InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

OUG 195/2002

(Sentinta penala nr. 660 din data de 16.11.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI  JUDETUL BACAU
 
Dosar nr.  6019/270/2011
Inreg. 04.010.2011                                                                     OUG.195/2002

  SENTINTA  PENALA NR.660
     Sedinta publica din data de    16.11.2011
     Completul de judecata format din:
     Presedinte -  …….
     Grefier –  ….

               Ministerul Public  reprezentat de procuror – …….
         
     Pe rol fiind judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului ……, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 87 al.1 din OUG.195/2002, modificata prin Lg.49/2006.
     Desfasurarea sedintei de judecata s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art.304 cod  procedura  penala.
     La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns inculpatul asistat de avocat   ….., aparator ales.
     Procedura   de citare legal indeplinita .
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care, in baza art. 300 c.p.p. verifica regularitatea actului de sesizare si constata ca a fost legal sesizata prin rechizitoriu.
       In baza art.318 al.1c.p.p. instanta verifica identitatea inculpatului  care se legitimeaza cu cartea de identitate seria  XC  nr…..  eliberat  de SPCLEP  Onesti .
     Avocat   ….. depune   la  dosar delegatia, copia certificatelor de nastere  pentru minorele:  ……, ….., si  …,  solicita ca inculpatului sa i se aplice procedura simplificata conform art.3201 cod procedura penala, inculpatul recunoaste in totalitate faptele si solicita sa fie judecat in baza probelor administrate la urmarirea penala.
     Instanta admite cererea  inculpatului.
     Constatand ca nu mai exista chestiuni prealabile, instanta dispune citirea actului de sesizare de catre grefierul de sedinta, prin care se aduce la cunostinta inculpatului  fapta pentru care este trimis in judecata si incadrarea juridica a acesteia.
     Dupa citirea actului de sesizare, instanta explica inculpatului drepturile sale procesuale, conform art.322 c.p.p., respectiv dreptul de a avea aparator ales, de a nu face declaratii, iar in cazul in care este de acord sa fie audiat, ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa.
     Inculpatul  este de acord sa dea declaratie.
Instanta  acorda  cuvantul pentru formularea  de probatorii .
Avocat …..  , solicita   audierea  in calitate de martor  in circumstantiere  a numitului   ….. , prezent la usa instantei. Instanta  pune in discutie  proba formulata de  aparatorul inculpatului .
Reprezentantul Ministerului Public  este de acord  cu audierea  martorului   …..
Instanta incuviinteaza  proba solicitata de inculpat  prin aparator, s-a procedat la audierea acestuia, declaratiile  acestuia fiind  consemnate  la dosar.
Nemaifiind alte cereri, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pentru dezbateri judiciare.
     Procurorul expune situatia de fapt retinuta prin rechizitor, aratand ca inculpatul  a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii  prev. de art. 87 al.1 din OUG 195/2002, modificata prin Legea 49/2006, constand in aceea ca, in   data de  14  mai  2011  in jurul orei 18,000  a condus autoturismul  cu nr.  de inmatriculare ……. , pe raza comunei ….., avand  o imbibatie alcoolica  de 1,45 – 1,25 g% o. Inculpatul a recunoscut comiterea faptei, solicita a se face aplicarea procedurii simplificate prev. de art.3201 cod pr. penala, a fi condamnat la pedeapsa inchisorii, urmand a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, a se aplica pedeapsa accesorie in baza art.71 al.5, cu obligarea  la plata cheltuielilor judiciare.
     Avocat …..  arata ca  inculpatul  a recunoscut fapta, pune concluzii de  condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii, a i se aplica o pedeapsa conform procedurii speciale prev. de art. 3201 cod procedura penala,  aplicarea prevederilor  art.76  lit.d  in sensul de a se aplica  pedeapsa sub minimul prevazut de lege, pana  la minimul  general, a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei .
     Inculpatul avand ultimul cuvant, recunoaste si regreta fapta.
     Cauza a ramas in pronuntare.

         I N S T A N T A
  
  Deliberand  asupra cererii de  fata, constata  ca:
  Prin rechizitoriul nr. 1196/P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria
Onesti a fost trimis in judecata, in stare de libertate, inculpatul   …… fiul lui  …… si …., nascut la data de … in ….., cu domiciliul in ……, cercetat pentru comiterea infractiunii de  „conducere a unui autovehicul de o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala” , fapta  prevazuta si pedepsita de art.87 alin 1 din OUG nr.195/2002  modificata prin  Legea 49/2006  .
           In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca in   data de  14  mai  2011  in jurul orei 18,000  a condus autoturismul cu nr.  de inmatriculare ….. pe raza comunei ….. , avand  o imbibatie alcoolica  de 1,45 – 1,25 g% o.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine in fapt urmatoarele:
          Inculpatul ….. este posesor al permisului de conducere categoria B, permis obtinut in anul 1998. La data de 14.05.2011, in jurul orelor 18.00, inculpatul …. se deplasa cu autoturismul marca „Mitsubischi” cu nr. de inmatriculare … pe raza …., a fost oprit regulamentar pentru control de catre organele de politie, si intrucat prezenta halena alcoolica, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultand o concentratie de 0, 72 mg/l (fila 4).
          Din buletinul de analiza toxicologica – alcoolemie nr. 1031- 1032 din 18.05.2011 (fila 5) rezulta ca inculpatul avea o alcoolemie de 1,45 g % la ora 18.45 si de 1,25 g % la ora 19.45. Valorile rezultate nu au fost contestate  de inculpat, acesta declarand ca a consumat cinci sticle de bere.
       Situatia de fapt retinuta mai sus rezulta din coroborarea declaratiilor inculpatului, cu procesul verbal intocmit de organele de politie  (fila 3), cu declaratiile martorului …… (fila 10) si cu buletinul de analiza toxicologica – alcoolemie nr. 1031- 1032 din 18.05.2011 (fila 5) rezulta ca inculpatul avea o alcoolemie de 1,45 g % la ora 18.45 si de 1,25 g % la ora 19.45
       Cu privire la individualizarea pedepsei, instanta retine ca, in art. 72 Cod penal se arata ca, la stabilirea si aplicarea pedepselor se tine seama de dispozitiile partii generale a acestui cod, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, de gradul de pericol social al faptei  savarsite, de  persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si de mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.
Pentru ca o pedeapsa sa-si atinga scopul preventiv, ea trebuie sa fie astfel aleasa si dozata incat, prin fiecare din functiile ei, sa realizeze un efect preventiv maxim. Individualizarea legala se face prin stabilirea pedepsei pentru fiecare infractiune in parte in raport de gradul de pericol social abstract al faptei, tinand cont de importanta valorilor sociale lezate si de gravitatea vatamarii la care e supusa acesta dar individualizarea judecatoreasca se face post delictum de instanta judecatoreasca si consta in adecvarea pedepsei la o anumita fapta concreta si la un infractor care trebuie reeducat.
Este de necontestat faptul ca o pedeapsa – de acelasi gen si cuantum – nu produce efect educativ asupra tuturor infractorilor, instanta fiind datoare sa tina seama de elementele care caracterizeaza persoana infractorului: starea psihofizica a acestuia, mediul in care s-a dezvoltat si traieste, comportarea sa inainte si dupa savarsirea infractiunii.
La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului, instanta va avea in vedere, faptul ca inculpatul a fost sincer si a colaborat cu organele de cercetare penala, ca nu are antecedente penale, ca este angajat si ca s-a achitat cu responsabilitate de sarcinile de serviciu.
In consecinta, instanta va aplica inculpatului pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republic si circumstanta atenuanta prev. de art. 74 alin. 1 lit. a Cod penal. In baza art. 71 C.pen. instanta va interzice inculpatului cu titlu de pedeapsa accesorie exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua si lit. b C.pen, apreciind ca savarsirea infractiunilor este de natura a il face pe inculpat incompatibil cu ocuparea unei functii elective publice sau a unei functii implicand exercitiul autoritatii de stat.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, fata de lipsa de antecedente penale, fata de faptul ca inculpatul nu a mai avut nici un contact cu legea penala si faptul ca s-au retinut atenuantele prev. de art. 74 alin. 1lit. a Cod penal si art. 320 indice 1 C.p.p., instanta considera ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea efectiva a acesteia prin suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Simpla suspendare conditionata a executarii pedepsei ar fi de natura sa asigure respectarea pe viitor a normelor penale de catre inculpat.
In baza art. 71 alin. 5 C.pen., instanta va dispune suspendarea  pedepsei accesorii aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 2 (doi) ani si 6 (sase)  luni, care va curge de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
Va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod Penal in conditiile art. 359 Cod procedura penala privind revocarea suspendarii.
        In temeiul art. 189 Cod procedura penala  va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 50 lei   reprezentand onorariu partial pentru avocatul desemnat din oficiu (av. .....
Totodata, inculpatul va fi obligat la plata sumei de 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

Pentru  aceste motive ,
In numele legii  ,
H O T A R A S T E
                                                                                                           
                    In baza art. 87 alin.1 din OUG nr.195/2002  modificata prin  Legea nr.49/2006  raportat la art. 74 alin. 1 litera a   Cod Penal cu aplicarea art. 76 alin.1 litera d Cod Penal si art. 320 indice 1 Cod procedura penala condamna pe inculpatul …..,  fiul lui  …si ……, nascut la data de … in …, cu domiciliul in …., 12 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP-…. la o pedeapsa de:
                -- 6 (sase)  luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de „conducere a unui autovehicul de o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala”.
                  In baza art. 71 alin.2 Cod Penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a  teza a II a si lit.b Cod Penal.
                 In baza art. 81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 2(doi) ani  si  6 (sase) luni reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 Cod Penal.
                 In baza art. 71 alin.5 Cod Penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei suspenda inculpatului si executarea pedepselor accesorii.
                Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod Penal in conditiile art. 359 Cod procedura penala privind revocarea suspendarii.
               In temeiul art. 189 Cod procedura penala  dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 50 lei   reprezentand onorariu partial pentru avocatul desemnat din oficiu (av. ......).
            In temeiul art. 191 alin 1 Cod Procedura Penala obliga inculpatul la plata sumei de 200 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala (50 lei) si in faza de judecata ( 150 lei).
               Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror si inculpat.
               Pronuntata in sedinta publica, azi,  16.11.2011.
     
                 PRESEDINTE                                                           GREFIER ,





.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010