InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

rezolutiune contract

(Sentinta civila nr. 3845 din data de 13.12.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Rezolutiune | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
DOSAR NR. 4801/270/2011                                        rezolutiune contract
Inreg. 29.07.2011
SENTINTA CIVILA NR. 3845
Sedinta publica din data de 13.12.2011
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
PRESEDINTE – ……
GREFIER – ….

      Pe rol a fost solutionarea cauzei civile privind pe reclamantii ….. si …., in contradictoriu cu paratii .. si …., avand ca obiect rezolutiune contract.
      La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamantii, personal si asistati de avocat …., parata …. personal, lipsind paratul …..
      Procedura completa.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
      Avocat …… depune la dosarul cauzei taxa judiciara de timbru de 1000 lei.
      Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond:
      Avocat …., pentru reclamanti, solicita admiterea actiunii si in principal a se constata ca fiind simulat contractul de vanzare-cumparare. Actul este de fapt o donatie cu sarcini facuta de reclamantii fiicei lor. Din probele administrate in cauza rezulta ca reclamantii au intentionat sa doneze aceasta casa fiicei lor, intelegand in acest mod sa-si inzestreze fata. Avand in vedere ca reclamantii au si alti copii, a fost ideea paratului sa nu se incheie un contract de donatie, ci unul de vanzare-cumparare. Martorul audiat la termenul trecut a precizat ca nu numai ca paratii nu au dat niciun ban, dar si cheltuielile incheierii actului au fost achitate tot de reclamanti. Asadar, este vorba despre un act simulat, reclamantii de fapt au facut o donatie fiicei lor. Dupa incheierea actului de vanzare-cumparare, comportamentul paratului s-a schimbat radical, a devenit un om violent, fiind necesara si interventia politiei in nenumarate randuri. In subsidiar, daca instanta va considera ca nu sunt indeplinite conditiile simulatiei, solicita rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare, pentru nerespectarea clauzei de uzufruct. Reclamantii au fost de acord ca paratii sa locuiasca in acea casa, dar paratul a ajuns sa le faca viata imposibila si toti au fost nevoiti sa se refugieze in casa reclamantilor. Asadar, solicita in subsidiar admiterea actiunii pentru nerespectarea clauzei de uzufruct. Solicita cheltuieli de judecata.
      Parata … precizeaza ca sunt nenumarate motive pentru desfacerea actului de vanzare-cumparare. Paratul le face imposibila convietuirea. Precizeaza ca dosarul de divort a ramas in pronuntare, asteapta primirea hotararii.
      Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
      
                                                I N S T A N T A
                                                   Deliberand,
      Asupra cauzei civile de fata, constata ca:
      Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la data de 29.07.2011 sub nr. 4801/270/2011, reclamantii … si …, domiciliati in …. au chemat in judecata paratii ….. si …., cu acelasi domiciliu, solicitand a se constata ca fiind simulat contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1041/16.09.1997 de catre B.N.P. …., iar, in subsidiar, a se dispune rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu numarul de mai sus pentru nerespectarea clauzei de uzufruct.
      In motivare se arata ca, initial, reclamantii au donat fiicei lor o parte din constructiile proprietatea lor, dar ginerele nu au fost de acord, astfel ca au incheiat un contract de vanzare-cumparare, cu pastrarea dreptului de uzufruct. Pentru ca paratii nu au reusit sa-si achizitioneze o locuinta, reclamantii le-au permis sa locuiasca impreuna cu ei, insa paratul a inceput sa se comporte agresiv fata de fata de toti, facand imposibila convietuirea.
      In drept, au fost invocate dispozitiile art. 1175 Cod civil si art. 1020 Cod civil.
      Cererea a fost timbrata cu 1314 lei taxa judiciara de timbru si 1 leu timbru judiciar.
      Prezenta in instanta, parata .. a fost de acord cu actiunea reclamantilor.
      Paratul ….. a fost legal citat, dar nu s-a prezentat in instanta, nu a depus intampinare si nu si-a angajat avocat.
      Reclamantii au depus la dosar: acte de stare civila, contract de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1041/16.09.1997 de catre B.N.P. ……., procesele verbale de contraventie seria JO nr. 0143580/8.07.2011 incheiat de …. si seria AP nr. 2187905/3.07.2011, declaratie olografa extrajudiciara a paratului …., inscris sub semnatura privata numit „Donatie”. Au solicitat si probele cu interogatoriu si cu martorii …. si ….
      Paratii nu au formulat probe.
      In baza art. 167 Cod de procedura civila instanta a incuviintat probele cu interogatoriu, inscrisuri si martori ca fiind utile, pertinente si concludente cauzei.
      Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      Paratii sunt fiica, respectiv ginerele reclamantilor. Intre ei s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1041/16.09.1997 de catre B.N.P. … prin care reclamantii au vandut paratilor nuda proprietate asupra a 2 camere, o magazie, o camara, o bucatarie dintr-o locuinta construita din paianta, acoperita cu tigla si suprafata de 220 m.p. teren curti-constructii, imobil situat in intravilanul orasului …….
      Pretul vanzarii a fost stabilit la 500 lei, iar reclamantii si-au pastrat dreptul de uzufruct viager asupra imobilelor vandute.
      Dupa cum a recunoscut la interogator parata …. si asa cum au declarat martorii, paratii nu si-au putut achizitiona un apartament, astfel ca reclamantii le-au permis sa locuiasca in imobilul vandut.
      De circa 5-6 ani, paratul si-a schimbat comportamentul, in sensul ca  ii injura, ii insulta si ii ameninta pe toti, isi loveste copiii, ii agreseaza fizic pe sotie si pe socrii.
      Pentru a se proteja, reclamantii au apelat in repetate randuri la organele de politie si, drept urmare, paratul …. a fost sanctionat contraventional, asa cum reiese din procesele verbale de contraventie de la filele 7 si 41 dosar.
      Ca urmare a agresivitatii paratului, reclamantii impreuna cu parata si copiii folosesc partea din constructii care nu a fost instrainata, in timp ce paratul foloseste singur imobilele ce au facut obiectul vanzarii-cumpararii.
      Despre problemele pe care le-a creat paratul (consum de alcool, agresivitate verbala si fizica) au relatat si martorii … si …: paratul nu mai are respect fata de nimeni, nici macar fata de familia sa, nu isi asuma nicio responsabilitate, ignora si autoritatile, nu are loc de munca.
      Cu inscrisul sub semnatura privata numit „Donatie” (fila 38 dosar), reclamantii au sustinut ca actul autentic este simulat.
      Ceea ce este caracteristic pentru simulatie este faptul ca ea presupune existenta concomitenta intre aceleasi parti, a doua contracte: unul public, aparent, denumit si contract simulat, prin care se creaza o anumita aparenta juridica ce nu corespunde realitatii; un altul secret, denumit contrainscris, care corespunde vointei reale a partilor si prin care acestea anihileaza, in tot sau in parte, aparenta juridica creata prin actul public, simulat.
      Spre a ne afla in fata unei simulatii este necesar ca actul secret – contrainscrisul – sa se fi incheiat concomitent sau, eventual, inainte de incheierea contractului aparent. De asemenea, ambele acte juridice trebuie incheiate intre aceleasi parti.
      Examinand inscrisul sub semnatura privata, instanta constata ca, din cuprinsul acestuia, reiese ca, reclamantii au donat fiicei lor, ….., o casa, situata in curte, construita din paianta, acoperita cu tigla, pentru ca aceasta sa aiba grija de dansii la batranete si sa-i inmormanteze.
      Inscrisul nu este datat, astfel ca nu se poate stabili, cu certitudine, daca a fost incheiat anterior sau concomitent cu actul autentic. De asemenea, actele nu au fost incheiate intre aceleasi parti: contrainscrisul priveste pe reclamanti si pe parata .., in timp ce actul aparent a fost incheiat intre reclamanti si paratii … si ……..
      Nefiind intrunite conditiile simulatiei, instanta va constata ca cele doua contracte – donatia si vanzarea-cumpararea – corespund, separat, vointei reale a partilor intre care au fost incheiate.
      Asa fiind, capatul de cerere privind constatarea simulatiei va fi respins.
      Dreptul de uzufruct este un dezmembramant al dreptului de proprietate  si se defineste ca fiind dreptul de a se bucura cineva de bunurile ce sunt proprietatea altuia intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva (art. 517 Cod Civil vechi).
      Prin incheierea contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1041/16.09.1997 de catre B.N.P. ……, reclamantii au transmis nuda proprietate a imobilelor instrainate: preluarea in stapanirea de drept a imobilelor de catre paratii-cumparatori s-a facut la data incheierii contractului, 16.09.1997, iar stapanirea in fapt urma sa se faca dupa decesul vanzatorilor.
      Imprejurarea ca reclamantii-vanzatori le-au permis paratilor cumparatori sa locuiasca in imobilele dobandite de acestia din urma, nu inlatura obligatia nudului proprietar, in speta a paratilor, de a nu stanjeni exercitarea de catre uzufructuari a drepturilor lor.
      Dintre parati, numai ….. a inteles sa respecte atributele uzufructuarilor. Paratul ….. nu a inteles semnificatia juridica si morala a actului incheiat, exercitand in mod abuziv dreptul sau de proprietate.
      Pentru aceste motive si vazand si dispozitiile art. 561 Cod civil vechi, va fi admis capatul de cerere privind rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare.
      Ca urmare, partile vor fi repuse in situatia anterioara, in sensul ca imobilele instrainate vor reveni in proprietatea reclamantilor.
      Intrucat parata ….. a recunoscut la prima zi de infatisare pretentiile reclamantilor nu va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata (art. 276 Cod de procedura civila).
      Paratul fiind in culpa procesuala, va fi obligat, conform art. 274 Cod procedura civila, la plata cheltuielilor de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru, timbru judiciar si onorariu avocat.
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E :
      Admite in parte actiunea formulata de reclamantii … si .., domiciliati in ….. impotriva paratilor ….. si …., cu acelasi domiciliu.
      Respinge capatul de cerere privind constatarea simulatiei.
      Dispune rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1041/16.09.1997 de catre B.N.P. .. – …. si repune partile in situatia anterioara, in sensul ca obliga paratii sa lase reclamantilor in deplina proprietate si linistita posesie doua camere, magazie, camara, bucatarie dintr-o locuinta construita din paianta acoperita cu tigla si suprafata de 220 m.p. teren curti-constructii, imobile situate in …..
      Obliga pe paratul …. sa plateasca reclamantilor cheltuieli de judecata in suma de 2815 lei.
      Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica azi, 13.12.2011.
      
      PRESEDINTE,                                                        GREFIER,
      




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Rezolutiune

Actiunea in rezolutiune a unui contract de intretinere respinsa. Cerere Reconventionala admisa. Obligatia de intretinere in natura transformata in obligatia de a plati o suma lunara. - Sentinta civila nr. 101 din data de 13.04.2016
Contractul de vanzare-cumparare a unui bun mobil, contract consensual. Formalitatile ulterioare nu au efect asupra transmisiunii dreptului de proprietate, ci doar asupra posibilitatii de a circula cu vehiculul respectiv - Decizie nr. 915 din data de 25.11.2015
Rezolutiunea contractului de realizarea unor lucrari de constructii - Decizie nr. 349 din data de 28.04.2011
Rezolutiune - Decizie nr. 291 din data de 22.04.2010
Retragerea unui mandat european de arestare, in temeiul dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 302/2004, republicata, ca urmare, a renuntarii la executarea acestuia de catre autoritatea care l-a emis, dupa ce s-a dispus de catre autoritatile judiciare din Ro - Sentinta penala nr. 304/64/2013 din data de 28.08.2013
Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Neplata pretului vanzarii conform transelor stabilite prin contract. - Sentinta civila nr. 96/S din data de 03.04.2012
Rezolutiune contract de constructii montaj. - Decizie nr. 27/A din data de 01.04.2009
Rezolutiunea titlului de proprietate al constituitorului ipotecii. Consecinte asupra dreptului de ipoteca. - Decizie nr. 253 din data de 22.05.2009
Rezolutiunea antecontractului de vanzare - cumparare - Decizie nr. 921 din data de 14.12.2006
desfintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (art 278" alin 8 lit b.cpp) - Hotarare nr. 165 din data de 02.05.2011
PLANGERE IMPOTRIVA REZOLUTIILOR SAU ORDONANTELOR PROCURORULUI. INTIMATI MAGISTRATI JUDECATORI. INSUFICIENTA A ACTELOR PREMERGATOARE. NEAUDIEREA PETITIONARULUI - Sentinta penala nr. 134 din data de 01.10.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 8438 din data de 16.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 7930 din data de 04.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 11658 din data de 10.06.2010
rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 8685 din data de 24.11.2010
Rezolutiune contract de vanzare cumparare- daune interese - Hotarare nr. 1535 din data de 05.03.2010
rezolutiune contract - Hotarare nr. 10766 din data de 19.11.2008
rezolutiune contract de vanzare-cumparare - Hotarare nr. 8950 din data de 25.06.2010
Rezolutiune contract de intretinere - Sentinta civila nr. 8428 din data de 30.09.2008
Clauza rezolutorie. Regimul juridic al unui imobil dobandit de soti in anul 1932, anterior intrarii in vigoare a Codului Familiei din anul 1954, care instituie regimul devalmasiei. Interpretarea mentiunii cumpararii in solidar existenta in cuprinsul ... - Decizie nr. 964 A din data de 24.09.2010