InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

uzucapiune

(Sentinta civila nr. 2249 din data de 12.07.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Uzucapiune (Prescriptia achizitiva) | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI  JUDETUL BACAU

Dosar nr. 6054/270/2011                                                                 uzucapiune
inreg. 05.10.2011  
                                                
Sentinta civila nr. 2249
Sedinta publica din data de 12.07.2012
Completul de judecata format din:
Presedinte – ….
Grefier – …….                                          
          
     Astazi a fost  pe rol judecarea cauzei civile formulata de reclamanta Parohia ……. impotriva paratei Unitatea Administrativ Teritoriala …., avand ca obiect uzucapiune.
     La apelul nominal facut in sedinta publica s-a prezentat avocat … pentru reclamanta, lipsa parata.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, care invedereaza:
     - cauza are ca obiect „uzucapiune”,
     - se afla la al optulea termen de judecata,
     - procedura legal indeplinita;
     - lipseste dovada publicarii in M.O.
     - stadiul procesual fond, dupa care,
     Aparatorul reclamantei depune dovada publicarii procesului prin in MO, arata ca nu are alte cereri de formulat.
     In temeiul art. 167 alin. 1 Cod procedura civila instanta incuviinteaza pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar, apreciind-o pertinenta, concludenta si utila solutionarii cauzei.
     Nemaifiind cereri de formulat, exceptii de invocat ori probe de administrat, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
     Aparatorul reclamantei solicita admiterea actiunii, a se constata ca reclamanta a dobandit prin uzucapiune 3 bunuri imobile, fara cheltuieli de judecata.
     Dezbaterile fiind terminate,instanta retine cauza spre solutionare.
     
     I N S T A N T A
     
     Deliberand, asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele;
     Prin cererea inregistrata la data de 05.10.2011, sub nr. 6054/270/2011 reclamanta Parohia .. cartier …, cu sediul in strada ….. a solicitat, in contradictoriu cu parata Unitatea Administrativ Teritoriala .. judetul … sa se constate ca este proprietara prin uzucapiune a suprafetei de 2908 mp teren curti constructii impreuna cu Biserica ….., clopotnita si asezamantul social, situate in intravilanul municipiului …, Cartierul …., str. ….  si 2013 mp teren pe care se afla cimitirul Bisericii ….. impreuna cu casa parohiala compusa din 3 incaperi, baie, bucatarie, hol acoperita cu tabla construita din chirpici, o magazie din scandura cu 3 incaperi acoperita cu azbest, fantana si imprejmuirile din plasa si fier forjat, bunuri situate in intravilanul municipiului ……, Cartierul ….. str. ……, fara cheltuieli de judecata.
     Actiunea este scutita de plata taxelor de timbru.
     In motivarea actiunii reclamanta arata ca prima biserica parohiala a fost construita in anul 1801, iar in anul 1929 a fost refacuta partial. In anul 1994-1999 acoperisul a fost inlocuit in intregime, acest locas suferind in cursul a 200 de ani multe transformari. Odata cu infiintarea locasului de culte s-a stabilit si suprafata de 2012 mp pe care se afla cimitirul si casa parohiala. In toata aceasta perioada, reclamanta a exercitat o posesie utila, netulburata, publica.
     Reclamanta si-a intemeiat actiunea pe prevederile art. 1890 si urmatoarele din vechiul Cod civil anexand in copie inventarul bisericesc, copiile tuturor titlurilor de proprietate ale vecinilor care se invecineaza cu terenul parohiei si doua schite cadastrale.
     Parata a formulat intampinare, lasand la aprecierea instantei daca actele depuse de reclamanta intrunesc conditiile prevazute de art. 1863 si urmatoarele din Cod civil.
     In cauza s-au administrat probe cu inscrisuri, martori si s-a efectuat o expertiza topo – cadastrala, probatorii din analiza carora instanta retine urmatoarele:
      Uzucapiunea este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege.
      Pot fi dobandite prin uzucapiune dreptul de proprietate privata si dezmembramintele acestuia, uzufructul, uzul, abitatia, servitutiile, daca sunt continue si aparente si superficia. Uzucapiunea nu se poate aplica in privinta bunurilor imobile proprietate publica pentru ca atat Constitutia, cat si dispozitiile cuprinse in alte legi prevad ca acestea sunt inalienabile si imprescriptibile.
      Reclamanta invoca uzucapiunea de 30 de ani.
      Aceasta uzucapiune este recunoscuta de art. 1890 Cod civil in favoarea posesorului bunului care poate „prescrie prin 30 de ani (…) fara sa fie obligat a produce vreun titlu si fara sa i se poata opune reau-credinta”.
      Rezulta ca, spre a putea dobandi proprietatea bunului prin uzucapiunea prelungita, posesorul trebuie sa indeplineasca doua conditii:
a) sa posede bunul in tot timpul prezent de lege, adica 30 de ani;
      b) posesia sa fie utila, adica neafectata de vreun viciu. Mai mult, regularitatea posesiei, adica faptul ca ea este utila, se prezuma. Urmeaza ca cel care afirma ca, posesia invocata este afectata de un viciu sa faca aceasta dovada.
     Prima biserica parohiala a fost construita in anul 1801, din paianta, pe mosia Slobozia ce apartinea proprietarului ….. In anul 1929 aceasta a fost refacuta partial. In anul 1941 in urma raportului catre comisia monumentelor bisericesti s-a hotarat refacerea biserici, insa lucrarile n-au fost finalizate din cauza razboiului si a foametei din 1946-1947.
     In perioada 1994-1999, acoperisul bisericii a fost inlocuit in intregime, iar deasupra pridvorului s-a ridicat o noua clopotnita. In curtea bisericeasca se mai afla o clopotnita si o cladire cu destinatie de asezamant social. Odata cu infiintarea acestui locas de cult s-a stabilit si terenul in suprafata de 2013 mp pentru cimitir si casa parohiala construita in 1972 dupa ce a fost demolata casa veche din 1929.
     Din declaratiile martorilor … si …. rezulta faptul ca in .. a fost intotdeauna o singura Biserica, biserica ce este asezata pe o mosie boiereasca.
     Parata nu a dovedit ca posesia reclamantului este viciata.
     Expertiza topo cadastrala efectuata in cauza a concluzionat ca suprafata ocupata de reclamanta se compune din 2013 mp teren din care 883 mp teren curti constructii si 1130 mp teren arabil, precum si suprafata de 2908 mp din care 159 mp teren curti constructii pe care se afla asezamantul social, 513 mp teren curti constructii pe care se afla biserica si clopotnita si 2236 mp teren curti constructii pe care se afla cimitirul.
Fata de cele de mai sus si de dispozitiile art. 1890 din vechiul Cod civil, instanta va admite actiunea si va constata ca reclamanta este proprietara, prin uzucapiune, asupra suprafetelor de 2908 mp teren curti constructii impreuna cu Biserica ….., clopotnita si asezamantul social, situate in intravilanul municipiului …., Cartierul …. str. ….. (conform schitei nr. 2 a raportului de expertiza intocmit de ing. …) si 2013 mp teren pe care se afla cimitirul Bisericii …….. impreuna cu casa parohiala compusa din 3 incaperi, baie, bucatarie, hol acoperita cu tabla construita din chirpici, o magazie din scandura cu 3 incaperi acoperita cu azbest, fantana si imprejmuirile din plasa si fier forjat, bunuri situate in intravilanul municipiului …., Cartierul …, str. …, (conform schitei nr. 1 a raportului de expertiza intocmit de ing. ..)
Se va lua act ca reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata.

Pentru aceste motive
In numele Legii
H O T A R A S T E:

     Admite actiunea formulata de reclamanta Parohia …., cartier ….., cu sediul in ….. in contradictoriu cu Unitatea Administrativ Teritoriala ….., judetul …
Constata ca reclamanta este proprietara suprafetelor de 2908 mp teren curti constructii impreuna cu Biserica …., clopotnita si asezamantul social, situate in intravilanul municipiului …, Cartierul … …(conform schitei nr. 2 a raportului de expertiza intocmit de ing. …..) si 2013 mp teren pe care se afla cimitirul Bisericii … impreuna cu casa parohiala compusa din 3 incaperi, baie, bucatarie, hol acoperita cu tabla construita din chirpici, o magazie din scandura cu 3 incaperi acoperita cu azbest, fantana si imprejmuirile din plasa si fier forjat, bunuri situate in intravilanul municipiului … Cartierul …., str. …, (conform schitei nr. 1 a raportului de expertiza intocmit de ing. …..).
Ia act ca reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi, 12.07.2012.
Presedinte,                                                                                                Grefier,











Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)

Neindeplinirea conditiilor pentru a uzucapa. Posesie intrerupta si neexercitata ulterior sub nume de proprietar - Decizie nr. 116 din data de 01.04.2015
Actiune respinsa fata de paratul decedat - Decizie nr. 16 din data de 17.01.2014
Cerere de uzucapiune intemeiata pe Codul civil - Decizie nr. 354 din data de 28.04.2011
Uzucapiune - Decizie nr. 42 din data de 20.01.2011
Dobandirea unui imobil prin prescriptie achizitiva - Decizie nr. 970 din data de 03.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 951 din data de 02.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 222 din data de 25.03.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 407 din data de 31.05.2010
Uzucapiunea-mod de dobandire a dreptului de proprietate. - Decizie nr. 79 din data de 04.02.2010
Uzucapiune-mod de dobandire a dreptului de proprietate - Sentinta civila nr. 150 din data de 05.03.2009
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 117 din data de 25.01.2012
uzucapiune - Sentinta civila nr. 629 din data de 09.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 6 din data de 08.01.2009
Uzucapiune in regim de carte funciara. Legea aplicabila. Uzucapiunea extratabulara. - Decizie nr. 338 din data de 02.10.2009
Art. 304 pct. 5 cod procedura civila - Decizie nr. 100 din data de 02.02.2006
uzucapiune si accesiune - Sentinta civila nr. 2955 din data de 11.04.2011
- Sentinta civila nr. 4508 din data de 10.06.2010
- Sentinta civila nr. 489 din data de 27.01.2009
- Sentinta civila nr. 6012 din data de 28.10.2005