InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

loviri

(Sentinta penala nr. 705 din data de 08.12.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

                                                 R O M A N I A                     
                                        JUDECATORIA ONESTI
                                             JUDETUL BACAU

DOSAR NR. 1407/270/2011                                          Lovire
Inreg.  7.03.2011                                                                           

                                         SENTINTA PENALA NR.705
                                     Sedinta publica din data de  8.12. 2011
                                        Desfasurata la sediul instantei.
                                      Completul de judecata format din :
                                 Presedinte – .....
                                    Grefier    - ....

     Ministerul Public reprezentat prin procuror-.....

Astazi a fost pe rol judecarea actiunii  penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatei ....., trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.180 al.2 cod penal.
      Desfasurarea  sedintei de judecata s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform  prevederilor art. 304 Cod procedura penala.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta  inculpata personal si asistata de avocat ..... , partea cvila asistata de avocat .... pentru partea civila .
Procedura   legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, care invedereaza instantei ca procedura de citare cu partile este legal indeplinita .
     Nemaifiind alte cereri, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pentru dezbateri judiciare.
     Reprezentantul Ministerului Public expune situatia de fapt detaliat, aratand ca inculpata a fost trimisa in judecata pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente, prev. de art.180 al.2 cod penal, constand in aceea ca, la data de  12.10.2010 a aplicat o lovitura cu o bagheta partii vatamate …, cauzandu-I leziuni pentru a caror vindecare au fost necesare 13-14 zile ingrijiri medicale. Prin probatoriul administrat fapta este dovedita, inculpata a recunoscut ca a avut o altercatie cu partea vatamata, de aceea, in baza art.180 al.2 cod penal solicita condamnarea inculpatei la pedeapsa amenzii cu executare, cu obligarea acesteia la plata despagubirilor civile catre partea civila si la cheltuieli judiciare catre stat.
      Pentru partea vatamata, avocat ….. sustine ca certificatul medico-legal face dovada existentei faptei. Inculpata s-a prevalat de dreptul la tacere in fata instantei, dar a declarat ca nu a intentionat sa o loveasca pe partea vatamata. In urma acestui conflict, partea vatamata  a suferit un prejudiciu moral si au fost montate camere video la sediul societatii. Solicita a se admite cererea privind acordarea daunelor morale solicitate in cuantum de 3000 lei. Sub aspect penal, solicita ca  sanctiunea ce va fi aplicata sa-si atinga scopul, cu obligarea la cheltuieli de judecata.
     Avocat ……, pune concluzii de achitarea inculpatei, recunoasterea ei este facuta sub reserve, fapta nu exista ( a se avea in vedere si concluziile depuse). Urmeaza a se inlatura  depozitia martorei ……..Solicita respingerea cererii privind acordarea daunelor morale,acestea nu sunt justificicate. Camerele video trebuiau montate potrivit Legii 333/2003, acestea sunt obligatorii.
     Inculpata avand ultimul cuvant, arata ca nimic nu este adevarat, nu a
lovit-o intentionat pe partea vatamata, este nevinovata.
     Cauza a ramas in pronuntare.
     
                                           I N S T A N T A
   Deliberand  asupra cererii de  fata, constata  ca:
   Prin rechizitoriul nr. 2656 /P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria
Onesti a fost trimisa in judecata ,in stare de libertate, inculpata …..,   cercetata pentru comiterea    infractiunii de  „ lovire sau alte violente”, prevazuta si pedepsita de art. 180  alin. 2 Cod Penal . 
     In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca inculpata
….. la data de  12.10.2010 a aplicat o lovitura cu o bagheta partii vatamate …., cauzandu-I leziuni pentru a caror vindecare au fost necesare 13-14 zile ingrijiri medicale.
      In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat
urmatorul probatoriu : declaratie parte civila  ( fila 19 dosar i. ) declaratii martori ( filele  27,28 ,36 dosar i.)                     
      Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a rezultat din coroborarea
probelor administrate in faza de urmarire penala , materializate in: declaratiile invinuitei , ale partii vatamate,ale martorilor, procesele verbale de confruntare  copie certificat medico-legal( aratate mai sus).
       In cursul cercetarii judecatoresti a fost audiata inculpata , partea
 vatamata si   martorii : ......, .....,......  declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar .
         Examinand ansamblul materialului probator administrat in
cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
         La data de 16.08.2010, intre …. si inculpata
 ….. s-a incheiat un contract  de prestari servicii, avand ca obiect vanzarea si instalarea a doua geamuri termopan la locuinta incvulpatei, din …..
         Pe parcursul derularii contractului, intre parti au intervenit
 neintelegeri legate de calitatea lucrarii, unul din geamuri fiind schimbat de un salariat al societatii, care de asemenea a cauza nemultumiri beneficiarului , intrucat in timpul executarii lucrarii i-a fisurat o bagheta de aluminiu. Sotul inculpatei, …. l-a contactat telefonic pe  administratorul societatii …si in urma intelegerii, a primit de la partea vatamata …., consilier vanzari in cadrul societatii, o alta bagheta, care in optiunea beneficiarilor prezenta de asemenea defectiuni.
      Din acest motiv, inculpata …… a luat bagheta si s-a prezentat la sediul societatii din ….., unde a avut loc o discutie  contradictorie cu partea vatamata ……..
      In momentul in care inculpata a ridicat bagheta cu intentia de a o lovi, partea vatamata aparat lovitura cu mana stanga , fiindu-i cauzat un hematom pe partea dorsala a falangei bazale de la degetul 2si o echimoza pectoral stanga.
      Din certificatul medico-legal nr.507/A1 din 12.10.2010, rezulta ca partea vatamata a necesitat aplicarea unei atele gipsate si a suferit leziuni pentru a caror vindecare au fost necesare 13-14 zile ingrijiri medicale ( fl.8 d.u.p.)
      La solicitarea inculpatei care a contestat certificatul medico-legal emis de Cabinetul Medico-Legal ……, s-a dispus efectuarea unei expertize de Serviciul Judetean de Medicina Legala ……..
    Astfel, raportul cu nr.S/3902 din 3.01.2011 concluzioneaza ca ……, la data de 12.10.2010 a prezentat diagnosticul „ traumatism mana stanga, cu contuzie cap metacarpian 2 si deget 2, in reactie articulara-imobilizare. Echimoza pectoral stg.”
     Exista concordanta intre examenul local medico-legal si diagnosticul stabilit de medicul specialist ortoped.
    Leziunile au putut fi produse prin lovire cu corp dur, urmand ca datele de ancheta sa stabileasca cu exactitate conditiile.
    Pentru diagnosticul consemnat si in raport cu recomandarile medicului ortoped, sus-numita a necesitat 13-14 zile ingrijiri medicale ( fl.12 d.u.p.).
   Conflictul dintre parti a fost surprins in faza terminala de martora -----, care a vazut-o pe  inculpata in usa magazinului , cu bagheta in mana , in timp ce o scuipa pe partea vatamata si a constatat mai multe obiecte  cazute in magazin. Cu acest prilej, ------- i-a relatat, plangand,modul in care s-a derulat conflictul.
   Situatia de fapt a fost retinuta de instanta prin coroborarea
declaratiilor partii vatamate si inculpatei cu celelalte mijloace de proba administrate in cursul urmaririi penale si al judecatii ( declaratie parte vatamata ,   declaratii martori,   certificat medico-legal,  etc.).
            De asemenea, din declaratia partii vatamate, care se coroboreaza cu declaratiile martorilor  audiati  si cu certificatul medico-legal rezulta cu certitudine ca inculpata a comis fapta retinuta in sarcina sa.
          IN DREPT:
       Avand in vedere situatia de fapt retinuta, IN DREPT, fapta inculpatei
------- care a aplicat o lovitura cu un obiect partii vatamate  ---,  cauzandu-i o vatamare corporala constand in leziuni vindecabile in  13- 14  zile ingrijiri medicale intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de    „ lovire sau alte violente”, prevazuta si pedepsita de art. 180  alin. 2 Cod Penal  , atat sub aspect obiectiv , cat si sub aspect subiectiv.
         Astfel, in ceea ce priveste infractiunea de  „ lovire sau alte
 violente”, prevazuta si pedepsita de art. 180  alin. 2 Cod Penal  sub aspectul laturii obiective a existat o actiune de lovire (partea vatamata fiind lovita de catre inculpata cu un obiect  in zona mainii stangi), o urmare periculoasa ( o vatamare care a necesitat mai multe zile de ingrijiri medicale pentru vindecare), intre lovire si urmare existand legatura de cauzalitate.
         Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca fapta a fost
savarsita de inculpata cu vinovatie in forma intentiei  directe , prevazand rezultatul faptei ( o posibila vatamare ) si urmarind   producerea lui ,prin comiterea faptei.
          Astfel, fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza
,(  declaratii parte vatamata , declaratii martori, certificat medico-legal etc.) din care rezulta vinovatia inculpatei  ------    in ceea ce priveste savarsirea infractiunii aratate mai sus   , fiind dovedita existenta infractiunii , instanta va dispune antrenarea raspunderii penale a inculpatei.
         La stabilirea si individualizarea judiciara a pedepsei se va tine
seama de prevederile art. 72 Cod Penal si anume: dispozitiile partii generale, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a Codului Penal , de gradul de pericol social concret al fapteilor savarsite determinat atat de modul de producere, cat si de importanta valorilor sociale incalcate. Vor fi ,de asemenea, avute in vedere datele personale ale inculpatei, respectiv faptul ca  se afla la primul conflict cu legea penala (din   actele de la dosar rezulta ca inculpata nu a mai fost sanctionata penal ) dar si faptul ca  nu a avut o pozitie sincera in fata instantei.
         Fata de aceste criterii , instanta considera ca aplicarea unei pedepse
cu amenda penala in limitele prevazute de lege este de natura sa asigure realizarea scopurilor prev. de art. 52 Cod Penal, respectiv indreptarea si reeducarea inculpatei.
        Instanta va atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 63 ind.
1 Cod Penal  privind obligativitatea achitarii amenzii penale.
        Sub aspectul laturii civile , partea vatamata -------- s-au constituit parte civila, in termenul legal prevazut de art.15 alin.2 Cod procedura penala, solicitand obligarea inculpatei la plata sumei de 3.000 lei (RON ) cu titlu de daune morale si 1089 lei cu titlu de daune materiale  .
           Apreciind probatoriul cauzei prin raportare la solutia din latura
penala a cauzei si la criteriile si elementele ce au stat la baza acesteia, instanta constata ca partea vatamata --- a suferit un prejudiciu moral evident. Prejudiciul moral este reprezentat in primul rand de suferinta cauzata acestei parti vatamate prin lovirea    cu  bagheta de aluminiu    in zona mainii stangi , partea vatamata necesitand aplicarea unei  atele gipsate ce le-au produs leziuni importante in zona fetei , fiind diagnosticata cu “ traumatism mana stanga, cu contuzie cap metacarpian 2 si deget 2, in reactie articulara-imobilizare”  .  Ulterior,   partea vatamata  a suferit   o limitare a libertatii de miscare , fiind nevoita sa renunte la modul ei obisnuit de viata pentru o anumita perioada. Toate aceste coordonate dar si faptul ca partea vatamata  este o persoana tanara, respectata in comunitate si a fost lovita intr-un loc public  contureaza un prejudiciu moral suferit de aceasta parte. Avand in vedere natura faptei savarsite generatoare de suferinte fizice dar si diagnosticul stabilit de medicul legist, instanta apreciaza ca acordarea unei sume de 1000 lei (RON) daune morale   este suficienta pentru acoperirea prejudiciului moral suferit. In consecinta, constatand ca sunt indeplinite cele patru conditii ale raspunderii civile delictuale, dar apreciind ca prejudiciul moral suferit de partea civila  este inferior evaluarii facute de catre aceasta , instanta va admite  in parte actiunea civila.   Astfel,   instanta va obliga inculpata   la plata  sumelor aratate  catre partea civila,  cu titlu de daune morale.  De asemenea, partea civila a dovedit cu chitantele depuse la dosar ca a cheltuit cu consultatiile medicale suma de 89 lei , suma la care va fi obligata inculpata.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
         Tot sub aspectul  laturii civile a cauzei s-a constituit parte civila
   SPITALUL MINICIPAL ---  solicitand obligarea inculpatei la plata   cheltuielilor medicale , ocazionate  de acordarea ingrijirilor medicale partilor vatamate . 
       Avand in vedere solutia ce va fi data in latura penala a cauzei,
instanta apreciaza ca actiunea civila formulata de catre furnizorii de servicii medicale  este intemeiata, urmand ca in  temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art.313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata si completata prin OUG 72/2006 sa oblige inculpata la plata  sumei solicitate  (actualizate la data executarii) catre aceasta parte civila.
       Ca o consecinta a condamnarii, inculpata va fi obligata si la plata
cheltuielilor judiciare avansate de stat in ambele faze ale procesului penal si la plata cheltuielilor de judecata efectuate de catre partea vatamata ( onorariu de avocat).           
             In ceea ce priveste onorariul de avocat achitat de catre partea vatamata , instanta constata ca la dosarul cauzei s-au depus 2 chitante , una in dosarul de urmarire penala (  1000 lei) si una in dosarul de fond ( 1500 lei).
     Dispozitiile din Codul de procedura penala privind plata
cheltuielilor judiciare facute de parti se completeaza cu dispozitiile din Codul de procedura civila , potrivit art. 193 al. 6 C.Pr.pen.
      Potrivit prevederilor art. 274 C.pr.civ. rezulta ca partea care cade in
pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuieli de judecata. La baza obligatiei de restituire sta culpa procesuala a partii care a cazut in pretentii.
     De retinut ca prevederile art. 274 alin. 3 recunosc instantei dreptul
 de a cenzura cheltuielile de judecata reprezentand onorariu de avocat, in situatia in care va constata ca acestea sunt disproportionat de mari fata de activitatea prestata de avocat urmand a se raporta la onorariile prevazute in tabloul onorariilor minimale.
     Prin aplicarea prevederilor art. 274 alin. 3 C.pr.civ. instanta nu
 intervine in contractul de asistenta juridica dintre avocat si client, care se mentine in integralitate, (drept urmare, clientul va plati avocatului onorariul cuvenit), ci doar apreciaza in ce masura onorariul stabilit de partea care a avut castig de cauza trebuie suportat de partea adversa, tinand seama de natura si complexitatea prestatiei avocatului acestuia.
     In acest sens in jurisprudenta CEDO s-a statuat ca partea care a
castigat procesul nu va putea obtine rambursarea unor cheltuieli, in temeiul art. 274 C.pr.civ., decat in masura in care se constata realitatea, necesitatea si caracterul lor rezonabil.
         Facand aplicarea dispozitiilor legale mentionate  si tinand seama de
elementele prevazute de alin. 3 al art. 274 C.pr.civ. si anume: activitatea concreta prestata de avocatul partii vatamate si limitele mandatului acordat conform imputernicirilor existente la dosar, dar si obiectul cauzei, instanta retine ca acesta nu a desfasurat un volum mare de munca pentru executarea mandatului primit de natura sa justifice cele 2 onorarii percepute in cuantum de 1000 lei , respectiv in cuantum de 1500 lei , onorarii pe care le apreciaza ca fiind nejustificat de mari in raport cu activitatea efectiv desfasurata, urmand sa le reduca la 500 lei in faza de urmarire penala si 1000 lei in faza de judecata, aceste sume fiind suficiente pentru a compensa valoarea prestatiilor avocatului , astfel ca numai in aceste limite cheltuielile de judecata constand in onorariu de avocat vor fi puse in sarcina inculpatei.   


                                         Pentru aceste motive,
                                            In numele legii,
                                       H O T  A R A S T E :
     
                  In baza art. 180 alin. 2 Cod Penal   condamna  pe  inculpata  - , fiica lui  ---- , nascuta la data de -----, --- ,  cu domiciliul in ---, studii –medii, fara ocupatie  ,fara antecedente penale , CNP ------,  la o pedeapsa de:
                  -  1000  (una mie   ) lei amenda penala, pentru comiterea infractiunii de “ lovire sau alte violente”  .                              
                 Atrage atentia  inculpatei asupra dispozitiilor art. 63 ind. 1 Cod Penal privind obligativitatea achitarii amenzii penale, in caz contrar instanta putand inlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa inchisorii.
                  In temeiul art. 14 alin. 3 litera b si art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 1381 Cod Civil admite  in parte actiunea civila   si obliga inculpata la plata sumei de 2000 lei ,cu titlu de daune  morale si 89 lei cu titlu de daune materiale  catre partea civila ------ . 
                  In temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art.313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata si completata prin OUG 72/2006 admite  actiunea civila si obliga inculpata                                                                                                                                                                                                                                               
 la plata  sumei de 55  lei RON (actualizata la data executarii)catre partea civila   SPITALUL MUNICIPAL ----- ,reprezentand cheltuieli cu ingrijiri medicale  acordate partii vatamate  .
                   In temeiul art. 191 alin.1 Cod procedura penala obliga inculpata la plata sumei de 276 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala si in faza de judecata , din care suma de 26 lei ( contravaloare expertiza medico-legala) se va vira in contul RO92TREZO615041XXX000436 Trezoreria Bacau.
                  In temeiul art. 193 alin.1 Cod procedura penala obliga inculpata la plata sumei de 1500 lei catre partea civila ------- reprezentand cheltuieli de judecata( onorariu de avocat).
                  Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror, parte vatamata si inculpata si de la comunicare pentru partea civila Spitalul Municipal ------
                 Pronuntata  in sedinta publica, azi   08.12.2011.

PRESEDINTE,                                                                 GREFIER,

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011