InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

stabilire program vizitare minor

(Sentinta civila nr. 3511 din data de 16.11.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 4884/270/2011                                              stabilire program
Inreg. 03.08.2011                                                                  vizite minor 

SENTINTA CIVILA NR. 3511
Sedinta publica din data de 16 noiembrie 2011
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN :
Presedinte  …….
Grefier    -  ………

Astazi a fost pe rol judecarea actiunii civile formulata de reclamantul …. impotriva paratei ……, avand ca obiect „stabilire program vizite minor”.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: reclamantul asistat de avocat ….., parata asistata de avocat ….. si martorii …., ….., ……
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
In Camera de Consiliu instanta procedeaza la audierea minorei ….., incheind in acest sens procesul – verbal atasat la dosarul cauzei.
Avocat ….. pentru parata, depune la dosar interogatoriu si solicita a fi luat.
     Instanta administreaza proba cu interogatoriu luat de parata reclamantului, raspunsurile acestuia fiind consemnate de Presedintele completului de judecata.
     Avocat ….. pentru reclamant, referitor la martorul …., se opune la audierea acestuia avand in vedere ca este cumnat cu parata.
     Avocat ….. pentru parata, lasa la apreciere.
     Instanta, data fiind natura litigiului, apreciaza ca martorul …… poate fi audiat.
     In baza art. 196 Cod procedura civila, instanta  pune in vedere martorilor  ….. si …… sa paraseasca sala si sa nu se indeparteze fara incuviintarea instantei, dupa care, in baza art. 186 Cod procedura civila audiaza martorii …, …., ….., pe rand si sub prestare de juramant, declaratiile acestora fiind consemnate si depuse la dosarul cauzei.
     Aparatorii partilor arata ca nu mai au alte cereri de formulat.
     Nemaifiind cereri noi de formulat, exceptii de invocat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul partilor pe fondul cauzei.
     Avocat …….. pentru reclamant, solicita ca instanta sa stabileasca ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minorul, sa stabileasca un program de vizite. Arata ca partile sunt fosti soti si din casatorie a rezultat minora. Asa cum a aratat in actiune, reclamantul nu a intrerupt niciodata legatura cu minora, asa cum au declarat si martorii, reclamantul a mers la scoala la fetita, in fapt minora este atasata de tata si tatal de ea. Solicita a se lua sub beneficiul de inventar ceea ce a declarat minora la audiere. Aceasta fetita in momentul cand a venit la audiere era deja tracasata. Reclamantul tine foarte mult la minora, o ajuta foarte mult, inclusiv cu produse alimentare, macar o zi sa stea fetita cu tatal ei. S-a aratat in intampinare ca fata a ramas in memorie momentul cand ea impreuna cu mama ei au fost evacuate, dupa pronuntarea divortului parata se purta foarte urat cu soacra, soacra a promovat un proces de evacuare si parata a fost evacuata. Reclamantul dispune de o situatie materiala foarte buna. A mai solicitat reclamantul ca in vacanta de vara si de iarna macar in concediu sa-i permita parata sa lase minora sa fie luata de tata in concediu. Solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, cu cheltuieli de judecata. Depune chitanta de achitare a onorarului de avocat.
     Avocat … pentru parata, in prezenta cauza nu se opune nimeni ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minora, nu se poate impune minorei sa mearga sau sa nu mearga la reclamant, mama a sesizat aceasta atitudine a minorei. Domiciliul reclamantului este intamplator domiciliul din care minora a fost alungata. Parata nu se opune la un program de vizita, reclamantul trebuie sa se gandeasca si la starea de spirit a minorei. Instanta are un avantaj stiind pozitia minorei, nu s-a facut absolut nici o presiune asupra ei. A specificat in intampinare programul, daca minora va dori sa mearga nu o va opri nimeni. Solicita compensarea cheltuielilor de judecata.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.

I N S T A N T A
Deliberand,

Asupra cauzei civile de fata;
     Constata ca prin actiunea formulata reclamantul …. a chemat in judecata pe parata ….. solicitand a se incuviinta sa aiba legaturi personale cu minora …, nascuta la data de …...
Cererea a fost timbrata cu 8 lei taxa de timbru si 0,50 lei timbru judiciar.
In motivare reclamantul arata ca intre parti exista disensiuni cu privire la dreptul sau de a pastra legaturi personale cu fiica sa.
In drept sunt invocate prevederile art. 43 din Codul familiei.
Parata a formulat intampinare, solicitand respingerea actiunii ca neintemeiata.

In cauza s-au administrat probe cu inscrisuri si au fost audiati martori, probatorii din analiza carora instanta  retine urmatoarea situatie de fapt:
Reclamantul  … a fost casatorit cu parata ……..
     Din casatorie a rezultat minora …., nascuta la data de 23.08.2000.
     Prin cererea de fata, reclamantul solicita sa ia minora la 2 saptamani, vinerea de la orele 18,00 pana duminica la orele 18,00 la domiciliul lui, precum si 2 saptamani in vacanta de iarna si o luna in vacanta de vara.
    Conform art. 401 al. 1 din Codul civil, parintele caruia nu i-a fost incredintat copilul au dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.
    Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede ca, in cazul neintelegerilor dintre parinti, instanta de tutela decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept.
    Partile nu au ajuns la un consens cu privire la programul de vizitare al minorei.
    Parata arata in intampinare ca reclamantului nu i-a fost interzis niciodata sa isi vada minora si sa aiba legaturi personale cu aceasta.
    Din declaratiile martorilor …… si ….., propusi de reclamant, rezulta ca reclamantul s-a plans tot timpul ca fosta sotie nu o lasa pe minora sa se intalneasca cu el, acesta a luat legatura de mai multe ori cu minora la scoala, ii ducea flori, cornuri, sucuri.
    Martorul ….., propus de parata, a declarat ca in vreo 2 randuri a fost reclamantul la domiciliul paratei pentru a-si vizita minora si a vorbit cu aceasta la poarta, nu stie de ce nu a intrat in ograda. Mai arata reclamantul ca, din cate stie, minora nu a fost sa-si viziteze tatal pentru ca atunci cand partile s-au despartit parata si minora au fost alungate din casa in care locuiau. Din auzite stie ca reclamantul a vizitat minora la scoala, i-a cumparat cate ceva. Martorul crede ca fetitei i-a ramas in memorie felul cum s-a purtat tatal cu ele atunci cand s-au despartit.
In conformitate cu dispozitiile art. 264 Cod civil raportat la art. 1441 din Codul de procedura civila, instanta a procedat la ascultarea in Camera de Consiliu minorei …..
Instanta apreciaza ca este in interesul minorei sa aiba legaturi personale cu tatal sau astfel ca, pe temeiurile de drept de mai sus, urmeaza sa admita actiunea reclamantului. Va fi stabilit in favoarea acestuia un program de vizitare a minorei …., nascuta la 23.08.2000, in modul urmator:
- sa viziteze minora la locuinta paratei in prima si a treia sambata din fiecare luna, intre orele 10,00 – 12,00;
- sa ia minora la domiciliul sau doua saptamani in vacanta de vara si o saptamana in vacanta de iarna, cu obligatia de a o readuce la locuinta paratei.
In conformitate cu art. 274 Cod procedura civila, va fi obligata parata sa achite reclamantului suma de 508 lei cheltuieli de judecata, reprezentand taxa de timbru si onorariu avocat.

Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E .

Admite actiunea formulata de reclamantul ….., domiciliat in  ….. impotriva paratei …., domiciliata in ….
Stabileste ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minora …., nascuta la ….. in modul urmator:
- sa viziteze minora la locuinta paratei in prima si a treia sambata din fiecare luna, intre orele 10,00 – 12,00;
- sa ia minora la domiciliul sau doua saptamani in vacanta de vara si o saptamana in vacanta de iarna, cu obligatia de a o readuce la locuinta paratei.
Obliga parata sa achite reclamantului suma de 508 lei cheltuieli de judecata, reprezentand taxa de timbru si onorariu avocat.
Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 16 noiembrie 2011.
PRESEDINTE,                                                                           GREFIER,
   












1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010