InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

rezolutiune contract

(Sentinta civila nr. 3754 din data de 06.12.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
DOSAR NR. 2314/270/2011                                               rezolutiune contract
Inreg. 08.04.2011

SENTINTA CIVILA NR. 3754
Sedinta publica din data de 06.12.2011
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
PRESEDINTE – ….
GREFIER – ….

      Pe rol a fost solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta …. cu domiciliul procesual ales in ……, impotriva paratilor …., domiciliata in comuna .., ….. prin reprezentant legal ….. cu acelasi domiciliu, …., prin reprezentant legal .., ambii domiciliati in ….. si prin tutore …., domiciliata in …. si a tertilor opozabili …., …., ….., …, .., domiciliati in comuna …., …., domiciliat in .., avand ca obiect rezolutiune contract.
      La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamanta, personal si asistata de avocat .., parata …, in nume propriu si in calitate de reprezentant legal pentru minorul …, personal si asistata de avocat .., lipsind celelalte parti.
      Procedura completa.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
      Avocat ……. pentru reclamanta solicita a se pune in vedere paratilor …. si ….. sa indice temeiul de drept pentru  cererea aflata la fila 74 dosar, sa precizeze daca aceasta cerere este o cerere reconventionala sau o cerere incidentala.
      Avocat ….  considera ca cererea de la fila 74 dosar este o cerere reconventionala , avandu-se in vedere dispozitiile art. 119 cod procedura civila, iar in subsidiar , este o cerere incidenta, justificata de situatia speciala din acest dosar. Cererea a fost formulata dupa prima zi de infatisare si urmeaza ca instanta sa se pronunte asupra acestei cereri odata cu fondul, avand in vedere si dispozitiile art. 120 al 2 cod procedura civila.
      Avocat .. solicita a se lua act ca aceasta cerere nu a fost depusa la prima zi de infatisare, deci este o cerere tardiv formulata. In subsidiar, daca aceasta cerere este o cerere incidentala, ea trebuia sa vizeze o chestiune de procedura sau de fond. Invoca exceptia tardivitatii formularii cererii aflata la fila 74 dosar, iar in subsidiar, solicita respingerea acestei cereri ca inadmisibila.
      Instanta uneste exceptiile inadmisibilitatii si a tardivitatii formulate de reclamanta ….. cu fondul cauzei si, nefiind formulate cereri noi, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe exceptii si pe fond.
      Avocat …, pentru reclamanta, avand cuvantul , solicita admiterea exceptiei, respingerea cererii formulate de paratii …… si ….. ca tardiv formulata, in subsidiar, respingerea acestei cereri ca inadmisibila, iar pe fond, solicita rezolutiunea contractului de vanzare – cumparare partiala cu nr. 1867/2006, in care reclamanta in calitate de vanzatoare, a vandut numai cota sa parte  paratei ….. si sotului acesteia … – fiul reclamantei. In momentul incheierii contractului reclamanta locuia in gospodarie. Dupa decesul lui …, au ramas ca mostenitori ai acestuia paratii …. – in calitate de sotie  si … – in calitate de fiu. Odata cu decesul lui ….. a incetat si obligatia de intretinere pentru reclamanta in ceea ce priveste pe ….. Prin contractul incheiat, ……trebuia sa asigure reclamantei intretinere, dar din probele administrate in cauza, reiese ca parata …. nu si-a indeplinit aceasta obligatie. Chiar din interogatoriul luat paratei ….., reiese ca reclamanta s-a intretinut singura. Din declaratia martorei ….., reiese ca intre parti exista o stare conflictuala , parata …, facand afirmatii calomnioase la adresa reclamantei. Din declaratia martorului …. reiese ca gospodariile reclamantei si paratei ….. sunt separate, iar din declaratiile martorilor propusi de parata …. nu reiese ca aceasta nu si-a indeplinit obligatia de intretinere fata de reclamanta si solicita ca aceste declaratii sa fie inlaturate. Avand in vedere probele administrate in cauza, solicita rezolutiunea contractului de vanzare – cumparare partiala cu nr. 1867/2006, valoarea obligatiei de intretinere asumata este de 10.000 lei . Contractul incheiat intre parti  nu este un contract de vanzare – cumparare, ci unul de intretinere . Prin rezolutiunea partiala a contractului, parata va ramane coproprietar al imobilul, la fel si reclamanta si paratul minor. Cu privire la cererea de la fila 74 dosar, solicita a se avea in vedere cu nu a existat un acord al partilor, iar obligatia de intretinere este o obligatie unilaterala, schimbarea regimului juridic a obligatiei de intretinere insemnand o schimbare a contractului intr-un contract de renta viagera, cu care reclamanta nu este de acord.  Instanta poate schimba obligatia de intretinere, dar numai in cazul in care parata …. ar fi incercat sa presteze intretinere reclamanta, iar aceasta din urma ar fi refuzat. Parata nu a facut dovada in acest sens, motiv pentru care, solicita respingerea cererii, cu obligarea la cheltuieli de judecata.
      Avocat ..  , avand cuvantul, solicita intr-o prima teza, respingerea actiunii intrucat contractul incheiat intre parti este un contract de vanzare – cumparare , iar apararile facute de reclamanta nu sunt concludente. Din contractul incheiat, reiese ca reclamanta a avut calitatea de vanzatoare, a incasat pretul si are dreptul de a locui in imobil. Intr-o a doua teza, solicita respingerea actiunii motivat de faptul ca , daca instanta va considera ca acest contract este un contract de intretinere, nu s-a facut dovada de catre reclamanta cum ca parata nu s-a achitat de obligatia de intretinere. Solicita a se avea in vedere si refuzul reclamantei se a primi intretinere de la parata, care s-a achitat de obligatia de intretinere. Din declaratiile martorilor, reiese ca pana la decesul lui …., partile s-au inteles bine, iar din momentul decesului  fiului, reclamanta a dat dovada de rea credinta. Aceasta  putea sa ceara ca parata sa execute obligatie de intretinere. Solicita a fi obligata parata sa achite reclamantei o suma de bani, avand in vedere ca la interogatoriu, reclamanta initial a fost de acord sa primeasca o suma de bani, apoi s-a razgandit. Nu este nevoie a se dispune rezolutiunea contractului de vanzare – cumparare intrucat parata este angajata si ii poate achita reclamantei o suma de bani ca intretinere. Intr-o a treia teza, solicita respingerea actiunii, admiterea cererii incidente formulata de la fila 74 dosar, pe calea  reconventionalei, mentinerea contractului de vanzare – cumparare , a se transforma obligatia de intretinere in plata unei sume de 400 lei la trei luni, aceasta suma reprezentand contravaloare hrana, imbracaminte, incaltaminte, incalzire, iluminat, medicamente, spitalizare. Prin contractul incheiat, reclamanta are dreptul de locuit in imobil  alaturi de parata si fiul acesteia care o respecta. Solicita obligarea reclamantei la cheltuieli de judecata si depune chitanta in acest sens.
      Avocat .., in replica, solicita a se avea in vedere ca in contractul de vanzare – cumparare se mentioneaza ca pret al vanzarii suma de 25.000 lei, s-a primit doar suma de 15.000 lei, iar 10.000 lei reprezinta obligatie de intretinere pentru reclamanta. Minorul …. este chemat in judecata ca mostenitor al defunctului … , nu ca debitor al intretinerii.
      Avocat …, in replica, solicita a se avea in vedere ca acest contract este un contract de intretinere , deci minorul …… nu trebuia chemat in judecata.  
      Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
      I N S T A N T A
      Deliberand,
      Asupra cauzei civile de fata, constata ca:
      Prin cererea adresata acestei instante la data de 08.04.2011 si inregistrata sub nr. 2314/270/2011 reclamanta …., cu domiciliul procesual ales in ….. a chemat in judecata pe paratii ….., domiciliata in …, … prin reprezentant legal ….., cu acelasi domiciliu, …, prin reprezentant legal …, ambii domiciliati in …. si prin tutore .., domiciliata in … si a tertilor opozabili …, …, ……, .., .., domiciliati in ….,…, domiciliat in municipiul …., solicitand rezolutiunea partiala a Contractului de vanzare-cumparare autentificat la BNP …. sub nr. 1867/28 septembrie 2006, in limita cotei indivize de 20/32 din bunurile imobile care au facut obiectul tranzactiei si obligarea paratilor la cheltuieli judiciare.
      In motivare se arata ca reclamanta si ceilalti mostenitori au instrainat fiului …. si norei ….., terenul curti – constructii , impreuna cu o casa si o sura, cu obligatia acestora de a-i presta intretinere pana la moarte, dar cumparatorii au uitat repede de obligatie.
      In drept, reclamanta a invocat prevederile art. 1020 si urm. Cod Civil, art. 1079 Cod Civil si art. 274 Cod Procedura Civila.
      Cererea a fost timbrata cu 91 lei si 1.611 lei taxa judiciara de timbru si 3,45 lei timbru judiciar.
      Paratii …… si …, au depus intampinare prin care au solicitat respingerea actiunii, intrucat intre parti a existat o vanzare si doar din diferenta de pret neincasata cumparatorii trebuiau sa asigure intretinere reclamantei. Clauzele convenite – dreptul de abitatie si obligatia de intretinere – au fost  respectate. Din anul 2006, cumparatorii s-au comportat ca adevarati  proprietari aducand imbunatatiri casei si prestand intretinere reclamantei. Decesul fiului …. nu a schimbat comportamentul norei …..: nu a tulburat-o pe reclamanta  si i-a adus acesteia medicamente , hrana, bani.
      Reclamanta a depus la dosar: contractul de vanzare – cumparare cu intretinere autentificat sub nr. 1867/28.09.2006 de catre BNP …., acte de stare civila, fotocopii ale chitantelor de plata pentru utilitati, bonuri de casa pentru cumparare produse, fotografii extrajudiciare, contract individual de munca. A solicitat si probele cu interogatorii si cu martorii  …., … care a fost inlocuit cu martorul ..
      Paratii ….. si … au depus la dosar: acte de stare civila, Dispozitia nr. 159/17.02.2005 a Primarului .. prin care ……  se numeste tutore al minorului …., ancheta sociala efectuata la domiciliul minorului  ……. A solicitat si probele cu interogatoriu si cu martorii …., ….. si …...
      La termenul din 1. 11. 2011, prin cererea de la fila 74 dosar, paratii …… si ….. au solicitat transformarea obligatiei de intretinere in favoarea creditoarei …. in plata unei sume de bani, periodic, pe toata durata vietii acesteia, in limita sumei de 10.000 lei.
      Cererea a fost timbrata cu 8 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar.
      In baza art. 167 cod procedura civila, instanta a incuviintat probele cu interogatorii, inscrisuri si cu martori, ca fiind utile, pertinente si concludente cauzei.
      Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      La data de 28.09.2006, la BNP ….. s-a incheiat Contractul de vanzare - cumparare cu intretinere, contract autentificat sub nr. 1867/28.09.2006. La data incheierii actului, sotul reclamantei si respectiv tatal sotului paratei  era decedat, astfel incat terenul in suprafata de 975,48 mp, precum si constructiile existente pe acesta se aflau in indiviziune urmare a decesului numitului ….. (sotul reclamantei si tatal lui ….. - sotul paratei …..). Coindivizari alaturi de acestia erau si cumnatii paratei …..:  ……, ……. (decedat la data de 5.01.2011) si …... Acestia din urma cu drepturi egale (cote indivize) cu dreptul defunctului …..
      Cu consimtamant liber exprimat atat reclamanta, ….., cat si cumnatii, ……, …. (decedat la data de 5.01.2011) si …., au vandut sotilor …. si ……ai cotele legale din teren si constructiile existente.
      Deoarece vanzarea s-a facut cu rezerva dreptului de habitatie la camerele de la grajd, cu folosinta in comun a suprafetei de 975,48 mp teren curti constructii pentru reclamanta, s-a stabilit ca pret al vanzarii suma de 25.000 RON, pret pe care vanzatorii l-au primit de la cumparatori dupa cum urmeaza: 15.000 RON bani achitati efectiv, urmand ca pentru diferenta de 10.000 RON sa se asigure reclamantei ….. ingrijire si intretinere pe tot timpul vietii.
      Cumparatorul … , sotul paratei …., tatal minorilor …. si ……. si fiul reclamantei a decedat la data de 13.08.2010.
      Cat a trait …… baiatul reclamantei, relatiile dintre parti au fost bune: nora si baiatul s-au comportat ca adevarati proprietari, au adus imbunatatiri casei, cu acordul reclamantei, au achitat datoriile casei, baiatul avea caruta cu cai, muncea pamantul pentru toti, imparteau produsele. Toate acestea au fost recunoscute de reclamanta la interogatoriu si confirmate de declaratiile martorilor ……, …..,…...
      Tot din raspunsurile de la interogatoriu, reiese ca reclamanta si-a schimbat comportamentul dupa moartea fiului, infirmand sustinerile din cererea de chemare in judecata, potrivit carora au existat discutii interminabile cu referire la cumparatori care au uitat de obligatia asumata.
      Cu privire la contractul de vanzare – cumparare cu intretinere autentificat sub nr. 1867/28.09.2006 de catre BNP ….., instanta va proceda, mai intai la calificarea juridica a acestuia, in functie de obligatia principala: vanzare sau intretinere.
      Pretul stabilit a fost de 25.000 lei din care vanzatorii au primit 15.000 lei, urmand ca pentru diferenta de pret de 10.000 lei, cumparatorii ….. si ……sa presteze intretinere in favoarea reclamantei, pe tot timpul vietii, iar la deces sa suporte cheltuielile de inmormantare.
      Prestatia in bani depaseste valoarea bunurilor instrainate, astfel ca respectivul contract este de vanzare – cumparare cu clauza de intretinere.
      Intretinerea prestata de cumparatori are caracter indivizibil: a fost prestata intretinere de la incheierea contractului de vanzare – cumparare cu intretinere autentificat sub nr. 1867/28.09.2006 de catre BNP …. si pana la decesul lui …. si a continuat si dupa decesul acestuia, cu anumite limite, e adevarat, generate de refuzul reclamantei de a primi intretinere. Refuzul reclamantei nu este imputabil debitoarei ….: el se datoreaza traumei psihice incercate de reclamanta odata cu pierderea fiului. Fara indoiala, moartea fiului i-a provocat reclamantei o emotie violenta , o sensibilizare excesiva si i-a modificat comportamentul fata de cei din jur, dar mai ales fata de nora ….. Aceste circumstante nefericite si-au pus amprenta pe faptele si actiunile reclamantei, care nu se adapteaza noii realitati, raspunsurile acesteia la interogatoriu fiind elocvente: „Cat a trait …., a fost bine”, „Nu mi-am dat seama ce se intampla in viata, ca va muri fiul meu”.
      In atare situatie, nu poate fi sanctionat debitorul neculpabil, …., astfel ca actiunea „rezolutiune partiala” a contractului va fi respinsa.
      Debitoarea …… a solicitat transformarea obligatiei de intretinere in natura in plata unei sume de bani periodice, pe toata durata vietii reclamantei, in limita sumei de 10.000 lei.
      La interogatoriu, reclamanta a respins propunerea debitoarei, dar a fost de acord ca instanta sa stabileasca aceasta suma periodica, precizand ca nu o va accepta.
      In mod cert, executarea in natura a obligatiei de intretinere a devenit imposibila pentru parata ….., astfel ca, fata de buna – credinta a acesteia, se impune aplicarea dispozitiilor art. 1075 Cod civil (vechi), in sensul ca obligatia de intretinere sa fie stabilita intr-o suma de bani, cu titlu de prestatii periodice si cu titlu de despagubiri echivalente .
      In speta, nu este vorba de novatie, raporturile dintre parti fiind guvernate in continuare, de regulile aplicabile contractului de intretinere.
      In principiu, pentru transformarea obligatiei de intretinere in natura intr-o obligatie de intretinere in bani egala cu valoarea intretinerii, este necesar, in primul rand, consimtamantul partilor.
      Dar, in cazul dat, datorita comportarii reclamantei, executarea in natura a obligatiei nu este cu putinta, astfel ca instanta este indreptatita sa stabileasca obligatia de intretinere prin echivalent.
      Reclamanta, prin aparator, a sustinut ca o astfel de cerere este si tardiva (in raport de stadiul judecatii) si inadmisibila.
      Fata de dispozitiile art. 119 si 120 cod procedura civila si fata de faptul ca cererea de la fila 74 dosar are o stransa legatura cu actiunea principala, fiind in interesul tuturor partilor ca litigiul sa fie transat printr-un singur proces civil, instanta va respinge exceptia tardivitatii.
      Referitor la inadmisibilitatea acestui tip de cerere, asa cum s-a mai aratat, art. 1075 Cod civil (vechi) reglementeaza o astfel de situatie, fara a fi in prezenta unei novatii producandu-si efectele contractul de intretinere. In consecinta, va fi respinsa si exceptia inadmisibilitatii.
      Insumand cele ce preced,cererea  reconventionala a paratei ….. va fi admisa, iar obligatia de intretinere in natura va fi transformata in plata periodica a unei sume de bani ce va reprezenta contravaloare hrana, imbracaminte, incaltaminte, incalzire, iluminat, medicamente, spitalizare. Obligatia de intretinere prin echivalent se va presta incepand cu data pronuntarii prezentei, pe toata durata vietii reclamantei.
      Va ramane in sarcina paratei .., partea din obligatia de intretinere in natura reprezinta cheltuielile de inmormantare la decesul reclamantei.
      Reclamanta fiind cazuta in pretentiuni, va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata catre paratii ….. si .., asa cum cer dispozitiile art. 274 Cod procedura civila.
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E :
        
      Respinge exceptiile inadmisibilitatii si a tardivitatii formulate de reclamanta ……
      Respinge actiunea formulata de reclamanta …., cu domiciliul procesual ales in …. impotriva paratilor …, domiciliata in …, … prin reprezentant legal ….., cu acelasi domiciliu, ….., prin reprezentant legal ……, ambii domiciliati in ……. si prin tutore …, domiciliata in …… si a tertilor opozabili ……, .., …., …., …, domiciliati in …. ….., domiciliat in municipiul ..
      Admite cererea reconventionala formulata de paratii …. , in nume propriu si ca reprezentant legal al minorului …….
      Mentine contractul de vanzare – cumparare cu intretinere autentificat sub nr. 1867/28.09.2006 de catre BNP .. – . transforma obligatia de intretinere in natura in obligatia paratei .. de a plati reclamantei …. cate 400 lei trimestrial, incepand cu data pronuntarii prezentei, reprezentand contravaloare hrana, imbracaminte, incaltaminte, incalzire, iluminat, medicamente, spitalizare.
      Mentine in sarcina paratei … partea din obligatia de intretinere in natura reprezentand cheltuieli de inmormantare la decesul reclamantei ……….
      Obliga reclamanta sa plateasca paratei …. si paratului …… cheltuieli de judecata in suma de 1508,3 lei.
      Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica azi, 06.12.2011.
      
      PRESEDINTE,                                                                  GREFIER,
      
      
      
      

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011