InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

fond funciar

(Sentinta civila nr. 1684 din data de 17.05.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
.
Dosar nr. 1468/270/2012                                                                       fond funciar
Inreg. 02.02.2012

SENTINTA CIVILA NR. 1684
Sedinta publica de la 17.05.2012
Instanta constituita din:
Presedinte – ….
Grefier - …….

     Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamantul ….. in contradictoriu paratii Comisia Locala pentru aplicarea Legii 18/1991 ….si Comisia Judeteana de aplicare a Legii 18/1991 …. avand ca obiect fond funciar .
     La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit toate partile.
     Procedura legal indeplinita.
     Fata de lipsa partilor instanta dispune lasarea cauzei la a doua strigare
     La apelul nominal facut in sedinta publica, la a doua strigare a cauzei, au raspuns reclamantul …  asistat de avocat …. lipsa fiind paratii.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza:
- cauza are ca obiect „fond funciar”,
- se afla la primul  termen de judecata,
-  stadiul procesual fond, dupa care,
     Instanta procedeaza la identificarea reclamantului  … care prezinta CI seria XC nr. .., CNP …
     In  temeiul dispozitiilor art. 129 cod procedura civila instanta procedeaza la luarea unui interogatoriu din oficiu reclamantului raspunsurile acestuia fiind consemnate si atasate la dosar.
     Instanta invoca din oficiu prematuritatea formularii actiunii si acorda cuvantul pe exceptia invocata din oficiu.
     Avocat …. avand cuvantul pe exceptia invocata arata ca la data cand s-a atribuit pentru constructia de case o numita suprafata de teren prin act de dare de plata de catre fostul CAP aceasta nu putea depasi 250 mp iar reclamantului i s-a atribuit 300 mp neputandu-se depasi aceasta suprafata de teren. La dosar exista o hotarare de divort  si impartire de bunuri in care este mentionata suprafata de 300 mp.  Potrivit art. 24 din Legea 18/1991 suprafata terenurilor atribuite de catre CAP pentru constructia de locuinte  nu se specifica exact suprafata de teren aceasta limitandu-se la 250 mp. Acest articol se completeaza cu o alta reglementare  potrivit careia suprafata totala reprezentand teren de folosinta al gospodariei cu constructii si anexe poate atinge suprafata de 1000 mp.. s-a facut plangere impotriva hotararii Comisiei Judetene ….deoarece aceasta a validat numai pentru suprafata de 300 mp, chiar daca suprafata totala este de 1000 mp iar potrivit procedurii stabilite de Legea 18/1990 legea il indreptateste la  pana la 1000 mp. Solicita respingerea exceptiei invocate fata de faptul ca obiectul  actiunii este o plangere  impotriva hotararii Comisiei Judetene pentru Legea 18/1991.
     Solicita efectuarea unei expertize  si depune nota de probe la dosar.
     Instanta apreciaza dezbaterile inchise si lasa cauza in pronuntare pe exceptia invocata din oficiu.

INSTANTA


Prin cererea de chemare in judecata inregistrata sub nr.1468/270/2012, reclamantul …, in contradictoriu cu Comisia Locala …de Aplicare a Legii nr. 18/1991, Comisia Judeteana … de Aplicare a Legii nr.18/1991 a formulat plangere impotriva hotararii Comisiei Judetene … nr.15371/2012, solicitand inscrierea suprafetei de 1000 mp teren  intravilan in Anexa 2B.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru potrivit Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar.
In motivare reclamantul mentioneaza ca in anul 1983 a primit de la fostul CAP ….suprafata de 250 mp teren intravilan pentru constructia unei case, precum si autorizatia de constructie, documentatie aferenta.
Reclamantul precizeaza ca prin sentinta civila a judecatoriei Onesti s-a dispus impartirea bunurilor comune ca urmare  a desfacerii casatoriei, iar in lotul sau au fost atribuite toate constructiile in a caror perimetru se afla suprafata de 1000 mp.
In continuare reclamantul a invederat faptul ca cele doua comisii, desi a fost masurata o suprafata totala de 1000 mp, au intocmit documentatia aferenta pentru constituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 300 mp.
In drept s-au invocat prevederile art. 23 alin 1, art. 53 alin1, 2 din Legea nr. 18/1991.
In dovedire s-a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
Comisia Locala ..de Aplicare a Legii nr. 18/1991  a formulat intampinare solicitand respingerea actiunii.
In motivare se arata ca a fost intocmita documentatia in vederea emiterii titlului de proprietate catre reclamant pentru suprafata de 300 mp in conformitate cu prevederile statului CAP, documentului de atribuire a suprafetei de teren din anul 1983.
Totodata se mentioneaza ca reclamantul a semnat procesul verbal de punere in posesie nr. 9785/2011, fara obiectiuni, iar in registrul agricol reclamantul figureaza doar cu aceasta suprafata de 300 mp.
In drept s-au invocat prevederile Legii nr. 18/1991, art. 169 cod civil.
In dovedire s-a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
Comisia Judeteana .. de Aplicare a Legii nr.18/1991 a formulat intampinare solicitand respingerea plangerii ca neintemeiata.
In motivare se arata ca hotararea nr. 15371/2012 a validat propunerea Comisiei Locale .., aceasta continand inscrisuri din care rezulta faptul ca propunerea de validare a fost in deplina concordanta cu solicitarea reclamantului.
In drept s-au invocat prevederile Legii nr. 18/1991, Regulamentul aprobat prin Hotararea nr. 890/2005, art. 115 cod proc. civ.
In dovedire s-a solicitat proba cu inscrisuri.
Fata de plangerea pendinte, instanta retine urmatoarele:
Cu privire la exceptia prematuritatii invocate din oficiu, instanta urmeaza a se pronunta in sensul admiterii acesteia si respingerea actiunii ca prematur formulata.
     Astfel, reclamantul a formulat plangere impotriva hotararii nr. 15371/2012 emisa de Comisia Judeteana … de Aplicare a Legii nr.18/1991intrucat Anexa 2b la aceasta hotarare trebuia sa cuprinda dispozitia de validare a documentatiei intocmite de Comisia Locala ..pentru suprafata de 1000 mp teren intravilan si nu 300 mp teren intravilan.
In fapt, asa cum partile invedereaza, reclamantului i s-a atribuit in anul 1983 suprafata de 250 mp in vederea edificarii unei constructii.
Actualmente, reclamantul sustine ca imobilele constructii edificate de el pe suprafata de teren ocupa in perimetrul lor 1000 de mp, solicitand in baza dispozitiilor art. 23 alin 1 din Legea nr. 18/1991 constituirea dreptului de proprietate pentru aceasta suprafata de teren.
De mentionat este faptul ca reclamantul a formulat cerere de constituire a dreptului de proprietate inregistrata sub nr.9348/2011 la Primaria …( fila 21 dosar) avand ca obiect tocmai suprafata de 300 mp pentru care cele doua comisii au dispus constituirea dreptului de proprietate.
Cu ocazia interogatoriului luat din oficiu reclamantului, in temeiul dispozitiilor art. 129 cod procedura civila, acesta a avut o pozitie procesuala nesincera aratand ca a solicitat Comisiei Locale constituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 1000 mp, in timp ce aparatorul sau a precizat in prima etapa faptul ca reclamantului i s-a impus de catre aceasta autoritate solicitarea constituirii doar pentru suprafata de 300 mp.
In cauza de fata instanta constata ca reclamantul nu a facut dovada celor afirmate in conditiile art. 1169 cod civ.” cel ce face o propunere in fata judecatii trebuie sa o dovedeasca”, cererea de la fila 22 dosar fiind singura dovada sub aspectul intinderii suprafetei solicitate de reclamant spre constituire drept de proprietate suprafata aferenta constructiilor.
Din intreaga economie a dispozitiilor art. 8, art. 11 din Legea fondului funciar rezulta ca stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, indiferent ca este vorba de reconstituire sau constituirea acestui drept.
      Instanta apreciaza ca legislatia in materia fondului funciar, privind constituirea si  reconstituirea dreptului de proprietate reglementeaza intr-adevar o procedura speciala, cu un caracter obligatoriu , subsumata exercitarii unui drept subiectiv civil.
      Aceasta procedura cu caracter obligatoriu presupune parcurgerea unei etape administrative, la care reclamantul nu a apelat asa incat instanta va admite exceptia invocata, reclamantul urmand sa se adreseze mai intai celor doua comisii si apoi instantei de judecata, in conditiile art. 53 din legea fondului funciar.
      Cererii de constituire nu a fost  urmata de parcurgerea procedurii administrative prevazute de legea fondului funciar, finalizata printr-o hotarare a comisiei judetene care sa poata fi atacata in instanta conform art. 53 alin. 2 din Legea nr. 18/1991, acest lucru fiind imputabil reclamantului.
Fata de considerentele anterior mentionate, instanta va respinge actiunea ca prematur formulata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

     Admite  exceptia prematuritatii formularii actiunii invocata din oficiu de catre instanta.
     Respinge actiunea formulata de catre reclamantul …. domiciliat in ….. in contradictoriu paratii Comisia Locala pentru aplicarea Legii 18/1991 …. cu sediul in … si Comisia Judeteana de aplicare a Legii 18/1991 …, cu sediul in …. ca prematur formulata.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 17.05.2012

PRESEDINTE                                                                                 GREFIER

























Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010