InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

partaj succesoral

(Sentinta civila nr. 1297 din data de 12.04.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI  JUDETUL BACAU

Dosar nr. 4063/270/2011                                                                    part. succes.   
Inreg. 23.06.2011                 
Sentinta civila nr. 1297
Sedinta publica din data de 12.04.2012
Completul de judecata format din:
Presedinte – …
Grefier – ….                                          
          
     Astazi a fost  pe rol judecarea cauzei civile formulata de reclamanta … impotriva paratilor … si …, avand ca obiect partaj judiciar - succesoral.
     La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns avocat …..pentru reclamanta, lipsa partile.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, care invedereaza,
      - cauza are ca obiect „partaj judiciar - succesoral”,
     - se afla la al optulea termen de judecata;
     - prin serviciul registratura, a fost depusa expertiza topo;
     - procedura legal indeplinita; reclamanta, prin aparator, a depus dovada citarii paratei …printr-un ziar de larga raspandire;
     - stadiul procesual fond, dupa care,
     Aparatorul reclamantei depune supliment onorariu expert constructor in suma de 100 lei cu chitanta CEC nr. 4535397/1/27.03.2012, arata ca nu stie cum se poate calcula donatia lui ….
     Instanta inmaneaza un exemplar dupa expertiza tehnica in specialitatea topo-cadastru.
     Aparatorul reclamantei precizeaza ca este pentru cuvantul pe fond.
     Nemaifiind cereri de formulat, exceptii de invocat ori probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
     Aparatorul reclamantei  solicita admiterea cererii conform variantei I lotul I. sa se retina ca parata ….a primit cu titlul de donatie 45000 lei; scaderea corelativa a sultelor pe care le primeste de la reclamanta. A se retine contravaloarea cheltuielilor de inmormantare – 5000 lei, obligarea paratelor la cheltuielile de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru, timbru judiciar, onorariu experti si onorariu avocat; depune chitanta  nr. 117/22.06.2011 in suma de 3000lei.
     Dezbaterile fiind terminate, instanta retine cauza spre solutionare.
     
I N S T A N T A

     Deliberand, asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele,
     Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Onesti la data de 23.06.2011 sub nr. 4063/270/2011 reclamanta …., domiciliata in ….., a chemat in judecata pe paratele …., domiciliata in … si … cu ultimul domiciliu cunoscut in ….., in prezent cu resedinta in Italia solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa se dispuna partajare averii ramase de pe urma  defunctului …, decedat la 01.09.2010 cu ultimul domiciliu in ….., reductiunea testamentului autentificat la Notariatul de Stat Onesti sub nr. 8069 din 7 septembrie 1988 pana la limita cotitatii disponibile, obligarea paratei …. sa raporteze la masa bunurilor de partajat suma de 451.152.000 ROL pe care a primit-o ca zestre de la defunctul ….., sa fie obligate paratele sa suporte, proportional cu cotele succesorale, un pasiv succesoral de 5000 lei reprezentand cheltuieli de inmormantare si pomeni ulterioare, sa fie atribuita concesionarea locului de veci din Cimitirul din curtea bisericii … din …. si cheltuieli de judecata.
     In drept cererea este intemeiata pe dispozitiile  Legii nr. 319/1944, art. 728   din Codul civil.
In dovedirea cererii reclamanta propune proba cu inscrisuri, interogatoriul paratelor, martori si expertiza tehnica, anexand la dosar incheierea nr. 1402 din 14.06.2011 emisa de BNP …, anexa 24 privind sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale, acte de stare civila, certificat fiscal emis de comuna Livezi si copia titlului de proprietate.
Parata … nu formuleaza intampinare. Cealalta parata a fost citata prin publicitate.
Instanta a incuviintat si au fost administrate probele cu acte, martori si expertize tehnice.
Analizand materialul probator administrat in cauza, Judecatoria a retinut prin incheierea din 19.01.2012 urmatoarele:
Defunctul  ….e a fost casatorit cu reclamanta …. Paratele … si ….. sunt fiicele defunctului si ale reclamantei.
La data de 07.09.1988 defunctul a testat in favoare paratelor nuda proprietate asupra dreptului sau din bunurile mobile si imobile ce se vor gasi la data decesului in patrimoniul sau (testamentul autentificat la Notariatul de Stat Onesti sub nr. 8069 din 7 septembrie 1988, fila 14 dosar).
In temeiul art. 6735  din Codul de procedura civila, instanta a constatat ca de pe urma defunctului …., decedat la 01.09.2010 cu ultimul domiciliu in ….u, au ramas ca mostenitori legali reclamanta … in calitate de sotie supravietuitoare si  paratele … si … in calitate de fiice (descendenti gr. I) si ca mostenitori testamentari paratele …. si …..
     Masa succesorala nu a fost contestata de parate. Reclamanta impreuna cu defunctul au dobandit in timpul casatoriei un o locuinta situata in Onesti, str. Pacii, bl. 22, ap. 8, jud. Bacau (contract de vanzare-cumparare nr. 12059/22.11.1991, fila 15 dosar). Din certificatul fiscal nr. 4808/13.09.2010 emis de …., judetul …rezulta ca cei doi au dobandit si o casa cu 3 camere, construita din chirpici, acoperita cu tigla si o anexa cu o incapere construita din lemn si acoperita cu carton, constructii situate in …..
Reclamanta a solicitat la masa de partajat ca bun propriu al defunctului suprafata de 400 mp teren curti constructii T. 6, P. 264,  situat in intravilanul comuna Livezi, jud. Bacau si inscris in TP nr. 49564/29.03.1995(filele 16-17 dosar). Ulterior, reclamanta a pretins ca acest bun este comun. In sprijinul acestei sustineri reclamanta a depus copie dupa registrul agricol din anul 1956. Simplu fapt ca terenul este inscris in registrul agricol nu dovedeste proprietatea comuna a acestui bun. Cum nu s-au facut alte dovezi in legatura cu acest teren, instanta l-a retinut ca bun propriu al defunctului asa cum reclamanta l-a cerut initial.
      Instanta a stabilit ca masa succesorala se compune din 400 mp teren curti constructii situat in intravilanul ….. si inscris in TP nr. 49564/29.03.1995; 1/2 dintr-o casa cu 3 camere, construita din chirpici, acoperita cu tigla situata in …..; 1/2 anexa cu o incapere construita din lemn si acoperita cu carton, situata in … (constructii situate pe terenul de mai sus) si dintr-un apartament situat in …..(cealalta jumatate reprezinta bunul propriu al reclamantei din bunurile comune).
     Cotele de partajat au fost de 1/4 pentru reclamanta, iar restul de 3/4 revine paratelor … si … in cote egale.
     Defunctul a testat in favoare paratelor nuda proprietate asupra dreptului sau din bunurile mobile si imobile ce se vor gasi la data decesului in patrimoniul sau (testamentului autentificat la Notariatul de Stat Onesti sub nr. 8069 din 7 septembrie 1988, fila 14 dosar). In principiu, orice persoana este libera sa dispuna asa cum crede de cuviinta de bunurile sale pentru cauza de moarte. Dreptul de a dispune pentru cauza de moarte nu poate fi exercitat insa intr-un mod cu totul discretionar, pentru anumite ratiuni el fiind ingradit in limite anume prevazute de lege.
     In cazul existentei anumitor categorii de mostenitori (numiti rezervatari), legea ingradeste dreptul defunctului de a dispune peste limitele cotitatii disponibile prin acte juridice cu titlu gratuit de bunurile sale.
     Potrivit dispozitiile art. 841, 843 din vechiul Cod civil si art. 1 si 2 din Legea nr. 319/1944 rezulta ca mostenitorii rezervatari sunt: descendentii defunctului, ascendentii privilegiati ai acestuia si sotul supravietuitor.
     Rezerva succesorala este acea cota-parte a averii defunctului pe care legea o atribuie mostenitorilor rezervatari si de care de cujus nu poate dispune prin liberalitati nici intre vii (donatii) si nici mortis causa (legate). Cotitatea disponibila este acea parte a averii succesorale care excede rezervei succesorale si de care defunctul poate dispune in mod discretionar atat prin liberalitati intre vii cat si mortis causa.
     Conform art. 841 vechiul Cod civil, rezulta ca rezerva descendentilor defunctului difera in functie de numarul lor. In cazul de fata rezerva succesorala este de 2/3 pentru cele doua parate.
     Rezerva sotului supravietuitor, in speta, este de 1/2 din cota succesorala ce i se cuvine in calitate de mostenitor legal (art. 2 din L.319/1944). In concret, 1/2 din 1/4 reprezinta cota de 1/8 din mostenire.
     Potrivit art. 847 vechiul Cod civil, „liberalitatile prin acte intre vii sau prin testament cand vor trece peste cotitatea disponibila vor fi reduse la aceasta parte”. Asadar, reductiunea este o sanctiune civila care lipseste de eficacitate actele de liberalitate ale defunctului, in masura in care acestea aduc atingere rezervei conferite de lege mostenitorilor rezervatari.
     Cum prin testament, defunctul a lasat intreaga sa avere celor doua parate, s-a incalcat cotitatea disponibila si urmeaza ca testamentul sa fie mentinut pana la cotitatea disponibila de 5/24 din masa succesorala.
     Rezerva sotului supravietuitor se va imputa asupra mostenirii in intregul ei, in acest fel ea micsorand nu numai cotitatea disponibila, ci si rezerva mostenitorilor rezervatari cu care sotul supravietuitor vine in concurs. In cauza de fata 1/8 din mostenire va reveni sotului supravietuitor (reclamantei), iar 7/8 din mostenire vor reveni paratelor mostenitoare legale si testamentare.
     Pentru evaluarea masei succesorale s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in specialitatea constructii si topo-cadastru. Din concluziile raportului de expertiza rezulta ca valoare totala a masei succesorale este de 83584,4 lei.
     Expertul a propus mai multe variante de lotizare.
     Reclamanta a solicitat iesirea din indiviziune conform variantei I, primind toate bunurile si platind sulta paratelor. Parata …… a solicitat varianta II in care primeste toate bunurile succesorale, urmand a plati sulta reclamantei si celeilalte parate.
     Instanta apreciaza ca varianta III propusa de expert este cea mai echitabila in sensul ca atat reclamanta cat si parata ….. primesc in lot bunurile succesorale si numai parata …… va primi sulta de la cele doua.
     Fata de cele expuse, in temeiul art. 728 din vechiul Cod civil instanta va admite in parte actiunea si va dispune iesirea din indiviziune a partilor prin atribuire de loturi conform expertizei ing. ….., varianta III.
      Reclamanta a solicitat fie obligate paratele sa suporte, proportional cu cotele succesorale, un pasiv succesoral de 5000 lei reprezentand cheltuieli de inmormantare si pomeni ulterioare. Cu martorii  audiati in cauza, ….. …. si ……, reclamanta a facut dovada pasivului succesoral. Urmeaza ca instanta sa  oblige paratele sa achite reclamantei suma de cate 2187,50 lei fiecare, reprezentand cheltuieli de inmormantare si pomenile ulterioare pentru defunctul ……
     Prin cererea principala reclamanta a solicitat ca parata ….. sa raporteze la masa bunurilor de partajat suma de 451.152.000 ROL pe care a primit-o ca zestre de la defunctul ….. Defunctul a avut mai multe depozite bancare la CEC BANK ……si in unele dintre ele parata a fost desemnata la clauza de imputernicire. La data de11.06.2009 parata a efectuat operatiunea de lichidare numerar a contului Privilegiu, suma retrasa fiind de 30.380,17 lei.
     Aceasta operatiune nu poate fi considerata ca fiind donatie (zestre). Lichidarea contului s-a facut in timpul vietii lui …e si pentru orice neregularitate defunctul putea solicita tragerea la raspundere a paratei …..
     Fata de cele de mai sus, instanta va respinge cererea de raport formulata de reclamanta.
     Reclamanta a solicitat sa fie atribuita concesionarea locului de veci din Cimitirul din curtea bisericii ……
     Locurile de inmormantare din cimitirele proprietate de stat se concesioneaza prin acte administrative, titularul dobandind un drept real de folosinta a locului, pe durata concesiunii. Acest drept real de folosinta este un element activ al patrimoniului persoanei titulare a concesiunii si nu poate trece in alt patrimoniu decat printr-unul dintre modurile de dobandire a drepturilor, intre care si prin succesiune. Prin urmare, in caz de moarte a concesionarului, dreptul se transmite mostenitorilor sai care exercita acest drept in indiviziune.                                           
      Dreptul de concesiune asupra unui loc de inmormantare din cimitire nu se extinde si asupra constructiilor funerare, deoarece acestea fiind executate de catre concesionari nu sunt proprietate de stat.                                       
      Intrucat atat dreptul de concesiune asupra locului de veci, cat si dreptul de proprietate asupra constructiilor funerare se transmit prin succesiune ele trebuie sa fie cuprinse in masa succesorala, insa nu sunt supuse partajului, partile urmand a ramane in indiviziune fortata asupra locului de veci si a constructiilor funerare
     Urmeaza ca reclamanta si paratele sa ramana in indiviziune cu privire la locul de veci situat in cimitirul din curtea Bisericii ….., parcela II, randul 8, locul 12.
     Cheltuielile de judecata din prezenta cauza, respectiv taxa de timbru, timbru judiciar, onorarii experti si onorariu avocat, au fost suportate de reclamanta. In cadrul partajului cheltuielile de judecata se suporta de catre mostenitori in functie de cota de partaj. Totalul cheltuielilor de judecata se ridica la suma de 5935,55 lei. Din totalul cheltuielilor reclamanta este obligata sa suporte 1/8, iar restul urmeaza a fi achitat de cele doua parate in cote egale.
     Conform art. 274 din Codul de procedura civila vor fi obligate paratele sa achite reclamantei cheltuieli de judecata in suma de cate 2596,75 lei fiecare, reprezentand taxa de timbru, timbru judiciar si onorariu avocat.
     In temeiul art. 54 alin. 2 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 se va dispune comunicarea in 3 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a prezentei hotarari la OCPI …. – Biroul de carte funciara ..
     
Pentru aceste motive
In numele Legii,
H O T A R A S T E:

     Admite in parte actiunea formulata de reclamanta …., domiciliata in ….u in contradictoriu cu paratele …., domiciliata in …. si …. cu ultimul domiciliu cunoscut in ….., in prezent cu resedinta in ……
Dispune iesirea din indiviziune a partilor prin atribuire de loturi conform expertizei ing. …., varianta III, dupa cum urmeaza:
Lotul nr. 1 se atribuie reclamantei …… si se compune dintr-un apartament cu 2 camere situat in ….,  judetul …., in valoare de 61654 lei (conform schitei anexa nr.1).
Valoarea totala a lotului este de 61654 lei.
Are dreptul la bunuri in valoare de 45703,3 lei si da sulta suma de 15950,7 lei lotului nr. …..
Lotul nr. 2 se atribuie paratei …. si se compune din 400 mp teren curti constructii T6, P264, in valoare de 3002,4 lei situat in ….., megiesit cu: …… (conform schitei anexa nr. 1 rap. exp. ing. ….);
- o casa compusa din 3 camere si 2 verande in valoare de 17418 lei, anexa bucatarie de vara cu hol si beci, garaj si magazie, toate in valoare de 1510 lei, situate pe terenul curti constructii de mai sus, (conform schitei anexa nr.1 rap. exp. ing. …, anexa 2 si 3 din rap. Exp. ing. ….);
Valoarea totala a lotului este de 21930,4 lei.
     Are dreptul  la bunuri in valoare de 18940,55 lei si plateste sulta lotului nr. 3 ….., suma de 2989,85 lei.
     Lotul nr. 3 se atribuie paratei …. si se compune din 18940,55 lei sulta dupa cum urmeaza: de la lotul nr. 1 ……suma de 15950,7 lei si 2989,85 lei de la lotul nr. 2 ….
     Reclamanta si paratele raman in indiviziune cu privire la locul de veci situat in cimitirul din curtea Bisericii …… parcela II, randul 8, locul 12.
     Respinge cererea de raport formulata de reclamanta.
     Obliga paratele sa achite reclamantei suma de cate 2187,5 lei fiecare, reprezentand cheltuieli de inmormantare si pomenile ulterioare pentru defunctul ……
Obliga paratele sa achite reclamantei suma de cate 2596,75 lei fiecare, cheltuieli de judecata reprezentand taxa de timbru, timbru judiciar, onorarii experti si onorariu avocat.
     Dispune plata catre expertul tehnic ing. …… a onorariului definitiv in suma de 1000 lei si catre expert ing. …… a onorariului definitiv in suma de 700 lei .
     In temeiul art. 54 alin. 2 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 dispune comunicarea in 3 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a prezentei hotarari la OCPI ….– Biroul de carte funciara ….
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi, 12.04.2012.
  Presedinte,                                                                                          Grefier,
 ……….                                                                                      ………
















Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009