InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

acdtiune pauliana-revocare

(Sentinta civila nr. 644 din data de 29.02.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 4900/270/2011                                             actiune pauliana-revocare
Inreg. 03.08.2011                                                                     donatie

SENTINTA CIVILA NR. 644
Sedinta publica din data de 29 februarie 2012
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN :
Presedinte  -  ……
Grefier    -  …….

Astazi a fost pe rol judecarea actiunii civile formulata de reclamantul ….. impotriva paratilor ….. si ….., avand ca obiect „actiune pauliana -  revocare donatie”.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: reclamantul personal si avocat ….. pentru paratul …., lipsa fiind paratii si aparatorul reclamantului – avocat ……..
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
Avocat …… pentru paratul …, solicita lasarea cauzei peste ordine, la a doua strigare, fata de lipsa aparatorului reclamantului.
Instanta admite cererea si dispune lasarea cauzei peste ordine, la a doua strigare.
Cauza a fost reluata la a doua strigare cand, la apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: reclamantul asistat de avocat …., avocat …..pentru paratul ….., lipsa fiind paratii.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
     Avocat …… pentru reclamant, depune la dosar in copie legalizata decizia Tribunalului Bacau nr. 408/R/16.05.2011 pronuntata in dosarul nr. 5564/270/2009. Nu are cereri de formulat.
     Avocat ….. pentru paratul ……., nu are cereri de formulat.
     Nemaifiind cereri noi de formulat, exceptii de invocat ori probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul partilor pe fondul cauzei.
     Avocat ….. pentru reclamant, arata ca pe data de 09.03. 2011 s-a inceput executarea iar in data de 17.03.2011 paratul …… a instrainat un bun in favoarea tatalui sau, in momentul de fata reclamantul nu mai are ce bunuri sa urmareasca. Tribunalul Bacau a modificat sentinta cu privire la suma, reclamantul, conform art. 975 Cod civil poate solicita revocarea contractului, frauda revine din succesiunea actelor, suma este certa, lichida si exigibila. Tertul care a incheiat contractul de donatie a participat la frauda tertului. Considera ca reclamantul are puterea oferita de lege si instanta sa dispuna revocarea donatiei. Apreciaza ca fiind indeplinite conditiile legale si solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, cu cheltuieli de judecata efectuate cu taxa de timbru si onorariu avocat.
     Avocat …… pentru paratul ……, art. 967 Cod civil reglementeaza la consimtamant si conditiile de nulitate. Solicita sa se constate nulitatea absoluta a actului pe prevederile invocate. Donatorul este cel care are la indemana revocarea donatiei, art. 975 Cod civil spune ca „ pot, in numele lor personal, sa atace actele viclene, facute de debitor in prejudiciul drepturilor”. Actiunea reclamantului poate fi folosita in 4 conditii: art. 562, art. 669, art. 769 Cod civil, care se refera la raportul donatiilor. Art. 829 Cod civil sunt 3 cazuri limitativ de lege. A Invocat in intampinare si alte articole de lege, solicita respingerea actiunii cui obligarea la cheltuielile de judecata. Depune la dosar chitanta de achitare a onorarului de avocat.
     In replica, avocat ……. pentru reclamant, cauza se prezuma in orice contract, s-a trecut la noul cod civil, trebuia sa faca dovada ca nu mai are bunurile in patrimoniu.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.

I N S T A N T A
Deliberand,

     Asupra cauzei civile de fata;
     Constata ca prin actiunea formulata reclamantul ….. a chemat in judecata pe paratii ….. si ….. pentru a se dispune revocarea contractului de donatie autentificat sub nr. 289/17.03.2011 la B.N.P. ….
     In motivarea actiunii reclamantul arata ca are calitatea de creditor al paratului …….., calitate conferita de sentinta civila nr. 1207/2010 a Judecatoriei Onesti, asa cum a fost modificata prin decizia Tribunalului Bacau din data de 16.05.2011. Sentinta civila a fost pusa in executare in data de 28.02.2011 la B.E.J. …….. Acesta a emis somatia de executare, insa paratul nu a achitat debitul.
     In consecinta, executorul judecatoresc a emis adresa la Cartea Funciara pentru a se preciza daca paratul are sau nu bunuri pe numele sau. In data de 01.04.2011 reclamantul a primit certificat de la B.C.P.I. ….., prin care se arata faptul ca paratul, in data de 17.03.2011, si-a instrainat imobilul casa de locuit, printr-un contract de donatie catre fratele sau.
     Astfel ca, dupa emiterea somatiei, paratul a inteles sa-si ascunda din punct de vedere juridic imobilul asupra caruia reclamantul s-ar fi putut indrepta pentru executare silita, mai ales ca paratul nu are alte surse de venit spre care reclamantul sa se indrepte pentru recuperarea debitului.
     Actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 975 din vechiul Cod civil.
     Paratul ….. a formulat intampinare, solicitand respingerea actiunii, avand in vedere dispozitiile art. 829, 831 si 974 din vechiul Cod civil.
     Pe cale de exceptie, in raport de textele de lege invocate, paratul ……. a invocat exceptia inadmisibilitatii actiunii in revocarea donatiei.
     In cauza s-au administrat probe cu inscrisuri, din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     Prin sentinta civila nr. 1207/07.04.2010, pronuntata de Judecatoria Onesti in dosarul nr. 5564/270/2009, a fost obligat paratul ……. sa achite reclamantului suma de 8.248,8 lei, cu titlu de daune materiale, si suma de 2.500 lei, cu titlu de daune morale.
     Tribunalul Bacau, prin decizia civila nr. 408/R/16.05.2011, a admis recursul formulat de paratul ……. impotriva sentintei civile nr. 1207/ 07.04.2010 a Judecatoriei Onesti, a modificat in parte sentinta recurata, in sensul ca a obligat paratul sa achite reclamantului suma de 1.700 lei, cu titlu de daune materiale, mentinandu-se celelalte dispozitii ale sentintei recurate, si a fost obligat intimatul – reclamant sa plateasca recurentului – parat suma de 252,5 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.
     Pentru recuperarea debitului, reclamantul s-a adresat B.E.J. ………, acesta intocmind dosarul de executare silita nr. 204/2011 si a emis acte de executare silita.
     Urmare a adresei executorului judecatoresc, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara ……elibereaza certificatul nr. 3720/01.04.2011, in care se arata faptul ca nu au fost gasite, cu privire la numitul ……, inregistrari referitoare la imobilele identificate cu numar cadastral si inscrise in cartea funciara.
     Se mentioneaza in certificatul precizat anterior ca imobilul situat in …… este proprietatea numitului ….., dobandit de la numitul ……, in baza contractului de donatie autentificat sub nr. 289/17.03.2011 la B.N.P. ….., inscris in cartea funciara nr. 60213(provenita din conversia cartii funciare 104/N) – U.A.T….., cu incheierea nr. 3136/18.03.2011.
     Constatand actele paratului Boaca Gelu fata de demersurile reclamantului cu privire la recuperarea debitului, reclamantul a promovat prezenta actiune pauliana.
     Actiunea pauliana, numita si revocatoare, constituie mijlocul procesual prin care creditorul poate ataca in justitie, in scopul anularii, actele juridice ale debitorului sau facute in frauda drepturilor sale ( ale creditorului).
     Actiunea pauliana se fundamenteaza atat pe principiul inscris in dispozitiile art. 1718 din vechiul Cod civil: „Oricine este obligat personal este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale, mobile si imobile, prezente si viitoare”, adica cu intregul sau patrimoniu, asupra caruia se intinde dreptul de gaj general al creditorilor, cat si pe un alt principiu, acela al executarii cu buna-credinta a contractelor(art. 970 al. 1 din vechiul Cod civil).
     In cadrul  actiunii pauliene, creditorul actioneaza in numele sau, avand un drept propriu si individual de a ataca in justitie actele facute in frauda drepturilor sale de debitori.
     Dreptul creditorilor, in speta al reclamantului, de a recurge la actiunea pauliana este reglementat de dispozitiile art. 975 din vechiul Cod civil, potrivit caruia „ei pot de asemenea, in numele lor personal, sa atace actele viclene, facute de debitor in prejudiciul drepturilor sale”.
     Legiuitorul a inteles sa reglementeze acest drept al creditorilor de a ataca si de a obtine desfiintarea actelor viclene ale debitorilor lor, pentru ca, in numeroase cazuri, debitorul, stiindu-se urmarit de creditor, incearca sa-si diminueze patrimoniul, uneori ajungand in stare de insolvabilitate, afectand grav interesele creditorilor urmaritori.
     Prin actiunea pauliana actul fraudulos este revocat(desfiintat) numai in masura prejudiciului suferit de creditorul-reclamant, cu efect relativ numai la acesta.
     Actiunea revocatoare are deci o configuratie autonoma; ea este o actiune in inopozabilitatea actului incheiat de debitor in frauda drepturilor creditorului sau.
     In speta de fata, executorul judecatoresc a emis somatia nr. 204/08.03. 2011 privind pe paratul-debitor …….., prin care i s-a pus in vedere ca in termen de o zi libera de la punerea sau lasarea somatiei la domiciliul acestuia sa achite suma de 8.248,80 lei, reprezentand daune materiale, 2.500 lei, daune morale, 15 lei – taxa judiciara de timbru si incuviintare executare, plus 1.100 lei(inclusiv TVA) cheltuieli de executare silita catre reclamant. In caz contrar, in baza art. 411 Cod procedura civila se va proceda la executarea silita.
     In data de 02.03.2011, prin adresa nr. 1135, U.A.T. ....., a comunicat B.E.J. „…….” ca paratul ……. figureaza inscris in registrul agricol tip 1 vol. 2 poz. 32 ….., cu suprafata de 250 m.p. teren curti-constructii, casa 60 m.p., anexa 24 m.p., grajduri 52 m.p.
     In data de 17.03.2011 paratul …..u doneaza paratului ……., tatal sau, imobilele proprietatea sa, identificate prin numarul cadastral 164, situate in intravilanul ……….
     Exceptia inadmisibilitatii actiunii, invocata de paratul ……, va fi respinsa, in cauza nefiind incidente dispozitiile art. 829, 831 si 974 din vechiul Cod civil.
     Fata de cele de mai sus, instanta va admite actiunea formulata de reclamant si, in consecinta, va desfiinta contractul de donatie aratat anterior.
     In conformitate cu art. 274 Cod procedura civila vor fi obligati paratii sa achite reclamantului suma de 750 lei, cheltuieli de judecata.
     Pentru aceste motive,
     In numele legii,
     H O T A R A S T E :
     
     Respinge exceptia inadmisibilitatii actiunii.
     Admite actiunea formulata de reclamantul …….., domiciliat in …… impotriva paratilor ….. si ….., domiciliati in …..
     Desfiinteaza contractul de donatie, autentificat sub nr. 289/17.03.2011 la B.N.P. …., cu sediul in ……...
     Obliga paratii sa achite reclamantului suma de 750 lei, cheltuieli de judecata.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 29 februarie 2012.
PRESEDINTE,                                                                           GREFIER,
    









1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011