InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 180 cp

(Sentinta penala nr. 721 din data de 15.12.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
.
Dosar nr.2420/270/2011                                                                   art. 180 C.p.
SENTINTA PENALA NR. 721
Sedinta publica de la 15.12.2011
Completul compus din:
PRESEDINTE - ….
Grefier …….

Ministerul public a fost reprezentat de procuror ……

     Pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor ….. ……., …., …….., trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 alin. 2 cod penal.
     La apelul nominal facut in sedinta publica, la ordine, a raspuns avocat …. reprezentand partea vatamata si inculpatul …., lipsa fiind inculpatii …., …. si …, partea vatamata … si partea civila Spitalul municipal …..
     Procedura legal indeplinita prin afisare la consiliul local.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza:
- cauza are ca obiect infractiunea de lovire si alte violente, prevazuta de art. 180 alin. 2 Cod penal,
- se afla la al saselea termen de judecata,
- prin serviciul registratura al instantei Serviciul d Evidenta Persoane ……depune relatiile solicitate de catre instanta.
- stadiul procesual fond.
     Instanta procedeaza la identificarea inculpatului ….. care prezinta CI seria ..nr. …, CNP ……
     Instanta a adus la cunostinta inculpatului prevederile art. 70, 322 Cod procedura penala privind dreptul de a avea un aparator, dreptul de a nu face declaratii, atragandu-i-se atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa.
     Existand consimtamantul inculpatului, in baza art. 323 Cod procedura penala, instanta a procedat la audierea inculpatului , declaratia acestuia fiind consemnata la dosar.
     Instanta constata ca Serviciul de Ambulanta …… nu are calitate procesuala avandu-se in vedere cererea de neconstituire parte civila de la fila 140 dosar.
     Instanta da cuvantul inculpatului pentru formulare de probatorii.
     Inculpatul ….. solicita proba testimoniala cu martorul …….
     Instanta face cunoscut inculpatului ca acest martor a fost audiat si nu se mai impune audierea acestui martor.
     Nemaifiind cereri de formulat, exceptii de invocat, ori probe de administrat instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
     Reprezentantul Ministerului Public avand cuvantul arata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria … au fost trimisi in judecata inculpatii …., …., … si ……. pentru comiterea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 180 al. 2 cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a cod penal constand in aceea ca in noaptea de 27.12.2010 in jurul orei 02.00 in timp ce se aflau la Hanul lui … de pe raza satului ….. au lovit cu o sticla, cu pumnii si picioarele pe partea vatamata ……., cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de ingrijiri medicale. Probele  administrate confirma existenta infractiunii si solicita condamnarea inculpatilor la pedeapsa amenzii prevazuta de lege si obligarea acestora la cheltuieli de judecata si daune morale si materiale in masura in care acestea au fost dovedite.
     Avocat …..  arata ca vinovatia tuturor inculpatilor a fost dovedita cu probele administrate in cauza. Inculpatii au lovit partea vatamata in noaptea de 27.12.2010 lovituri in urma carora partea vatamata a necesitat  ingrijiri medicale prezentand in acel moment urme de lovituri necesitand transportul la Spitalul Onesti. Solicita condamnarea inculpatilor cu aplicarea circumstantelor agravante fapta fiind comisa de 3 sau mai multe persoane. Referitor la latura civila a  cauzei fata de cererea de constituire parte civila aflata la fila 25 dosar precum si documentele justificative instanta urmeaza a obliga inculpatii la daune civile asa cum au fost solicitate.
     Referitor la daunele morale solicita acordarea acestor daune morale raportat la modul de savarsire a faptei constatata prin rechizitoriul Parchetului …din care nu rezulta provocarea din partea partii vatamate. Deasemenea solicita a  se avea in vedere leziunile produse si constatate prin certificatul medico-legal si solicita acordarea daunelor morale in cuantumul solicitat. Deasemeni solicita acordarea despagubirilor materiale avandu-se in vedere ca o perioada partea  vatamata nu a  putut lucra in gospodarie asa cum au aratat martorii audiati in cauza si care au lucrat in gospodaria partii vatamate. Solicita obligarea inculpatilor la cheltuieli de judecata  si depune chitanta nr. 40/26.05.2011 in valoare de 600 lei.
     Inculpatul ….. avand ultimul cuvant arata ca nu se face vinovat de cele retinute in sarcina sa si solicita achitarea.
     Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, in sensul ca au fost inregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind incheiate instanta lasa cauza in pronuntare.

INSTANTA,

     Deliberand asupra cauzei penale de fata;
     Prin rechizitoriul nr. 200/P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria …inregistrat pe rolul instantei sub nr. 2420/270/2011, au fost trimisi in judecata inculpatii: ….. zis „…” fiul lui ….., nascut la data de …., in …, domiciliat in ….., 10 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP …., …., fiul lui … si …., nascut la …. domiciliat in …, …., 10 clase, fara ocupatie, cu antecedente penale, CNP ….., ….., zis “ …”, fiul lui ….., nascut la data de … in .., domiciliat in c…., 10 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP ….. si …., fiul lui …, nascut la data de …  in …, domiciliat in .., 10 clase, fara ocupatie, cu antecedente penale, CNP ….., toti  sub aspectul savarsirii infractiunii de „ lovire sau alte violente ” prev. de art. 180 alin. 2 cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a cod penal.
     In actul de sesizare al instantei s-au retinut urmatoarele:
     In noaptea de 27.12.2010  in jurul orei 02.00 in timp ce se afla la „Hanul ….” de pe raza satului …..partea vatamata …… a fost lovita fara motiv cu o sticla in cap de catre inculpatii ……., …….,  …. si ….. Ca urmare a loviturilor primite partea vatamata a suferit leziuni corporale  vindecabile in 8-9 zile de ingrijiri medicale, prezentand diagnosticul „traumatism cranio-facial, cu multiple escoriatiuni faciale, traumatism hemitoracic drept, traumatism cranio cerebral cu comotie cerebrala” nefiind internat in spital conform CNL nr. 17/A1 din 12.01.2010.
     Prin rezolutia din 16.02.2011  s-a inceput urmarirea penala in cauza doar fata de ………, ….. si ….., pentru art. 180 alin. 2 cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a cod penal, iar ulterior, pe baza probatoriului administrat, au fost extinse cercetarile si s-a inceput urmarirea penala si fata de … pentru art. 180 alin. 2 cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a cod penal.
     In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu: in cursul urmaririi penale: plangerea si declaratiile partii vatamate, certificat medico-legal, declaratiile martorilor, cazierele si declaratiile inculpatilor; in cursul judecatii: declaratie parte vatamata, declaratie inculpat, declaratii testimoniale, adeverinta medicala, chitante (fl.99-100).
     Inculpatii ….., ….. si …… desi legal citati nu s-au prezentat in fata instantei. La ultimul termen de judecata s-a prezentat inculpatul ….. care  a fost de acord sa declare in fata instantei.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In data de 27.12.2010, partea vatamata …. impreuna cu …..si ….. s-a deplasat la “ Hanul lui ..din localitatea ... Martorii …. si …au declarat ca la intrarea in bar au fost opriti de inculpatul … care le-ar fi spus ca nu au voie sa intre in acel local.
     Aceeasi martori au declarat ca partea vatamata a intrat totusi in bar, moment in care a fost lovita de catre inculpatul ……o sticla in cap, dupa care au intervenit in conflict si ceilalti inculpati: …, …., …...
     Potrivit declaratiilor testimoniale toti inculpatii ar fi lovit partea vatamata cu sticle in cap precum si cu pumnii si picioarele peste tot corpul.
     Inculpatul ….. a negat savarsirea faptei aratand ca el nu l-a lovit pe ……. Declaratia acestui inculpat care a precizat ca doar inculpatul ….. ar fi aplicat partii vatamate o singura lovitura cu o sticla in cap in timp ce …. si …… ar fi incercat sa aplaneze conflictul, nu se coroboreaza cu celelalte probe administrate in cauza, respective declaratiile testimoniale si chiar declaratiile celorlalti inculpati.
     Martorul …… care lucra la Hanul in care a avut loc incidentul a declarat ca partea vatamata a fost lovita mai intai de inculpatul …… dupa care au inceput sa o loveasca toti patru inculpati.
     In cursul urmaririi penale, cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala inculpatul …. a declarat ca …… a fost primul care a lovit partea vatamata dupa care …… i-a dat cu o sticla in cap, …. lovind partea vatamata in zona soldurilor.
     Dupa conflict partea vatamata a fost transportata la spital unde a primit ingrijiri medicale iar potrivit certificatului medico legal nr. 17/A1 din 12.01.2010 aceasta a suferit leziuni corporale vindecabile in 8-9 zile fiind diagnosticata cu “ traumatism cranio facial, cu multiple excoriatii faciale, traumatism cranio cerebral cu comotie cerebrala.
     In drept fapta inculpatilor de a fi lovit partea vatamata cauzand o vatamare ce a necesitat pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile, intruneste elementele constitutive ale infractiuni de “ lovire sau alte violente” prev. de art. 180 alin 2 cod pen.
       La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere criteriile generale prev. de art. 72 cod pen. : dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana infractorului, imprejurari care agraveaza raspunderea penala, urmand a aplica pedeapsa amenzii penale orientata spre minimul special.
     Avand in vedere ca fapta a fost savarsita de patru persoane impreuna instanta va face aplicarea dispozitiilor art. 75 lit. 1 cod pen. privind circumstanta agravanta legala.
     La dozarea pedepsei, instanta va avea in vedere si atitudinea procesuala a inculpatilor care nu s-au prezentat in instanta, dar si conduita pasiva fata de victima. Asa cum se retine si in actul de sesizare al instantei dar si in procesele verbale de executare a mandatelor de aducere, inculpati se afla in strainatate unde au plecat la scurt timp dupa savarsirea faptei.
     Inculpatul …… s-a prezentat in instanta la ultimul termen de judecata aratand ca nu este vinovat de savarsirea faptei deduse judecatii.
     Va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 63 indice 1 cod pen. care prevad ca in cazul in care condamnatii se sustrag cu rea credinta de la executarea amenzii, instanta poate dispune inlocuirea acesteia cu pedeapsa inchisorii.
     Sub aspectul laturii civile.
     Partea vatamata s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 575 lei daune materiale si 10.000 lei daune morale.
     Instanta apreciaza ca daunele solicitate sunt in mare parte justificate iar cuantumul daunelor materiale au fost dovedite cu inscrisuri, martori mai putin contravaloarea transportului …..
     Potrivit inscrisurilor existente la dosar ( factura nr. 202/2011, chitanta nr. 0069165/2011, declaratiile martorilor …. si …… partea vatamata a suferit daune materiale in suma de 535 lei ( contravaloare tomograf, consultatii medicale, munca in gospodarie).
     In ceea ce priveste daunele morale in suma de 10.000 lei instanta le va acorda in totalitate avand in vedere suferinta produsa partii vatamate prin actiunile ilicite ale inculpatilor.
     Martorii audiati au declarat ca partea vatamata a primit lovituri in toata zona corpului inclusiv cu sticle iar la sfarsitul conflictului prezenta hemoragie in zona capului si fetei. Martorul …… a declarat ca partea vatamata imediat dupa conflict prezenta cheaguri de sange prin par, taieturi de sticla in cap, nu avea pofta de mancare, il durea capul si oasele in urma loviturilor primite.
     Instanta apreciaza ca toate aceste suferinte fizice sunt de natura sa reliefeze si prejudicial moral produs partii vatamate asa incat suma de 10.000 lei devine justificata pentru a repara partii daunele morale.
     Instanta constata ca in cauza sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998 cod civ. intre fapta ilicita a inculpatului (dovedita cu declaratiile testimoniale mai sus enumerate) si prejudiciul produs existand legatura de cauzalitate.
     Daunele morale sunt cele care rezulta din vatamarea unui drept nepatrimonial sau interes personal nepatrimonial, acestea nefiind susceptibile de evaluare baneasca. Desi nu exista o reglementare legala privind evaluarea si stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial, instanta trebuie sa raporteze aceasta evaluare la o serie de criterii deprinse din jurisprudenta cum ar fi: consecintele negative suferite de partea vatamata pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori sau intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii de catre cel prejudiciat.
     Instanta a apreciat cuantumul prejudiciului moral, in functie de circumstantele concrete ale cazului pendinte, intrucat acesta nu poate fi stabilit prin rigori   abstracte stricte, din moment ce el difera de la persoana la persoana.
     De aceea, nici Curtea Europeana (Hotararea din 29 martie 2000, Rotaru contra Romaniei - Hotararea din 29 aprilie 2002, Prety c. Regatul Unit; - Hotararea din 9 noiembrie 2010, in cauzele conexate C-92/09, C-93/09, Volker und Markus Schecke GbR (C-92/09) si Hartmut Eifert (C-93/09) c/ Land Hessen , atunci cand acorda despagubiri  morale nu opereaza cu criterii de evaluare prestabilite, ci judeca in echitate.
     Or, judecand in echitate, se constata ca suma de 30.000 lei la care urmeaza a fi obligat inculpatul, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul moral suferit este suficienta pentru a oferi o reparatie completa pentru atingerea adusa reputatiei si persoanei partii vatamate, atat in ceea ce priveste viata sa privata cat si cea sociala.
     In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. coroborat cu art. 998, 1003 cod civ. va obliga inculpatii in solidar la plata daunelor materiale in suma de 535 lei (contravaloare tomograf, consultatii medicale, munca in gospodarie) si 10.000 lei daune morale catre partea vatamata ……
     In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. coroborat cu art. 313 din legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii va obliga inculpatii in solidar la plata cheltuielilor de spitalizare in cuantum de 101,72 lei actualizata la data platii efective.
     In baza art. 191 alin 1, 2 cod proc. pen. va obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de cate 50 lei fiecare.
     In baza art. 193 alin 1,2, 4 cod proc. pen. va obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare in suma de cate 150 lei fiecare catre partea vatamata
     
     PENTRU ACESTE MOTIVE,
     IN NUMELE LEGII,
     HOTARASTE:
     
In baza art. 180 alin 2 cod pen. cu aplicarea art. 75 lit. a cod pen. condamna pe inculpatul ….., zis “ ….”,  fiul lui ….si …., nascut la data de …. in .., domiciliat in …, 10 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP …. la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 2.000 lei pentru savarsirea infractiunii de “ lovire sau alte violente”.
In baza art. 180 alin 2 cod pen. cu aplicarea art. 75 lit. a cod pen. condamna pe inculpatul …., fiul lui …. si …., nascut la ….. in …., domiciliat in ……, 10 clase, fara ocupatie, cu antecedente penale, CNP ….. la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 2.000 lei pentru savarsirea infractiunii de “ lovire sau alte violente”.
In baza art. 180 alin 2 cod pen. cu aplicarea art. 75 lit. a cod pen. condamna pe inculpatul ….., zis “ …”, fiul lui …..si …., nascut la data de …. in …., domiciliat in …., 10 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP …… la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 2.000 lei pentru savarsirea infractiunii de “ lovire sau alte violente”.
In baza art. 180 alin 2 cod pen. cu aplicarea art. 75 lit. a cod pen. condamna pe inculpatul ….., fiul lui ….si …., nascut la data de ..  in .., domiciliat in …., 10 clase, fara ocupatie, cu antecedente penale, CNP 1….. la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 2.000 lei pentru savarsirea infractiunii de “ lovire sau alte violente”.
Atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 631 cod pen. care prevad ca in cazul in care condamnatii se sustrag cu rea credinta de la executarea amenzii, instanta poate dispune inlocuirea acesteia cu pedeapsa inchisorii.
     In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. coroborat cu art. 998, 1003 cod civ. obliga inculpatii in solidar la plata daunelor materiale in suma de 535 lei (contravaloare tomograf, consultatii medicale, munca in gospodarie) si 10.000 lei daune morale catre partea vatamata ……
     In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. coroborat cu art. 313 din legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii obliga inculpatii in solidar la plata cheltuielilor de spitalizare in cuantum de 101,72 lei actualizata la data platii efective.
     In baza art. 191 alin 1, 2 cod proc. pen. obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de cate 50 lei fiecare.
     In baza art. 193 alin 1,2, 4 cod proc. pen. obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare in suma de cate 150 lei fiecare catre partea vatamata.
     Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru inculpatul …… si de la comunicare pentru celelalte parti.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 15.12.2011
     Presedinte,                                                                                Grefier,
     
     
     
     
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011