InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

rectificare carte funciara

(Sentinta civila nr. 470 din data de 14.02.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
DOSAR NR. 7289/270/2011                                      actiune in constatare
                                                                                  rectificare carte funciara                                                      
SENTINTA CIVILA NR. 470
Sedinta publica din data de 14.02.2012
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
PRESEDINTE – …..
GREFIER - ……

      Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta …., in contradictoriu cu  paratii ….. si ….., avand ca obiect actiune in constatare – rectificare carte funciara.
      La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta avocat .., pentru reclamanta, lipsind partile.
      Procedura completa.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
      Avocat … depune ziarul prin care face dovada citarii prin publicitate a paratului …., taxe judiciare de timbru de 8 lei si 885 lei si practica judiciara.
      Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a .. si pe fond:
      Avocat ……, pentru reclamanta, in ceea ce priveste exceptia, precizeaza ca cel putin in ceea ce priveste cel de-al doilea capat de cerere, … are calitate procesuala pasiva intrucat obligatia de a face revine acestei institutii. Referitor la primul capat de cerere, lasa la aprecierea instantei. Pe fondul cauzei, solicita sa se constate ca a intervenit prescriptia dreptului paratului ….. in ceea ce priveste sulta stabilita prin sentinta civila nr. 1318/30.04.2008 a Judecatoriei Onesti, conform prevederilor Decretului nr. 167/1958. Prescriptia este o sanctiune aplicabila drepturilor care nu au fost exercitate in termenul prevazut de lege. Paratul nu a  manifestat niciun interes, iar termenul de prescriptie s-a implinit la data de 10.06.2011. Singura modalitate de constatare a prescriptiei este pronuntarea unei hotarari judecatoresti. Interesul reclamantei in promovarea acestei actiuni deriva din faptul ca notarea in cartea funciara impiedica partea sa dispuna de acest teren. Solicita admiterea actiunii, a se constata ca dreptului paratului este prescris, astfel ca notarea in cartea funciara nu se mai justifica, impunandu-se radierea. Fara cheltuieli de judecata.
      Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
      
                                                  I N S T A N T A
                                                     Deliberand,
      Asupra cauzei civile de fata, constata ca:
      Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la data de 8.12.2011 sub nr. 7289/270/2011, reclamanta …., domiciliata in ….. a chemat in judecata paratii ….., domiciliat in …. si ….., cu sediul in …, solicitand pronuntarea unei hotarari judecatoresti prin care sa se constate ca a intervenit prescriptia dreptului paratului …. asupra creantei in valoare de 26.843,37 lei, reprezentand sulta stabilita prin sentinta civila nr. 1318/30.04.2008 a Judecatoriei Onesti. Totodata, reclamanta a solicitat rectificarea CF nr. 60687/UAT ……in sensul radierii notarii inscrise sub C1 in foaia de sarcini a cartii funciare mentionate asupra imobilului, teren curti-constructii, situat ….., avand ca obiect sulta in suma de 26.843,37 lei.
      In motivare se arata ca reclamanta a fost casatorita cu paratul ….., iar prin sentinta civila nr. 1318/30.04.2008 a Judecatoriei Onesti s-a dispus partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Hotararea a ramas irevocabila prin neapelare. De la data pronuntarii hotararii judecatoresti si pana in prezent, paratul nu a contactat-o, astfel ca nu a avut cu cine sa discute in legatura cu plata sultei.
      In drept, au fost invocate dispozitiile art. 111 Cod de procedura civila, art. 34 din Legea nr. 7/1996, art. 405 Cod de procedura civila si art. 6 din Decretul nr. 167/1958.
      Cererea a fost timbrata cu 800 lei, 885 lei si 8 lei taxe judiciare de timbru si 5,30 lei timbre judiciare.
      Paratul ….. a depus intampinare prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive pentru ambele capete de cerere si a lasat la aprecierea instantei solutia ce urmeaza a fi data pe fondul cauzei.
      Intrucat, reclamanta a invederat instantei ca nu a izbutit sa afle domiciliul paratului, acesta nefiind prezent in instanta nici cu ocazia judecarii procesului de impartire bunuri comune, instanta a dispus, in conformitate cu dispozitiile art. 95 Cod de procedura civila, citarea paratului prin publicitate si la usa instantei.
      Reclamanta a depus la dosar: sentinta civila nr. 1318/30.04.2008 a Judecatoriei Onesti, incheierea nr. 13542/11.11.2011 a ….., extras de Carte Funciara pentru informare, jurisprudenta.
      In baza art. 167 Cod de procedura civila, instanta a incuviintat proba cu inscrisuri ca fiind utila, pertinenta si concludenta cauzei.
      In conformitate cu dispozitiile art. 137 Cod de procedura civila, instanta va da rezolvare mai intai exceptiei invocate:
      1) …… a invocat ‘‘exceptia lipsei calitatii procesuale pasive" intrucat cauza are drept obiect constatarea stingerii prin prescriptie a dreptului de a cere executarea silita privind sulta de catre …….
      Raportul obligational s-a nascut doar intre cele doua parti din actiunea de partaj bunuri comune, respectiv fostii soti …., situatie in care ……. are calitatea de tert, fiind straina de cauza, motiv pentru care nu poate avea calitate procesuala pasiva.
      In temeiul art. 885 alin. 2 din noul Cod civil si art. 51 alin. 1 din Legea nr. 7/1996, republicata si modificata, in baza unei hotarari judecatoresti, definitiva si irevocabila, in caz de admitere a actiunii, …. este obligat sa faca inscrierile si radierile din cartea funciara care se impun de catre instanta de judecata cu respectarea de catre partea interesata si a altor prevederi legale.
      2) De asemenea, ….. a invocat si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive privind actiunea in rectificare de carte funciara.
      Potrivit art. 50 pct. l din Legea nr. 7/1996, republicata si modificata, „Solutionarea (...), a actiunii(…), in rectificare, (...) se face fara citarea oficiului teritorial”.
      Conform art. 907, 903 si 909 din noul Cod civil actiunea in rectificare este acea actiune prin care orice persoana interesata poate solicita, in cazurile prevazute de lege, radierea sau indreptarea ori corectarea inscrierilor de carte funciara in scopul restabilirii concordantei dintre starea tabulara si situatia juridica reala a imobilului inscris in cartea funciara.
      Actiunea in rectificare este o actiune reala, deoarece urmareste ocrotirea unui drept real sau personal, dupa caz, accesorie (in principiu), in realizarea de drepturi si, sub rezerva prescriptiei dreptului material la actiune, imprescriptibila extinctiv impotriva succesorului tabular si a tertilor subdobanditori de rea credinta.
      Prin exceptie, actiunea in rectificare are caracter principal cand este formulata separat de actiunea de fond sau cand este fundamentata pe alte temeiuri juridice.
      Art. 908 alin. (1) din noul Cod civil stabileste ca actiunea in rectificare poate fi intentata de catre orice persoana interesata, iar art. 89 alin. 2 teza a doua si art. 100 alin.(l) din Ordinul nr. 633/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza ca poate avea calitatea de persoana interesata "acea persoana care a avut sau are un drept referitor la un imobil inscris in cartea funciara, drept ce a fost lezat prin inscrisurile anterioare".
      Pe cale de consecinta, rezulta ca actiunea in rectificare se poate judeca numai in contradictoriu cu persoanele interesate care au avut sau au un drept referitor la imobilul inscris in cartea funciara.
      Oficiul teritorial de carte funciara are obligatia ca in baza unei declaratii in forma autentica data de titularul inscrierii sau prin hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata impotriva acestuia (dupa promulgarea noului cod de procedura civila), sa faca radierea sau indreptarea ori corectarea inscrierilor de carte funciara, cu respectarea prevederilor legale care reglementeaza procedurile de inscriere in cartea funciara.
      In consecinta, exceptia va fi admisa, iar actiunea va fi respinsa fata de …. pentru lipsa calitatii procesuale pasive a acestuia.
      Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      Reclamanta a fost casatorita cu paratul ….., iar prin sentinta civila nr. 1318 pronuntata de Judecatoria Onesti la data de 30.04.2008  s-a dispus partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei, in sensul atribuirii in lotul reclamantei a unor imobile, constand in casa neterminata, magazie si suprafata de 1.431 m.p. teren arabil, fiind obligata sa achite paratului sulta in cuantum de 26.843,37 lei. Aceasta hotarare judecatoreasca a ramas irevocabila la data de 9.06.2008, prin neapelare.
      Prin incheierea din data de 11.11.2011 emisa de …… s-a dispus intabularea dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 1431 m.p., situat in ….. in favoarea reclamantei si s-a notat cu titlu de sarcina asupra imobilului sulta in valoare de 26.843,37 lei in favoarea paratului ..
      Aceasta sulta stabilita prin sentinta judecatoreasca amintita reprezinta un drept de creanta, drept care s-a nascut la data de 9.06.2008 (data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti), moment de la care conform art. 7 alin. 1 si 2 din Decretul nr.167/1958, incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, termen care este de 3 ani, astfel cum este prevazut de art. 405 alin. 1 prima teza Cod de procedura civila si art. 6 din Decretul nr. 167/1958, aplicabil in prezenta cauza avand in vedere dispozitiile art. 201 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului Civil. In consecinta, acest termen s-a implinit la data de 10.06.2011.
      Termenul de prescriptie a executarii silite a sultei care reprezinta un drept de creanta este de 3 ani si nu de 10 ani, chiar daca deriva dintr-o actiune reala imobiliara. Practica si doctrina in materie au statuat ca aplicabile in materie de executare a sultei sunt dispozitiile art. 405 al. 1 teza I Cod de procedura civila. Imprejurarea ca acest drept de creanta este urmarea partajului de bunuri comune dintre reclamanta si parat nu il transforma intr-un drept real.
      Prin implinirea termenului de prescriptie, hotararea judecatoreasca susamintita, care statueaza dreptul paratului la sulta, si-a pierdut de drept forta obligatorie, astfel incat urmeaza a se admite actiunea si a se constata ca a intervenit prescriptia dreptului paratului de a cere executarea silita.
      Avand in vedere interventia prescriptiei, notarea in Cartea Funciara a sultei datorate paratului devine lipsita de efect juridic, astfel incat  sunt incidente in cauza dispozitiile art. 34 al. 1 pct. 3 din Legea nr. 7/1996, fiind incetate efectele actului in temeiul caruia s-a facut inscrierea, respectiv, lipsirea de forta executorie a sentintei civile nr. 1318/30.04.2008.
      Prin urmare, se va admite si al doilea capat de cerere si se va dispune rectificarea CF 60687/…...
      Se va lua act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.
      
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E :
        
      Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive formulata de paratul ….
      Admite in parte actiunea formulata de reclamanta …, domiciliata in … impotriva paratului …., cu domiciliul necunoscut.
      Respinge actiunea reclamantei impotriva paratului …., cu sediul in …, pentru lipsa calitatii procesuale pasive.
      Constata ca a intervenit prescriptia dreptului paratului …. asupra creantei in valoare de 26843,37 lei, reprezentand sulta stabilita prin sentinta civila nr. 1318/30.04.2008 a Judecatoriei Onesti, ramasa definitiva si irevocabila prin neapelare.
      Dispune rectificarea CF 60687/…. in sensul ca dispune radierea notarii avand ca obiect sulta in suma de 26843,37 lei.
      Ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.
      Cu apel in 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica azi, 14.02.2012.
      
      PRESEDINTE,                                                        GREFIER,

















1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009