cod pen., constand in aceea ca, in luna octombrie 2011, a primit suma de 15 lei din valorificarea unui telefon mobil, cunoscand ca acesta provine din savarsirea unei fapte penale, iar in data de 22.11.2011, impreuna cu o alta persoana, pe timp de zi, cu ajutorul unei chei potrivite, a patruns in uscatorul partii vatamate …, de unde a sustras bunuri in valoare de 170 lei.
        - …. zis „..", fiul lui …. si … nascut la data de …., in …, cu domiciliul in …., CNP …. cetatenie romana, studii 8 clase, elev, necasatorit, cunoscut cu antecedente penale, cercetat pentru savarsirea infractiunii de:
            - furt calificat, prev. si ped. de art. 208 - 209 al. 1 lit. a, e Cod pen., cu aplicarea art. 99 si urmatoarele din Cod pen., constand in aceea ca, la data de 20.10.2011, in jurul orei 11,00, cu ajutorul lui …., a sustras partii vatamate …. un teldfon mobil marca Galactic, in valoare de 200 lei.
        - …., fiul lui ….si …., nascut la data de …., in …, tip domiciliul in …., CNP …. cetatenie romana, studii 9 clase, elev, necasatorit, fara antecedente penale, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de:
            - tainuire, prev. si ped. de art. 221 Cod pen.
            - furt calificat, prev. si ped. de art. 208 - 209 alin. 1 lit. a, e, i Cod pen.
            - ambele cu aplicarea art. 33 lit. a Cod pen,, constand in aceea ca, la data de 20.10.2011, a primit sume de bani proveniti din vanzarea unui telefon mobil, cunoscand ca acesta provine din furt, iar la data de 22.11.2011, impreuna cu alt invinuit, pe timp de zi si cu ajutorul unei chei potrivite, a patruns in uscatorul partii vatamate …., de unde a sustras bunuri in valoare de 170 lei.
        Aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ, constand in amenda, 1000 lei pentru invinuitul …, 500 lei pentru invinuitul …. si 500 lei, pentru invinuitul …..
        3. Neinceperea urmaririi penale fata de …., pentru comiterea infractiunii de complicitate la santaj, fapta prev. si ped. de art. 26 rap. la art.194 al. 1 Cod pen. cu aplicarea art. 99 si urm. Cod pen., intrucat minoritatea este una din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei.
        La termenul de judecata din data de 09.07.2012, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatii …. si ….. au solicitat personal ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunosc si insusesc.
        Au declarat ca recunosc in totalitate faptele retinute in actul de sesizare, pe care le regreta.
        - inculpatul … a recunoscut faptele cu exceptia infractiunii de talharie in dauna partii vatamate …
        In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu: plangere si declaratii parti vatamate, procese verbale de cercetare la fata locului,, procese verbale de reconstituire, planse fotografice, dovezi predare-primire, declaratii invinuiti, declaratii inculpati,, declaratiile martorilor ...., …. …, …., …. …...
        Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
        La data de 21.10.2010, in jurul orei 16:45, inculpatul …. a sustras, prin violenta, poseta partii vatamate …., in care se aflau suma de 200 lei, 40 USD si un telefon mobil marca NOKIA 2610, in timp ce aceasta se deplasa spre locuinta situata pe ….
        Inculpatul a parasit locul faptei in fuga, a luat bunurile din poseta, pe care ulterior a abandonat-o pe str. …., fiind gasita de partea vatamata.
        Sumele de bani au fost cheltuite, iar telefonul mobil a fost vandut de inculpat la magazinul SOS -GSM apartinand …, situat pe str. …. de unde a fost cumparat de martora ….., la data de …., cu suma de 80 leiJ Telefonul a fost ridicat de la aceasta si predat partii vatamate, pe baza de dovada(fl. 26^28).
        Partea vatamata ….. a declarat ca prejudiciul cauzat este de 500 lei, iar dupa primirea telefonului si a sumei de 500 lei de la inculpat, a declarat ca nu se mai constituie parte civila in procesul penal, fl. (15,16).
        Pe parcursul procesului penal, inculpatul a manifestat sinceritate si a recunoscut comiterea faptei care in drept  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie, fapta prevazuta si pedepsita de art. 211 al,1 si 2 lit. c din Cod penal.
        2. La data de 13.11.2010, in jurul orei 19,35,inculpatul …. a sustras, prin intrebuintarea de violente, geanta partii vatamate …., in care se aflau suma de 150 lei, un inel din aur si bunuri personale, in timp ce aceasta se deplasa pe ……
        Fapta a fost comisa in prezenta inculpatului …., fara ca intre cei doi sa existe vreo intelegere prealabila.
        Inculpatul …. nu recunoaste comiterea faptei.
        Pe tot parcursul procesului penal inculpatul …. a recunoscut fapta  declarand ca se deplasau pe …. si in momentul in care au ajuns in dreptul …. in timp ce el vorbea la telefon …. i-a facut cunoscut  ca isi continua deplasarea.
        La un moment dat, …. l-a vazut pe … deplasandu-se in fuga spre …, in directia podului din zona …... Cand s-au reintalnit, ….
        Inculpatul ….a acceptat, la solicitarea inculpatului …. sa amaneteze inelul la casa de amanet „.." din …. primind in schimbul acestuia suma de 400 lei, bani pe care i-a impartit cu celalalt invinuit.
        A fost efectuata o confruntare intre cei doi, prilej cu care inculpatul ……. a negat comiterea faptei, iar inculpatul  …. si-a mentinut declaratiile, fl. 142.
        Si la reconstituire, in prezenta martorului …, inculpatul …. a indicat modul de operare.
        Declaratiile acestui inculpat se coroboreaza cu cele ale partii vatamate care a declarat ca bunurile i-au fost sustrase de un tanar cu o inaltime de 1,60 m in apropierea lui sesizand si prezenta altui tanar.
        Partea vatamata ….. s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 400 lei (fl. 31,32).
        In drept, fapta comisa de invinuitul …. intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie, fapta prevazuta si pedepsita de art. 211 al.1 si 2 lit. b si c din Cod penal, iar cea comisa de ….., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tainuire, fapta prevazuta si pedepsita de art. 221 al.1 Cod penal.
        3. La data de 28.07.2011, in jurul orei 16:38, partea vatamata ….. urca scarile de langa …., moment in care inculpatul …. s-a apropiat de aceasta si i-a smuls lantul din aur de la gat, iar dupa comiterea faptei s-a indreptat in fuga spre raul …. si a ascuns bunul sustras sub o dala.
        A doua zi, a amanetat bunul la casa de amanet „….", situata pe …. din …., prin intermediul numitului …, fara a-i face cunoscut ca bunul provine din comiterea unei fapte de natura penala.
        Partea vatamata … a declarat ca valoarea prejudiciului cauzat este de 250 lei.
        Desi legal citata nu s-a constituit parte civila inainte de citirea actului de sesizare.
        4. La data de 16.09.2011, in jurul orelor 23:45,inculpatul …. se deplasa pe …..i si, cand a ajuns in zona intersectiei cu …., a observat-o pe partea vatamata …., care avea un lant de aur la gat, pe care i l-a sustras prin smulgere si a parasit in fuga locul faptei.
        Bunul a fost amanetat tot prin intermediul lui ….., fara ca acesta sa cunoasca ca bunul provine din comiterea unei fapte de natura penala, iar banii au fost cheltuiti de invinuit pe jocuri de noroc, bautura si tigari.
        Partea vatamata …. a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 1600 lei, fl. 50,51. In timpul cercetarilor a fost despagubit cu intreaga suma de catre inculpat.
        5. In dupa amiaza zilei de 11.10.2011,inculpatii  … si … se deplasau pe …. din …. moment in care primul inculpat, fara a avea o intelegere prealabila cu celalalt, a intrat pe scara imobilului nr. 2 dupa partea vatamata ….. cu care a intrat in discutie, invocand motivul ca doreste informatii despre o familie care a locuit pe acea scara.
        A observat ca are un lant de aur la gat, pe care s-a hotarat sa-l sustraga. l-a aplicat partii vatamate o lovitura de pumn in zona fetei, aceasta s-a dezechilibrat, s-a sprijinit de perete, Inculpatul a lovit-o d n nou in zona fetei, iar partea vatamata s-a ghemuit, protejandu-si poseta. Inculpatul i-a smuls lantul din aur de la gat, dupa care a fugit.
        impreuna cu …. au ascuns lantul, iar a doua zi, ultimul l-a amanetat prin intermediul lui …., primind 400 lei, bani pe care i-au impartit si pe care cei doi i-au cheltuit pe jocuri de noroc, alcool, tigari, fl. 54-56,140,141,120-139
        Partea vatamata …. s-a constituit initial parte civila cu suma de 1500 lei, reprezentand contravaloarea lantului sustras, fl. 54-56. In timpul cercetarilor a fost despagubita cu suma de 750 lei, declarand ca-si micsoreaza pretentiile la suma de 750 lei.
        6. Intr-una din zilele lunii iulie 2011, inculpatii … si … se deplasau pe … din …, cand l-au observat pe minorul …. care asculta muzica la un MP3, hotarandu-se sa i-l sustraga. L-au controlat prin buzunare, amenintandu-l cu bataia si i-au  sustras un telefon mobil marca SONY ERICSSON C702 si suma de 10 lei. Sub amenintate, au obtinut de la partea vatamata si MP3-ul marca PHILIPS. Telefonul a fost luat de …., iar banii si MP3-ul de ….
        Partea vatamata …. s-a  constituit parte civila in procesul penal cu suma de 550 lei, reprezentand c/v MP 3-ului- 350 lei si a telefonului mobil - 200 lei, fl. 64,65.
        In timpul cercetarilor si-a recuperat prejudiciul astfel incat a renuntat la pretentiile civile.
        7. Inculpatul … a aflat de la ceilalti doi inculpati, respectiv … si ….., de fapta comisa in dauna partii vatamate …… si la scurt timp dupa fapta descrisa la punctul 6, s-a intalnit cu aceasta, pe …., in apropierea magazinului … L-a abordat pe minor, si pentru a-l determina sa-i inmaneze o suma de bani, l-a amenintat cu bataia.
        Intrucat minorul nu avea asupra lui nici o suma de bani, inculpatul l-a constrans, inspirandu-i temere, sa-i inmaneze ulterior suma de 350 lei, fixandu-i ca loc de intalnire zona ….
        Inculpatul si-a luat masuri de prevedere, anticipand ca …. ar putea veni insotit de un membru al familiei si l-a determinat pe minorul …., de 12 ani, sa preia banii de la partea vatamata, care a venit la intalnire, insotita de mama sa - …., careia partea vatamata, de teama, i-a facut cunoscut ca are o datorie de 350 lei la un tanar.
        …. i-a inmanat banii lui … care, la randul lui i-a predat inculpatului  ..
        In timpul cercetarilor, inculpatul … a predat partii vatamate suma de 350 lei, fl. 64-65.
        8. Intr-una din zilele lunii octombrie 2011, in jurul orelor 14:00, partea vatamata …. se intorcea spre casa, de la …. unde este elev.
        In zona …. a fost abordat de catre inculpatii  … si …., care, sub amenintarea cu bataia, l-au convins sa mearga in spatele …, situata pe str…
        De teama, minorul s-a deplasat in zona, unde cei doi, in urma amenintarilor cu bataia, l-au determinat pe acesta sa le dea telefonul mobil marca Nokia C3, avut asupra lui.
        Telefonul a fost vandut de catre … pentru suma de 115 lei, suma din care …. a primit 15 lai, cunoscand ca bunul provine dintr-o fapta de natura penala.
        Telefonul marca NOKIA C 3 a fost evaluat de partea vatamata la suma de 400 lei, insa in timpul cercetarilor a intrat in posesia bunului, astfel ca nu s-a mai constituit parte civila in procesul penal.
        9. In ziua de 20.10.2011, in jurul orelor 11:00, partea vatamata …. elev la ….., se afla in pauza langa un magazin din imediata apropiere a colegiului, cand s-a intalnit cu colegii sai – inculpatul  … si invinuitul …
        In urma unei intelegeri prealabile, invinuitul …. i-a cerut partii vatamate telefonul, invocand motivul ca doreste sa-l contacteze pe tatal sau si, dupa ce I-a obtinut de la partea vatamata, i l-a inmanat lui …., sugerandu-i sa se indeparteze cu telefonul.
        Fapta a fost comisa in prezenta invinuitului …., care a primit sume de bani, dupa valorificarea telefonului, de cei doi invinuiti.
        Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 300 lei, reprezentand contravaloarea telefonului, fila 70.
        In timpul cercetarilor prejudiciul a fost recuperat prin achitarea contravalorii telefonului.
        10. La data de 09.11.2011, in jurul orelor 18:15, in timp ce se deplasa pe …., inculpatul …. a observat-o pe partea vatamata ….. avand asupra sa o poseta si o sacosa, pe care s-a hotarat sa i le sustraga.
        S-a pozitionat intr-o zona de unde sa nu poata fi observat si in momentul in care partea vatamata s-a apropiat, i-a smuls poseta si sacosa cu bunuri si s-a indepartat in fuga de la locul faptei, spre b-dul Republicii din Onesti.
        Pe drum a scapat sacosa, iar ulterior s-a intalnit cu inculpatii …. si …., in fata magazinului apartinand …., carora le-a relatat cele intamplate.
        In poseta a gasit un telefon marca DIGI, pe care l-a vandut la magazinul …., apartinand …. de pe ….., pentru care a incasat 30 lei. Tot in geanta, a mai gasit 40 lei si cheile de la apartamentul partii vatamate. Inculpatul a aruncat geanta si portofelul in raul …. si, in aceiasi zi, a mers impreuna cu cei coinculpati intr-un bar de pe raza …, unde au consumat bauturi alcoolice, fl. 72-77,96-111,120-131.
        Partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza.
        11. La data de 12.11.2011, in jurul orelor 17:00, inculpatul  … s-a deplasat, cu aceiasi scop, pe …., in zona imobilului nr. 4, asteptand momentul si persoanele potrivite pentru a le putea talhari,
        Astfel, in timp ce …, de 83 ani, se plimba cu sotia, in apropierea Complexului comercial …v, inculpatul l-a atacat din spate, cu intentia de a-i smulge geanta de pe umar, insa nu a reusit, intrucat aceasta a cazut la pamant. Pentru a nu putea fi depistat, s-a deplasat in fuga spre zona ….
        Partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza.
        12. La data de 19.11.2011, in jurul orelor 18:00, partea vatamata …. se deplasa impreuna cu matusa sa - …, pe …. si cand a ajuns in dreptul imobilului nr. 40 a fost observata de inculpatul … care se afla pe o banca.
        Le-a urmarit pe acestea pana in zona podului „….." unde inculpatul a reusit sa-i smulga partii vatamate poseta pe care o purta pe umar si a fugit spre …., filele 81-83, 96-99, 120-131.
        Partea vatamata … a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 500 lei, fila 84.
        Situatia de fapt retinuta mai sus a fost confirmata prin probele administrate nemijlocit in fata instantei si in faza de urmarire penala,respectiv  declaratiile inculpatilor, declaratiile martorilor, procesele verbale de reconstituire, inscrisurile depuse, dovezile de restituire a bunurilor etc.
        Astfel, fata de starea de fapt expusa,instanta retine ca inculpatul …., in perioada iulie - noiembrie 2011, prin amenintare sau prin violenta, a incercat sa sustraga si a deposedat de bunuri, pe timpul noptii si in locuri publice, singur sau impreuna cu inculpatul …. pe partile vatamate …., …., …., …., ….., ….. si …., in timp ce se deplasau de raza …, in drept fapta lui intrunind elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. de art. 211 alin. 1,2 lit. b si c si alin. 2 indice 1 lit. a Cod pen.
        Avand in vedere modalitatea de comitere a faptelor de catre inculpat , sustragere bunuri, prin exercitare de violente, caracterul similar al bunurilor sustrase , raza teritoriala de activitate (in acelasi oras) durata de timp dintre faptele savarsite, instanta apreciaza ca actele materiale  au fost comise in baza aceleiasi rezolutii infractionale, urmand a se face aplicarea prevederilor art. 41 al. 2 Cod penal.
        Fapta aceluiasi inculpat care la data de 20.10.2011, l-a ajutat pe invinuitul …. sa sustraga un telefon mobil partii vatamate …., intruneste in drept elementele constitutive ale complicitatii la infractiunea de furt calificat prev. si ped. de art. 26 raportat la art. 208 - 209 al. 1 lit. a si e Cod pen.
        In ceea ce-l priveste pe inculpatul …, instanta retine ca in luna iulie 2011, l-a constrans prin amenintare cu moartea pe numitul ….. sa ii dea suma de 350 lei, dobandind astfel un folos material injust, in luna noiembrie 2010, a inlesnit valorificarea unui inel din aur, prin amanetarea acestuia, cunoscand ca bunul provine din savarsirea infractiunii de talharie comisa de ….(parte vatamata …) si in datele de 11.10.2011 si 09.11.2011, a primit sume de bani de la invinuitul ….., cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunilor de talharie comise de catre acesta (parti vatamate … si ….), in drept faptele lui intrunind elementele constitutive ale infractiunilor de santaj, prev. si ped. de art. 194 al. 1 din Cod pen., tainuire, prev. si ped. de art. 221 din Cod pen. (pct. 2, 5, 10).
        Referitor la infractiunile de tainuire de la pct. 5 si 10, avand in vedere modalitatea de comitere raza teritoriala de activitate (in acelasi oras) durata de timp dintre faptele savarsite, instanta apreciaza ca actele materiale  au fost comise in baza aceleiasi rezolutii infractionale, urmand a se face aplicarea prevederilor art. 41 al. 2 Cod penal.
        Cu privire la inculpatul ….., instanta retine ca in lunile iulie si octombrie 2011, prin amenintare, impreuna cu …., a sustras, un MP3 marca Philips, un telefon marca Sony Ericsson C702, un telefon marca Nokia C3 si suma de 10 lei, partii vatamate …., cauzand un prejudiciu de 950 lei; iar la data de 09.11.2011 a primit sume de bani de la inculpatul …., cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii de talharie comisa de acesta din urma - parte vatamata ….), in drept faptele lui intrunind elementele constitutive ale infractiunilor de talharie, prev. si ped. de art. 211 al. 1, 2 lit. b si c si al. 2 indice 1 lit. a din Cod pen.  si tainuire, prev. si ped. de art. 221 din Cod pen
        In privinta infractiunilor de talharie, avand in vedere modalitatea de comitere a faptelor de catre inculpat, sustragere bunuri, prin exercitare de violente, caracterul similar al bunurilor sustrase, raza teritoriala de activitate (in acelasi oras) durata de timp dintre faptele savarsite, instanta apreciaza ca actele materiale au fost comise in baza aceleiasi rezolutii infractionale, urmand a se face aplicarea prevederilor art. 41 al. 2 Cod penal, doar pentru acest inculpat.
        Totodata, faptele fiind comise de catre inculpati in stare de minoritate, instanta va face aplicarea  si a dispozitiilor prev. de art. 99 si urm. Cod penal.
        Sub aspectul laturii subiective toti inculpatii au actionat cu vinovatie, sub forma intentiei directe deduse din aceea ca au avut reprezentarea clara a faptelor savarsite si a rezultatului,urmarind producerea acestuia.
        Astfel, fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza (declaratii inculpati, declaratii parti vatamate si declaratii martori, inscrisuri) din care rezulta vinovatia celor 3 inculpati in savarsirea infractiunilor deduse judecatii, instanta va dispune condamnarea acestora, pentru fiecare infractiune retinuta.
        Totodata infractiunile fiind comise mai inainte sa fi intervenit o condamnare definitiva pentru vreuna dintre ele, se vor aplica si dispozitiile art. 33 lit. A, 34 lit. b Cod penal referitoare la concursul real de infractiuni.
        La individualizarea in concret a pedepselor ce se vor aplica inculpatilor … si …, se va da eficienta dispozitiilor art. 320/1 Cod pr. pen. in sensul reducerii cu 1/3 a limitelor de pedeapsa.
        La alegerea sanctiunilor ce se vor aplica inculpatilor, instanta va tine seama de criteriile legale de individualizare prev. de art. 100 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptelor  savarsite, de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala, si morala, de comportamentul inculpatilor, de conditiile in care au crescut si trait.
        Astfel, toti inculpatii se afla la prima incalcare a legii penale, nu au mai fost cercetati pentru comiterea de infractiuni si nici amendati contraventional, pana in momentul implicarii in faptele ce constituie obiectul prezentului dosar.
        Instanta va tine seama si de pozitia sincera a inculpatilor pe parcursul procesului penal, acestia recunoscand faptele comise inca de la primele cercetari si manifestandu-si regretul fata de comportamentul lor antisocial si de faptul ca prejudiciul a fost partial acoperit,prin restituirea bunurilor sustrase.
        Astfel, avand in vedere cele aratate mai sus instanta apreciaza ca in cazul lor sunt suficiente temeiuri pentru retinerea circumstantelor personale atenuante prev. de art. 74 lit. c Cod penal.
        In concret,fata de persoana inculpatilor, gradul de  pericol social al faptelor, faptul ca au adus atingere relatiilor sociale patrimoniale, si cu privire la integritatea corporala a persoanelor vatamate ,relatii sociale a caror desfasurare normala este deosebit de importanta, instanta apreciaza ca scopul legii poate fi atins prin aplicarea unor pedepse.
        Ca efect al condamnarii, in baza art. 71 Cod penal, la implinirea varstei de 18 ani li se va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prev. de art. 64 lit. a teza a 2-a si lit. b Cod penal natura faptei savarsite si implicit gradul de pericol social al acesteia conducand la concluzia unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functiile elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
        Din referatele intocmite de Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau rezulta ca:
        - inculpatul ….. provine dintr-o familie legal constituita, mediul familial in care a crescut fiind unul bazat pe atasament intre membrii familiei, respect i ajutor reciproc. Parintii au fost mereu preocupati de resursele necesare unui trai ridicat pentru membrii familiei dar si cresterea si educarea copiilor carora le-au promovat valorile sociale si normele morale general acceptate. minorul este un adolescent care prezinta agilitate in gandire, are un vocabular bine dezvoltat si comunica adecvat varstei sale.
        A absolvit ciclul gimnazial dupa care s-a inscris in clasa a noua insa datorita absentelor a fost declarat repetent.
        S-a concluzionat ca inculpatul nu are un comportament infractional structurat, putandu-se observa ca in ultima perioada conduita acestuia s-a schimbat in sens pozitiv, apreciindu-se ca in familie exista resurse in vederea stoparii comportamentului infractional.
        De alt fel, si partile responsabile civilmente au declarat ca minorul poate fi supravegheat indeaproape, ca se pot remarca schimbari vizibile in sens pozitiv in ceea ce priveste conduita acestuia, si ca manifesta disponibilitate pentru continuarea studiilor fiind inscris in clasa a IX –a la …..
        - inculpatul …. provine dintr-o familie legal constituita, mediul familial in care a crescut fiind unul bazat pe atasament intre membrii familiei, respect si ajutor reciproc. Parintii au fost mereu preocupati de resursele necesare unui trai ridicat pentru membrii familiei dar si cresterea si educarea copiilor carora le-au promovat valorile sociale si normele morale general acceptate. Tatal este plecat de mai multi ani la munca in strainatate, minorul resimtind intr-un mod negativ plecarea tatalui incepand sa creeze probleme desi tatal comunica zilnic cu familia.
        Minorul este un adolescent care prezinta istetime in gandire, are un vocabular bine dezvoltat, cunoaste valorile sociale, normele morale si de conduita, face diferenta intre bine si rau.
        S-a concluzionat ca minorul nu are un comportament infractional structurat, apreciindu-se ca experienta unui proces penal, medierea specializata a conflictului cu mama, continuarea traseului educativ, mentinerea preocuparii tatalui sa isi sustina fiul ar putea conduce la prevenirea reiterarii comportamentului infractional.
        Si inculpatul … provine dintr-o familie legal constituita insa parintii s-au separat in urma cu 8 ani cand mama a plecat la munca in Italia.
        Minorul a ramas in grija matusii materne, relatiile cu tatal rezumandu-se doar la convorbiri telefonice, timpul acordat fiului fiind limitat
        S-a apreciat ca inculpatul a comis faptele datorita influentei datorita influentei anturajului concluzionandu-se ca implicarea reala a parintilor si asumarea integrala a atributiilor parentale, precedata de supravegherea mult mai atenta a modului de petrecere a timpului liber, urmata de reluarea studiilor sunt premisele evitarii implicarii in alte fapte penale.
        Si in cazul lor partile responsabile civilmente au declarat ca minorii pot fi supravegheati indeaproape, ca sunt preocupati permanent de modul in care ei isi petrec timpul liber si vor face eforturi ca ei sa urmeze cursurile unei scoli profesionale.
        Referitor la modalitatea de executare a pedepselor ce se vor aplica inculpatilor, avand in vedere starea de minoritate a inculpatilor la momentul comiterii faptelor, conduita lor pe parcursul procesului penal ulterior ei nemaifiind implicati in comiterea altor fapte penale, si  in contextul celor deja mentionate, se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate.
        In consecinta, urmeaza a dispune suspendarea executarii pedepselor sub supraveghere, in temeiul art.86/1 Cod penal combinat cu art. 110 Cod penal,apreciindu-se, in raport cu persoana acestora  ca o astfel de modalitate de executare constituie un avertisment pentru inculpati, si, chiar fara executarea pedepsei, acestia nu vor mai savarsi alte infractiuni.
        In sarcina inculpatilor se vor stabili masurile de supraveghere prev. de art. 86/3 al 1 si al. 2 lit. a Cod penal.
        Totodata, pe durata suspendarii  executarii pedepselor se va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
        Instanta va atrage atentia inculpatilor si asupra dispozitiilor art. 86/4 C.P., in conditiile art. 359 Cod pr. pen., privind revocarea suspendarii.
        Sub aspectul laturii civile se va lua act ca partile vatamate ….. si …. nu s-au constituit parti civile si se vor constata recuperate prejudiciile cauzate partilor civile …, ….si partii vatamate ….
        Partea vatamata …, prin declaratia de la f. 32 dosar urmarire penala s-a constituit parte civila cu suma de 400 lei, iar ….. cu suma de 750 lei sume cu privire la care inculpatii si partile responsabile civilmente au achiesat in totalitate.
        Pe cale de consecinta, avand in vedere principiul disponibilitatii relativ la actiunea civila precum si angajamentul inculpatilor   de a achita despagubirile civile in totalitate, in temeiul art. 14 alin.3 litera b si art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art.1000 al. 2 urm. Cod Civil ( fiind intrunite conditiile raspunderii civile delictuale )va admite actiunea civila formulata de catre partile civile si va obliga, in solidar, pe inculpatii … si ….. si pe fiecare dintre ei in solidar cu partile responsabile civilmente la plata despagubirilor civile catre partile civile.
        In baza art. 118 lit. e Cod penal, se va dispune confiscarea de la inculpatul …. a sume de 250 lei (dobandita in mod vadit de la partea vatamata … )si a sumei de cate 23 lei de la toti inculpatii (dobandita in mod vadit de la partea vatamata ….).
        Ca o consecinta a condamnarii, fiind in culpa procesuala, vor fi obligati inculpatii, iar inculpatii … si ….in solidar  cu partile responsabile civilmente la cheltuieli judiciare catre stat in faza de urmarire penala si in faza de judecata .

Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:

        1) In baza art. art. 211 al. 1, 2 lit. b, c din Cod pen, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, 74 lit. a, b, c Cod penal, 76 lit. d Cod penal, pentru comiterea infractiunii de talharie, condamna pe inculpatul minor …, fiul … si …, nascut la … in …., cu acelasi domiciliu, …., CNP … cetatenie romana, studii 8 clase, elev, necasatorit, fara antecedente penale, la o pedeapsa de 1 an si 8 luni inchisoare.
        In baza art. 211 alin. 1, 2 lit. b si c si alin. 2 indice 1 lit. a din Cod pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Cp art. 99 si urm. Cod penal, 74 lit. a, b, c Cod penal, 76 lit. c Cod penal pentru comiterea infractiunii de talharie in forma continuata, condamna inculpatul la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare;
        In baza art. 26 raportat la art. 208 - 209 alin. 1 lit. a si e din Cod pen. cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, 74 lit. a, b, c Cod penal, 76 lit. d Cod penal pentru comiterea complicitatii la infractiunea de furt calificat, condamna inculpatul la o pedeapsa de 8 luni inchisoare.
        In baza art. 33lit. a, 34 lit. b Cod penal aplica pedeapsa cea mai grea de  2 ani si 6 luni inchisoare. 
        Inculpatul … executa pedeapsa de 2 (doi) ani si 6 (sase) luni inchisoare.
        In baza art. 71 Cod penal, la implinirea varstei de 18 ani, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „a”teza a II - a  si litera „b” Cod penal.
        In baza art. 861Cod penal combinat cu art. 110 Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de incercare de 4 ani.
        In temeiul art. 863 Cod penal obliga inculpatul ca pe durata termenului de incercare sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere si sa respecte urmatoarea obligatie:
        - sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau;
        - sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
        - sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
        - sa comunice informatii de natura a putea fi controlata mijloacele de existenta.
        - sa urmeze cursurile de invatamant in cadrul ……
        In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, suspenda si executarea pedepselor accesorii.
        In baza art. 359 Cod pr. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 864 Cod penal privind revocarea suspendarii.
        2) In baza art. 211 al.1,2 lit. c din Cod pen., cu aplicarea art. 99 si urmatoarele din Cod pen, 320/1 Cod pr. pen, 74 lit. a, b, c Cod penal, 76 lit. d Cod penal, pentru comiterea infractiunii de talharie, condamna pe inculpatul …., fiul lui …. si …a, nascut la data de …… in … domiciliat in …., fara forme legale in …., CNP …., cetatenie romana, studii 8 clase, fara ocupatie, necasatorit, fara antecedente penale, la o pedeapsa  de 1 (un) an inchisoare:
        In baza art. 194 alin. 1 din Cod pen., cu aplicarea art. 99 si urm. din Cod pen. 320/1 Cod pr. pen, 74 lit. a, b Cod penal, 76 lit. e Cod penal, pentru comiterea infractiunii de santaj, condamna inculpatul la o pedeapsa de 1500 lei amenda.
        In baza art. 221 din Cod pen. cu aplicarea art. 320/1 Cod proc. pen, art. 99 si urm Cod penal, 74 lit. a, b, c Cod penal, 76 lit. e Cod penal, pentru comiterea infractiunii de tainuire, condamna inculpatul la o pedeapsa de 1000 lei amenda.
        In baza art. 221 din Cod pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 din Cod pen., art. 320/1 Cod pr. pen, art. 74 lit. a, b, c Cod penal, 76 lit. e Cod penal pentru comiterea infractiunii de tainuire in forma continuata, condamna inculpatul la o pedeapsa de 2000 lei amenda.
        In baza art. 33 lit. a, 34 lit. e Cod penal aplica pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an inchisoare.
        Inculpatul …… executa pedeapsa de 1(un) an inchisoare.
        In baza art. 71 Cod penal, la implinirea varstei de 18 ani, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „a”teza a II - a si litera „b” Cod penal.
        In baza art. 861Cod penal combinat cu art. 110 Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de incercare de 2 ani.
        In temeiul art. 863 Cod penal obliga inculpatul ca pe durata termenului de incercare sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere si sa respecte urmatoarea obligatie:
        - sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau;
        - sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
        - sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
        - sa comunice informatii de natura a putea fi controlata mijloacele de existenta.
        - sa urmeze o calificare in cadrul unei forme de invatamant.
        In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, suspenda si executarea pedepselor accesorii.
        In baza art. 359 Cod pr. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 864 Cod penal privind revocarea suspendarii.
        3) In baza art. 211 al.1,2 lit. b, c si alin. 2 indice 1 lit. a din Cod pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Cp, art. 320/1 Cod pr. pen, 74 lit. a, b, c Cod penal, 76 lit. d Cod penal art. 99 si urm Cod penal, pentru comiterea infractiunii de talharie in forma continuata, condamna pe inculpatul ….., fiul lui ….si .., nascut la data de … in …, …., …, CNP … cetatenie romana, studii 8 clase, elev, necasatorit, fara antecedente la o pedeapsa de 1 an si 2 luni inchisoare
        In baza art. 221 din Cod pen. cu aplicarea art. 320/1 Cod pr. pen, art. 99 si urm Cod penal 74 lit. a, b, c Cod penal, 76 lit. e Cod penal pentru comiterea infractiunii de tainuire, condamna inculpatul la o pedeapsa de 1000 lei amenda.
        In baza art. 33 lit. a, 34 lit. d Cod penal aplica pedeapsa cea mai grea de 1 an si 2 luni inchisoare.
        Inculpatul ….. executa pedeapsa 1 (un) an si 2 (doua) luni inchisoare.
        In baza art. 71 Cod penal, la implinirea varstei de 18 ani, aplica inculpatului  pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „a”teza a II - a  si litera „b” Cod penal.
        In baza art. 861Cod penal combinat cu art. 110 Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de incercare de2  ani si 2 luni.
        In temeiul art. 863 Cod penal obliga inculpatul ca pe durata termenului de incercare sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere si sa respecte urmatoarea obligatie:
        - sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau;
        - sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
        - sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
        - sa comunice informatii de natura a putea fi controlata mijloacele de existenta.
        - sa urmeze o calificare in cadrul unei forme de invatamant.
        In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, suspenda si executarea pedepselor accesorii.
        In baza art. 359 Cod pr. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 864 Cod penal privind revocarea suspendarii.
        Constata recuperate prejudiciile cauzate partilor civile …., …. si partii vatamate …
        Ia act ca partile vatamate ….. si … nu s-au constituit parti civile.
        Admite cererile partilor civile …., ….
        In baza art. 14, 346 al. 1 Cod procedura penala, 1000 al 2 Cod civil, obliga in solidar pe inculpatii ….. si …. si pe fiecare dintre ei in solidar cu partile responsabile civilmente … si …, … si … la plata sumei de 400 lei catre partea civila .. si 750 lei catre partea civila ….
        In baza art. 118 lit. e Cod penal, dispune confiscarea sumei de 250 lei de la inculpatul …. si a sumei de cate 23 lei de la inculpatii …, … si ….
        Constata ca inculpatii  … si … au avut aparatori alesi.
        In baza art. 191 al. 2, 3 Cod pr. pen. obliga pe inculpatii … si … in solidar cu partile responsabile civilmente la cate 750 lei iar pe inculpatul … la plata sumei de 950 lei cheltuieli judiciare catre stat.
        Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpati, partile responsabile civilmente …, …., ….,, partea civila .. si de la comunicare pentru celelalte parti.
        Pronuntata in sedinta publica, azi 05.09.2012.


        PRESEDINTE                                                                                   GREFIER





Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008